Dopravné značenie (DZ)

A parkovacie miesta majú 5 m nie?

Ajaj, musím to uviesť na pravú mieru, zle som si to pamätal. Toto povedal jeho človek (M.K.), ktorého poslali na to rokovanie. A povedal to pred asi 20 ľuďmi, priznám sa, že mi to vtedy dosť vyrazilo poistky, nevedel som, čo na to povedať.

No presne. Práve tie parkovacie boxy “problém” riešia: nezmestil si sa do boxu = smola. Ak to teda vôbec problém je. Ako píše Ike v príspevku nižšie, každý z nás občas potrebuje, aby k nemu prišla dodávka, či dokonca náklaďák. Vykázaním týchto vozidiel zo sídliska sa v konečnom dôsledku komplikuje život jeho obyvateľom. Sranda by nastala, keby to napríklad kuriéri začali dôsledne dodržiavať a začali by zastavovať ešte pred značkou zóna a všetkým volať - mám pre vás zásielku, príďte si pre ňu tunák 300 metrov. Sťažovať sa môžete keď tak na svojom miestnom zastupiteľstve.

:smiley:

Slabina tohto postupu je v tom, že predpokladá, že všetky vozidlá majú tú maximálnu dĺžku. Potom by azda malo zmysel sa zaoberať nejakými obmedzeniami manévrovania. Na konci dňa sú celé krivky o ničom, keď ľudia parkujú ako sedláci - zrovna dneska ráno som hodil synátora do školy, vrátim sa k autu a ajhľa - predo mnou zastal nejaký inteligent, auto vzadu na čiare, 3/4 metra von z boxu do vozovky a ešte šrégom. Proste ako mu to zastalo, tak to nechal. Vytáčal som sa asi na 15 krát, kým som vyšiel z boxu. Moje auto má 4,9 m, to predo mnou bola Dacia Logan, čiže ešte o minimálne pol metra kratšie, ale všetky krivky mi boli platné ako hadovi nohy.

OMG. Povedal by som, že tých prvkov hovoriacich “cez cestu nie” je celkom dosť a to zábradlie je ešte z tých menej dôrazných… A podchod tiež nevyzerá práve neviditeľne.

Myslím, že si vystihol podstatu. Mnoho krát buď parkovacia politika úplne chýba alebo ide akurát tak chaotické ad-hoc opatrenia a la Iggy Testowitch. Pritom na západ od nás riešili - a dodnes riešia - obdobné problémy už pred 30-40-50 rokmi, takže pozrieť sa tam a vyvarovať sa opakovaniu chýb, ktoré kedysi robili, by snáď nemalo byť až tak intelektuálne náročné. Lenže nie, my musíme tie chyby nielen zopakovať, ale si ich ešte prisoliť vlastnými zlepšovákmi.

K samotnej pôvodnej otázke - keď už zóna, tak jednoduchá zóna zákazu státia bez ďalších tabuliek, tá vykazuje vodičov do vyznačených parkovacích miest, čím je “poriešené” aj prípadné rozmerové obmedzenie. Lenže to nie je reálne riešenie, keďže potom sa na to sídlisko aj tak všetky tie vozy jednoducho nezmestia.

Podľa normy je normálna dĺžka pri pozdĺžnom státí 5,5 alebo 6,5 metra, podľa toho, ktorú triedu uvažuješ. Pri kolmom je 4,5 alebo 5,3 metra. Treba dodať, že tá norma je už dosť zastaraná (1987) a vychádza z vtedajších typických rozmerov vozidiel.

Tak povedzme, že toto sú už trochu fanatici, ale aj v bežnej populácii je dosť rozšírené neznášanie náklaďákov ako takých. Lebo sú veľké, pomalé, smradia, zavadzajú a vôbec, u nás v meste nemajú čo hľadať, nech jazdia inde. Ale kto im dovezie rožky do Billy a topánky k Baťovi, to už ľudí nezaujíma. Pokiaľ ide o ten najväčší faul, tak za mňa osobne je to oparkovanie miest pre vozíčkárov, ale ok, je to vec vkusu.

Ale to ma aký zmysel, keď každé auto má rôznu dĺžku, rázvor a rôznu techniku parkovania? :slight_smile:

Budem trochu ironický: Trúdmi, teda akože dronmi, rovno na balkón alebo niekde inam… [size=77]1474[/size]

OT on , ale pamätám si požiadavky niektorých ľudí na zastavenie ekonomiky ako protipandemického opatrenia okrem elektrární a potravín. Asi predpokladali, že mlieko si kúpia v obchode, takže farmy a logistiku môže štát zavrieť. OT off.

Odpoviem asi všeobecne aj na predošlé odpovede.

Zmysel to má ten, že auto s menšou dĺžkou nemusí riešiť rázvor ani techniku parkovania, lebo má priestoru dostatok pri akomkoľvek parkovaní (priečne, kolmé, pozdĺžne). Keď zastaví šrégom ako debil, to nie je problém parkovacej politiky ale toho konkrétneho vodiča. Auto s väčšou dĺžkou, napriek skvelým schopnostiam jeho vodiča zaparkovať aj na hlavičke od špendlíka a presne na stred boxu, po zaparkovaní vozidla svojimi rozmermi môže obmedzovať okolostojace vozidlá pri využití susediacich parkovacích boxov (zmenšením zastaralou normou minimálne požadovaných vzdialeností pre vjazd/výjazd z parkovacieho boxu).

A teraz štatistika. Žiadna parkovacia politika nerieši každé jedno parkovacie miesto individuálne z dôvodu, že sa to jednoducho nedá. Tak sa musia určiť nejaké mantinely vychádzajúce z nejakých noriem, počas platnosti ktorých bola drvivá väčšina parkovacích plôch vybudovaná. Percento vozidiel, ktoré sa nevojdu do týchto mantinelov je z celkového pohľadu riešenia parkovania v nejakej zóne + - zanedbateľné (pokiaľ sa bavíme o dĺžke 5,3m a nie o Žiline, kde tých 5,0 metra presiahne aj kopu osobákov - nedodáviek), a teda sa môžu vyriešiť vyčlenením nejakého osobitného parkoviska určeného pre tento druh väčších vozidiel (dodávky, prívesy, obytné autá). Vznikne tam určitý diskomfort pre majiteľov, ale ide o zanedbateľné percento z celkového počtu riešených vozidiel a jednoducho nedá sa riešiť osobitne každé jedno vozidlo. Rúbanie lesa a triesky, veď to poznáte.

Ďalej, drop-on/off - kuriéri: Vychádzajme z predpokladu, že parkovacia zóna je zákaz státia a nie zastavenia. V takejto zóne je možné stáť hocikde, kde je to legálne, na vykládku tovaru. Jedine pre servisákov s väčšími dodávkami, ktorý musia stáť u klientov dlhšie, nakoľko to vyplýva z ich práce, státie v takejto zóne môže byť problematické a malo by sa na nich pamätať. Niečo v štýle: “Okrem zásobovania”.

PS: Tá moja poznámka, že v Žiline majú asi menej miesta, bola ironická. :slight_smile:

Osobne zastávam názor že ak, sa podniká a mám auto na podnikanie nemám parkovať na verejných miestach. (u nás parkuje medzi rodinnými domami na chodníku kamión z návesom a nikomu okrem mňa to nevadí)
Da sa na na značkách zohľadniť to či je vozidlo kategórie N1 alebo M1?

Toto opat nie je dobre rozdelenie. K autu kat. N1 sa mozes dostat aj ako sukromna osoba a vobec ho nemusis pouzivat na podnikanie. Napr. brat ma passata N1. Auto je uplne rovnake ako akekolvek ine len ma tu mriezku. Nepouziva ho v praci ani nie je firemne.

Už také pokusy boli a skončilo to tým, že dnes vznikajú tautologické značky "zákaz nákladných áut nad 3,5 t " a pod. Ak sa nemýlim, tak dnešná vyhláška to nepozná tieto kategórie. Z konvečných dvojstopových vozidiel sa rozlišuje:

• osobný automobil (do 9 miest vrátane vodiča, do maximálnej prípustne hmotnosti 3500 kg),
  • nákladný automobil (do 9 miest, nad 3500 kg),
  • autobus (nad 9 miest bez ohľadu nad hmotnosť).

Dobrým rozlišovacím znakom je dvojmontáž jednej z náprav (pri dvojnápravových vozidlách zadnej), ktorá sa inštaluje pri vozidlách nad 5 t, pričom nákladné vozidlá medzi 3,5 t a 5 t sú značne nepopulárne, pretože ich prevádzka je nákladná a oproti 3,5t dodávke majú malú pridanú hodnotu. Ľahké skriňové Avie sú za zenitom od dobu otvorenia trhu s veľkými dodávkami, na ktoré stačí VP sk. B, nemusíš mať tachograf, mýtnu jednotku, vodičák, KKV, prehliadky a minimálne obmedzenia. Veľmi populárne sú teraz dodávky prestavané na valník. Veľakrát som také na diaľnici vyblikával a až pri vodičáku na C som si uvedomil, že išli úplne legálne.

Tým návrhom by si nič nevyriešil, pretože a)

• slovenské právne prostredie pozná vlastníctvo nákaldného automobilu na súkromné účely (nepotrebuješ KKV) [aj keď to asi nebude častý use case],
  • na súkromné účely môžeš mať aj 16 miestny autobus, každopádne aj 9 miestny Mercedes Sprinter ti zaberie dosť miesta.
  • na podnikateľské účely by si zase fauloval boltáťok a kopec ďalších.

Na iMHD riešime otázku (v nadväznosti na tu sa nachádzajúce foto z Dúbravky): Ak je prítomná zvislá značka 325, ale chýba vodorovná 610, je dané miesto priechodom pre chodcov?

Ak je niekde značka Čerpacia stanica, ale žiadnu pumpu tam nevidíš, je toto miesto čerpacou stanicou?

Hint: chodec spoľahlivo vidí len to, čo je vyznačené na vozovke. Nejakú tabuľku, ktorá je otočená do opačnej strany ako on prichádza, vôbec nemusí vidieť.

Nuž takých áut používaných na podnikanie parkujú na každom sídlisku stovky. To sú všetky tie služobné / referentské vozidlá. Podľa tejto logiky nemajú nárok parkovať na verejných miestach? Neviem si predstaviť, na základe akej logiky… okrem iného, za tieto vozidlá sa na rozdiel od súkromných platí napríklad daň z motorových vozidiel. Hlavne však, kde má potom také vozidlo parkovať? Keď Ti príde trebárs elektrikár urobiť revíziu, kam má odstaviť vozidlo, keď na verejnom mieste nemôže?

Čo sa týka M1/N1, ako už uviedli kolegovia, je to irelevantné rozdelenie. Podľa pravidiel cestnej premávky všetko, čo má do 3,5 t, max. 9 sedačiek a nie je to zrovna zvláštne vozidlo (minitraktor a pod.), patrí medzi osobáky.

Zaiste to nie je problém parkovacej politiky. Skôr je to problém nevynucovania pravidiel - pofidérne zaparkovaných áut vidíš všade tony, ale MP sa neobťažuje s ich pokutovaním. Pričom dopad nie je úplne zanedbateľný - keď som býval v Petržalke a prišiel som domov neskoro večer, tak som len na našej ulici pri hľadaní (samozrejme o tom čase už neexistujúceho) voľného miesta narátal bežne aj do 5 (vždy však aspoň dvoch-troch) tupelov, ktorí zaparkovali tak, že efektívne zabrali dve miesta. Pričom na to nepotrebovali dodávku, ale stačila im aj Fabia či Clio (dodávka tam btw parkovala jedna a vždy precízne). Výsledok bol ten, že pár ľudí muselo ísť parkovať niekde pekne ďaleko od baráku, prípadne trpezlivo čakať, či niekto nepôjde domov z výtrtov. No a toto sa opakuje všade, kam sa pozrieš.

Poznáme… Ale o iné ide. Ako správne píšeš, tých, ktorí by sa do boxu vošli (5,5 m), ale už sa nevojdú do určeného zníženého limitu (5,3 m) je naozaj minimum. Takže pravdepodobnosť, že sa stretnú dvaja za sebou, je virtuálne nulová. Fakt je, že pred a za “plne obsadeným” boxom je o čosi nižší komfort parkovania, ale nie je to žiadna tragédia, pričom najväčší diskomfort má aj tak samotný majiteľ toho 5,5m vehiklu. Lenže ďaleko väčší vplyv na diskomfort má šírka (pri priečnom státí je problém otvoriť dvere) a hlavne státie ďaleko od obrubníka pri pozdĺžnom parkovaní.

Tak zóna zákazu zastavenia by bola logický nezmysel, preto aj vyhláška už pozná výslovne len zónu zákazu státia. No a vidíš, poniektorí inžilieri vyplakávajú, že čo teraz, ako majú vyznačovať zónu zákazu zastavenia… lebo si zabúdajú položiť základnú otázku - načo by taká zóna bola dobrá?

To sme myslím všetci pochopili :slight_smile:

Ale vidí ju vodič. Pre neho je tam teda priechod pre chodcov. V každom prípade je to protiprávny stav. Niečo ako značka daj prednosť a hlavná cesta súčasne.

:smiley: :smiley:

Ale keď už spomínaš scifi, tak ono málokto si uvedomuje, aká revolúcia sa na nás valí v oblasti dopravného značenia, resp. cestnej premávky vôbec. Tak do plus mínus 10 rokov dopravných inžinierov zmätú z povrchu zemského ajťáci a bude vymaľované.