Dopravné značenie (DZ)

Tak ale tieto cmaranice aspon vyznacuju vetvy krizovatky v smere vodica, co vo vych. Europe zvyknu robit.
[/quote]
Ako som písal, niekto študoval v Sojuze.

Cháp to ako označenie skratky, ktorou sa môžeš vyhnúť kruháču :slight_smile:

Žiaľ, niektorí to tak naozaj chápu - neďaleko VW je takto označený kruháč a keď som pred časom išiel do bypassu (z ľavej strany z pohľadu tej značky), tak kukám ako mucha a neverím vlastným očiam - oproti mne auto. A ešte na mňa blikal debil (značka DS, tak som bol zhovievavý).

Ale veď o to ide, že tam ten bypass nemá čo hľadať z tejto strany.

Je u toho VW zákaz vjazdu do bypassu v smere, v ktorom išiel ten z DS?

Za normálnych okolností tri (za špecifických viem spraviť viac kombináciou plôch - typicky riadky na IS). No a je zjavné, že síce potrebovali len dva stavy (zatvorené/otvorené), či ešte presnejšie len jeden stav (zatvorené, keďže pri otvorenom tuneli nemá zmysel zobrazovať nič), ale asi im bolo ľúto nevyužiť tie prázdne strany lamiel, tak tam navymýšľali vtákoviny. A aj to tak dopadlo, lebo ako píše Vlados:

Správne.

Na druhej strane, výškové obmedzenie 4,8 metra je celkom neúčinná a neškodná značka, lebo auto s takou výškou nesmie na cestu (max. je 4,0 metra, v špeciálnych prípadoch 4,2 metra). Pokiaľ chce niekto s takou výškou na cestu, tak musí mať povolenie na zvláštne užívanie no a v tom prípade mu je tá značka ukradnutá. A pokiaľ tam predsa len vyjde bez povolenia na zvláštne užívanie, tak už porušuje iks predpisov, takže jedna značka hore-dole…

Nie. Po novom sú šípky na ceste záväzné. Akurát k nim nepotrebuješ ešte zvislý billboard a ak tam aj náhodou je, tak práve ten je nezáväzný (je to len informácia pre lepšiu orientáciu).

Mimochodom, pokiaľ ide o novú vyhlášku resp. aj novelu zákona účinnú od 1.4., jedna vec tu v diskusii nebola spomínaná (aspoň som si nevšimol). Po novom nebudú existovať také tie absurdity, akože zvislé značky sú nadradené vodorovným, prenosné trvalým, premenné všetkým. Jednoducho budú musieť všetky značky spolu ladiť, žiadna nadradenosť - v prípade, že bude medzi nimi rozpor, pôjde o nezákonný stav.

Jediný osobitný prípad sú žlté vodorovné značky, ktoré sú nadradené iným vodorovným značkám, čo je dané praktickými dôvodmi (je ľahké zakryť na pár dní zvislé značky, ale dosť náročné kvôli pár dňom premaľovať čiary). Aj tu je však obmedzenie, že to nemôže byť dlhodobo a že sa to nemôže použiť, ak by nebolo jednoznačné, čo platí a čo nie - čiže akákoľvek zložitejšia zmena vodorovného značenia nemôže byť riešená žltými čiarami ale sa musia zmazať trvalé biele a nahradiť dočasnými bielymi.

Pozdravuje D1 Bratislava - Trnava.

Samozrejme, že tam nemá čo hľadať, to bol len pokus o vtip, žiaľ podložený blbým zážitkom.

Ném. Dokonca ani plné čiary nie sú úplne jednoznačné. Takže týpek z Dunajskej si išiel svoje…

google.sk/maps/@48.2265443, … 312!8i6656

A kde je definované, koľko je dočasne, a od kedy je to už dlhodobo? S dočasnosťou trvajúcou 22 rokov máme svoje skúsenosti.

Len tak mimochodom k téme - minule som išiel do Čadce a za tunelom Horelica bolo ešte čiastočne vidieť dočasné oranžové značenie, ktoré nedávno vyznačovalo posunuté jazdné pruhy. My v smere do Čadce sme išli podľa bielych, protismer podľa oranžových - našťastie, keby sme my išli podľa oranžových a oni podľa bielych, tak by sme sa zrazili.

Porušil teda ten z Dunajskej vôbec niečo?

A to ste už počuli, že od apríla budeme jazdiť po R1 a R4 max. 90km/h, lebo NDS nemá pripravené nové značky “diaľnica” na výmenu? :slight_smile:

expwy, StVO, mám takú trochu nevšednú otázku:
Prečo, na značkách, schematicky vyobrazené potvory (tvory i netvory = vozidlá) “prichádzajú” sprava a nie zľava (okrem tých, čo sú vyobrazené z “profilu”)? Len Núdzový východ a Autovlak je opačne zobrazený. I v UK a v IRL je to podobne zobrazované?
[size=77]1260[/size]

Určia technické predpisy. Ale je jasné, že mesiac nie je dlhodobo a rok už dlhodbo určite je. Dočasnosť vyplýva z toho paragrafu, a vlastne aj z účelu žltých značiek, ktoré sa používajú len spoločne s bielymi - je to taká zmena, pri ktorej sa po určitej dobe vrátime k pôvodnému (bielemu) značeniu.

Drahovský písal? :smiley:

Zmena je v príprave.

Núdzový východ je bezpečnostná značka - a nakoniec sa vo vyhláške neobjaví (nemá tam čo hľadať, to je vec stavebných predpisov). A čo sa týka vlaku, tak ten ide doľava, len autá sú naň nacúvané :wink:

Inak orientácia symbolov sprava doľava je štandardná pre krajiny s pravostranou premávkou a orientácia zľava doprava zase pre krajiny s ľavostranou premávkou. Ber to tak, že hlavne pri výstrahách pred nebezpečenstvom vstupujúcim do vozovky sú u nás značky vpravo a tak má symbol vyovrazený tak, že na vozovku vchádza a nie že z nej odchádza - preto to napr. v Írsku majú naopak. Vyhláška tiež vraví niečo o zrkadlovom vyobrazení pri umiestnení takejto značky po ľavej strane cesty. No a ostatné symboly sú tak proste preto, aby to bolo jednotné.

Hej, aj správy na Exprese spomínali. Asi kvôli jeho blogu :slight_smile:

Schvalena nova vyhlaska:
https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2019-804

len tak som si to rychlo prebehol a tato veta ma potesila :slight_smile:
Prelepenie značky alebo jej časti s cieľom dočasne ju zneplatniť je zakázané

A ešte táto novela, keby to niekto hľadal - konkrétne body 1, 2 a 26 - to je zrušenie doterajších predpisov o dopravnom značení:

slov-lex.sk/legislativne-pr … 2019%2F803

Keby sa ľudia nesprávali ako nesvojprávni, tak by to nemuselo byť vo vyhláške, to by malo byť samozrejmé. Podobne ako žiadny predpis výslovne nezakazuje sa vysrať uprostred námestia, napriek tomu to nikto normálny neurobí… Ale dopravným inžinierom treba predpisovať aj etiketu :unamused:

na blogu u toho Drahovskeho ma clovek s menom “1058208” neskutocnu trpezlivost a dokola mu to tam vysvetluje a on nie a nie pochopit :slight_smile:
tipujem, ze to bude niekto od vas: StVO, alebo expwy, Hank

K pozdravu sa pripája aj Karadžičova.

Ja to nie som.
Vysvetlovanie vsak potrebne je, bordel v tych pojmoch ma vela ludi (bez ohladu na odbornost) a tazko sa menia vzite predstavy.