Ak sa presunie generálne riaditeľstvo čohokoľvek, tak sa presúva sídlo, t.j. adresa, ktorá hovorí iným štátom, kde je skutočný vplyv danej firmy a okrem toho sa tam samozrejme presúva “špička” celej firmy (organizácie, úradu, …), t.j. životná úroveń je v tomto meste na lepšej úrovni - platy, služby, … vrcholí to samozrejme vyššími daňami a teda rozvojom daného mesta.
Taktiez mi pripada ako demagogia argumentovat poctom obyvatelov,ten rozdiel bol cele desatrocia cca max. 5 tisic,az na rok 1980,ked ten rozdiel bol skoro 16 tis.(asi tzv. Velka Zilina spolu s Visnovym,Rosinou,Teplickou,atd..),ale uz v r. 1990 bola BB väcsim mestom,tak nerozumiem tejto argumentacii,zvlast ked ustredne organy aj inde vo svete nesidlia vzdy v tych najväcsich mestach,nie to este porovnavat nejaku krajsku “verchusku” kvoli jej sidlu tymto metrom,t.j. poctom obyvatelov!
A ak si si nevsimol,ja som tam vylozene napisal,ze zriadenie krajskeho mesta v BB bolo vysostne politickym rozhodnutim vtedajsej garnitury,to sa ani nesnazim zakryvat,ale zaroven,ze to bolo minimum,co mohla vytazit z vtedajsich “politickych realii”,ked meradlom boli zasluhy a nie pocet obyvatelov,alebo ine atributy.
Inak male OT: Poznate este nejaku vnutrozemsku krajinu(podotykam vnutrozemsku,u krajin pri mori je to bezne),ktora je riadena,resp. ma hlavne mesto tak excentricky situovane na okraji tejto krajiny na samotnych jej hraniciach?
Aj ked v tejto suvislosti musim priznat,ze Bratislava si to uz teraz naozaj zasluzi,ale boli doby(v case studenej vojny),ked hlavnym meradlom boli vojensko-strategicke faktory,no a ked BB nevyuzila sancu vtedy,tak..?!? Taktiez aj “slovenskost” Bratislavy ako srdce Slovenska v tej dobe silno pokrivkavala,este pred 50 rokmi tam zila len taka narodnostna.
Pardon,zabudol som sa prihlasit,napisalo ma to ako anonymneho,no ucim sa,v inych forach by ma to ani nepripustilo pridat prispevok,tu je to riesene takto.
Pozn.: V predoslom prispevku na konci chyba slovo,spravne ma byt …narodnostna zmeska.
Inak,vsimol som si,ze tu sa bezne prelinaju casove obdobia v jednotlivych temach bez toho aby sa na to upozornilo,alebo zdoraznilo,ze to, alebo ono, bolo bolo vtedy a vtedy! To je moc dolezite,inak v tom hrozi chaos! Inak sa zriadovali generalne riaditelstva vtedy,a teraz!
To je pravda, ale stále ide generálne riaditeľstvo tam, kde potrebuje byť “videné” a kde má tzv. “domov” a “podporu”. Ostatné pobočky už môžu byť v podstate kdekoľvek.
Nie je vhodné dnes porovnávať ZA a BB kraj alebo VÚC, pretože majú úplne iné podmienky na rozvoj a každý ide iným smerom bez zásahov štátu.
Myslim, ze to uz hranici s tym, ze ostatni obyvatelia Slovenska sa mozu pytat preco stat zakladal banky so sidlom v BB, preco Lesy SR BB, Slovenska posta BB, - ide o skoro 30 tisic zamestnancov po celom Slovensku a to uz regionalnym HDP pohne. Alebo Slovensky vodohospodarsky podnik BS - preco nie trebars Lipt.Mikulas. Co je v inych krajoch okrem BA a BB zo statnych firiem a organizacii s celoslovenskou posobnostou (mimo ustavneho sudu)?
Ale no tak, všetci vieme, že v minulosti za vlády VM sa On snažil premiestniť veľké firmy prostredníctvom ich sídiel do BB tak, aby spravil raz hlavné mesto v BB.
To sa mu však nepodarilo a dnes to už nikto robiť nebude, pretože to je finančne nákladné a naviac BA už má svoje meno a mnohé, najmä zahraničné firmy by tam ostali - banky, letecké spoločnosti, priemyselné firmy, … Čo je dnes štátne okrem úradov?
Troška Vás uvediem na mieru:
Vážská kaskáda sa riadi z Trenčína a tam aj sídli povodie Váhu.
V Žiline bolo SSE preto lebo sa tam od začiatku sídlil energetický dispečing. Takže ani neprichádzalo do úvahy po 60 presídľovať SSE do BB.
Inak mimochodom BONN mal napríklad oficialne funkciu dočasného hlavného mesta SRN Vždy bol Berlin prezentovaný ako hlavné mesto. A na slovensku boli ako dočasné hlavné mestá Košice - dočasné hlavné mesto Československej republiky ( Košický vladny program ) a Žilina ako dočasné hlavné mesto Slovenska kde sídlil zbor povereníkov pre riadenie Slovenska.
BB vyzdvihli až komunisti po 60 roku keď ju spravili krajským mestom … a vôbec nemá byť prečo hrdá na SNP … lebo boli to bystrický ožratý partizáni ktorý zmrvili celé povstanie, povstanie hlavne držali Vrútky Prievidza Zvolen a Brezno
No teeeda,Vy ste mi “vsetci” nejak “vysadeni” na tu Bystricu..! Ale vsak ja som tiez nic ine ani nenapisal,laskavo si moje prispevky precitajte znovu,hlavne fakt,ze som pisal o casovo inom obdobi ako teraz,teda aj inych pomeroch,tak vychadzajme z tych faktov a nepletme neustale dnesok s minulostou!
Neda mi nejak prehliadnut fakt,ze tu BB niektorym akosi “programovo lezi v zaludku”,alebo je to len dojem..?
Niekto nechape, ako je mozne, ze sa nepresunulo sidlo SSE, SPP, Otex, Obuv,… do BB.
A ja nechapem preco firmy s celoslovenskou posobnostou by mali byt okrem BA len v BB-kraji.
Dovolim si ich porovnat.
Ked zapocitavate okresy Kosice + Kosice okolie, kde zije cca 340 tisic obyvatelov, dostavate sa az skoro 40 km vzdusnou ciarou (cca 50 km po ceste) od Kechneca. Ale urobim odhad, ze do 35 km po ceste od Kechneca byva v SR max. 350 tis. obyvatelov, teda aj cast dalsich okresov a len cast Kosickych okresov.
Do cca 35 km po ceste od centra ZA spada takmer cely okres ZA(155 zo 157tis.ob.), cely okres KNM, takmer cely okres BY, cast okresov PB,CA,MT. Odhadom 155 t+34 t+ 28 t+45t+60t+75t = 397 tisic obyvatelov.
Po prepojeni miest v tychto okresoch dialnicou D1 a D3 do 30 km po ceste budu 85(ZA)+60(MT)+43(PB)+27(CA)+11 (BY)+7(KR)+17(KNM)+7(VR)= 257 tisic obyvatelov a Rajec(10t), Rajecke Teplice mimo dialnice - cca 270 tisic obyvatelov v mestach - vsetci do 20 minut cestovania osobnym autom od zavodu KIA (mozno Rajec 25 minut).
moj prispevok bol reakciou na aquilu, ze by Kechnec mal problemy zohnat dost prac sil, co som vyvratil s tym ze KE su dost blizko na to aby tam bolo dost prac. sil.
Vas prispevok je v tomto pravdivy, ale nema vela spolocneho z myslienkou mojho.
prispevok som pokazil v tom, ze som neoddelil potencial pre pripadnu investiciu v oblasti KE+okolie, s vseobecnym potencialom KE+PO a ich okoliu.
V buducnosti nebudem vytahovat este dalsie argumenty navyse ale len trvat na tych, ktore beztak stacia.

Taktiez mi pripada ako demagogia argumentovat poctom obyvatelov,ten rozdiel bol cele desatrocia cca max. 5 tisic,az na rok 1980,ked ten rozdiel bol skoro 16 tis.(asi tzv. Velka Zilina spolu s Visnovym,Rosinou,Teplickou,atd..),ale uz v r. 1990 bola BB väcsim mestom,tak nerozumiem tejto argumentacii,zvlast ked ustredne organy aj inde vo svete nesidlia vzdy v tych najväcsich mestach,nie to este porovnavat nejaku krajsku “verchusku” kvoli jej sidlu tymto metrom,t.j. poctom obyvatelov!
ani po odtrhnuti spomenutych obci nebola zilina mensia ako BB, staci si pozri ŠU SR … aj teraz je vacsia ako BB, ale rozdiel je marginalny, a v konecnom dosledku nepodstatny
Inak male OT: Poznate este nejaku vnutrozemsku krajinu(podotykam vnutrozemsku,u krajin pri mori je to bezne),ktora je riadena,resp. ma hlavne mesto tak excentricky situovane na okraji tejto krajiny na samotnych jej hraniciach?
na samotnych hraniciach to sice nie je ale napriklad rakusko a vieden a vlastne aj severske staty ale tam je dovod trosku iny …
btw. aspon vidis aka tu je benevolencia a demokracia nazorov, ze prispievanie je dovolene aj anonymnym
a ohladne podnikov, mno uz bolo plus minus vsetko povedane, ale minimalne SSE, by bolo divne keby sidlilo v BB, ked siroko daleko pomaly niesu ani vediani VVN, nieto este nejake elektrarne
slovenska posta a banky bol politicky tah, ale nech si to BB ma, aj ked kopu institucii co bolo “nasilu” natlacenych do BB, sa pomaly presuva spat do BA .. .je to logicke, kedze z BB v podstate nic nevybavia => vsetko je v BA

moj prispevok bol reakciou na aquilu, ze by Kechnec mal problemy zohnat dost prac sil, co som vyvratil s tym ze KE su dost blizko na to aby tam bolo dost prac. sil.
prispevok som pokazil v tom, ze som neoddelil potencial pre pripadnu investiciu v oblasti KE+okolie, s vseobecnym potencialom KE+PO a ich okoliu.
ako som uz spominal KE+PO a ich potencial nema na kechnec taky vyznam, je tu stale problem dochadzania, chcem vidiet kolko ludi z PO by dochadzalo do prace “do nejakej dedinky”, to je problem na slovensku.. neexistuje migracia obyvatelov. z PO maju pomaly problem dochadzat po dialnici do kosic, nieto do kechenca .. to je bohuzial smutna realita kdekolvek na SK, snad mimo BA a satelitnych mesteciek, ale to len kvoli tomu ze ceny pozemkov/bytov v BA su vyssie, inak dochadzanie je problen an slovensku ..jedno kde (to som len chcel povedat)
Skutočne BB a hlavne jej vedenie je neschopné, dokáže “nasľubovať hory-doly, ale skutek utek”, pretože nemá rozvojové programy, nemá dostatočné štúdie a mne najviac vadí jedno: BB veľmi rada nadáva na BA a na to, že geograficky BB by mala byť hlavným mestom. Ale je to vrchol drzosti, pretože keby sme mali postupovať podľa tohto kľúča, tak BB nie je centrom kraja ani VÚC a nie je de facto nič. Všetko by bol min. ZV.
Vďaka KIA sa rýchlejšie buduje D1. Vďaka KIA prišiel HANKOOK a rýchlejšie sa bude budovať R1. S tým rozdielom, že ZA mať D1 bude skôr ako BB, pretože ako vieme, HANKOOK prišiel do LV.
Teraz sa dokonca váha ako postupovať pri výstavbe R1. Či najprv úsek za NR zrýchliť alebo pokračovať rýchlejšie v tzv. žiarskom lieviku.
HANKOOK okrem toho “priniesol” aj iné debaty na vyšších miestach: R3, R7. Tým je (a bude) celá RC R2 v nedohľadne, najskôr rok 2020.

ani po odtrhnuti spomenutych obci nebola zilina mensia ako BB, staci si pozri ŠU SR … aj teraz je vacsia ako BB, ale rozdiel je marginalny, a v konecnom dosledku nepodstatny
Mozes mi poskytnut ten detailny link na SU SR,kde to mas napisane,ze vtedy nebola mensia ako BB? Ja som cerpal zo statistickeho scitania ludi,domov a bytov:
Rok BB ZA
1991 85007 83853
2001 83056 85400
Teda az v r. 2001 zas predbehla BB,ale v 1991 bola ako z toho vyplyva mensia,to len pre uplnost! Ja nedavam do “placu” neoverene fakty!

na samotnych hraniciach to sice nie je ale napriklad rakusko a vieden a vlastne aj severske staty
ale tam je dovod trosku iny …
Co mas na mysli so severskymi statmi,ze ich hlavne mesta su na okraji ich krajin,ale ved ja som pisal a zdoraznil tam vylozene,ze iba v pripade vnutrozemskych statov,a taktiez zdoraznil,ze primorske staty su na tom inak,a severske staty ja povazujem za primorske! Staci len v buducnosti poriadne precitat dany prispevok!

Neda mi nejak prehliadnut fakt,ze tu BB niektorym akosi “programovo lezi v zaludku”,alebo je to len dojem..?
Osobne ti môžem povedať že BB mám rád je to pekné mesto, sú tam aj skvelý ľudia mám tam dokonca aj sestru … ale čo neznášam je dôležitosť akú BB sa snaží predstierať a ako sa snaží budiť dojem celoslovenského protibystrického komplotu a pritom je to neschopnosť !! Ale zase ludia si vždy zvolia toho koho si zaslúžia. To platí globálne

Teda az v r. 2001 zas predbehla BB,ale v 1991 bola ako z toho vyplyva mensia,to len pre uplnost! Ja nedavam do “placu” neoverene fakty!
ako som pisal pointa je niekde inde, a rozdiel velkosti ZA vs. BB je tak minimalna ze to nema moc vyznam spominat. jedine snad, nezda sa ti byt divne ze aj po oddeleni X dedin, sa dokazala ZA este viac vzchopit a pribudlo tam podstatne viac ludi ako v BB? neni to nahodou tym, ze sa tam niekto snazi, a vytvara tam lepsie podmieniky na zivot, a dajme tomu ludia nemusia odchadzat niekam inam, resp sa stahuju skor do ZA ?
navyse podla tejto logiky by skor malo byt hlavnym mestom KE ako BB, resp vsak aj presov je vacsi ako BB a ZA a tusim aj NR je vacsia ako BB (ale to neviem presne a nechce sa mi to overovat).

na samotnych hraniciach to sice nie je ale napriklad rakusko a vieden a vlastne aj severske staty
ale tam je dovod trosku iny …
Co mas na mysli so severskymi statmi,ze ich hlavne mesta su na okraji ich krajin,ale ved ja som pisal a zdoraznil tam vylozene,ze iba v pripade vnutrozemskych statov,a taktiez zdoraznil,ze primorske staty su na tom inak,a severske staty ja povazujem za primorske! Staci len v buducnosti poriadne precitat dany prispevok!
[/quote]
okey, to primorske som si nevsimol. ale ako som povedal podobne situovane hlavne mesto na kraji ma rakusko a svajciarsko. bohuzial ciste vnutrozemskych krajin je v europe docela malo (SR, CR, AT, CH, LX, VX), takze uz to ze 3 zo 6tich z toho su dva ministaty, o niecom znaci, ze to az take absurdne nie je.
ma to historicke danosti.

Mozes mi poskytnut ten detailny link na SU SR,kde to mas napisane,ze vtedy nebola mensia ako BB? Ja som cerpal zo statistickeho scitania ludi,domov a bytov:
Rok BB ZA 1991 85007 83853 2001 83056 85400
Už v roku 1996 mala Žilina znovu väčší počet obyvateľov ako BB. Nemám momentálne pri sebe tie čísla, ale ešte dnes ich budem mať, tak ich sem napíšem. Po roku 1989 sú tie rozdiely minimálne.
Kód:
Rok BB ZA
1991 85007 83853
2001 83056 85400
Tak tu sa riesia strasne problemy…
Malá poznámka k umiestňovaniu riadiacich orgánov.
Je možné direktívne nariadiť umiestnenie centrál štátnych organizácií s celoslovenskou pôsobnosťou do určitého sídla. To je v prípade BB:
-Úrad priemyselného vlastníctva
-Ústredné daňové riaditeľstvo
-Slovenská pošta
-Lesy SR
(ak som na niečo zabudol, doplnte ma).
Nie je možné nariadiť umiestnenie podnikateľských subjektov. V podmienkach trhovej ekonomiky preukáže trh, či je umiestnenie prirodzené alebo umelé.
Príkladom bol pokus vybudovať v rokoch 1994-1998 v BB bankové centrum. V “priaznivej” politickej situácii vznikli tri nové banky s centrálami v BB. Z Bratislavy bola presunutá centrála Slovenskej sporiteľne a pripravoval sa presun centrály NBS. Dodnes si pamätám besedu v Slovenskom rozhlase s vtedajším primátorom BB Presperínom, ktorý argumentoval “ohrozením” slovenského kapitálu v BA, pretože je 4 km od hranice .
Situácia dnes:
Slovenská sporiteľňa je späť v BA, z troch bánk sídliacich v BB jedna zanikla, jedna sa presunula do BA a jedna zostala v BB. Po postavení novej centrály NBS v BA jej presun do BB zostal v rovine utópie.
Ospravedlňujem sa, že som neuviedol presné názvy troch bánk vytvorených v BB, už si ich presne nepamätám, ale nájdem zdroj a uvediem ich.
Banka Slovakia tusim bola jedna z nich.