Dopravné značenie (DZ)

Ďakujem za upozornenie, musím poriadne čítať vyhlášku :slight_smile:

Obvykle ale táto návesť smeruje voči vlaku a nie voči križujúcim vozidlám, keďže je umiestnená na (protiidúcom) vlaku. Navyše, ak by aj niekde bolo priecestie vo veľmi ostrom uhle (čo je ale samo osebe nie práve múdry nápad), dá sa veľmi jednoducho zabezpečiť, aby svetelný signál Stoj pre vozidlá nebol z trate viditeľný - presne na to máme na svetelných návestidlách šošovky. Vlastne ono to tak je vždy.

Len tak na okraj, vyššie spomínaný nemenovaný GR nemenovanej sekcie na nemenovanom ministerstve má tú záľubu, že síce návesti evidentne ovláda len veľmi zhruba, ale o to radšej o nich rozpráva. Mňa sa s kamenným ksichtom snažil presvedčiť, že rýchlosť sa návestí prerušovanými svetlami - trocha si to pomýlil s predzvesťami (“očakávajte”). To bolo vtedy, keď som sa mu snažil vysvetliť, že každý svetelný signál, ktorý musím uposlúchnuť už tam, kde je umiestnený, musí byť neprerušovaný a že prerušované signály môžu byť len výstrahy alebo predzvestné signály, inak takú sústavu nemožno považovať za bezpečnú. Nepochopil.

Čo sa týka červená + žltá na priecestiach, tak to odsúhlasili ŽSR. Spomínaný pán to asi prehliadol. Môžem sa len domnievať, že to má niečo do činenia s tým, že vo vyhláške nie je samostatný obrázok, iba paragrafové znenie.

Ešte sa skúsim opýtať: Danému pánovi nevadilo na PZZ prerušované biele svetlo znamenajúce tiež privolávaciu návesť?

Tak tomu sa povie šlendrián. Zaráža ma ale to používanie (bývalej) IP 30 na vyznačovanie uzávierok a obchádzok, ako keby na to neexistovala samostatná značka, graficky jasne zrozumiteľná. Čo už porozumiem z prťavého nápisu, hlavne keď netuším, ktorá je to tá cesta I/64 do centra (príp. ešte lepšie voľajaká Sládkovičova a pod.).

Nič Ti neušlo. Niekomu inému sa ale niečo prisnilo.

Prečo je tam veľké písmeno a bodka na konci, keď to nie je veta. Jaj, zabudol som, pán má problém aj s ypsilonmi, toto je už vysoká matematika, teda vlastne slovenčina. A len tak mimochodom, aj priemerný absolvent VŠ v Sládkovičove by mal chápať, že vozidlá stavy privádzača spadajú pod dopravnú obsluhu.

No a čo sa týka toho dĺžkového obmedzenia, taká dodatková tabuľka neexistuje, toto je čistá ľudová tvorivosť. Takže vo výsledku tam môže stáť aj kamión - ak sa zmestí do parkovacieho boxu. A to šialené grafické vyhotovenie tej dodatkovej tabuľky (vizuálne brutálne preráža samotnú značku) je jeden z dôvodov, prečo sa v revízii VL6 menili veľkosti dodatkových tabuliek k zónovým značkám. Tí blbci to takto robia kadetade po celom Slovensku - oni totiž čítajú iba obrázky a tabuľky a nie už text pod nimi. Moja chyba, mal som to predpokladať už vtedy.

Good point!

Ani srnky netušia, volaj 09610 25600, tam to vymysleli :smiley:

Celé “opatrenie” je zbytočné. Jednak taká dodatková tabuľka neexistuje - síce sa fešáci tvária, že 506, ale z významu uvedeného vo vyhláške vyplýva, že to ani náhodou (*) - takže “regulácia” je neúčinná. Ale hlavne, v takejto zóne sa smie stáť len na vyznačených miestach. Takže ak mám auto dlhšie ako najdlhší box v zóne, tak tam aj tak nesmiem parkovať.

Ono sa stačí pozrieť do sveta, že nikto normálny čosi také nepotrebuje vyznačovať na DZ. A pritom vodiči dodávok sú rovnaká fajta všade na svete.

(*) Príloha 5, bod 1, odsek 2: Účastníci cestnej premávky sa na dodatkových tabuľkách vyznačujú symbolom z prílohy č. 1, vhodným nápisom (napríklad „klienti …“, „okrem vozidiel stavby“, „okrem cieľov v okresoch …“, „okrem cieľov v obci …“) alebo ich kombináciou. Symbol maximálnej dĺžky sa v prílohe 1 (zámerne) nenachádza - tak isto ako maximálna šírka, výška, hmotnosť alebo hmotnosť na nápravu.

Dve veci. Po prvé, označovať niečo, čo je úplne evidentné, je hlúposť. Po druhé, je to nadchod.

Počkaj, toto Ti fakt krížovkár a hádankár povedal s kamennou tvárou. Mein Gott. Ja som pod ním pracoval a to sa tváril ako etalón všetkej múdrosti sveta.

GR sekcie by som očakával v roli strategického rozhodovania (projektov, fin. či ľudských zdrojov a pod.) a nie riešenia “nejakého” značenia. No ak nevie veci riešiť z nadhľadu tak si nájde nejaký mikro"management". Tragédia.

Neviem ako inde, ale v BA sa parkovanie v rezidenčných zónach rieši obmedzením dĺžky vozidiel na 5300 mm (bez osobitnej značky alebo dodatkovej tabule). Táto dĺžka vyplynula z technickej normy pre parkovacie miesta, takže autá presahujúce túto dĺžku sa automaticky nezmestia do parkovacieho boxu, teda parkujú neoprávnene a sú riešené pri kontrolách parkovania. Ako príklad uvediem, že cez systém neprešiel ani jeden pán s Toyotou Hilux s dĺžkou 5329 mm a musí parkovať mimo rezidentských parkovacích miest.

V Žiline je asi menej miesta, keď to obmedzili na rovných 5,0 metra.

Len doplním do svojho predošlého príspevku (už sa nedal editovať), že dĺžku vozidiel obmedzili kvôli prejazdovým krivkám vozidiel pri vchádzaní do a vychádzaní z parkovacích miest, nie kvôli samotnej dĺžke čiary zakresleného parkovacieho boxu.

Mali by v rámci kreovania parkovacích politík vytvoriť aj parkovacie miesta pre obytné automobily príp. prívesy, kde by sa zmestili aj takéto väčšie vozidlá.

A toto načo kto rieši? To nemajú nič iné na robote, len riešiť takéto nezmysly ako obalové krivky pri parkovaní na sídliskách? To radšej žiadne miesta nevyznačovať a nechať to na divoko, lebo keď sa do toho začne siahať, tak to skončí len s menším počtom miest a obmedzením niektorých účastníkov.

To mi pripomenulo, že pri zastávke Čadca mesto je značka Podchod tu goo.gl/maps/ovCRnnobSTzpNMAk8 (práve ju niekto otočil). Jeden by povedal, že to zábradlie je dostatočne pripomínajúce, že tu cez cestu nie.

Ja by som len rád tuto pánom dal na vedomie, že ja som tú značku neobhajoval. Iba som poukázal na problém, ktorý sa ňou niekto snažil riešiť aj keď očividne nesprávnym spôsobom.

Na sídliskách je parkovacích miest nedostatok a preto je záujem, aby komerčné úžitkové vozidlá v týchto rezidenčných zónach neparkovali. A nerobme si ilúzie, že sú všade vyznačené parkovacie miesta a parkuje sa iba na nich. Realita je, že sa parkuje po naplnení vyznačených miest tam, kde auto čo najmenej zavadzia.

Aká značka zóny by teda bola tá správna?

Znížiť bezpečnosť chodcov a naivne si myslieť, že tí teraz začnú ako potkany viac využívať [bariérový] podchod, to je skutočne logika hodná KDI.

Dobrý deň,
v tomto mieste bol pôvodne Magistrátom navrhnutý priechod pre chodcov. Miesto na prechádzanie určil KDI.
Túto zmenu teda navrhli policajti, z dôvodu prioritnejšieho smerovania chodcov cez podchod.

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/104566/m-schneidera-trnavskeho-priechod-pre-chodcov-zle-viditelny

Čím sú Záluhy špecifickejšie oproti takej Karloveskej, že je tam nevyhnutná CSS?

toto ziadna znacka nevyriesi. toto vyriesi iba komplexna parkovacia politika a investicie do parkovacej infrastruktury. ale to je moc komplikovane do toho sa nikomu nechce. radsej sa kupi par nezmyselnych znaciek, osadia sa na vjazdoch na sidlisko a problem vyrieseny. mestski poslanci sa mozu potlapkat po pleciach ako super vyriesili ten problem s parkovanim. mam znameho, je maly podnikatel, ma eserocku a jednu dodavku ktora ho zivi. osobne auto parkuje v garazi a na sidlisku naozaj parkuje iba jedno auto a to svoju dodavku. teraz nema kde parkovat, na sidliskach nemoze a obchodne centra tiez oznacili alebo ohradili svoje parkoviska. vlastne mesto sa k nemu postavilo chrbtom a ukazuje na neho prstom to je ten zly zly dodavkar co vam zabera parkovacie miesta. toto je fakt niekedy na facku ako dokazu fungovat veci v tomto pridrbanom state..

Som blízko komunite, ktorá nevlastní auto, lebo je to zlé. Ja si to myslím tiež, ale auto vlastním a využívam s rozumom. Táto komunita je striktne proti nevynúteným presunom a dosť výrazne bojkotuje shopping mally, pretože a) je to príliš komerčné a neekologické, b) pretože to generuje dopyt po individuálnej doprave, c) pretože, dnes sa dá pohodlne nakúpiť cez e-shopy.

Do tohto momentu sú to argumenty rozumné, férové a konzistentné. Nie som s nimi úplne stotožnený, ale majú svoje rácio.

Lenže táto komunita je najväčší nepriateľ dodávkarov, považujúca ich za najväčšie zlo, ktoré existuje, pretože sa arogantne postavia kdekoľvek s “park anywhere button on”. Za mňa je objektívne najväčším faulom oparkovanie BUS pruhov.

Pozrime sa na to ale z opačného súdka:

• kto rozváža tovar nakúpený cez e-shopy?
  • majú kde dodávkari parkovať pri donáške tovaru? Majú vytvorené podmienky, ráta s ich existenciou vôbec politika miest?
  • na Slovensku som ešte nevidel jediný pickup/dropoff point, ale rád sa presvedčím o opaku.

Ten vjazd dodávok na sídlisko je tiež hlúposť. Čo ak potrebujem vysťahovať rodičom pivnicu? Kde mám zaparkovať? Navyše existuje o tom niekde informácia? Na značky dávame slohové práce, ale tu uplatňujeme nejaké zvykové právo.

Sendvo a keby sa stanem malým podnikateľom a kúpim si bager, ktorý má bude živiť, tak si ho tiež môžem parkovať na sídlisku? Alebo kombajn. Kolega má kombajn ako hobby, ktoré mu v lete prinesie pár korún do rodinného rozpočtu. Môže ho odparkovať na zvyšných 11 mesiacov niekde na voľnom pľace na sídlisku? Kde je hranica? Týka sa to iba parkovísk alebo aj iné verejné plochy v rezidenčnej zóne je možné využívať bezplatne na vlastné komerčné účely. Mám totiž bunkovisko a skladový kontajner, ktoré keď nevyužívam na nejakej stavbe, tak mi zaberá na firme priestor na dvore. Že by som si ich odložil niekde vedľa paneláku na voľnej ploche? :wink:

Dodávka je stále osobné auto, na ktoré stačí vodičské oprávnenie sk. B, má maximálnu prípustnú hmotnosť do 3,5 t a okrem výškových a dĺžkových (šírkové sú zanedbateľné) obmedzení je rozsah možností prakticky totožný s Fiatom 500. Porovnanie s kombajnom je trošičku nefér. :slight_smile: A ak sa bavíme o osobných dodávkach, maximálny rozmer je zvyčajne L2H2, teda 5,5 m. Môj Opel Vectra mal 4,8 ma to je typ vozidla celkom bežný na cestách.