To chcem vidiet. Bez uprav na Musznianke to urcite nepojde. Ved len z Muszyny do Noveho Saczu to dava osobak za 50 min a IC za 56 min! Hodina KE - Lipany ked prizmurime vsetky oci tak Lipany - Muszyna 45 min. Realisticky cez hodinu.
Keď pozerám na ORM, tak Poliaci už zrejme majú trasu údolím Popradu optimalizovanú a na jej zrýchlenie by boli potrebné tunely. A neočakávam, že by do nich Poliaci investovali (pre nákladnú dopravu tie rýchlosti nie sú tragické a myslím, že aj kúpeľným hosťom do Krynice a okolia to až tak vadiť nebude).
Na našej strany sa rovnako veľmi čarovať nedá, tu by to chcelo pre zmenu tunel popod Pusté Pole (a bavíme sa o trati, kde premávajú štyri osobné vlaky za týždeň…)
Hlavne sa bavime o trati, kde “rychlik” Cracovia jazdil KE-Krakow za 6-7 hodin, cize nemal ziadnu sancu, ked autom je to za 3.5 h.
No a uvidime za kolko to bude davat nejaky rychly vlak po dokonceni Podleže–Piekielko, ktore je vraj planovane na 2030 a Krakow - Nowy Sacz ma potom byt za 1 h.
Inu trasu ako povodnu cracoviu na Slovenskej strane nemame. Cize ako som pisal ja. 1h KE-Lipany, 1h Lipany-Muszyna (ak boh da), 1h Muszyna-Nowy Sancz, uvrat a tak 1h do Krakowa. Stale 4h. Konkurencie schopne k autam, ale hodne hodne daleko od 2.5h
Az na to, ze Muszyna-Nowy Sacz je za 1 h na 15 medzizastavok:
Ked to bude 0 medzizastavok, asi to bude trocha iny cas. Rovnako aj Kosice - Lipany ma medzizastavok 10.
Rovnakodlho to trva aj IC vlaku so 6 zastavkami. Aj keby nikde nezastavoval, da to za kolko? Prinajlepsom 30 minut? Realisticky mozno 40.
KE-Lipany som odobral 12min jazdneho casu. Dnes to Rexo dava za 1h 12m, cize 1h mi pride celkom realna so zastavkami v KE, Kysaku, PO a Sabinove
Nemyslim si, ze ak to bude Ex BP-KE-Krakow, ze by mal u nas stat inde ako v KE a PO (mozno Lipany). Uvidime o 4 roky - poliaci pokial viem nechcu ziadne vlaky na tej trase obnovit kym nedokoncia tu novu trat.
No hej, ale hovoria tam o tom, ze za tie roky chcu prefinancovat 143miliard, co popravde s inflaciou nie je az tak velka suma. Pomerovo by to u nas bolo cca 0.88miliard euro rocne. Cize teraz staci len 500milionov rocne, posledne roky 1.5miliardy a bude to vychadzat. A to nie je ziadna zavratna suma…
Sám som zvedavý, aký koncept sa napokon vymyslí, keďže ide o jednokoľajku, kde treba myslieť aj na efektívne nastavenie križovaní (a v úseku Kysak - Prešov v súčasnosti v špičke premávajú dve linky s hodinovým taktom)
Podla mna je celkom jasne, ze sa nezacne s viac ako dvakrat denne kazdym smerom BP-KE-KR. Na BP-KE to bude aktualne EC, ktore sa len predlzi do KR. Mozno este vymyslia nocak, kedze BP-KR bude aspon 6-7 hodin. Este je moznost, ze to potiahnu az do Warszawy, co by bolo super.
Poliaci zverejnili vyhladovy cest.poriadok na r. 2035:
https://hrj.gov.pl/rewolucja-na-polskiej-kolei-pociagi-w-stalym-rytmie/
Podla schemy https://hrj.gov.pl/wp-content/uploads/2026/06/HRJ2_Schemat_polaczen_dalekobieznych_2035.png
by Krakow - Kosice - Budapest (P58) malo mat 4-hodinovy takt. Podbone 4-hodinovy takt by chceli na trase Krakow - Zilina - BA - W (P59). No a ako nepravidelne planuju dalsie vlaky WarszawaLetisko - Krakow - Kosice (P30B), Wroclav - Bohumin - Zilina - KE (Ex53B), a Warszawa - Katowice - Ostrava - Brno - Breclav - Vieden bude mat obcasnu vetvu z Breclavy do Bratislavy (Ex03B).
Plány na 200km/h na trase Kielce - Tarnow - Nowy Sacz - Muszyna:
Najskor asi az v roku 2041. Ako by som povedal - uz sa len par krat vyspime a hotovo. ![]()