dialnice.info wiki

Dnes tu padol celkom dobry navrh na jednoduchu wiki stranku s podrobnymi a hlavne pravdivymi informaciami o slovenskych D a RC.
viewtopic.php?p=115791#p115791 (+ nasledna diskusia)

Ak by bol zaujem a snaha pomôct, da sa vytvorit stranka na baze wikipedie, kde môzeme vytvarat uzivatelske konta a prostrednictvom nich pridavat stranky s informaciami podla poziadaviek. Takze 1 stranku môze vytvarat naraz x uzivatelov, cim sa da vytvorit najkomplexnejsia stranka o dialniciach.
Môj navrh je vytvorit stranku podobnu byvalej highways.sk s podrobnejsim info a rôznymi dalsimi temami - t.j.:

Hlavna stranka - mapa D a RC
Podstranky - dialnicne useky (sablona, ktora by obsahovala):
. Nadpis
. info o useku - dlzka, cena, datum vystavby, stav pripravy…
. ortofotomapa
. mapa z google maps alebo mapy.hiking.sk
. najlepsie fotky z nasej galerie + odkaz na prislusnu galeriu do fora
. odkaz na diskusiu do fora
. odkaz na ndsas.sk

Stranka o - PPP
. pilotny projekt, 1.2.3. balik
Historia otvarania usekov
atd, iniciative sa medze nekladu :slight_smile:

Otazka teda znie, ci je niekto ochotny ist do toho? Ak ano, napiste mi pls. IS, ktora bude obsahovat:
. Tema/temy, ktorej sa budete venovat (napr. vsetky useky na urcitom dialnicnom tahu, kreslenie map, historia, hlavna stranka, PPP, financovanie…)
. Za aky cas ste priblizne schopny danu temu vypracovat
. Zdroje, z ktorych budete cerpat

Vsetko sa môze rozbehnut az po dohode s aquilom/sergejom, teraz zistujem len predbezny zaujem. Ale verim, ze to podporite a spolocne vytvorime najlepsiu slovensku stranku o dialniciach :slight_smile:

aaa…nie je lepsie zdokonalit radsej toto forum?

phpBB forum nie je urcene na tvorbu obsahu, dokonca by som povedal, ze je uplne nevhodne na akekolvek stranky, naopak je skvele na diskusne forum. Zaroven tu mame (podla mna dobre zvolenu) politiku nezasahovania do kodu :slight_smile:
Wikipedia je naopak vynikajuci nastroj na tvorbu obsahu s velkym mnozstvom informacii. Navyse urcite tam planujem urobit prepojenia na forum. Tak isto je dobre, ze mame zvlast galeriu a zvlast forum. To iste by som chcel aplikovat na “stranku” s informaciami :slight_smile:

hm a nebolo by lepsie zmenit www.dialnice.info na wiki (samozrejme az ked bude ako-tak hotova) a toto forum by bola len podstranka?

neviem ci ste si vsimli, ale existuje stranka dialnice.php5.sk/ tam som dal nejake drobne pripomienky, vyzera to na pokracovanie highways.sk

Ja si myslím, že treba nadviazať na to čo tu je - buď na sk.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Cesty
Treba nadviazať spoluprácu a vylepšiť to. Načo tu bude 10 stránok o slovenských diaľniciach a na každej bude len niečo, keď tu môže byť 1 a na nej bude všetko. Načo za každú cenu tvoriť vlastnú novú stránku, keď spoluprácou sa dá dosiahnuť viac.

Mne sa najviac pozdáva ten portál Cesty na slovenskej wikipédii a nadviazal by som na to. Môžu to editovať viacerí ľudia - jednotlivé stránky k D a R už sú, možno sa to dá urobiť podrobnejšie aj po úsekoch, pridať mapy, obrázky, poprepájať to s diskusným fórom dialnice.info atď…

Wiki ako substranku
wiki

nie naopak kvoli mnozstvu uz existujucich odkazov

Alebo wiki.dialnice.info

pohodak, to iste napadlo aj mna, vsetko vsak zavisi od toho, aky nazor bude mat na to aquila. Ja by som bol za. Kazdopadne by bolo dobre rozbehnut wiki pod domenou dialnice.info a nie na vlastnu päst :slight_smile:

devil, aj ja posielam na dialnice.php5.sk pripomienky, ale na jedneho cloveka je stranka s tak rozsiahlym mnozstvom informacii privela, autor ju musi stale upravovat sam. Stranku na baze wikipedie (stiahnutelny softver na mediawiki.org/wiki/MediaWiki) môze upravovat neobmedzene mnozstvo ludi s tym, ze administrator môze spravovat konta, aby tam zase nemal pristup hocikto. A tak ako na wikipedii mozes kedykolvek menit obsah stranky, pricom je vidno historia vsetkych zmien :slight_smile:
Myslim, ze 10-15-ti pravidelni prispievatelia vratane teba spravime postupne lepsiu stranku ako akykolvek jednotlivec. Verim, ze aj ty by si pomohol vytvorit napr. stranky napr. pre useky R2 ZV-LC ci KF+ERDF. Drviva väcsina informacii sa da vytiahnut z tohto fora :slight_smile:
Potrebujem mat len istotu, ze sa najdu ludia, ktori budu ochotni vytvorit obsah pre konkretnu temu. Ak sa zapoji len par ludi, mnoho informacii tam bude chybat a bola by to zbytocna robota.

Nad tymto som tiez rozmyslal podobne. Nevyhody dialnice.php5.sk/ som uz popisal. Wikipediu môzeme upravovat vsetci (a viaceri z tohto fora ju aj upravuju :slight_smile:) avsak tiez ma par nevyhôd:
. tym, ze ju môzu upravovat vsetci (nielen clenovia fora :slight_smile:), sa tam mnohokrat vyskytuju nepravdive informacie. Myslim, ze clenovia z tohto fora maju o nieco presnejsie info
. z toho vyplyva dalsia nevyhoda - dôveryhodnost informacii z wikipedie tym padom nie je vysoka
. na originalnej wikipedii myslim nemôzes dat odkaz od hocikial - bol by napr. problem s ortofotomapami, odkazmi na diskusne temy ci galerie v tomto fore, atd.
. museli by sme sa navzajom synchronizovat a rozdelit si ulohy, ak chceme na nej komplexne info - toto by bolo podstatne jednoduchsie na vlastnej wiki

Pocuvam vsak nadalej Vase nazory :slight_smile:

ja som urcite za vlastnu wikipediu s tym ze sa oslovia aj autori tych 2 webiek

B - s tymi existujucimi odkazmi by to nebol snad az taky problem :slight_smile:

K tomu len dodam, ze dialnice.info je uz vlastne najstarsia a najrozsiahlejsia slovenska stranka o dialniciach s vynimkou motorways-exitlists.com :slight_smile:.

V phpBB3 to nie je najmensi problem v samotnom fore. Avsak existuje kopec linkov z inych stranok a to uz myslim problem je. Stale vsak forum môze ostat ako dialnice.info a wiki ako dialnice.info/wiki s tym, ze wiki bude hlavna stranka.

andrej presne tak som to myslel :slight_smile:

mas pravdu. toto je dost problematicke na wikipedii.

takze napad je to docela gut, v najblizsej dobe sa nahodi wiki a budeme to nejako strukturovane doplnat, s tym, ze by som potom postupne sa snazil aj upravovat prve posty v kazdej teme, kde by boli linky na dane “clanky” vo wiki ..

Ok, ak to mozem chapat z tvojej strany ako “schvalene”, navrhujem nasledovny postup tvorby stranky:

1. Hlavna stranka - pouzit mapu z highways.sk (dialnice.php5.sk/) po dohode s jej spravcom (tusim vlado0991), pripadne urobit uplne novu mapu (dost pracna robota)
  2. Zacat vytvarat podstranky o jednotlivych usekoch D a R - prioritne D1 a R1+R2 - hlavne mapove podklady z fora, odkaz na diskusie, stav pripravy atd.
  3. Financovanie dialnic (vysvetlit princip, podstanky o PPP, KF, ERDF, EIB)
  4. Zoznam rozostavanych usekov so stavom vystavby (nieco ako na dialnice.php5.sk)
  5. Dialnicne tunely, mosty… (ako na byvalej highways.sk)

Cize prioritne urobit stranky s informaciami, ktore najviac chybaju - na ndsas.sk mapy a fotografie usekov, na dialnice.php5.sk rozsiahlost informacii, na wikipedii samotne useky a aktualnost :slight_smile:
Najlepsie by bolo, ak by si viaceri vedeli zobrat pod palec komplexne temy, aby sme navzajom nerobili to iste :slight_smile:. Ked budeme mat hotovy aspon ten zoznam, co som napisal, môzeme to zverejnit :slight_smile:

Ja mam 14 máp z highways.sk/ v casovom slede ako sa postupne doplnali postavené useky

ja by som sa vedel zapojit, len ci nebude problem s copyrightami na rozne mapy a nakresy stiahnute z enviroportalu, alebo inych internetovych zdrojov…

Ja by som tiež išiel radšej cestou zlepšenia aktuálnej stránky,ktorá zatial funguje O.K.,
alebo ak má byť nová stranka uspešná musí byť :
maximalne aktuálna (nie ako highways,minimalne tak ako dialnice.info) info aj foto

nesmie byť tendenčná, t.j. mala by sa zaoberať celou sieťou rovnomerne (nie podľa toho, z akej dediny pochádza autor)

co sa tyka aktualnosti, myslim, ze viacero jej administratorov/prispievatelov bude dbat na to, aby aktualna bola. Takisto fotky nie je problem pridavat pravidelne vdaka tomu, ze ich v galerii mame kopec z kazdeho useku, ovela aktualnejsie ako na ndsas.sk alebo highways.sk.
Tendencnost - urcite nebude spociatku rozpracovana kompletne cela siet D a RC. Preto chcem ist do toho len ak budem mat prislub tvorby obsahu od najmenej 8-10 ludi.

Ak ste viaceri skôr za zlepsovanie sucasnej stranky wiki, rad pomôzem v jej zveladovani, ale bolo by dobre si tiez rozdelit ulohy a zistit, ci je tam mozne dat pripadne odkazy na nasu galeriu/forum, pouzit nase fotky, mapy atd.

Skusil som narychlo pripravit vzorovu ukazku obsahu stranky 1 dialnicneho useku. Takto by mali vyzerat vsetky stranky o jednotlivych usekoch (radovo su ich stovky), samozrejme vo formate Wikipedie. Odkazy na obrazky by sa samozrejme ukazovali ako nahlady na obrazky.

Davam na vase posudenie: :slight_smile: . Co by tam podla vas bolo vhodne doplnit/odstranit? (Informaciu o zaciatku tendra berte s rezervou :slight_smile:)