Takze cestu mam za sebou. Smerom tam som siel cez Rakusko, v Slovinsku som sa chcel vyhnut dialnici a siel som podla navodu v SME cez Mureck, Lenart a Ptuj. Vsetko bolo vpohode az po Ptuj, kde bola stara cesta uzatvorena, normalne tam bola rampa so zakazom vjazdu a za nou nasypana kopa strku a cedule ukazovali smer Zahreb na dialnicu, o ktorej ani neviem, ze by tam nejaka bola. Tak kamos z druheho auta, ktory mal navigaciu, rozhodol, ze ideme na Varaždin, tak som si nakoniec pekne nadysiel. Cestou spat sme sli cez Madarsko.
Uf ja sa chystam presne tou istou cestou do Chorvatska cez mesto Ptuj ale ako vidiem ze to asi nepojde neviete pokial je ta dialnica a ci sa tomu da vyhnut bez toho aby som mal velku zachadzku? Myslim ze ta dialnica je len par km smerom na Hranice z Chorvatskom prechod Macelj. Skuste poradit.
uz sa ti mozno oplati ist aj po dialnici, podla toho kedy planujes ist touto trasou, lebo uz otvotili v juli usek maribor-ptuj a 14 . augusta t.j. za 10 dnui by mali otvorit aj obchvat mariboru..
celkovo uz bude chybat len poslednych asi 14 km dialnice k chorvatskym hraniciam .. cize uz si myslim, ze ta dialnicna znamka ma aj docela zmysel.. neni to az taka hrozna polozka a komfort je dost rozdielny ..
Trošku off topic, ale na tých fotkých ma zaujalo, že aj Slovinci, podobne ako Maďari, uvádzajú na značkách názvy miest najskôr v svojom jazyku a až potom v jazyku štátu, kde sa nachádza(Budimpešta/Budapest, Bécs/Wien). To my dáme len Wien, žiadne Viedeň
Teraz som cital ze prave to napojenie na cestu 9 po tom novom moste je spoplatnene akurat možno 400m ides po dialnici stoja tam policajti a pokutuju. Takze asi najlepsie bude ked hned za novym mostom na kruhaci odbocim v pravo a pojdem subezne s cestou 9 a ked bude moze tak sa na nu napojim.
Všetky uvedené varianty som si už osobne vyskúšal (okrem diaľnice cez Lendavu), ktorá v tom čase ešte nebola postavená. Osobne sa tiež radšej vyhýbam Slovinsku - nemám z princípu rád, keď sa niekto snaží zarobiť za každú cenu, napr. zahrnutím kruh.objazdu do plateného úseku diaľnice (!). Radšej teda pôjdem pár km navyše, ale v pohode a bez tŕpnutia či náhodou niekde nedostanem pokutu, aj keď po diaľnici ísť nechcem. Cesty v Maďarsku sú (aspoň pre mňa) všeobecne príjemné, pomalšie prejazdy dedín sa dajú vykompenzovať rýchlejšou jazdou mimo obcí, nakoľko trasa je cez víkend minimálne frekventovaná, dokonca aj v týždni to bolo v pohode. Výhoda variánt 2 a 3 je aj to, že od maď. hraníc sa v HR ide súvisle po diaľnici. Kto má maďarskú nálepku, tak môže aj časť trasy variánt 2 a 3 absolvovať po ďialnici, čo ešte skráti čas prejazdu. Kvalita ciest v Maďarsku je všeobecne dobrá, ale sú aj úseky, kde sú husté záplaty. Ale nestalo sa mi, že by boli niekde vyslovene jamy. Záver: pre mňa Maďarsko jednoznačne vyhráva.
Naposledy som išiel variant 3 v smere HR-Kormend v sobotu podvečer a nabudúce si ho pravdepodobne zopakujem. Celá trasa: HR-Letenye-Lenti-Kormend-Szombathely-Csorna-Mosonmagyarovar-BA
Dialnicna spolocnost DARS chysta tender na myto pre autobusy a nakladne auta nad 3,5t. Zrejme to bude taky isty system ako je v Rakusku ci v Cesku. Znamky ostanu len pre osobne auta do 3,5t.
Zaujimalo by ma, ci treba zakupit slovinsku dialnicnu znamku, ked idem v smere od Villachu cez tunel Karawanken a zidem na prvom vyjazde v Slovinsku (t.j. zaplatim za tunelovy usek tusim 5 €)? Mate s tym niekto skusenosti, pripadne kde sa da tato informacia najst?