Digitálne televízne vysielanie

Tak téma je vám známa a týka sa každého občana SR. Veľa ľudí má satelit na kartu alebo káblovú televíziu ale to sú všetko služby za poplatky. My čo sledujeme televíziu cez klasické antény, budeme ju vraj sledovať kvalitnejšie a uvidíme aj tretí program STV za ktorý si mimochodom platíme koncesionárske poplatky a sledovať ju nemôžeme. Tak isto aj stanice ako JOJ Plus a TV Doma ktoré by mali byť voľné teda nežijú z poplatkov za káblovku a tiež ich nemáme možnosť sledovať. Vy ste skúšali toto digitílne vysielanie alebo máte k tomu čo povedať?

http://dsl.sk/article.php?article=8502&title=

Slovensko je zaostala prekorumpovana diera, co viac k tomu dodat

Skúšal som chytiť DVB-T tu v DK (na sídlisku Brezovec) na TV Samsung s integrovaným DVB-T tunerom, ale keďže som nezohnal žiadnu anténu, použil som iba metrový drát. Nechytil som nič (Orava by mala byť pokrytá prakticky celá). Známemu sa ale signál podarilo chytiť hneď vo vedľajšej bytovke na nejaký mobil LG, takže možno bola chyba aj v nastaveniach TV. Kolega to skúšal v obci Bziny na notebook s integrovaným DVB-T aj s ext. anténou, taktiež nič nechytil.

ja som tiez skusal chytit digitalny prijem a neslo. potom som sa dozvedel ze musi prist volaky technik a nastavit antenu pre celu bytovku. takze mozno vsetky bytovky len ta tvoja moze mat nieco s antenou.

No, ja som spoločnú anténu ani neskúšal - skúšal som iba provizórny drát, keďže v miestach s dobrým signálom by mali stačiť aj malé izbové antény. Ku spoločnej som nevedel nájsť prívod, keďže sa v tom byte už dlho nepoužíva.

Rado, možno Ti to pomôže, možno nie: Mne pred dvomi rokmi pomohla malá zmena v nastaveniach ovládača TV karty v notebooku (týkalo sa to nastavení DVBT) - keď tam bolo nastavené Slovensko, nič sa na DVBT nedalo chytiť, ale keď som to zmenil na Českú republiku alebo Nemecko (iné krajiny som neskúšal), hneď to naladilo multiplex pilotného projektu DVBT.

Ďakujem za tip Miloš, no Slovensko v zozname krajín toho TV ani nebolo. :slight_smile: Skúšal som ČR a Rakúsko a “iné”.
Každopádne to momentálne asi ani nebudem riešiť, majú DigiTV takže som to skúšal hlavne zo zvedavosti.

To este niekto pozera TV? Pred par rokmi som bol televizny maniak, ale casom som zistil, ze vsetky serialy su o tom isom, vsetky filmy su o tom istom a ze zo sprav na komercnych televiziach je mi na grcanie. Z reality shows ma chytila len Superstar, ale aj ta sa mi opozerala. Obcas si pozriem TA3 a zaujimavejsie sportove prenosy, ale to asi tak vsetko, co sledujem. Ked som doma a nemam co robit, internet je ovela zaujimavejsie medium, lebo si tam mozem pozriet to, co ma skutocne zaujima a nie len pasivne prijmat nieco z obrazovky televizora.

ja mam digitalnu kablovku takze sa ma toto prilis netyka…co sa ale TV tyka stacili by mi sportove kanaly, discovery, national geographic, animal planet, viasat explorer a history a konec :slight_smile:

Práve na tej stránke čo uviedol Koro sú aj linky na slovinské a maďarské stránky o digitálnom vysielaní cez anténu a prekvapilo ma to že slovinci tam majú aj ten Viasat. A vraj na slovensku už skúmala možnosti vysielania televízia RTL. Takže určite toho bude dosť.

Ja viem ako to chodí. Proste koho televízia zaujíma ten si zaplatí káblovku alebo satelit a má kopu programov a koho to nezaujíma tak mu stačí aj to čo je a nebude špekulovať. Ja som z tej tretej skupiny že nechcem investovať do satelitu a karty ani platiť mesačné poplatky. Bolo by to peckové keby fungovalo aspoň 10 staníc voľne na anténu.

A k tým bytovkám. Mám informáciu od technika že cez spoločnú anténu sa to ani chytiť nedá! Vraj spoločné antény na bytovkách sú robené tak že to znemožňuje prechod digitálneho signálu. Na rodinnom dome sa to dá alebo použiť izbovú anténu.

Hmm … toto sa mi nezda … vsak ono to funguje ako doteraz:

Analog - na jednom kanali (UHF/VHF Kxx ci uz ako sa to oznacuje) je jeden program (cize nejake data, ktore vie dekodovat analogovy tuner)

Digitial - na takom istom kanali sa vysiela digitalny multiplex, na rozkodovanie dat treba digitalny tuner alebo set top box.

Jedinu info co som zachytil, ze sa zmenila polarizacia vysielania, takze v praxi by to vraj malo znamenat len otocenie anteny o 90 stupnov.

Rozvody STA boli zvyčajne robené tak, že určitý kanál v pásme UHF na ktorom sa vysielal požadovaný program, bol konvertorom prevedený na určitý voľný kanál v pásme VHF, následne zosilnený a tak šírený do TV zásuviek v bytoch. DVBT je/bude vysielané výlučne alebo takmer výlučne v pásme UHF, takže by bola potrebná zmena “hardvéru”

Tým hardvérom som mal na mysli zariadenia v rozvodoch STA

Hmm … ani to by nemusel byt problem, ak konvertor nerobi nejake orezavacky signalu - ak to co pride ako UHF vstup je dane 1:1 na VHF vystup, nemal by byt problem - jedine zeby DVB-T tunery mali specifikaciu len pre UHF pasmo …

Aj to je možné, že DVBT je len v UHF pásme. V technických údajoch mojej TV karty to nie je špecifikované a televízor sa ešte len chystám kupovať, tak neviem

Zistil som - malo by tam byť aj VHF :arrow_right: http://www.elektrocoleti.sk/set-top-box-p-625.html - v spodnej časti textu sú parametre tunera

Ano presne toto som chcel povedať len ja nie som anténny technik. Ale o to proste ide že v činžiaku je ten menič či zosilňovač čo ti nepustí. Jedným slovom darmo si kúpiš set top box nič nenaladíš. Takže je to aktuálne pre rodinné domy a ešte aj upozorňujú na predzosilovače ktoré rušia digitálny signál. Ja mám izbovú anténu na ktorej chytím všetky 4 celoštátne vysielané programy dostupné v analógu ale pri príjme DVBT na takúto anténu musím byť v okruhu 10km od vysielača a nesmie nič stáť v ceste. Je to náročný signál podobne ako MMDS (tie antény Californiaže) je na všetko citlivé. Analóg nemá konkurenciu v tom že aj keď bývam 50km od Bratislavy chytím signál aj cez 3 steny na vyklápaciu anténu. Pri DVBT takéto veci nehrozia. Musíš mať smerovú anténu rovno na televíznu vežu. Kým v našom meste STV, JOJ, Markízu chytíte aj na kus drôtu na prízemí medzi barákmi.

Čo sa týka tých UHF, VHF tak na stránke ktorá je oficiálna pre DVBT technik radí že na STA to nemá šancu! Takže nehľadajte špekulácie keďže to rovno odporúčajú že ak si v bytovke tak sa o DVBT ani nepokúšaj.

Tomas, nie je to uplne tak s tym DVB-T prijmom, ako si napisal. Ja som chytil ceske multiplexy na vnutornu antenu pri kvalite signalu okolo 70% vo vzdialenosti asi 40 km od vysielaca Mikulov-Devin. Chytam aj slovensky multiplex aj rakuske stanice -vsetko na jednu antenu technisat.cz/index34a7.html? … _,cs,50-83 a prijimac TechniSat DigiPal 2. Je pravdou , ze je to v podstate rovina, teda v horskom terene to bude s prijmom trochu zlozitejsie, resp. polohou v zastavanom uzemi, ale kvalitou s analogom sa to neda vobec porovnat o moznosti prijmu ani nehovorim.

Inak velmi podrobne informacie o DVB-T najdete na :arrow_right:
digitalnatelevizia.sk/
dvbt.towercom.sk/

Tak keď bývaš pri hranici bližšie… Ja som na Slovensku a najbližší slovenský vysielač mám 60km… A jedine izbová anténa lebo bývam v činžiaku a tie strešné má na starosti bytové družstvo a oni na to kašlú.

Neboj, az sa zacnu vypinat analogove kanaly, tak sa s tym budu zaoberat. Predpokladam, ze uz v priebehu tohoto (zacnu vysielat aj dalsie multiplexy), najneskor buduceho roka.