Ukrajinci dost jezdí přes hraniční přechod Záhony na hranici H/UA. Do Nyíregyházy vede celkem kvalitní cesta a dál jet buď po čtverce do Budapešti nebo zatím po silnici č. 36 k Polgaru na M3, po zprovoznění dálnice po M3 přímo do Budapešti.
cestu 4 nepoznam, ale je na rovine a ma obchvaty…skor pochybujem ze UA bude mat dialnice ku hraniciam…a tym padom aj nas usek od MI aj M3 za Nyiregyhazou do 2015 nebude potrebny.
Preco by sa malo v EU cestovat zo zapadu na vychod zasadne cez SR
Dialnicnych spojeni moze a aj bude viac inak by H muselo postavit aspon 4+4 pruhy. Bude dialnicne spojenie aj cez HR (uz takmer je) aj cez SR aj cez Polsko.
Zrejme si mal na mysli, bude diaľničné prepojenie cez H. To síce v budúcnosti bude, Lenny pripomína, že do roku 2015. A bude, samozrejme, aj cez Poľsko, aspoň podľa plánov GDDKIA - do roku 2013. Cez PL je to z UA asi najkratšie na severozápad Európy, cez SR a ČR do stredného a južného Nemecka, Rakúska, Beneluxu, Británie, severného Francúzska, cez H do Talianska, Chorvátska a na juh Európy.
Už tu tiež bolo spomínané, že Ukrajinci majú diaľnicu, resp. asi sa lepšie hodí označenie rýchlostná cesta - Užhorod-Mukačevo, t.j. takmer až k slovenským hraniciam. Neprechádzal som síce ňou, ale podľa informácií, ktoré mám, táto komunikácia nie je najlepšej kvality. Pokiaľ mám tiež informácie, k hraniciam H nič takého neexistuje, k hraniciam PL stavajú diaľničné prepojenie Krakovec-Ľvov.
Ja som reagoval na devila, ktory napisal ze hrozi ze sa bude zo zapadu na vychod Europy cestovat skor cez H ako cez SR. A ja som na to len reagoval, ze co by na tom bolo zle - nikde som nenapisal ze v H je dialnicna siet hotova.
Polsko je strategicka krajina pri cestovani zo zapadu EU v smere aj ciastocne na sever aj vychod Europy ale tranzit aj miestna doprava tu bude silna tak za 20 rokov.
UA nema dostatocnu ani dobru dialnicnu siet (dialnicna je v zmysle cohokolvek co ma viac ako 2 pruhy pre jeden smer) ale ak bude mat H celu dialnicnu siet od zapadu az po vychod tak bude lepsie pre zapadnu EU aj juznu EU cestovat cez H nez cez SR, kde bude v r. 2015 chybat podla mna takmer cela D1 od KE v smere na MI a UA.
S D1 KE-MI-Vyšné Nemecké by bolo dobé sa poponáhľať. Budimír-Bidovce je najviac rozpracovaný úsek, ďalšie tri úseky sú len v počiatočnom štádiu prípravy. Budimír-Bidovce by mohol byť ukončený v 2009, pesimistický scenár v 2010. Ďalšie tri úseky /Bidovce-Dargov, Dargov-Pozdišovce, Pozdišovce-št. hranica/ by bolo dobré rozpracovať tak, aby najneskôr v 2015 boli dokončené.
Este som chcel napisat (uz velmi davno ), ze UA ma zaujem stavat na SR z dovodu “Podkarpatska Rus” a SR je strategickym statom pretoze sa napaja na CR, na Rakusko - staty ktore maju alebo budu mat do 15 rokov velmi dobru dialnicnu siet a tymito statami sa da dostat dalej na zapad EU a samotna SR bude mat prepojenie aj od Madarska na Polsko atd. - SR preto pravom oznacuje dialnicu D1 ako dialnicu ktora smeruje az na hranice s UA a samotna UA deklaruje svoj zaujem napojit svoj stat na Madarsko, Polsko aj SR dialnicnou sietou az to ekonomicky vyvoj dovoli. Cez Madarsko je skor vyhodne cestovat z UA v smere na SLO a HR, mozno aj I, cez Polsko potom na sever Europy. Ale na zapad sa da dostat najlepsie cez SR, … cez Madarsko je problem smer na CR, … ten je lepsie riesit cez SR, … a CR ma priame spojenia na Nemecko a bude mat takisto aj od Rakuska na Polsko atd.
Ak ste to nepochopili (moj posledny prispevok v tejto teme) tak sa ospravedlnujem - prekladat spravne rozne smery v ktorych ma dialnica ist je narocne - …
S tymto tvrdenim ja jednoducho nesuhlasim vzhladom na to v akom stave je a bude dialnicna siet v Polsku, vzhladom na to ze je dolezite kam sa do Nemecka cestuje (80 mil. narod netreba podcenovat), vzhladom na rozlozenie dolezitych zon v UA atd. A ja tiez netvrdim ze cela D1 je najlepsia trasa.
Záleží kam do Německa se jede, jestli do severního nebo jižního (myšleno geograficky). Pokud severního, tak přes Polsko pokud jižní, tak H/SK a Rakousko.
Ukrajinci jezdí do do Choravatska, Italie či Španělska přes Maďarsko.
Jasne som uviedol kam UA cestuje cez Madarsko v predchadzajucich prispevkoch.
Bolo to doplnenie info - tak v takom priprade prosim nereagovat na mna.
Vobec, stale sa tu reaguje na mna, kde dam aky clanok, kde co napisem - ja to nerobim, nerobte to vy, alebo priamo zmazte vsetky moje prispevky. Prajem prijemny den.
Takze nejaky dodatok k teme UA dialnic a RC. Z Uzhorodu do Mukaceva je cesta na velmi slusnej urovni…nedavno som tadialto prechadzal. A dodatok k Ukrajine. Je to chudobna krajina z nasho pohladu , ale za posledne roky preziva obrovsky ekonomicky boom, stavia sa tam odusu. Preto je podla mna dolezite pripojit dialnicu na UA cim skor, co sa tyka cestovania Ukrajincov, z osobnych skusenosti viem, ze ak cestuju do Nemecka, CR a celkovo do zapadnej europy, tak vyuzivaju hlavne koridory cez SR, CR.
Netvrdim ale , ze za kazdu cenu. Na Slovensku je vela usekov , ktore by mali dostat vyssiu prioritu ako MI na Ukrajinsku hranicu. Nezabudajme, ze dialnica od MI na vychod bude hlavne pre tirakov a urcite vsetci zdielate nazor, ze dialnice treba stavat tam, kde su vyhodne pre Slovensko zhladiska vnutrostatnej dopravy. Uznavam europske koridory, v tom pripade ale usek MI UA nech dostaviame komplet z europskych penazi, na rovinu, stavat dialnicne pripojenia mimo EU ma cas do vtedy, kym nebude dostavana D1 BA KE, dostavane pripojenie na Polskoa dobudovane useky na Madarsko z KE. Ukrajina a celkovo vychodne trhy su obrovsky potencial, ale nezabudajme ze ho nevieme vyuzit uz teraz, prazdna Cierna nad Tisou, jedine co sa berie z vychodu je ropa a zemny plyn. My sa tam uz nejako nevieme presadit. Preto neberiem vystavbu z Michaloviec na vychod ako prioritu, proste pre Kamazy staci sucasna cesta a na ruku na srdce, kolko slovakov tam cestuje denne???
Diaľnica UA-SR má byť dostavaná okolo roku 2020. Keď si vezmeme do úvahy fakt, že BA-ZA bude v r. 2010 potom čo mal byť v r. 2006 a BA-KE nebude ani 2010 ale až niekedy okolo roku 2015, tak plne pochybujem, že rok 2020 bude ten, kedy D1 bude súvislá hoci aj na 1/2 profil od KE po UA, to tipujem tak pre MI, možno SO, ale pre UA najskôr okolo r. 2025 a ešte keď budeme zlí ako Rakúsko voči nám a Rakúsko+Nemecko voči SR, tak to natiahneme pre ekologické dôvody do r. 2040.