Ja by som povedal, ze sa kaslalo na vsetko. ![]()
Rumuni otvorili prihraničný úsek diaľnice s Maďarskom Bors 2 (Bors - Biharia):
Tento víkend sú v Rumunsku voľby, čiže tento týždeň otvorili niekoľko úsekov ciest a obchvatov. Síce nedokončené, ale koho by to zaujímalo ![]()
Nás z východu Slovenska, ktorý cestujú za morom, určite zaujíma otvorenie 15 km prvého úseku A10.
S diaľnicou A1 sa síce nespája “bezkolízne”, ale pomocou kruhačov medzi Sebes a Lancram. Druhý koniec je ešte “lepší” Je to napojenie cez starý kruháč severne od Alba Iulia.
Doplnim este info zo SSC - otvorit nedokoncene v Rumunsku znamena, ze prechodovu dilataciu na mostoch nahulvata zaliali asfaltom co sa po par prejazdoch vydrolil a skoncilo to nebezpecnymi situaciami s ohnutymi diskami a rozseknutymi pneu ![]()
ukážka: https://streamable.com/lecoug
Niečo n spôsob našich polprofilov za Mečiara, už tomu chýba len Claudia Schifer
tuto temu som prilis nesledoval ale so zaujmom som si precital posledne strany…aj s tymto prispevkom.
A1 okrem tych 20 km naozaj nema najtazsi usek asi 150 km a najtazsiu cast v ramci neho ani netendruju…tym padom nemaju prepojene ani hlavne mesto. pointa je ze napriek tomu zacali masivne stavat a tendrovat inu dialnicu a to A3 resp. jej zapadnu cast a je tam sice tunel porovnatelny s tunelom cebrat ale v zasade ide o daleko menej narocne useky ako prechod cez karpaty. A10 sa dokonci a tieto dialnice prepoji.
argument ze madarsko/polsko su rovinate a tak sa nedaju porovnat s nasimi podmienkami tu uz zlyhava uplne (beztak to bol polovicny argument), rumunsko si svoj usek hp-iva nechava nielenze na koniec v ramci A1 ale predbehne ho velka cast A3/A10 a ktovie este ake dialnice. a to A3 ma tiez svoju hp-iva o ktora sa samozrejme tiez neriesi.
No a čo si tým chcel povedať?
Lebo ti asi uniklo, že tá masívna výstavba západnej časti A3 prebieha už od roku 2004. Áno tej rovinatej západnej časti od hranice s HU po Nusfalu.
bola az taka “masivna” ze sa dokocnil “az” jeden vacsi usek a potom ju zrusili aj s bechtelom a po rokoch to tendruju a aj ten co spominas. dobre vies co som chcel povedal. ze stavaju jednoduchsie useky na ukor tych najtazsich aj to napriek tomu ze A1 nebudu mat hotovu este dlhe roky ci nejake to desatrocie. ani rumunsko nestavia po zilinsky.
Nie, nestavia po žilinsky. A preto si z neho netreba brať príklad.
Aj bratia Česi sa mohli vykašľať na D8 od Lovosic k nemeckým hraniciam a namiesto toho stavať D3 alebo D4 v lepšom teréne na Rakúsko. A neurobili to, lebo považovali D8 za potrebnejšiu, aj keď na Nemcov už napojený cez D5 boli.
no neviem o kolko je lepsi teren ale vieme ze prielom cez juzne karpaty cize tych chybajucich 150 km A1 co sme sa bavili a podobny usek A3 od brasova na bukurest je ovela narocnejsi ako ceska D8 tak niesom si isty ci je tvoje porovnanie v poriadku. A3 od kluze po hranicu co sa stavia/tendruje mi pripada porovnatelna s D8. btw. A3 je dobra sprava pre vychod, vdaka nej sa tiez dostanu az po sibiu dialnicou. tych istych 150 km bude chybat po cierne more cize z 1000-1100 km.
Je dobrá, ale nevyzerá celkom “ružovo”. Na jednom z úsekov je tunel, a to vyzerá na ešte tak päť rokov, kým to dokončia. Inak všetky úseky medzi Maďarskou M4 a Sibiu sú ukončené, vo výstavbe alebo v tendre na zhotoviteľa.
Ten nedokončený 9 km úsek na A1 je v problémoch, ako naše Višňové. Vyhnali zhotoviteľa, a ten vyhral súd, a teraz sa dohodujú na vysporiadaní. Kým sa nedohodnú, nemôžu hľadať iného zhotoviteľa.
Komédia vo výstavbe D pokračuje aj v Rumunsku. Rozviazanie zmluvy zo zhotoviteľom na úseku A3 (medzi Kluž a Targu Mures), za 5 rokov menej ako 40% rozostavanosť úseku…aj tu vyhrala najnižšia cena (ponuka na polovicu z odhadovanej ceny úseku)…nevyplatený subdodávatelia…v RO bežná prax
magyarepitok.hu/utepites/2021/0 … lyaszakasz
A tu ďalší článok, ktorý rozoberá podobnú problematiku ( prečo sú ceny v RO nižšie ako v HU…tiež politický kapitál )
magyarepitok.hu/utepites/2020/0 … a-szakaszt
1.decembra zrejme otvoria posledný nedokončený úsek na A10 cca 24km zo 70km (1. kompletne celá dokončená diaľnica v RO za 30 rokov).
Už otvorili:
youtube.com/watch?v=kkZQBD-BWwM
Časť úseku ale otvorili iba v polprofile.
youtube.com/watch?v=Qu6KFyJ … nel=Adisan
Presne toto som si všimol, myslím si, veľmi rozumný nápad. Robia tam zárubny múr, výstavba ešte potrvá neaký čas, tak sa využije aspon časť, za čo palec hore, ajtak to odľahčí celkovú dopravu. Podobnú paraleru by som našiel aj u nás, keby sprevádzkovali aspoň polprofil nekonečnej stavby HU-IV. v úseku Likavka - ivachnová. Keby boli makali priebežne tak ten polprofil už mohol dávno stáť, a odklonila by sa aspoň doprava na DK, čo by určite výrazne pomohlo. Tuná vidím problém v NDS a MD, kde musia riešiť prelievanie peniažkov pre správnych ľudí, a takáto “hluposť” čo by pomohla ostatným ľudom, ích ani nenapadne . Myslím si, že staviteľ by sa potešil, že može stavať.
Nó, pri trojročnom sklze už vyskúšali rôzne trápne výhovorky, tak konečne našli aj vhodné riešenie.
Ten svah podcenili, niekoľkokrát sa snažili to vyriešiť smiešnym riešením. Teraz zastavili zosúvanie kopca tak, že nasypali veľkú kopu hliny pred kopec, aby sa kopec zastavil. Do jary počkajú, nech si kopec sadne, a potom do dokončia. Zatiaľ sa nehovorí, že ktorá jar bude tá, v ktorej sa kopec konečne uvelebí ![]()
Asi zabúdaš na zosuvy v tomto úseku, ktoré neumožňovali dokončiť ani polprofil.
Ono tak celkovo majú vcelku veľkorysé lehoty na výstavbu a aj tak meškajú ![]()
Čo som si všimol, tak na väčšinu úsekov dávajú 60 mesiacov na zhotovenie. Iba Váhostav na A3 dostal len 24 mesiacov ![]()
Porovnávaš neporovnateľné: žltý verzus červený FIDIC, celá stavba aj s projektovaním vs. dokončenie po americkej CIA (BECHTEL).