Môžu byť bilaterálne dohody medzi SR a UA, ale nemá význam stavať D1 v úseku KE-MI, kým nebude dokončená D1 alebo R1+R2(ZV-KE) alebo aj KE-Milhosť. Ja sa priznám, ja moc úsek KE-MI nepoznám, ale nie je to teraz priorita vlády. Prioritou na východnom Slovensku ostáva R4 (úsek KE-Milhosť). Ja si myslím, že UA začne stavať diaľnicu v smere na SR najskôr v r. 2020 (a to je plán skončenia D1 min. po KE, možno aj po MI). UA má momentálne iné priority ako stavať diaľnice. … Napojenie smerom na UA nemá zmysel, pokiaľ UA nezačne stavať smerom k nám. Pretože ak bude D1 od KE-MI-UA a nebúdú spojené KE-BA, nebude stačiť len KE-Milhosť.
Tento text pochádza zo starého fóra, je ešte od Diaľničiara, Piatok 03. 12. 2004, príspevok bol skrátený
Bavil jsem se z hodně řidičema (při stopování), co jezdí na východ a říkali mi že už to tam takové divoké není. Někteří dokonce tvrdili, že raději jezdí do Ruska než na západ, protožr v Rusku se k nim líp chovaj a maj se tam lépe.
Ak bude D1 v KE v r. 2015, tak v MI by mohla byť v r. 2020.
Takže spojenie s UA by mohlo byť niekde v rozmedzí r. 2025-2030.
V každom prípade nie je zámerom vlády budovať diaľnicu D1 od MI v smere na UA v blízkom časovom období, t.j. r. 2015-2020.
Ja si myslím, že bude aj problematické spojiť KE a MI, pretože vlády investujú do D1 BA-KE a R4 KE-Milhosť. Aj keď R4 sa nenapojí v Maďarsku hneď do r. 2015 na diaľničnú sieť, ale fakt, že bude v Miskolci RC je pozitívom možného napojenia sa na diaľničnú sieť aj týmto smerom.
Okrem toho výstavbou D1 po UA SR nezíska priamo nič, bude to podobný vývoj, aký bol voči nám zo strany Rakúska alebo voči Poľsku a ČR zo strany Nemecka či voči Slovinsku zo strany Talianska … nespravodlivý, ale dlhodobo tolerovaný, možno kritizovaný zo strany EÚ a Ukrajiny.
Na useku Secovce - hranica SR/UA sa dialnica bude stavat lahko. Tazky vsak bude usek cez Slanske vrchy, ak sa nepostavi tunel Dargov, tak bude povrchovy variant dost zlozity. Je celkom mozne, ze tento tunel bude chybat a dialnica sa medzicasom dostane na hranice SR/UA.
ak to tak bude, tak ja budem len rád, ale pochybujem o tom, pretože to, že sú tam dobré prírodné podmienky, t.j. ľahšie prostredie na výstavbu ešte neznamená, že sa tam aj bude stavať.
to je pravda, ale to je len na trase KE-MI, ale trasa MI-hranice s UA s diaľnicou D1 neráta a nebude ani súvisle napojená D1 od KE po hranice s UA do r. 2020.
Tak osobne je mi to jedno a podľa mňa prepojenie na UA nebude SR chýbať do r. 2020. Pre východnú časť SR je dôležitá D1, R4 a neskôr aj R2. D1 stačí po MI len kvôli ekonomickému rozvoju Zemplína.
Je to relatívne. Vieš, keby k nám takto pristupovali Rakúšania, tak dodnes sa diaľnica BA-Viedeň ani neodsúhlasí. My sa teraz možno správame k Ukrajine, ako k nám Rakúšania ešte pár rokov dozadu.
Nie možno, ale na 100%. Až bude UA v EÚ, tak budeme “motivovaný” presne takisto ako aj Rakúsko. Okrem toho Branco, nemysli si, že rakúska vláda je nadšená tým, že sa musí stavať diaľnica smerom na Slovensko. Oni to berú príliš ekonomicky. Posilní to konkurencieschopnosť celej BA a jej okolia a oslabí to pozíciu rakúskych podnikateľov v danej zóne.
To, že chce spolupracovať miestna rakúska spolková krajina s BA, MA a SE+SI je dobré, ale to je len regionálna spolupráca na úrovni posilnenia spolupráce miest, škôl a budovania 3-4 mostov na rieke Morava, ktoré tu aj tak už mali dávno stáť.
K Rakúsku: Minister dopravy Gorbach neustále tlačí na čo najskoršie prepojenie so SR a ČR. Najväčší problém by som videl v miestnzch samosprávach - napr. referendum o moste v Angerne…
Späť k Ukrajine: Podľa mňa si takýto prístup môžeme dovoliť vtedy, ak by sme boli jediným štátom EU, s ktorým Ukrajina hraničí. Tak to však nie je a konkurenčné koridory idú cez Poľsko aj Maďarsko.
Práve prepojenie s Poliakmi budú mať Ukrajinci najskôr, pravdepodobne v 2013 (Ukrajinci už stavajú diaľnicu Krakovec-Ľvov). Na Maďarsko sa žiadna väčšia výstavba, pokiaľ viem, v najbližšom čase nechystá. Problém vidím práve v konkurenčnom koridore, tentokrát s Poľskom: o 8 - 12 rokov si Ukrajinci jednoducho zvyknú na prepojenie so západom používať diaľnicu z Ľvova, tá naša už môže mať iba okrajový význam.
Rakúsko: Vidíš sám ako sa stavia. Snaha možná je, ale je tam veľmi veľa aktivít, ktoré sú proti týmto snahám.
Nemyslím si, že diaľnica D1 je závislá od tranzitu, tá bude zaťažená predovšetkým z domácej siete RK. To je fakt a najmä na tento účel je diaľnica D1 aj stavaná, na toto pozor. Okrem toho, aký myslíš že bude mať vplyv úsek D1 MI-SO-hranice s UA? Pre BA, TT, TN, BB, západ PO a KE kraja? Dokonca pre PO kraj vôbec.
Ja samozrejme podporujem spájanie štátov za pomoci diaľnic, presne tak ako si to aj predstavoval Diaľničiar.
Vyjadrím sa k D1: iste, domáci tranzit prevažuje takmer vždy na medyinárodných trasách a úsek MI-hranica s UA nebude výnimkou.
K Tvojej otázke: Okrem toho, aký myslíš že bude mať vplyv úsek D1 MI-SO-hranice s UA? Pre BA, TT, TN, BB, západ PO a KE kraja? Dokonca pre PO kraj vôbec.
K frekvenciám som sa vyjadril vyššie, inak myslím, že snáď okrem časti PO kraja bude mať význam pre celú SR ako hlavné prepojenie na východ - iba Ukrajina je 50 mil. trh.
D1 by měla být podle mého názoru postavena v plném profilu do Michalovcí a z Michalovcí na ukajinskou hranici v polovičnim profilu, protože dál je malá intenzita dopravy. V plném profilu do Michalovcí pomůže rozvoji východního Slovenska. Ale určitě se nedočkáme realizace dřív než po dostavění D1 do Košic, tedy po roce 2012-5.
Úsek Budimír - Bidovce a Bidovce - Dargov sa nenachádzajú v aktualizovanom programe výstavby diaľnic. Ak už sa s tým niečo začne robiť, bude to najskôr po roku 2010, tvrdí šéf NDS Dušan Faktor
bystrík, Faktorove vyjadrenia o D1 Budimír-Bidovce sú v zjavnom rozpore s Programom verejných prác, kde je začiatok výstavby tohto úseku plánovaný v roku 2007.