A v opačnom smere 3,8 m. To je už širšie ako pruh na diaľnici. Ja neviem, ale to si fakt takto z nás robia prdel?
podľa ustanovenia § 75 ods. 7 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o premávke) do skupiny motorových vozidiel B patria
A) Motorové vozidlá okrem vozidiel skupiny AM, A1, A2, A a T, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3500 kg a ktoré sú konštruované a určené na prepravu najviac ôsmich osôb okrem vodiča; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg.
B) Motorové vozidlá podľa písmena a) s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 750 kg za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4 250 kg.
Čiže 4t furgon (nákladné auto) s 250kg vozíkom môže viesť človek s vodicakom skupiny B bez lekárskej prehliadky, psychotestov, KKV a tachografu? Vzťahujú sa na takúto súpravu ustanovenia pre nákladné vozidlo alebo osobne?
Edit: tak nie, lebo písmeno b je podľa a potom nechápem, na čo je to takto rozdelené.
To je v zasade kvoli Holandanom, Francuzom a inym kempujucim krajinam. Ide o karavanove privesy; na tie ti staci B, aj ked ma prives viac ako 750 kg (inak by si musel mat BE). Podmienkou je, aby samozrejme podla technicaku bolo mozne taky prives pripojit za tahajuce osobne auto, celkova hmotnost supravy bola do 4250 kg a vodic mal vo vodicaku zaznamenany kod 96 (ten dostanes bud po osob. vycviku v autoskole alebo po osob. skuske na policii).
Paradny vyber!
Mna este zaujala ta parkovacia zona s dodatkovou tabulkou… Mam taky dojem, ze basnik asi nechcel pocas st. sviatkov a dnoch prac. pokoja (co uz je samo osebe zla formulacia, lebo aj st. sviatky su dni prac. pokoja) celodenne platene parkovanie, ked v prac. dnoch sa plati len 8:00-17:30.
Taký výber urobí ktokoľvek, kto si len trochu všíma svoje okolie.
Ešte k tým zákazom státia: tu ho máme niekoľkokrát zopakovaný za každým výjazdom z parkoviska. Samozrejme na ceste, kde je zakázané státie už zo zákona.
goo.gl/maps/QaWjfkkTjqMLZ7836
Z českých luhov a hájov:
mapy.cz/zakladni?x=14.3976857&y … itch=0.050
(áno, vidíte dobre, toto je postavené na vedľajšej)
Ja celkovo nechapem zmysel znacky Prejazd zakazany, hlavne ked si predstavim, co vsetko policajti potrebuju na to, aby mohli pokutovat jej porusenie. Museli by “vinnika” natocit kamerou od zaciatku az na koniec useku a potom by bud poslali pokutu domov alebo by za krizovatkou stala hliadka, ktora by davala blokove pokuty. Lenze, ak by malo ist o prvy scenar, museli by byt k dispozicii ludia, ktori by prezerali tisice videi nejakych zapadnutych uliciek a vypisovali lajstra. To by si samozrejme vyzadovalo naozaj velke a rychle uloziska dat, pretoze natocit video v takej kvalite, aby bolo vidno ECV vozidla, pricom minutaz musi sediet s dobou prejazdu celeho useku, nie je nic, co by bolo male alebo spratne. Ak by slo o druhy scenar, tak kvoli jednej znacke by bolo potrebne obetovat hliadku, ktora by navyse snimala udaje z kamery (cize aspon dvaja policajti). Administrativna zataz niekolkonasobne drahsia, ako zisk z pokut kvoli tejto znacke. to ani nehovorim, ze ked bude vseobecne zname, ze nejaky taky usek je monitorovany (zo zakona o ochrane osobnych udajov vyplyva aj to, ze niekde musi byt tabula, ktora na to monitorovanie vodica upozorni), staci urobit jednoduchy ukon. Zastavit, vystupit z auta, predstierat telefonat, nastupit a pokracovat v jazde. Ak vas zastavia, poviete, ze ste sli na stretnutie, ale ten clovek vam to na poslednu chvilu odriekol.
Znacku navyse 100% nahradza zakaz vjazdu okrem dopravnej obsluhy, ktory byva ovela viac respektovany (aj ked ani tam to nie je 100%). Hlavne zakazuje uz VJAZD, cize vymozitelnost o 100% vyssia. O tom, ze znacka Prejazd zakazany v nasich koncinach navyse byva velmi casto zle osadena (samostatnou kapitolou su cesticky okolo Matfyzu / PriFuku, v Liscom udoli a pri MiU Karlova Ves), takze v takych pripadoch je tam naozaj len ako WC pre psov a aby tam malo co oxidovat.
To je dosť škoda, lebo práve teraz by sa tam hliadka a poriadne pokuty hodili. Kvôli rekonštrukcii tade chodí päťnásobne viac áut a na všetkých úsekoch bez chodníkov je to poobede o hubu. Miesto nevymožiteľného “prejazd zakázaný” by snáď mohlo existovať niečo ako sú “reservé pre zákazníkov” kombinované s “okrem dopravnej obsluhy”. Alebo alternatívne dostavať chodníky…
^^
Aj keby tam ta hliadka bola, nevymoze nic, ak nema video, ako auto prejde cely usek. Okrem toho, taku pokutu zaplatim len raz. Najblizsie si na minutku zaparkujem a potom pokracujem v jazde. Znacka dodrzana. A ano, aj ja tade chodim a vobec sa za to nehanbim. Sposob, akym toto mesto nezvlada organizaciu dopravy pocas rekonstrukcie trate, sa da oznacit dokonca az ako memento pre buducnost.
No a este zamyslenie na zaver - ak by policajti postavili hliadku tam, stale sa da ist dlhsou trasou okolo internatov. Tam taka znacka nie je.
Ponad internáty je to v pohode, možno až škoda, že tade nechodí áut viac. Nejde o počty, ale skôr o to, že ma pod matfyzom každodenne ako chodca autá ohrozujú; mnohí jazdia podstatne rýchlejšie, než je na ceste bez chodníkov zdravé, alebo na mňa dokonca trúbia.
A ako vodič zase cítim, že ľudia, ktorí tade obvykle nejazdia, si neuvedomujú, že križovatky sú neznačené a teda platí prednosť sprava. “Prejazd zakázaný” za to priamo nemôže, ale keby ho cudzí rešpektovali, tak aj tento problém zmizne
^^
Ale ani okolo internatov nie su vybudovane chodniky a tam si vodici radi pridaju, kedze ide o pekny rovny usek. Este k tomu je tam horizont. Ja som tadial pesi chodieval a tie chodniky treba aj tam. Mozno este viac, ako dolu. Samozrejme, proti chodnikom v okoli fakult nemam nic, prave naopak. Budem len rad a pridam k tomu este aj siet cyklotras mimo ciest. Takze mozno je lepsie, ak sa chodi okolo fakult pomaly (lebo su tam aj spomalovace), ako ked auta kosia chodcov v 70km rychlosti na Starych Gruntoch.
S prednostou sprava je v Bratislave, ale aj na Slovensku dlhodoby problem. Nevieme sa to naucit.
Dokonca aj na krizovatke Starych Gruntov a Liscieho udolia byva casto problem a to tam znacky su. To je napr. miesto, kde by sa patrilo dat zrkadlo. Problem je, ze co cakame od mesta, ktore nevie dat na poriadok zrkadla ani len pri vyjazde z ulice Pri suchom mlyne na Limbovu a Patronku? Tam davno mali byt zrkadla na OBIDVE strany a natocene tak, aby sa nepozerali do zeme, ako to jedno zajdene chudiatko, co je tam teraz a v ktorom nevidis nic.
Nové dopravné značenie v úzkom centre mesta Prešov, pri vznikajúcom OC Fórum. Listovať doľava: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=45420
K tomu Prešovu len pár poznámok:
- začali konečne používať v ostrovčekoch DZ 706 miesto nezmyslu C6c aka čerešničky,
- hlavné cesty sa v kruhovom objazde už nemajú umiestňovať viď &20 ods. 5 zákona 8/2009 o cestnej premávke - čiže umiestnené v rozpore so zákonom,
- pruhová značka umiestnená v rozpore s vyhláškou 30/2020 príloha 4 časť VI bod 1
- zelené cyklistické VDZ v rozpore s vyhláškou 30/2020 & 11 ods. 2 a súvisiacich odsekov a &12
Záver: jedna lastovička leto nerobí.
Ešte tam vidím 211 namiesto 210 alias “prikázaný smer jazdy do múrika”
perlička zo žilinskej nemocnice
imgur.com/a/Y7SbvmY
To da rozum. Ako si ma Brit vybrať lístok?
Inak bol som na potulkách po Slovensku. Ak je pred križovatkou značka MPR 70 km/h a asi 100 m za križovatkou značka koniec MPR 70 km/h, môžem dostať pokutu ak som medzi križovatkou a ukončením išiel 90 km/h?
To asi nie je pointa. Predpokladám, že vľavo je tiež možnosť vybrať si lístok na ľavej strane.
Ale:
- “čerešničky”
- tabuľa pod “čerešničkami” hore nohami.
Nechcem vidieť, ako vyzerá ostatné DZ v areáli.
Osemhranný zákaz vjazdu
V sobotu sme si skracovali cestu a prekvapila ma tonáž 7,[size=87]5[/size] t.
[album]45448[/album] Najprv som sa trochu čudoval, lebo na blízkom okolí nie je žiaden “vhodný mostný” objekt, iba “pôda” pod touto vozovkou, len priamo nad ňou je mostík, ale až s 23 t. Nedalo mi to. Hneď z druhej strany nie je hmotnostné obmedzenie. Až o pár desiatok metrov je obmedzenie 1, obmedzenie 2, a dokonca i na II/573 je obmedzenie 3 , obmedzenie 4 a obmedzenie 5. Tu na I/63 pred odbočením na II/573 nie je, a až tu po pár metroch. Takže “celú” štvrť oslobodili od 7,[size=85]5[/size] t. Len neviem, či je nejaká vyššia ako 2,[size=87]3[/size] m. Ale pre istotu… [size=77] . 1411[/size]