Dopravné značenie (DZ)

Takže na príklade bežného použitia - zúženie cesty na jeden pruh kvôli prácam. Na obidvoch koncoch, kde sa zužuje, by mali byť šípové dosky. Vnútri zúženia by mali byť šrafované. Myslím to správne?
Inak samozrejme súhlasím s Mirom, že je šťastie, ak sú všetky dosky otočené správnym smerom, takže na správne rozlišovanie príliš neverím :slight_smile:

Jednu dobu bol dizajn kilometrovníka takto: commons.wikimedia.org/wiki/File … C3%ADk.jpg Vychádza to z podoby kilometrovníka z 9/2009. Vo finálnej verzii číslo cesty zas vypadlo. Ale “I/12” hore prekvapilo aj mňa, takto to snáď ani nikdy navrhnuté nebolo.

Ešte k spomaľovacím prahom, u nás sa (klasicky) značenie zneužíva.

Vyberám z TP 023 (použitie, kvalita a systém hodnotenia dopravných a parkovacích zariadení)

Samotná značka “spomaľovací prah” nehovorí nič o tom, že na ceste s maximálnou povolenou rýchlosťou 50 km/h môže byť iba tak buchnutý prah, cez ktorý sa dá bezpečne prechádzať maximálne 20 km/h (ako je to medzi slovenskými samosprávami obľúbené :imp: )

Správne to má byť tak, že spomaľovací prah má rovnakú maximálnu rýchlosť ako priľahlá cesta a v tom prípade je označenie zbytočné (načo). Lenže v tom prípade si dovolím tvrdiť, že by neprešlo minimálne 95 % slovenských prahov.

Takéto riešenie je v poriadku?
maps.app.goo.gl/eAbqm54LQMTYhJid8

Človeku, ktorý navrhne osadenie dopravnej značky zákaz odbočenia na priechod by som nezveril do rúk ani ovládač od televízora.

Podobne, ako zákaz vjazdu skupine vozidiel do súkromného dvora. Ak teda pripustíme, že ten dvor je križovatka, tak platí aj pravidlo prednosti sprava?
goo.gl/maps/ifcC4k4FBS4wT3Sy6

Ja som narážal na spomaľovací prah, zákaz odbočenia som si nevšimol. Keďže ale nie je jednoznačné, že to, čo nasleduje za priechodom, je chodník, nemusí byť ten zákaz úplný nezmysel.

Nikde som nenašiel explicitne uvedené, že odbočovať sa môže iba v križovatke. 8/2009 hovorí iba o vchádzaní na cestu, čiže logicky opustenie cesty sa udeje pomocou odbočenia z nej.

pa3ck:Technicky vzaté áno. O logickosti sa baviť nebudem (predpokladám, že z druhej strany je dvadsiatka tiež tesne pred prahom).

Neviem, možno tu vysvetlia ostatní ako to naozaj je, ale nedáva mi zmysel osádzať značky zákaz odbočenia na miesta mimo cesty. Podľa mňa by to značne skomplikovalo celú dopravu. Koľko máš križovatiek v obciach kde sú značky pre križovatku umiestnené pred vjazdami do dvorov. Ako mám potom ako vodič vedieť, na čo sa vzťahuje značka? Druhá vec je to, že keď vidím značku zákaz odbočenia, automaticky predpokladám, že ide o križovatku.

scontent.fbts4-1.fna.fbcdn.net/ … e=5F426E97

scontent.fbts4-1.fna.fbcdn.net/ … e=5F45024F

Musí vietečo…

Orava, cyklotrasa do Poľska ?

:smiley: smerovo rozdelena cyklotrasa :smiley: :smiley: este by mohla byt 2+2 :smiley:
lol, kde to je?

Nejako si to prekombinoval. Križovatky diaľníc sa majú značiť podľa miesta v ktorého blízkosti sú: Trnava, Žilina, Martin, Žiar nad Hronom… Potrebuješ mať predstavu kde asi sú. V prípade, že v okolí jedného mesta sa križuje viacero diaľníc tak ich treba nejako rozlišiť. V prípade Bratislavy je logické, aby to bolo juh (D4xR7), východ (D4xD1), sever (D4xD2 pri Stupave) a západ D4xD2 pri Jarovciach).
Výjazdy sa značia podľa mesta, ku ktorému sa dostaneš. Ak nemajú 2 križovatky pri sebe 2 mestá, tak sa použije rozlíšenie podľa svetovej strany, do ktorej časti mesta sa dostaneš. Ak v okolí nie je žiadne mesto tak žiaľ musíš použiť názov “významnej” obce. (Ak by sa dodržiavali min. vzdialenosti medzi MÚK a namiesto dvoch polovičných MÚK sa stavala jedna plnohodnotná, tak takéto zvrhlosti nie je potrené riešiť.) V prípade Bratislavy, sa primárne použijú časti mesta - Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Rača, Lamač… Tam kde už nestačia časti mesta sa použije ako názov významná ulica - Gagarinova, Galvániho, Mlynská Dolina…
A k tomu Trenčín-juh: v okolí výjazdu nemáš žiadne iné mesto ako Trenčín, tak použiješ Trečín-juh. Ak bude v tejto križovatke niekedy začínať R2 tak nebude problém križovatku diaľníc premenovať na Trenčín a Trenčínom-juh označiť križovatku na R2 s cestou I/9 a II/507. Nezmysel je použiť názov Chocholná na čokoľvek, to bol jednoducho úlet.

Loooool, ja by som tam niekde este zakomponoval semafor s odpocitavanim. Len tak. Pre srandu ;-P.

Doteraz som si myslel, že sa hovorí aj o vychádzaní z cesty, ale nič také som nenašiel. Naopak, hovorí sa o odbočovaní na miesto mimo cesty, takže asi máš pravdu a zákaz odbočenia do dvora môže byť.

Ďalší príspevok do albumu periel dopravného značenia. Na provizórnom moste cez železnicu v Čadci je značka Maximálna šírka 3,6 m. Že je značenie čerstvo napatlané oranžovou farbou, je už škoda hovoriť.

K farebnému VDZ mám príspevok z D1 BA-TT. Značenenie obnovujú žltou farbou.

Stále nepochopili, že žlté VDZ sa má používať len tam, kde je vidieť pôvodné biele, ktoré je dočasne neplatné.

Zopár perličiek od nás:

goo.gl/maps/9tr7oKc25YpqDw6R8
Pod značkou Zákaz státia je dodatková tabuľka “od 11:00 do 15:00”. V človeku to vyvoláva dojem, že mimo tohto času je tu státie povolené. Lenže šírka cesty neumožňuje, aby pri státí zostal jazdný pruh široký min. 3 metre pre každý smer. Čiže úplne zbytočná mätúca značka.

goo.gl/maps/MpAux4V9L8L8KhD47
Zbytočne veľa textu na dodatkovej tabuľke. Stačilo “So-Ne 12:00-24:00”. Mimochodom, prísne vzaté, tie prvé dve autá tu tiež nemajú stáť, pretože ulica je jednosmerná až od značky za nimi.

goo.gl/maps/12My8ksJds4faMxt8
Tomuto vôbec nerozumiem. Predsa “prejazd zakázaný” je definovaný tak, že tam smú vojsť tí, ktorí tam idú zastaviť kvôli naloženiu, vyloženiu, majú tam garáž a pod., čiže sú vlastne dopravná obsluha. Ďalšou perličkou je to, že rovnaká značka je za nasledujúcou križovatkou a autor túto prvú značku myslel zrejme ako predzvesť tej nasledujúcej. V tom prípade tam ale chýba dodatková tabuľka s údajom vzdialenosti, odkiaľ značka platí.

goo.gl/maps/CaJeZJBL6hQmPRus7
Zákaz vstupu chodcom na cestu kvôli penetračnému postreku? Ale veď chodci majú chodiť po chodníku, nie po ceste.

goo.gl/maps/yMBDzX2dgUQxPL779
Môže značka “parkovisko” povoliť státie tam, kde to šírka cesty neumožňuje? Ďalšia vec je, že parkujúce autá tam zaberajú celý chodník.

goo.gl/maps/NpRf9H2qDXTq8YPQ7
Koniec hlavnej cesty s dodatkovou tabuľkou, ktorá určuje platnosť značky až za križovatkou, čo je v podstate správne, pretože na tejto križovatke táto cesta ešte je hlavná. Ale prečo takéto veletoče? Veď stačilo dať tú značku až za križovatku.

goo.gl/maps/8vCnCipwbvUSiMf88
Tiež ste si všimli, že často treba dať niekde zákaz, aby sa dodržiavali ustanovenia zákona? Na tejto ulici sa odjakživa parkovalo, aj keď ako vidno na zábere, nezostáva voľný pruh pre každý smer. V týchto dňoch tu pribudol zákaz zastavenia a už sa tam neparkuje. Mimochodom, v našej krajine už takmer nepoznáme zákaz státia, takmer všade sa dáva pre istotu zákaz zastavenia, pričom zastavenie sa tam toleruje.

goo.gl/maps/GdGh2xhkB78d33FGA
Zákaz vjazdu bez výnimky, čiže aj pre toho, kto tam má tú červenú bránu.

A to len v našom malom okresnom kysuckom mestečku…

Ešte:

goo.gl/maps/gZDowGDHp4WdVZXo7
Obmedzenie rýchlosti kvôli priechodu pre chodcov pri škole, ale bez ukončenia, takže platí až po nasledujúcu križovatku. Z druhej strany podobne. Mimochodom ten spomaľovací prah avizovaný dopravnou značkou tam v skutočnosti nie je, pretože snímka je urobená ešte pred jeho osadením na letnú sezónu. U nás sa totiž prahy na zimu odstraňujú, asi pre uľahčenie zimnej údržby. Aj tak je tých 20 km/h ešte veľa na bezpečné prejdenie toho prahu (keď tam je).

Keď som tade minulý štvrtok išiel, zdala sa mi tá farba byť ako niečo medzi oranžovou a žltou :wink:

KNM. Perla Kysúc. Ako by povedal Matovič: “Ach.”

Z druhej strany ulice žiadny Prejazd zakázaný nie je. https://goo.gl/maps/DeGCmn6SkotKa24L8 Absolútne nevymožiteľná značka.

Hlavne keď tam všetci majú garáže a miesto navyše pred barákom. Ach.

Zákaz státia môžu rovno vyhodiť z vyhlášky. Okrem tej jednej kysuckej už snáď ani nikde inde nie je.