Dopravné značenie (DZ)

V prvom rade, bolo dlhé roky na výjazde zo Žiliny správne označenie “30km Bagdad”.
Len teraz všade dávajú (asi z dôvodu politickej korektnosti) nejaký nezmyselný nápis, že Čadca.
:smiley:

To ale bolo na železničnom výjazde, pokiaľ si dobre pamätám :wink:

i.ibb.co/P96Vygv/IMG-20210725-114203.jpg

*ebnime tam tu značku bez hlbšieho zamyslenia.

Asi tam je problém so zaparkovanými autami. goo.gl/maps/iLNDRhTWNxeoEnxi6 a nechceme aby sa presunul na cestu. A áno viem že vozovka má len 7,5m a teda tam legálne nevieš odstaviť skoro žiadne vozidlo.

Zo zákaziek SC ŽSK
325-10 na žltozelenom podklade , rozmer 1000x1000 mm
Takže zvesela si objednávajú citrónový podklad, ktorý už mal byť zakázaný.

325 na citróne pribudla aj v Dubnici nad Váhom (spolu s radením pred križovatkou tam, kde nemá byť a šípovými smerníkmi asi 100 m pred samotným odbočením). Neviem, kam mám napísať a žiadať o nápravu…

Počkať, nie len že je zákaz parkovať na vozovke, ale ani na chodníku. Ale kolesom na chodníku a kolesom na ceste sa asi môže. Veď tá značka ukazuje doľava a doprava. #ironyoff

Ja som to hneď zbadal. V DK to máme tiež tak. Odôvodnenie: “OR PZ, ODI nám k uvedenému trvalému dopravnému značeniu vydalo súhlasné záväzné stanovisko.” Takže je vlastne všetko v poriadku. Tu to majú určite rovnako.

Ak bolo urcenie vydane este pred platnostou 30/2020, tak to kludne mozne je. Na mnohych miestach sa dokoncuju stavby povolene pred rokom 2020 a v ramci tych stavieb je aj dopravne znacenie schvalene podla 9/2009. Pokial teda stavebnik nepoziada o zmenu znacenia podla novej vyhlasky, musi znacenie osadit podla starej, inak neskolauduje.

Inak na tomto mieste je nové ZDZ, kde je miesto Stará Turá uvedené “Stará Túra” :wink:

google.com/maps/@48.7638937 … 312!8i6656

Takže Brno tam už nie je?

Išiel som práve cez most Lafranconi a na zjazde smer Mlynská dolina montovali tabuľu začiatok obce “Bratislava” v tom veľkom formáte. Nestihol som to zdokumentovať. Žeby konečne koniec paškvilu “diaľnica v obci”?

A na nájazd dajú koniec obce a súčasne obmedzenie na 90 km/h a bude to.

Čo sa zmení, že už nebude legálne ísť po tej diaľnici v ktoromkoľvek pruhu, keď nebudeš práve niekoho predbiehať. Čiže napríklad tu ak to nezmenia, bude musieť ísť kamión v strednom pruhu, ale osobné auto v pravom. Ak ten kamión budeš chcieť predbehnúť, budeš sa musieť preradiť do ľavého a potom sa zase vrátiť do pravého. Rozumiem tomu správne?

Pripomienkovanie TP 069 Pouzitie dopravnych znaciek a dopravnych zariadeni na oznacovanie pracovnych miest ssc.sk/files/documents/tech … 9_2021.pdf

Chalani, [vlož nadávku], kto si zase potreboval postaviť vlastný pomník?

Ok, máme diaľnicu v obci, čo bola blbosť, ale koncepčná.
Teraz sme ju zrušili, čo je super, hoci by bolo dobrým zvykom aspoň kontaktovať mestského dopravcu, ktorý tam prevádzkuje vozidlá s MPR 75 km/h, ale inak ten československý paškvil treba zrušiť, som všetkými 10 za!

Čo sa ale stalo? Dopravný chaos, časť obchvatu je diaľnica v obci a časť nie. Z nejakého mne nie úplne logického hľadiska je úsek od Lafranconi (v smere od Senca, ale skôr som to nesledoval, takže neviem, ako je na tom Prístavný most a Ružinov) po Mlynskú dolinu diaľnica mimo obce a všade na vjazdoch sú značky “koniec obce” a na výjazdoch značky “začiatok obce”. Ale prečo je v Mlynskej doline v strede diaľnice na ľavej strane z ničoho nič značka “začiatok obce”, tak to mi rozum neberie. Irenko, proč?

Nehovoriac o tom, že v smere z Tunela Sitina smer Lafranconi je na výjazde Mlynská dolina značka “začiatok obce” (principiálne správne) a kúsok odtiaľ je na diaľnici značka “koniec obce”. Ak to takto má byť (pane bože daj nech nie!), tak vlastne na výjazde Mlynská dolina idem z obce do obce.

TL;DR - je to ešte väčší bordel ako doteraz. Spravte celý obchvat mimo obce a na vjazdy a výjazdy dajte značky začiatok/koniec obce a hotovo! Nekomplikujme to, prosím.
Fotodokumentácia:
[album]47044[/album]
[album]47045[/album]
[album]47046[/album]
[album]47047[/album]
[album]47048[/album]
[album]47049[/album]

Teraz neviem a nechce sa mi to hľadať, v novelizovanom zákone (odkedy platí?) už neexistuje pojem diaľnica v obci, alebo je len vyhodené paušálne obmedzenie na 90 km/h na diaľnici v obci?

Ide mi o to, či nezostáva na diaľnici v obci možnosť použiť ktorýkoľvek jazdný pruh na jazdu, aj keď nikoho nepredbieham.

A čo MPR? Ak po novom neplatí 90 km/h na diaľnici v obci, aká je potom MPR na takejto diaľnici? 130 ako na diaľnici, alebo 50 ako v obci? Ktorý z dvoch paragrafov určujúcich MPR má prednosť?

Pozor, toto nie je vec zákona 8/2009. Jediná vec, kde sa v zákone vyskytuje pojem “diaľnica v obci”, je určenie maximálnej a minimálnej rýchlosti. Súbežná jazda sa riadi všeobecnými pravidlami pre jazdu na viacpruhovej ceste v obci/mimo obce. Pretože sa na diaľnici nebudú umiestňovať značky začiatok a koniec obce (toto nerieši zákon, ale zásady umiestňovania), jednoducho sa iba vypustilo rýchlostné obmedzenie ako nadbytočné.
Z dôvodovej správy k návrhu novely

Čo sa týka platnosti, novelizácia zatiaľ iba prešla vládou.

Ďakujem za vysvetlenie.

Ešte mi napadá, ako systém inteligentného prispôsobenia rýchlosti rozozná, že značka s bielym autíčkom v modrom poli č.311 u nás znamená cestu pre motorové vozidlá s MPR 90 km/h (resp. v obci 50 km/h), ale napríklad v Maďarsku je to rýchlostná cesta s MPR 110 km/h?

Netuším na základe čoho si kamiónom prisúdil iné pravidlá ako osobným autám. Určite sa nebudeš musieť preradiť do celkom pravého/odbočovacieho pruhu. Pozorne pozri ZDZ a VZD.

Zachytil si všetky dnešné zmeny. Ďalšie dni môžeš fotiť ďalej.

Edit: V Mlynskej doline chýba dodatková tabuľa o spoplatnení.