Túto oblasť sledujem len z obecného záujmu “čo nové sa deje v technike”, o zavádzaní digi TV na Slovensku nemám prehľad, ani som si nedal námahu prečítať oficiálne i neoficálne dostupné zdroje, ale mám podozrenie (možno subjektívne), že i v tejto oblasti je akýsi “hurá” systém alebo i nejaký ten tunelík pre firmu Towercom (zaujímavé, že sa opozícia ešte neozvala). Je zrejmé, že digi TV nie je pre Slovensko priorita, sú iné problémy a priority, cestná infraštruktúra koniec koncov má právom navrch.
Ale i tak:
Čo sa týka technickej diskutabilnosti spusteného systému je možné sa dočítať v prvej časti článku na (samozrejme prelúskajte diskuziu):
digizone.cz/clanky/prijimame … slovensko/
Pre objektivnosť je treba dodať, že súčasné digi vysilelanie je iba prechodné, nesprevádza ho vypínanie analogových kanálov. Niekde dnes napísali, že vypínanie analogu v 2010 nezačne. V EU je závazne dohodnuté, že sa analog vypne koncom 2012. V SR bude veľký frmol ako vypnúť analog a plynule prejsť na riadne digi vysielanie. Možno sa mýlim a všetko majú super naplánované. V ČR už roky existuje presný plán vypínania analogu a nábehu digitálu podľa území a vysielačov a ten sa dodržuje. Preto ma šoklo, že bum, v SR od zajtra digitál na vačšine územia.
Ináč kvalita digi vysielania údajne ani v ČR nič moc (snáď HD je ok), konštatovali to ľudia v diskuziách, čo porovnali príjem v Nemecku a ČR. Dovodom je malý datový tok. Ja mám kabelovku tak to neriešim.
Keď sme pri tom, programová ponuka novej Magio Sat v SR je fakt zaujímavá, teda pomer ponuka/cena (EUR 12 balík Klasik + EUR 2 prenájom prístroja). Ak v tom nie je iný háčik (alebo nebude vo forme skorého zvýšenia cien) tak to je v porovnaní s terajšími providerami (UPC, Skylink, CSlink, DigiTV) zaujímavé.