Diaľnice a infraštruktúra: Poľsko

To chcem vidiet. Bez uprav na Musznianke to urcite nepojde. Ved len z Muszyny do Noveho Saczu to dava osobak za 50 min a IC za 56 min! Hodina KE - Lipany ked prizmurime vsetky oci tak Lipany - Muszyna 45 min. Realisticky cez hodinu.

1 lajk

Keď pozerám na ORM, tak Poliaci už zrejme majú trasu údolím Popradu optimalizovanú a na jej zrýchlenie by boli potrebné tunely. A neočakávam, že by do nich Poliaci investovali (pre nákladnú dopravu tie rýchlosti nie sú tragické a myslím, že aj kúpeľným hosťom do Krynice a okolia to až tak vadiť nebude).

Na našej strany sa rovnako veľmi čarovať nedá, tu by to chcelo pre zmenu tunel popod Pusté Pole (a bavíme sa o trati, kde premávajú štyri osobné vlaky za týždeň…)

1 lajk

Hlavne sa bavime o trati, kde “rychlik” Cracovia jazdil KE-Krakow za 6-7 hodin, cize nemal ziadnu sancu, ked autom je to za 3.5 h.

No a uvidime za kolko to bude davat nejaky rychly vlak po dokonceni Podleže–Piekielko, ktore je vraj planovane na 2030 a Krakow - Nowy Sacz ma potom byt za 1 h.

1 lajk

Inu trasu ako povodnu cracoviu na Slovenskej strane nemame. Cize ako som pisal ja. 1h KE-Lipany, 1h Lipany-Muszyna (ak boh da), 1h Muszyna-Nowy Sancz, uvrat a tak 1h do Krakowa. Stale 4h. Konkurencie schopne k autam, ale hodne hodne daleko od 2.5h

3 lajkov

Az na to, ze Muszyna-Nowy Sacz je za 1 h na 15 medzizastavok:

Ked to bude 0 medzizastavok, asi to bude trocha iny cas. Rovnako aj Kosice - Lipany ma medzizastavok 10.

Rovnakodlho to trva aj IC vlaku so 6 zastavkami. Aj keby nikde nezastavoval, da to za kolko? Prinajlepsom 30 minut? Realisticky mozno 40.

KE-Lipany som odobral 12min jazdneho casu. Dnes to Rexo dava za 1h 12m, cize 1h mi pride celkom realna so zastavkami v KE, Kysaku, PO a Sabinove

Nemyslim si, ze ak to bude Ex BP-KE-Krakow, ze by mal u nas stat inde ako v KE a PO (mozno Lipany). Uvidime o 4 roky - poliaci pokial viem nechcu ziadne vlaky na tej trase obnovit kym nedokoncia tu novu trat.

No hej, ale hovoria tam o tom, ze za tie roky chcu prefinancovat 143miliard, co popravde s inflaciou nie je az tak velka suma. Pomerovo by to u nas bolo cca 0.88miliard euro rocne. Cize teraz staci len 500milionov rocne, posledne roky 1.5miliardy a bude to vychadzat. A to nie je ziadna zavratna suma…

Sám som zvedavý, aký koncept sa napokon vymyslí, keďže ide o jednokoľajku, kde treba myslieť aj na efektívne nastavenie križovaní (a v úseku Kysak - Prešov v súčasnosti v špičke premávajú dve linky s hodinovým taktom)

Podla mna je celkom jasne, ze sa nezacne s viac ako dvakrat denne kazdym smerom BP-KE-KR. Na BP-KE to bude aktualne EC, ktore sa len predlzi do KR. Mozno este vymyslia nocak, kedze BP-KR bude aspon 6-7 hodin. Este je moznost, ze to potiahnu az do Warszawy, co by bolo super.

Poliaci zverejnili vyhladovy cest.poriadok na r. 2035:

https://hrj.gov.pl/rewolucja-na-polskiej-kolei-pociagi-w-stalym-rytmie/

Podla schemy https://hrj.gov.pl/wp-content/uploads/2026/06/HRJ2_Schemat_polaczen_dalekobieznych_2035.png

by Krakow - Kosice - Budapest (P58) malo mat 4-hodinovy takt. Podbone 4-hodinovy takt by chceli na trase Krakow - Zilina - BA - W (P59). No a ako nepravidelne planuju dalsie vlaky WarszawaLetisko - Krakow - Kosice (P30B), Wroclav - Bohumin - Zilina - KE (Ex53B), a Warszawa - Katowice - Ostrava - Brno - Breclav - Vieden bude mat obcasnu vetvu z Breclavy do Bratislavy (Ex03B).

2 lajkov

Plány na 200km/h na trase Kielce - Tarnow - Nowy Sacz - Muszyna:

2 lajkov

Najskor asi az v roku 2041. Ako by som povedal - uz sa len par krat vyspime a hotovo. :rofl:

S19 Dukla - Barwinek

2 lajkov

Aj dialnice aj veterne parky…

Otvoriť príspevok na Facebooku

Milujem take zavadzanie. Ako keby v polsku S19 nemeskala.

Co sa tyka veternych parkov, tak to je kvoli tomu, ze tam velmi fuka.

Vid mapa sila vetru:

Takze u nas len Nizke Tatry? Chopok v oblakoch a Na Kralovej Holi? Vo Vysokych/Zapadnych to nikto staviat nebude, ale NT maju dost velku plochu mimo NAPANTu.

Inak podla Rattaja mu biznis na SK funguje len kvoli Poliakom, takze by sme si mali svihnut s prepojenim s PL, nech nam z nich ide coraz viac $.

https://www.sme.sk/index/c/rattaj-krajina-ide-do-kelu-slovaci-malo-zarabaju-nebyt-poliakov-nas-biznis-by-vobec-nefungoval

Zbytocne sa vraciat k tejto teme, ked myslim, ze v energetike bolo toho povedane uz dost.

To ze su pri Krosne/Dukle veterne elektrarne je dosledok toho, ze su tam ovela lepsie veterne podmienky, da sa povedat, ze doslova lepsie ako na 100% uzemia slovenska.

Cize je odveci povedat, ze aj tam maju veterne elektrarne, ked ich maju kvoli tomu, ze tam maju velmi dobre podmienky a nie, ze ich maju z rozkose, len aby mali. :melting_face:

3 lajkov

4 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Energetika v SR a vo svete

Prekvapilo ma, že východný diaľničný obchvat Varšavy ma byť hotový až cca 2036.

Nie že by tam neboli alternatívne trasy, ale vzhľadom na celkový rozvoj krajiny to je dosť hanba podľa mňa. :smiley: Nielen na Slovensku sú problémy. :smiley: