Diskriminácia BB vs. neschopnosť BB

To, že tam sídlia Lesy a Pošta, to je normálne, proti tomu nič nemám.

Ale veľa súkromných spoločností, ak aj mám hlavné sídlo v BA, tak pobočku má vo ZV a nie v BB, prečo asi? :sunglasses:

toto to pekne zhrnulo :slight_smile: tiez poznam zopar firiem co z logistickych dovodov maju pobocku v ZV. BB je trosku od ruky …

co sa tyka slovenske lesy budiz, v BB boli lesy, smercina aj ked uz z nej moc neni :slight_smile:
a cert to vem aj tu postu im doprajem :slight_smile:

Dovolím si ešte reagovať na túto tému trošku širšie.

Dnes je na samospráve ako si dokáže riešiť svoje problémy. Konkrétne jej chýbajú 2-3 mld. SKK. To je najmenej za celé obdobie od vzniku SR. Iste, bude jej treba 10-tky mld. SKK na investície do školstva, zdravotníctva, … a samozrejme do infraštruktúry. Tohoto sa štát “elegantne zbavil”, no na druhú stranu dal samospráve možnosť riešiť si svoje príjmy pomocou vyšších miestnych daní, čo sa aj na takmer celom Slovensku deje a samospráva zdvihla dane v priemere o 100% (BA a KE takmer o 200%, často spomínaná Senica v priemere o 170%, …).

VM chcel spraviť z BB hlavné mesto SR, ale len preto, že BA nenávidel, pretože Bratislavčania jeho stranu nepodporujú. Vo všeobecnosti však podporoval predovšetkým oblasť od TT v smere na TN a ZA. Do BB presunul len niekoľko inštitúcií, to je všetko.

Je úplne “scestné” porovnávať dnes napr. BB a ZA. Pretože dnes si každý kraj a VÚC rozhoduje o svojom rozvoji de facto sám. BB nemá žiadne rozvojové programy a nielen ako mesto, ale ani ako VÚC. Mestá DT, KA, BR, VK, LC, RA, RS, … to dokazujú. Iste, aj sem smeruje niekoľko investorov, no nezamestnanosť ostáva takmer na nezmenej úrovni, … ďalej BB by si mohla R1 postaviť aj sama alebo by si mohla aspoň postaviť severný obchvat zo svojich peňazí. No stále sa čaká … na štát. A na EÚ, ale tá projekty robiť nebude.

Lenže štát dnes pomáha rozvíjať diaľničnú sieť a hospodárstvo vo “väčšom”, len za rok 2005 má prísť inestícií za 50-100 mld. SKK bez privatizácie a prácu nájde 30-50 000 ľudí, nepriamo aj 100 000. Aj tu však veľmi záleží na samospráve. TT si založila pri pred príchodom PSA Peugeot Citroen spoločnosť s názvom Trnava invest. A všetko zvládla takmer sama, bez štátu. Preto sa plynule stavá. Štát TT pomôže vybudovaním bytov, … a pomôže jej postaviť aj obchvat.

ZA si po vzore TT založila spoločnosť Žilina invest a problémy sú doteraz, z rôznych dôvodov. No ZA sa bude mať o 5 rokov lepšie ako dnes, o ďalších 100%. Dovolím si povedať, že oblasť ZA+10 km bude “BOOM investícií” v celom ZA VÚC. Potom už len lokálne pri MT a RK. Kysuce a Orava ostanú “tam, kde sú”, s tým, že Kysuce sa budú rozvíjať vďaka D3, no viac-menej to bude len doplnkom pre výrobu v ZA a turistický ruch.

V BA, TT, TN a ZA už sú obsadené miesta na investovanie na 80-90%. Tu sa už investuje menej, ale budú sa rozvíjať služby v priebehu ďalších 10 rokov o 100-200% viac než doteraz. Štát teda bude pomáhať investovať do obchvatov, … a dosť z hľadiska infraštruktúry.

Už sa bude zameriavať na ďalšie regióny ako NR, BB, PO a KE. Západná časť PO už to pociťuje podobne ako centrálna časť KE VÚC. No tieto 4 kraje ako keby “zaspali”. Žiadne projekty, málo kvalifikovaných ľudí, zlá infraštruktúra a malá ochota spoluporacovať so štátom v pomere 10:90.

Nebudem sa ďalej rozpisovať, snáď každý pochopil, kam tým smerujem. :sunglasses:

ja som tiez bystrican a pozorne som si precital takmer vsetky prispevky na tuto temu. Nemozem sa poriadne doteraz z toho spamatat do akych invektiv tu niektori diskutujuci zachadzaju (ozrati partizani z BB, atd)Myslim si, ze taketo prejavy hovoria same za seba.
Co sa tyka BB, neviem co vam to vsetkym tu napadlo, ze BB chce byt hlavnym mestom. Pravdu povediac, prvy krat som sa to dozvedel az z tohto fora. Poznam velmi vela Bystricanov, ale ani jeden nad niecim takymto nerozmysla. (Dufam, ze si to nevyvodzujete z vyroku Kralika, ze Blava je stodolou Viedne).
Popisalo sa tu vela o potencialoch jednotlivych miest, hlavne Ziliny. Ja sa skor zameriam na potencial uzemia. Ja si osobne myslim, ze oblast zvolenskej kotliny je jedna z najperspektivnejsich oblasti Slovenska. Mam doma rozne studie, dokonca aj z medzivojnoveho obdobia, kde tato oblast figuruje ako oblast s jednym z najvacsich potencialov vo vtedajsej CSR. Problem je v tom, ze sa nevyuziva. Ak by doslo k tak dlho projektovanemu spojeniu miest BB, Sliac a Zvolen, myslim si, ze cela oblast sa stane najatraktivnejsim uzemim v celej SR.
Co sa tyka diskriminacie BB, nehovorim, ze za mnohe veci si nemoze Bystrica sama, ale keby som to mal zhrnut takou jednoduchou futbalovou terminologiou v pripade dopravnej infrastruktury, tak to vyzera asi tak:
plne dvojkolajna, elektrifikovana zeleznica ide severom (1:0 pre sever),
cestna infrastruktura dialnicnej kvality ide severom (2:0 pre sever)
modernizacia zeleznicnych trati prebieha opat smerom z BA na ZA a dalej je naprojektovana do kosic severom (3:0 pre sever).

Dufam, ze tu bude so mnou kazdy suhlasit ak poviem, ze dopravna infrastruktura je jednym z klucovych faktorov vplyvajucich na dalsi rozvoj regionu. A vystavba dialnic, zeleznic, letisk - to urcite nie je v sile regionu, aspon nie teraz - to si musi v sucasnosti zobrat na plecia stat.

JJ,

“A vystavba dialnic, zeleznic, letisk - to urcite nie je v sile regionu, aspon nie teraz - to si musi v sucasnosti zobrat na plecia stat.”

Statu treba nalozit na plecia co najmenej. Je to daleko najhorsi mozny hospodar. Lepsie by bolo najst co najspravodlivejsi model prerozdelenia statnych zdrojov. Co nepojde na jednotlivca, tak na mesto . Co nepojde na mesto, tak na kraj. Len uz ziadne centralne rozhodovania

Predstavitelia miest BB,ZV,Sliač za celé desaťročia nedokázali sadnúť za rokovací stôl a zosúladiť svoje rozvojové a územné plány tak, aby smerovali k spojeniu do 1 organického celku. Naopak BB a ZV sa ešte aj voči sebe chovajú ako konkurenčné sídla. Projekty stredoslovenského veľkomesta, ktoré boli do detailov rozpracované v 60. a 70.-tych rokoch 20.storočia dnes už môžu byť ťažko uplatnené, pretože boli založené na direktívnych straníckych nariadeniach, presídľovaní obyvateľstva atď.

Priestor BB-ZV nemá geografické podmienky na to, aby konkuroval západoslovenskému aglomeračnému trojuhoľníku BA-TT-NR, ani východoslovenskému pólu osídlenia KE-PO

JJ,

ja mám korene v oblasti, ktorú si popísal, t.j. BB-Sliač-ZV a viem, že táto oblasť bude “ťahúňom” až po ZH v celom BB kraji. Štúdie existujú. To, že sa nevyužíva potenciál, to ale nie je chyba štátu, to je chyba samosprávy.

Písal si aj to, že “BB nechce byť hlavným mestom”, tak práveže BB chcela byť hlavným mestom, to vieme všetci a stále sa ešte tejto možnosti aj “drží”. Bež na námestie do BB a tam sa spýtaj, či by chceli, aby BB bola hlavným mestom namiesto BA. V KE ti povedia, že nie, pretože vedia, že to nie je len také jednoduché a naviac, všetci Slováci vedia, že metropola východu sú Košice, ale metropola stredného Slovenska? Už sa to rozdelí na južné - NR, severné - ZA, prívesok západu - TT (podobne ako prívesok východu je PO) a sted SR je BB, ale centrom je ZV. Prečo?

Výstavbu diaľnic a modernizáciu železníc by mal zabezpečovať štát, to ano, to je pravda, pretože to je celoštátny význam.

Ale letiská, BA+KE+PP+ZA+Sliač+… sú takmer všetky regionálneho typu okrem BA+KE+PP, ale tu bude aj samospráva vlastniť akcie.

Píšeš, že to nie je sila regiónu. V silách regiónu bude takmer celá doprava - autobusová doprava, osobné železnice, cesty, letiská, MHD, …

A že ten región nemá peniaze? Ale má, môže manipulovať s miestnymi daňami a to sú 10-tky mld. SKK.

Len silné regióny môžu konečne zmeniť svoj vývoj. Že to nie je pravda? Ale je, Nemecko, Rakúsko, … spolkové krajiny, či krajiny, kantóny … Švajčiarsko, Francúzsko - oblasti, Veľká Británia - okresy, … Okrem toho, opravy ciest sa budú realizovať o 300% rýchlejšie než by to robila sama SSC, t.j. štát.

Štát riadi 50% a samospráva tiež 50% všetkých oblastí SR. Štát si ponecháva také oblasti ako sú rezorty obrany, vnútra, financií, zahraničných vecí či spravodlivosti, ale rezorty ako školstvo, zdravotníctvo, doprava, tak v týchto rezortoch už mnohé záležitosti prenechá obciam. :sunglasses:

To je pravda, ale ja si osobne napríklad myslím, že kraj a VÚC mali byť jednotné, ušetrilo by sa.

Centrálne rozhodovanie už tu nie je 15 rokov a teraz sa len bude viac rozhodovať na nižších stupňoch než je ministerstvo, ale stále bude “niekto” rozhodovať.

A osobne si tiež myslím, že diaľnice a modernizácia železničných koridorov by mala byť len v kompetencii štátu. :sunglasses:

Tak toto si na omyle, oblasť ZV-BB má všetky a nielen geografické predpoklady pre svoj rozvoj.

BA-TT-NR, to je síce trojuholník, ale to by som sem neplietol, pretože to podsúvaš. To je totiž západ aj s juhom.

ZA je sever.

Ale oblasť ZV-BB je stred, ktorý sa rozvíjať bude, či sa ti to páči alebo nie. A že ZV konkuruje? To, je normálne, aj MA konkurujú BA. :sunglasses:

Ale ked niekto spravi fatalne zle rozhodnutie, tak je lahsie zan nakopat prdel primatorovi ako ministrovi :slight_smile:

Co sa tyka zeleznicnych koridorov, z prepravy po zeleznici plynu zisky, tak nech si modernizaciu platia tie regiony, ktorymi dany koridor prechadza. Nevidim dovod vyclenovat z decentralizacneho procesu zeleznice. Dokonca ja by som v uvahach zasiel tak daleko, ze si viem zivo predstavit aj sukromnu armadu alebo policiu. Ale to je uz uplny offtopic…

No, kaviarista,

to je už fakt iný topic a to by sme sa zase pohádali.

To si prehnal. Ty si radikalista.

A k tej zodpovednosti … stačí zmeniť politický systém na väčšinový, aby sa poslanec zodpovedal svojmu regiónu. :sunglasses:

Aby to bolo co najefektivnejsie, potrebujes kopat do zadku exekutivu a nie zakonodarcov. Zmena politickeho systemu by nic neriesila. Riesila by to len maximalna mozna decentralizacia.
Stat by sa mohol kludne az tak dokonale decentralizovat, ze by zanikol :slight_smile: (len tu poznamku preboha zase nechap smrtelne vazne)

Nie,

samospráva ešte nedospela do takéhoto štádia, to sa môže realizovať o 5-10 rokov najskôr v ďalších oblastaich, až keď zvládne školstvo a zdravotníctvo. :sunglasses:

JJ

Ja som tiež čiastočne bystričan. A to čo som povedal za tým si stojím. A ešte jednu drobnosť kým jeden moj starý otec padol na strečne s fr. partizámni pri obrane priesmyku a druhý starý otec bojoval pri Zvolene, tak bb “partizáni” sa venovali bohumilej činnosti ako bolo rabovanie znásilňovanie a vyvražďovanie civilistov nemeckéj národnosti, ktorých paradoxne museli nakoniec zachrániť ruský partizáni. Po vojne keď sa “partizáni” stali pánmi a starý otec si pustil hubu našpacír aký boli udatní cez povstanie tak ho skoro obesili spolu zo Žingorom.

Ber to tak že BB sa ešte stále neprebrala zo svojej partizánskej historie a socializmu, a obyvatelia si vedia vždy zvoliť toho najlepšieho “odborníka” na všetko. A ako čiastočného bystričana ma to neskutočne irituje ako BB mrhá svojím potencionálom. BB svojim velikášstvom a aroganciou si dokázala rozhnevať všetkých naokolo a nechcel by som byť zlým prorokom ale zanedlho to bude Zvolen ktorý bude lídrom v regione.

To je pravda, vo Zvolene už dnes sídli veľa spoločností, dokonca aj logistické centrá a naviac tam má jedno zo sídiel aj najväčšia slovenská stavebná spoločnosť. A je to zaujímavé, že práve tam, bolo to na protest BB už v minulosti a doteraz pretrvávajú tieto “nezabudnuteľné okamihy, keď BB výrazne zapríčinila toto rozhodnutie a “poštvala” si tým aj iné firmy”, takže tam (ZV) tá pobočka zostala dodnes. Kto vie, tak vie, kto nie, tak otvorene hovorím o spoločnosti Doprastav, a.s. Bratislava, ktorá má svoje pobočky vo viacerých mestách ako v Žiline atď., ale zo stredného Slovenska je to Zvolen a nie BB. Už v dobe, keď sa o tom rozhodlo, tak to bola rana a facka celej BB. (s Doprastavom nemám nič spoločné) :laughing:

No neviem, neviem či by takú decentralizáciu Slovensko prežilo. Totálna decentralizácia by tradične skončila diktatúrou

Asi píšem málo zrozumiteľne, alebo sa niekedy nechápeme :slight_smile: .Takže trošku podrobnejšie:

1.Netvrdil som, že priestor BB-ZV nemá geografické a iné podmienky na svoj rozvoj. Má. Jeho podmienky mu ale neumožňujú dosiahnuť úroveň ťažísk osídlenia BA-TT-NR (u tohoto dokonca ani súčasnú) a KE-PO.

2.Bavíme sa o ťažiskách osídlenia a ich porovnaní v rámci SR(ako reakcia na JJ), takže aké podsúvanie ?
Radšej trochu faktov k trojuholníku BA-TT-NR:

Ťažiská osídlenia SR 1.úrovne:

• bratislavsko-trnavské
  • košicko-prešovské
  • žilinsko-martinské
  • banskobystricko-zvolenské
  • nitrianske
  • trenčianske
    (KÚRS 2001)

Koncepcia rozvoja mesta Nitra (2001), kapitola 1 - Regionálne väzby a postavenie mesta Nitry v spádovej oblasti Nitrianskeho kraja :

“Z hľadiska začlenenia do sídelnej štruktúry je nutné predpokladať polarizačné a aglomeračné účinky mesta BA, ktoré sú také silné, že v budúcnosti sa dá očakávať vytvorenie jedného ťažiska osídlenia: bratislavsko-trnavsko-nitrianskeho ťažiska osídlenia.”
A ďalej :
“Mesto Nitra sa musí identifikovať ako mesto tangentujúce svoje krajské pôsobisko, zároveň ako centrum podradené významnejšiemu ťažisku osídlenia - Bratislave a súčasne ako mesto ležiace na silnej trase k ohniskovej štruktúre štátu - prepojenie košicko-prešovského a banskobystricko-zvolenského ťažiska osídlenia s bratislavsko-trnavsko-nitrianskym ťažiskom osídlenia.”

3.O ZA som vôbec nepísal, nebolo prečo.

4.Rozvoj mesta či oblasti nezávisí od toho, či sa to mne páči alebo nie :smiley: . Nech už konečne začnú mestá BB,ZV a Sliač spolupracovať, nech vytvoria rozvojové programy, nech nasmerujú svoj potenciál k reálnemu základu pre vznik súmestia. Budem len rád.
Ale nie čakať, že v BA rozhodne vláda o hlavnom meste na strednom Slovensku, že im začne prisúvať miliardy, že im presmeruje všetky diaľnice, že rozkáže vyludniť Považie, aby im nerobilo konkurenciu :laughing: . Tadiaľ cesta nevedie.

Tak toto by som netvrdil, pretože ZV je proste centrum, logistické centrum a BB je “príveskom” na R1. Teraz to myslím vo všeobecnosti s tými firmami. Konkrétne menovať DPS, tak to je zaujímavá úvaha. :sunglasses:

Ludo,

tak potom som ja mimoriadne nepozorný, prepáč, už nie som najmladší človek. :laughing:

Tá NR si to dosť “prisvojuje”, pretože ak vieš, ako sa žije v NR, tak sa to dá porovnať s BB. Práveže NR takmer vôbec neťaží z toho, že je na osi BA-TT-NR. Bude z toho ťažiť, až bude R1 po BB. Dovtedy to nebude nič výrazné.

Tú ZA som ja len uviedol ako príklad, to nebola reakcia na teba.

Mesto BB je také aké je. Osobne si myslím, že hlavne Sliač so Zvolenom BB stále “ťahajú” do spolupráce, ale BB akosi nemá záujem. :sunglasses:

Vies, myslim si, ze je velmi uzkoprse tvrdit, ze partizani z BB pachali zlociny a partizani zo Ziliny (napr.) nepachali, alebo, ze nemci pachali a rusi nie (ako nam bolo dost dlho podsuvane). Verim, ze vsetci tu sme inteligentni ludia a kazdy si dokaze vytvorit nazor o vojne nech sa odohrava na ktoromkolvek mieste.
V kazdom pripade su to zlociny, ktore by sme mali odsudit, ale neurazat cestnych ludi, ktori sa spravali v sulade s moralkou a zenevskymi konvenciami, pricom mnohi z nich aj padli napr. pri tazkych bojoch pri BB na Sturci.
Myslim si, ze nie je vhodne takzmto sposobom urazat vsetkych a davat ich “do jedneho vreca”.