Dopravné značenie (DZ)

Vyzerá to na vyhlášku

My starší, čo sme robili autoškolu v minulom tisícročí, si ešte pamätáme vyhlášku (jej číslo si nepamätám), kde bola táto značka nazvaná “zákaz vjazdu do jednosmernej ulice”. Neskôr sa táto značka zmenila na “zákaz vjazdu” a biely kruh s červeným okrajom na “zákaz vjazdu v oboch smeroch”. Ale v praxi sa (väčšinou) tá prvá používa práve na zákaz vjazdu do jednosmerky. Aj na diaľniciach som zatiaľ videl použitý len ten “zákaz vjazdu v oboch smeroch”. Načo by sme mali dve značky pre zákaz vjazdu, keď by mali vlastne rovnaký význam? Nie je dobré vedieť podľa použitej značky, či sa tam dostanem z druhej strany?

Pozeráš starú vyhlášku. Podľa vyhlášky 30/2020 Z.z. je to značka 230 a “zakazuje vjazd všetkými vozidlami”. Bodka.

slov-lex.sk/pravne-predpisy … 7681-2.pdf

Ja viem, to bola reakcia na to, či to bolo aj vo vyhláške alebo to iba učili autoškoly :wink:

Autoškolu som robil už v tomto tisícročí, ale vysvetľovali mi to takto: keď vlezieš do plného kruhu, väčšinou sa nemá čo stať, maximálne ti premotivovaný policajt môže dať pokutu. Lenže keď prejdeš cez “kirpič” (zákaz vjazdu), už môžeš mať niekoho v protismere. V meste to najskôr bude len nepríjemnosť, zato na diaľnici z toho už môže byť riadne rodeo.

Ja som robil autoškolu pár rokov dozadu a nespomínam si, žeby mi niekto hovoril o takomto významovom rozdiele medzi týmito značkami. A presne toto je vec, nad ktorou by sa vodič ani nemal zamýšľať. Vidím zákaz vjazdu, tak tam nevleziem.

Osobne si myslím, že značka 230 bola zvolená kvôli lepšej viditeľnosti (červený kruh si podľa mňa vodič všimne skôr ako prázdny biely kruh), obzvlášť ak je na zelenej veľkoplošnej značke.

Väčším problémom tej predzvesti ale je, že doprava je značený iba Prešov, pričom ak si dobre pamätám, tak ma MÚK Lemešany je značená aj Žilina. A chýba vyznačenie trvalej obchádzkovej trasy.

A viem, že na tomto fóre nie sú fanúšikovia jantáru, ale ako upozornenie na niečo dočasne zmenené vyžadujúce obchádzku si myslím, že má zmysel ho použiť (citrón určite nie :slight_smile: )

Ešte mi napadlo (aj po videní foto zo Žiliny) - nie sú tie zákazy vjazdu príliš malé vzhľadom na rozmery veľkoplošných značiek?

Inak niečo od bratov Čechov - naozaj si mám tú červenú kružnicu interpretovať ako zákaz vjazdu? schwaebische.de/cms_media/m … ld_dpa.jpg

Chorváti používajú obe značky: autostart.24sata.hr/media/img/b … c06fe.jpeg (tu je aspoň červená kružnica vyplnená bielym kruhom…)

Načo máme potom dve značky s rovnakým významom?

Ale aj keby mali odlišný význam, čo sa tým významovo zmení pre vodičov? Zákaz vjazdu je zákaz vjazdu.

u mna to evokuje ze tie znacky su pokazene :smiley:
inak kolkokrat potrebuje vodic informaciu ze ten tunel je uzavrety aby to pochopil?

• 4krat cerveny kruh
  • blikajuce cervene svetla
  • cerveny semafor
  • uzavrete jazdne pruhy
  • textova informacia ze fakt uzavrete
  • prenosna znacka - prives

rozmyslam je ten tunel fakt uzavrety? :smiley:

Tak zase pri plánovanej uzávierke by sa k týmto značkám vodič ani nemal dostať. A pri nehode/požiari mu treba maximálne možne vysvetliť, že nemá ísť dnu, keďže tam ide o život…

Práve preto sa pýtam, načo máme na to isté dve značky?

Na to sa asi bude treba opýtať autorov Viedenského dohovoru…

Aj u nás je to riešené množstvom signálov (aj keď mi to príde trochu estetickejšie): m.smedata.sk/api-media/media/im … jpeg?rev=4

Možno pre to, lebo značky sú pre všetkých účastníkov cestnej premávky, teda napr. aj pre chodcov, korčuliarov (teda tiež technicky chodcov), kolobžkárov a pod.
a pre mňa síce ako šoféra obe znamenajú, že tam nevleziem, ale keď som napr. na korčuliach, tak je pre mňa dosť podstatný rozdiel, že či mi oproti môže alebo nemôže ísť auto.
Vyhláška to síce neuvádza ako zákaz vjazdu do jednosmerky, ale v reálnej praxi tá značka znamená väčšinou práve toto.

inak obsahový rozdiel medzi nimi je asi taký istý ako zákaz odbočenia doľava vs. prikázaný smer doprava na T-čkovej križovatke :slight_smile:

Viedenský dohovor, článok 8:
1bis. V prípade, že sa používajú premenlivé dopravné značky, nápisy a symboly, ktoré sú na nich uvedené, musia byť tiež v súlade so systémom dopravných značiek a signálov predpísaným týmto dohovorom. Ak si to však vyžadujú technické požiadavky daného typu systému dopravných značiek a symbolov, najmä na zabezpečenie ich dostatočnej čitateľnosti a za predpokladu, že nie je možný ich chybný výklad, predpísané značky alebo symboly tmavej farby sa môžu zobraziť v svetlej farbe, pričom v takom prípade je svetlé pozadie nahradené tmavým pozadím. Červená farba symbolu značky a jej ohraničenia sa nesmie zmeniť.

[album]46723[/album]
Čo je toto za nová móda? Na privádzači D3 som “predbežných koncov hlavnej cesty” videl viac (za značkou už sú len zjazdy k rodinným domom).
[album]46724[/album]
Kurz rýchleho čítania. Škoda, že som necvakol aj značku na I/11 od Svrčinovca, tá je okrem toho aj kurz výtvarnej výchovy.
[album]46725[/album]
A jedna umelecká kreácia na piatoček :wink:

Cize dohovor umoznuje na premennom znaceni akurat iba zmenit tmavu farbu znacky/symbolu za bielu a v tej suvislosti (logicky) biely podklad za tmavy; neumoznuje zmenit akukolvek bielu farbu na znacke za tmavu.
Napr. cierny symbol vykricnika na bielom pozadi v cervenom trojuholniku mozes na premennom znaceni zmenit tak, ze je v cervenom trojuholniku vysvieteny biely vykricnik na tmavom (zhasnutom) podklade.
O moznosti zhasnut biele vnutro na zakaze vjazde v tom dohovore nie je ani zmienka.
Nehovoriac o tom, ze stale musi byt zachovana dostatocna citatenost a nepochybnost vykladu, co pri tych cervenych kruhoch nie je splnene ani nahodou.

To je vec názoru, mne to príde úplne jasné. A po novom sa musí kruh značky B1 robiť o mnoho hrubší, tam už niet o čom pochybovať.

Cize rozpor s dohovorom (hoci si to nim chcel obhajit) si taktne presiel mlcanim a nadalej obhajujes jednu z x perliciek, ktoru ste vykoumali :mrgreen: