Statistika vystavby dialnic.
V obdobi 2018 - 2021 - danych do uzivania 105 km, 131 km rozostavanych a 178 km v priprava
v obdobi 2021 - 2025 - danych do uzivania 218 km, 165 km rozostavanych a 253 km v priprava
neviem či som sa trafil celkom do témy, ale po dlhšom čase sa chystám do Prahy, Otázka, ako je to najvýhodnejšie z Pacholandu/LM. ? Bežne som chodieval na Uherské hradište. Naposledy som išiel na Zlín, (cca 4 roky), čo sa mi v celku pozdávalo. Kto má skúsenosti, poradte . Kde kupovať DZ? vopred dakujem.
Tu je oficiálny e-shop na české známky: Nákup dálniční známky | Oficiální státní e-shop eDalnice.cz
Aktuálne časy:
Drietoma/Uherské Hradiště 5:29
Púchov/Zlín 5:37
Makov/Rožnov 5:47
Kysuce 5:49
Ale je sobota, je to všetko prázdne, zisti si aktuálnu situáciu pred cestou. Tam choď jednou cestou, naspäť inou.
ďakujem za odpoveď. Nebudem sa nikde ponáhľať, čiže by ma skôr zaujímali konkrétne skúsenosti s jednotlivými úsekmi. výhody/nevýhody.
Znamku si kup cez internet…
Ja jazdim do Brna cez Uherske Hradiste, obcas aj cez Kysuce(hlavne v noci, ked som unaveny a nechce sa mi uz soferovat), ale su to kilometre navyse… Cez Zlin mi to vobec nie je sympaticke.
Samozrejme vela robi aj to, ze kedy vlastne ides, kolko ides a aky je tvoj styl jazdy… Idealna trasa asi neexistuje, kedze vsade su problemy.
Ked pojdes cez Uherske Hradiste, tak ta cesta bude preplnena, chytis kamion a budes sa vliect, nasledne neuveritelne kolony v okoli Brna, dalej preplnena D1 medzi Brnom a Prahou.
Ked pojdes cez Kysuce, tak tam tiez mozes chytit kolony, nasledne na Hradce Kralove by to uz mala byt pohoda, hlavne tie cesty su pomerne prazdne, vies tam ist aj rychlejsie nad limit…
Na taku dlhu trasu ani navigacia nemusi byt spravna, kedze v dobe odjazdu moze byt zla situacia okolo Brna a bude ta to posielat po D35, kym by si ale dosiel do Brna, tak ta situacia uz bude zase uplne ina.
Samozrejme zalezi, ze kde vlastne ides v Prahe, kedze Praha je jedna velka dopravna katastrofa… Ked niekde ku letisku, tak by som isiel po ceskej D1…
Suma sumarum, ked chces mat pohodovu jazdu a prezijes Kysuce, tak by som isiel cez Kysuce a potom na D35 Hradec Kralove…
A este 16.12 - 18.12. otvaraju dalsie dva useky na D35, takze asi rozhodne by som isiel po D35 “cez Hradec Kralove”…
Najkratší úsek mimo dialnice je asi cez Zlín, ale od Púchova po hranicu ideš prakticky stále v obci. Je to nekonečné.
Najkrajší úsek je asi cez Makov/Rožnov, ale tam keď chytíš kamión, tak sa vlečieš.
Brno je zabité, v špičke tam stratíš kľudne hodinu.
Na google maps máš možnosť zvoliť deň v týždni a čas odjazdu, on ti potom vypočíta priemerný dojazd podľa predchádzajúcich dní.
Chodím cca 1x za 2-3 mesiace Ružomberok-Praha a moje skúsenosti sú nasledovné.
Chodievame spravidla v mimošpičkový čas, kedze mame male dieta a radsej risknem niekde pokutu za rychlost ako mental breakdown 2 rocneho dietata (citaj 2/3 hodinu placu vkuse), takze volime rychlost no a cuduj sa svete, najlepsie mi v kombinacii rychlost/pohodlie/vycerpanost vychadzaju Kysuce a nasledne smer Olomouc, kde to otocim na D1 a idem smer Brno. Prakticky od hranic po Prahu 10 idem najmenej 110 a s 1 prestavkou a 1-2 kolonami bezneho rozsahu to davame za 5:30, minule to bolo 5:05 ale to bol 16.11. a v ČR bol v pondelok sviatok.
Cesta na uherske hradiste je za mna fajn v lete, ale v zime a na jesen ked je skoro tma, tak za mna je velkym rizikom zver, kde som uz nieraz na krajnici zbadal lisku, malu srnku alebo aspon nejakeho hlodavca. A hlavne tie zakruty tocit po tme, je pre mna, hoc som dost skuseny sofer, vycerpavajuce a pre dieta na zadnej sedacke na nasratie… Cesta na Zlin je v pohode, ale faktor lesa a zakrut je tam umocneny este viac a akonahle som v Zline zazil zo 2 buracky, tak som tu trasu zavrhol. Nehovoriac o tom, ze od Puchova po hranicu je to neustale po dedine.
V decembri otvaraju cesi D1 okolo Prerova, takze to uz nebudem tocit na Olomouc ale od Frydku Mystku pojdem rovno na D1, kde si zapnem tempomat a na GPS rychlosti 139 km/h valim az domov.
ďakujem za konrétne skúsenosti. Chystám sa po vianociach do prahy na letisko, takže zrejme skúsim cez Olomouc a dole na D1, a späť zasa vrchom . na HK. Aspoň vyskúšam oba úseky, lebo tie sa mi javia ako najlepšie, hlavne po otvorení D1, a D35.
Ak pojdeš po vianociah, už bude otovorená D1 okolo Přerova (otvára sa 19.12.). Nemusíš ísť na Olomouc ak chceš ísť po D1.
Ostrava-Brno je rychlejsie cez Prerov uz dnes. O to viac ak sa nieco deje na D46. Ale navigacka ta stale posiela na olomouc. Je to naschval
Ak v tom case ako pojdes uz bude otvorene Visnove, tak trase cez Kysuce - Olomouc/Prerov to casovo uskodi, kedze by to znamenalo za Visnove zist z D1 a prejst cez Zilinu alebo sa otocit na krizovatke Hricov a dookola cez D3 Povazsky Chlmec.
Situacne ( v pripade problemu na Kysuciach a ceskej D1/Brno ) teoreticky moze do buducna este vychadzat dobre cesta Puchov - Zlin - ( zachvilu otvorena D1 Prerov ) - (zachvilu otvorena D55 Kokory - Olomouc ) - D35 ( + dalsie nove useky ) + D11 .
Uvazujme s premavkou v noci a zanedbajme kolony - pocit, kvalita a vycerpanie z jazdy od Visnoveho na Zilinu (dialnicny privadzac + 4 prudovka) bude vyrazne lepsi, hoci to moze na Trencin, alebo Zlin vychadzat o 5 min kratsie. Hlavne, tempomatom po dialnici to clovek stiahne (nehorim o nejakom speedingu, ale o rychlosti do 140km/h).
Pri trase 5h+ podla mna nema vyznam sledovat setrenia do 10 minut, ktore clovek nemoze ani postrehnut hadam, ale skor celkovu kvalitu jazdy.
Kysuce v noci jazim pravidelne. Tam sa v Cadci zavesis na JIT do Kie, nastavis tempomat na 90 a ides cele kysuce za naraznikom nejakeho nakladiaka. No problem.
Zlin som zatial siel len cez den - aj ked viac ako 10x, ale cesta samotna mi neprisla tak narocna. Nie je to ale pohoda lahoda ako nocne kysuce.
Naopak I/50 cez Drietomu je fuj, to je fakt tazka cesta a nechodim tadial uz ani cez den. Zakruta za zakrutou v lese a radary vsade. Clovek sa musi sustredit na vsetko, len nie na soferovanie. Radsej si dam Zlin.
Presne. Ta trasa trva cca 2 hodiny, ale energie mi to uberie, ako keby som uz soferoval 5hodin…
No moment, tvrdiť o ceste cez Zlín že je v pohode - na Slovensku a potom až do Lužné v podstate neustále v obciach, potom úzka a kľukatá cesta (s nutnosťou brzdiť až pod 50km/h mimo obec) až skoro do Vizovic, potom pomerne hustá premávka a nakoniec 33 zlínskych semaforov (alebo ďalšia kľukatá cesta cez Slušovice k D49) a zároveň že cesta po I/50 (v Česku široká, prehľadná a pomerne rýchla a plynulá, v podstate jediný dlhší prejazd obcou je Drietoma a Bučovice) je ťažká? To mi nejak nejde dohromady…
dávam do pozornosti novú platformu na sledovanie aktuálnej zjazdnosti ciest v ČR
myslím si, že týmto česi predbehli dobu a niečo také je u nás len utópia
To funguje uz minimalne posledny rok. Vsimol som si taku zaujimavost, ze ak je niekde na dialnici nehoda a nablizku je kamera z tej mapky tak tu kameru zvyknu natocit a zoomnut na nehodu a clovek tak vie realtime odsledovat ci je to prejazdne.