Este jedna starsia sprava z S19. Na useku S19 Domaradz – Krosno vypovedal zhotovitel zmluvu, kedze mu nepovolili skratit mosty, kedze to nie je v sulade s vysledkom s “EIA” a zhotovitel by na tom prerobil. Konkretne sa hovori o tom, ze by to malo byt drahsie o 130milionov euro…
Povodne sa mal tento usek otvarat tento rok. Cena za 12.5km usek mala byt 258milionov, cize 20,64 milionov za km. Po novom to malo byt 388milionov, cize 31.04milionov euro za km.
Vyhlasi sa ale nova sutaz a predpokladam, ze skor ako v roku 2030 sa nevozime… Ale uvidime, ze co prinesie novy tender…
Domaradz – Krosno - 12,5 - ??? (malo byť t.r., ešte to takto maju na ich webe)
Krosno – Dukla - 20,4km - HOTOVO (2 podúseky)
Dukla – Barwinek - 18,8km - 2027
Tým pádom t.r. nič (Ráž bude asi rád) a na rok 30,4 km pribudne a 2028 + 10km a ostane ešte nejakých 18km na dosť dlhú dobu (ak niekto nevie v akom štádiu sa nachádza úsek Domaradz – Krosno (či sa tam niečo aj urobilo, alebo to pôjde úplne od podlahy)
Neurobilo sa tam takmer nic, kedze nie je hotova ani projektova dokumentacia.
Ak chceme byt konkretny, tak to vyzera takto:
A zabudol si na Lutcza - Domaradz, ten usek ma byt v roku 2030, zmluvu na zlty fidic maju podpisanu uz 2 roky a stale ani nemaju pravoplatne stavebne povolenie… Ma tam byt aj tunel o dlzke 900metrov, ale tak uvidime ci to stihaju no. Vela casu nemaju…
1-2x za deň. Ak to teda bude fungovať ako súčasné koridory v Poľsku. Trasy vlakov sa tam podľa mňa losujú. Aj keď krátka epizóda Regiojetu, akokoľvek neslávne skončená, tam možno stihla ukázať, že nejaké linkové vedenie má zmysel.
No neviem co mas na mysli “sucasnymi koridormi”. Ja vidim na Krakow - Varsava ICcko alebo nieco podobne cca kazdu hodinu. A oni maju na ICcka zvlast este aj organizaciu vramci PKP intercity.pl .
To vzniklo práve ako reakcia na ten Regiojet, ešte pred 2-3 rokmi to tak nebolo. A týka sa to fakt len tých najhlavnejších tratí (a ešte to ani nie je v takte). Pritom sa bavíme o mestách o veľkosti nie Košíc, nie Bratislavy, ale Prahy. Ale z takej Bydhošte (325 tis. obyvateľov) to je raz priamo, raz s prestupom v Ilawe, raz s prestupom v Tczewe, raz s prestupom v Kutne, raz to ide tak, raz to ide onak…
Že majú sólo PKP IC nič neznamená, to je tam skôr na oštaru. Napr. to, ak sa nič nezmenilo, bárs z tej Bydhošte znamená, že keď to vychádza na prestup v Kutne kam treba dojsť osobákom, tak si to nekúpi človek na jeden lístok, lebo POLREGIO a PKP IC si navzájom nepredávajú a neuznávajú lístky.
Celkom zabavna snaha presvedcit svet, ze aky hrozny system maju poliaci a aky skvely je ten tatransky takt
Pre mna je super, ze maju VRT a maju dostatok ICciek na to, ze sa im vyplati mat na to samostntnu organizaciu.
Ako presne je to zorganizovane hodnotit nejdem - je to proste ovela vacsia siet nez ma ktorakolvek ina krajina okolo nas. Take druhorade veci ako ci je to na jeden listok alebo na dva je detail. Podstatne je, ake maju moznosti jazdit. A tam maju celu uroven, ktoru my uz ani nemame.
Poľsko má 7,5x viac obyvateľov ako Slovensko a ďaleko jednoduchšiu geografiu. Ak je medzi dvomi hlavnými aglomeráciami vo výsledku podobne hustá doprava ako na Slovensku, tak je to z pohľadu skôr dosť nevýhoda pre PL. Inak Poľsko nemá VRT, majú pár kilometrov tratí na 200km/h (v pomere siete), a jednu trať kde sa snáď za 2-3 roky začne jazdiť 250km/h (jazdilo sa tam 200, teraz kvôli prerábke zabezpečenia len 160). To všetko v krajine, voči ktorej je začasto aj Podunajská nížina horstvom…
A že sa firma vola PKP InterCity neznamená, že prevádzkuje len ICčka
Lebo keď sme pri tom “tatranskom takte”, tak hromada tých poľských IC (oni tam prakticky nemajú rýchliky a expresy, len pár TLK) funguje presne tak ako ten Tatran. Prejdú rýchlo základný úsek cesty dajmetomu z Varšavy (ekvivalent BA-ZA), a potom zastavujú za každou treťou-štvrtou vŕbou. Nájdu sa aj IC, ktoré zastavovaním nepripomínajú ani tak ten Tatran ale skôr Považan ak nie rovno Gemeran. Takže bavím sa skôr ja na tebe, ako sa dáš opiť názvom InterCity
Samostatnú firmu majú preto, že regionálne spoje sa odtrhli do Polregio (vtedy Przewozy Regionalne) a štát sa ich snažil vnútiť vojvodstvám. Fungovalo to tak skvele, že polovica z vojvodstiev si radšej založila vlastného dopravcu.
Ano je pravda, ze tam uz prace zacali, napr. na prekladkach elektrickeho vedenia ci vybudovanie trafostanic atd.. V tychto dnoch ohlasuju aj vela tendrov napr. na vystavbu terminalu, nastupnych mostov, zakladov atd.
Akurat pri tak velkom projekte mi pride nerealne, ze by sa nieco nepokazilo… Ved povodne to mali otvarat tento rok, co bol asi aj posledny znamy termin. O novom letisku sa hovori uz dlho…