je vobec mozne stavat pri dnesnych normach cestne tunely bez PDZ a strediska spravy?
to je tiez dobra otazka, ale myslim, ze v taliansku maju cestny tunel co ma len obycajnu znacku 70 km/h a semafor. stredisko spravy tunela moze byt aj na dialku, ved aj o dialnicnych tuneloch sa uvazuje, ze sprava tunelu bude vykonavana z SSUD danej oblasti. Take to tunely by mohli mat technologiu dohladu v stredisku udrzby tusim v okresnom meste…
myslim, ze aj tunel Cebrat bude monitorovany z SSUD Liptovsky Mikulas, takze vsetko sa da…
OK, ale v tom pripade by to chcelo zrusit tie serpentiny a nahradit ich miernejsimi smerovymi parametrami. Idealne riesit to spolu s obchvatom Oravskeho podzamku, napojenim na R3 v novej polohe a na druhej strane obchvatmi Hrustina a Babina.
Ono ta cesta nieje nejak dlha, cize potom este obchvat Lokce, Namestova (pravdepodobne novym mostom podnad Oravsku priehradu, dalej obchvat Zubrohlavy a napokon dlhy obchvat “megalopolisu” Rabca - Oravska Polhora a hotovo. Keby to bolo spravene na sirku 11,5m, pokojne to moze sluzit aj ako obchadzkova trasa v pripade nahleho uzavretia D3/S69 napr. v pripade nehody, alebo resp. udrzby tunelov v useku Svrcinovec - Żywiec.
chlapce kludni sa, na prislope sa tak lahko nezbavis vracaciek, ano mohli by sa urobit tak aby bol polomer o nieco väcsi. Obchvaty: Hrustin pohoda sa da zrobit. Babin je trochu problemovejsi… Lokca by sla keby siel obchvat zapadne od obce, + napojenie na II/520 od Zakamenneho. Na obchvat NO zabudni bude prietah, Zubrohlava s obchvatom pocita v uzemnom plane. Rabca a Or.Polhora obchvat nerealne, kvoli suvislej zastavbe. Parametre 11,5m sa mi zda aj dost luxusne 9,5/80 by stacilo, ked si to tak vezmeme tak na I/78 je najvacsia sirka 8m
cena: keby sa stavalo rozumne, nie po slovensky tak by som to odhadol na 2,5 mil. €/km aj s obchvatmi…nepocitam prietah NO uz. Je to dlzka 31 km po zaciatok Rabce.
mne skor napadla kompletna rekonstrukcia aj s akustickym VDZ + gombiky ako na kysuciach
ale cez obce by to bolo tazko zrobit pre malo priestoru :-/ potom jedine obchvaty. ale to su vzdusne zamky…
Chcem sa spýtať, či sa ekodukty zvyknu stavať aj na cestách I.triedy. Nie že by som bol z Greenpeace, len som mal predchvilou na ceste dve prekvapenia, tak mi to napadlo.
no inak aj ja som uz skoro nabral srnu pri Podzamku, bolo to LTT
ale neviem…treba sa pozriet do zapadnej europy ![]()
Chlapče, som kľudný.
Viac-menej s tebou súhlasim, ale tie obchvaty bude časom nutné postaviť. Už teraz je intenzita nie malá. Ale to už sme OT. Vráťme sa späť k tunelom. Príslop sa dá vyriešiť aj bez tunela a pripusťme teda parameter 9,5m, ale tie prudké zákruty sa dajú vyriešiť miernymi oblúkmi premosteniami cesty na obe strany doliny a hlbšími zárezmi. Plus stúpací dvojpruh. Ak by to bolo medzi Oravským Podzámkom a Hruštínom stavané na 9,5/70, alebo aspoň 9,5/60 v najexponovanejších miestach. To by stačilo. Snehu bude v priesmyku ale pri každej zrážkovo výdatnejšej zime vždy mnoho. Nemám s týmto priesmykom veľa skúseností, aké sú tam veterné pomery? Tvoria sa tam nejaké výraznejšie záveje? Je to pre zimnú údržbu veľmi problémový úsek?
Prislop je v zime dobre udrziavany, co sa tyka zavejov, tak su len na strane do Hrustina (otvorena dolina).Tie zarezy a premostenia by mozno bol problem postavit, pretoze sa cely flysovy svah magury zosuva…lepsie by bolo preto sanovat a rozsirit cestu v trase sucasnej cesty… ale tie vracacky si neviem velmi predstavit ze by zmizli, prislop je velmi pekna cesta prave aj kvoli zakrutam…inak nehody sa tam nestavaju. Vzdy sa stane na rovnejsich usekoch tej cesty. tie zakruty tam mozno maju aj bezpecnostny charakter
![]()
co sa tyka ekoduktov, tak par by sa ich isto uzivilo. na trasach, ktore jazdim byva zver vacsinou na tych istych miestach a ja sice viem, kde ich mam ocakavat, ale ak ide niekto kto to nepozna, tak je riziko zrazky dost vysoke. bohuzial realne je to dost utopia
a to uz nevravim o cestnych tuneloch… na mam pocit, ze hovorit na Slovensku o stavbe tunela je nieco podobne ako hovorit o vytahu na geostacionarnu orbitu
Okorec, načo situáciu ilustrovať kozmom.
Tunel resp. inú dopravnú stavbu v súčastnosti na Sk si vie vynútiť iba mimoriadne významná zmena v hospodárskych záujmoch štátu - viď príchod Kie do Žiliny.
Vyšší level nastane, ak Sk bude na tom ekonomicky tak dobre, že sa bude starať viac o ekológiu, životné podmienky obyvateľov a tiež o ráz krajiny. Vtedy, prídu na rad tunely na menej dôležitých ťahoch, ktoré drzo a sproste povedané “na seba nezarobia”.
Však o to ide. Sme na Slovensku a poslancov si volia Slováci. Preto dnes nie sme ekonomicky dosť silní na to, aby sme mohli prikladať vyššiu hodnotu bezpečnosti na cestách a skracovaniu dopravných časov a cestné tunely si tak na seba nezarobia.
k téme. Uvažovať o stavbe tunela karpaty, by mali začať, až po dostavbe nosného diaľničného systému na SK. Čiže D1 včítana braniska a po hranicu s UA. R2, R3, R4, R6, D3. Na sk máme 2 predražené PPP, a to všetko na západe. Už by bolo na čase, dať “dokopy” východ, a až potom začať uvažovať o TK.
toto ai chcel asi napisat do ineho vlakna ![]()
ano ano, malo to byť k tunelu karpaty ![]()