Digitálne televízne vysielanie

Túto oblasť sledujem len z obecného záujmu “čo nové sa deje v technike”, o zavádzaní digi TV na Slovensku nemám prehľad, ani som si nedal námahu prečítať oficiálne i neoficálne dostupné zdroje, ale mám podozrenie (možno subjektívne), že i v tejto oblasti je akýsi “hurá” systém alebo i nejaký ten tunelík pre firmu Towercom (zaujímavé, že sa opozícia ešte neozvala). Je zrejmé, že digi TV nie je pre Slovensko priorita, sú iné problémy a priority, cestná infraštruktúra koniec koncov má právom navrch.

Ale i tak:

Čo sa týka technickej diskutabilnosti spusteného systému je možné sa dočítať v prvej časti článku na (samozrejme prelúskajte diskuziu):

digizone.cz/clanky/prijimame … slovensko/

Pre objektivnosť je treba dodať, že súčasné digi vysilelanie je iba prechodné, nesprevádza ho vypínanie analogových kanálov. Niekde dnes napísali, že vypínanie analogu v 2010 nezačne. V EU je závazne dohodnuté, že sa analog vypne koncom 2012. V SR bude veľký frmol ako vypnúť analog a plynule prejsť na riadne digi vysielanie. Možno sa mýlim a všetko majú super naplánované. V ČR už roky existuje presný plán vypínania analogu a nábehu digitálu podľa území a vysielačov a ten sa dodržuje. Preto ma šoklo, že bum, v SR od zajtra digitál na vačšine územia.

Ináč kvalita digi vysielania údajne ani v ČR nič moc (snáď HD je ok), konštatovali to ľudia v diskuziách, čo porovnali príjem v Nemecku a ČR. Dovodom je malý datový tok. Ja mám kabelovku tak to neriešim.

Keď sme pri tom, programová ponuka novej Magio Sat v SR je fakt zaujímavá, teda pomer ponuka/cena (EUR 12 balík Klasik + EUR 2 prenájom prístroja). Ak v tom nie je iný háčik (alebo nebude vo forme skorého zvýšenia cien) tak to je v porovnaní s terajšími providerami (UPC, Skylink, CSlink, DigiTV) zaujímavé.

ešte taký “detail” pre tých, čo budú skúšať príjem na vonkajšiu anténu:

Oproti České republice, kde naprostá většina digitálních vysílačů vysílá v horizontální polarizaci, na kterou jsou upraveny příjmové antény již z doby analogového vysílání, první slovenský multiplex vysílá výhradně ve vertikální polarizaci. Pro diváky to znamená, že si musí pootočit anténu o 90 stupňů, jinak mohou mít s příjmem digitálního signálu problémy.

Poznámka z:

digizone.cz/clanky/start-dig … slovensku/

mcmillan, v Kosiciach Magio inak nemoze, do mesiaca by skoncili, my tu mame spickovu inu firmu. A ma to teda aj pre zakaznika
Magia len pozitiva. A mozno aj pre Magio aby nedriemali.

tož to máte dobré, aspoň niekto má štastie; my tu tiež síce máme dobrého poskytovateľa, ale bohužiaľ nemá ku mne “dráty” a tak musím konzumovať sice dobrú ale drahú UPC :frowning:

Pred Vianocami som sa snazil naladit na spolocnej antene digitalne vysielanie ale nepodarilo sa. Tak som si povedal, ze skusim zas stastie na dealextreme a kupim odtial nejaky tuner do notebooku cez usb. Posta trvala sice skoro mesiac ale tuner je doma a funguje velmi dobre(za $14 mozno az moc)- akurat treba vystrcit antenu z okna. Signal mam jak v Ziline na Vlcincoch tak v Teplicke nad V. stale 100 percentny.

To by som bol veľmi rád lebo keby si mal každý obyvateľ činžáku inštalovať antény sám na svoj balkón/okno tak by sme vyzerali ako základňa NASA…

Pre Teba ale aj pre ostatných: Čítal som na originál stránke venujúcej sa zavádzaniu DVB-T na Slovensku a písali tam že na spoločnej anténe Digital nenaladíte ani cez DVBT prijímač. Nejde len o otočenie antény na vertikál ale tie spoločné zosilovače čo tlačia šťavu do bytov sú také že cez ne neprejde digi signál. Takže sa musí celá technika prerábať. Takže jediné riešenie pre činžákových ľudí sú zatiaľ tie vlastné anténky na notebookoch alebo TV.

Jadro myšlienky je zmysuplné, ale sú tu aj reziduálne nuancie, pre niekoho relevantné pre iného marginálne (predošlá veta je formulácia politika, ktorý nemá čo povedať, ale povie to tak, že nikto tomu nerozumie :slight_smile: ).

Občas na dokumentárnych kanáloch sa človek aj niečo dozvie (napr. viewtopic.php?f=17&t=2386&p=107410#p107410), pravdou je, že aj to zožerie kus času, podstata, ktorá by sa dala povedať za 5 minút im trvá 1 hodinu. Niektoré dokumentárne programy si treba priplatiť, to je ale slobodné rozhodnutie každého z nás. “A do toho tenhle Gorbačov”, teda parafrázujem " A do toho toto HD", to je tiež impulz na zamyslenie.

Tak odkedy mám internet ani ja nepozerávam telku často. Predsa tu sú chaty, fóra, zaujímam sa o cesty - prídem sem, zaujímam sa o hudbu v aute idem tam na dane forum… Chcem si nieco konkretne pozriet - najdem si to na youtube, chcem pocuvat radio kde sa hraje cely den len techno hudba tak si naladim nemcov (vdaka internetu) kedze na slovensku cez FM take nieje. Internet je medium ktore zatial nema konkurenciu. Ale telka je pre ludi ktori internet nemaju a aj vo vyspelom 21 storoci sa stale najdu ludia ktori internet ani mat nechcu.

Lenze prave vdaka tymto titulkovanym (NatGeo) imperialistickym dokumentarnym kanalom moj syn vo veku 5 rokov chapal, ze zem ako sucast sln.sustavy je len mala gulicka v ramci nasej galaxie, ktorych je vo vesmire nepocitane.
Vdaka detailnym NatGeo animaciam chape, ze kdejaky suter z Kuiperovho pasu ju moze kedykolvek sundat, resp. minimalne vyvolat armageddon, vdaka kinetickej energii uvolnenej narazom.

Chape to rovnako, ako asi dalsich 100 veci, na ktore by prisiel inak podstatne neskor (resp. dokonca vobec, ako bezne zistujem v svojom okoli).

Lenze vdaka NatGeo/Disco to ma vstepene prirodzene podanym sposobom - neuci sa to, proste to prijme ako logicky fakt, co je nieco co na nasich skolach totalne absentuje.

Kombinacia NatGeo + GoogleEarth je velmi silny vzdelavaci nastroj. Ja som bol vo veku 10 rokov rad, ze existuju atlasy sveta. Hodina stratena listovanim v atlase sa da ledva zrovnat s minutou stravenou na GoogleEarth, ale ani ta hodina s atlasom nema taku dlhodobu vyslednu informacnu hodnotu.

Ano, hodinova relacia by sa dala zhrnut do sucheho textu odrecitovaneho za 5 min.

Ale zo 100 ludi by si mozno tak piati zapamatali po prvom precitani len s biedou viac ako 25% na dobu 5+ dni. Relaciu z NatGeo, prave vdaka animaciam a suvislostiam, do ktorych problematiku zasadzuju, si ale clovek pamata temer navzdy a neprijima to ako suche konstatovanie.

Prave naopak, je to zivna poda na otazky, rozhovory a ziskavanie dalsich vedomosti.

Kiezby kazdy ziak, co kedy vyjde zo zakladnej skoly, mal aspon 20% vedomosti z takych aspon 20 relacii. Bohuzial to tak ani zdaleka nie je…

… atď viď predchádzajúci príspevok

Svatá pravda. Moj príspevok bol mienený pozitívne, ale urobil som v ňom takú skratku, že vyznel ako paskvil, interne som to myslel úplne naopak. Ja som už dávno povedal (v súkromí, nie na tomto fóre ), že na National Geographic sa dozviem veci, ktoré som sa mal dozvedieť na základnej škole a že by som si mal ísť " vypýtať naspať školné". Takže ten moj pocit sa absolutne kryje s tvojou skúsenosťou so svojim synom. S tým rozdielom, že tvoj sym má bohužiaľ predo mnou náskok. :frowning:

Mnoho dokumentov ma špičkovú profesionálnu kvalitu s geniálne gradovanou fabuláciou popisovaného deja, pritlačí ťa to do kresla a hlesneš až na konci…do r.ti, toto som vobec nevedel.