dialnice.info wiki

Len zopakujem, ze ktokolvek ma zaujem na tvorbe wiki, nech sa hlasi u sudruha zincicu :slight_smile: (u niekoho z administratorov ohladom vytvorenia konta, u mna ohladom temy, ktorej sa chce venovat).

Ak mi vyjde cas, tak sa najblizsie dni môzem venovat doplneniu niektorych usekov :slight_smile:

niekto sa tu stazoval na mapku usekov …
… mam jeden zaujimavy napad ale pre jedneho cloveka a este v takom stave ako som ja je to sizifovska robota … pred casom som vytvoril v Google earth mapku useku D1 Presov zapad - presov juh … zo vsetkymi rampami a blizkymi komunikaciami .. KMZ je tu … keby sa chel niekto pridat k a pomoct mi vytvorit kompletnu dialnicnu siet SR z podkladov ktore su aj tu na fore budem rad. Z vytvorenych KMZ sa da pekne urobit krasna mapa a hodit ju do viky … tiez KMZ prilozit ku kazdemu useku … ma to obrovsky potencial!
.. este mam rozpracovanu mapku useku R2 gombasek-kosice saca … a tiez robim na zeleznicnej sieti

pekne, kon iecne presne viem kadial pojde. dik.

Pekná práca. Ale s touto aktivitou by som nezačínal. Je to totiž podľa mňa zbytočné. Mnohé pripravované úseky už totiž v elektronickej, vektorovej podobe sú k dispozícii dosť dávno. A to dokonca verejne, pre všetkých, na openstreetmap: http://osm.org/go/0LtHq7f. Prečo teda robiť tú istú robotu viackrát?

Neviem, kto tieto pripravované úseky na openstreetmap dáva a ani to, aké sú presné, kompletné či aktuálne. Ale sú tam. A je ich tam dosť veľa, napríklad celá D3, D1 od Hričovského Podhradia až po Bidovce, R2 v okolí Zvolena, severný obchvat Prešova (R4) a juhovýchodný obchvat Košíc (R2) a možno ešte aj niečo viac, neviem. Nehovoriac o tom, že samozrejme, keďže ide o medzinárodný projekt, tak sú tam aj pripravované úseky zahraničných diaľnic. Dajú sa tam nájsť aj pripravované úseky bežných ciest. Všeobecne, tá mapa je veľmi aktuálna, asi hlavne vďaka tomu, že ju môže upravovať každý. A ponúka rôzne “rendering engines”, takže vzhľad mapy sa dá prispôsobovať. V skratke, je to podľa mňa veľmi dobrý projekt.

Preto, ak by som osobne mal chuť vytvárať vektorové mapy pripravovaných diaľničných úsekov, zameral by som sa práve na openstreetmap. Či už priamo pridať nový pripravovaný úsek, alebo len vylepšiť či spresniť už existujúci, možností je veľa. Dovolím si povedať, že tam bude z tej vynaloženej práce aj najväčší úžitok, pretože výsledok uvidí najviac ľudí.

Čo sa momentálne deje s diaľničnou wiki? Je “dočasne nedostupná” už pekne dlho. Naviac, odkaz na ňu zmizol.

ano openstreetmap je super ale az na to ze je to projekt urceny pre tvorbu map metropol (mestka mapa), teda isty druh cestnych map kde su ale zaznacene aj budovy a ine objekty (cintorin, veze, parky a ine)… presnost cestnych komunikacii nie je vysoka mimo uzemia miest, chybaju tunely, ramp a ine nalezitosti a hlavne useky niesu podelene. Mojou viziou je skor vytvorit mapy ktore zobrazuju terajsiu, buducu ale aj minulu (ale predovsetkym modernizovanu) dialnicnu a zeleznicnu infrastrukturu… so vsetkymi nalezitostami a s vysokou presnostou a realistickostou…
.. pri tvorbe map plati vzdy pravidlo ze kazda nova mapa vytvorena nezavysle na podobnych mapach prinasa do sveta nieco nove… kedze konecne budem mat veget od skusok a dovoleniek budem mat trochu casu na vytvorenie pravidiel ako tvorit mapy a samozrejme pustim sa aj do novych map ktore som este nestihol dokoncit… dufam ze sa mi potom ozvu nejaky ludia ktory by na tom spolupracovali … a pre “nasu” wiki rychlo dokoncime celu dialnicnu siet v KML …

Nič Ti nebráni urobiť mapu presnú, kvalitnú a detailnú aj na openstreetmap.

Naviac, výstupný formát z osm má oveľa krajšiu podobu ako nejaké divné čiary vo vrstve pre Google Earth. Iné by to bolo, keby si chcel robiť 3D model so všetkým čo k tomu patrí… to by potom bolo “kúl”, ale … podľa mňa by to bol už úplne zbytočne zabitý čas… načo sa trápiť. To radšej skús zohnať 3D projekty priamo od firiem, ktoré úseky projektovali, …

Aj napriek tomu, že ako vravíš, osm je určené primárne pre mestá, dajú sa tam robiť všetky náležitosti, o ktorých si hovoril - rampy, tunely, mosty, … všetko.
Je pravdou, že neviem o tom, že by sa tam dal úsek “rozdeliť”. Ale absolútne nesúhlasím s tým, že je to tá najpodstatnejšia vec. To ani náhodou. Osobne mi to vôbec nechýba, stačí mi ak tam diaľnice budú kompletné a presné.

Naviac, osm môžeš použiť aj napríklad vo svojej navigácii, bude ťa to navigovať presne po všetkých rampách, ktoré si tam nakreslíš… zatiaľ čo súbor kml ti “zhnije” niekde v počítači. Ale … ako chceš. Nepopieram, že je to “lákavé” mať na pozadí satelitné fotky terénu … ale … hmm … osobne po tom netúžim. Totiž okrem “aha, fíha, waw” efektu to veľmi praktické využitie nemá, na rozdiel od osm.