Diaľnice a infraštruktúra: Poľsko

Vcera som sa bol previest po S19 pri Krosne, vyzera to fakt paradne, aj ked je tam zatial len 80ka, kedze to nie je dokoncene… Ale keby bola taka cela R4, tak parada.

Na prilahlom useku na hranice slovenska sa maka tiez vo velkom, ten teren je ale dost narocny, budu tam vysoke mosty v hojnom pocte.

8 lajky

prerazený najdlhší železničný tunel v Poľsku pod vrchom Pisarzową na trase do Noweho Saczu.

Tiež sa tu použilo TBM a dokonca z toho spravili ešte väčšiu show ako na S19

Zaujímavé však je, že niekde sa uvádza ako najdlhší tunel v meste Lodz na VRT, ktorý by mal mať až 4,6 km.

2 lajkov

Poliaci tento tyzden otvorili dalsi usek na S1: Odcinek S1 Bieruń - Oświęcim już przejezdny! - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad- Oddział Katowice - Portal Gov.pl . Zostava uz len poslednych 10 km (ktore budu hotove v lete 2027) a z Cadce az k Baltskemu moru (Gdansk) bude suvisla dialnica.

5 lajky

Ten tunel ešte neexistuje, avšak už je podpísaná zmluva s firmou Porr na jeho realizáciu. Idú raziť tunel popom mesto Lodž pre VRT.
Zároveň sa razí tunel popod mesto Lodž aj pre konvenčné vlaky a tento projekt sa dosť naťahuje. Cca mesiac dozadu PKP PLK vyhodila zo stavby Zhotoviteľa.

1 lajk

presne takto by sa dala u nas spravit napr zeleznicna Korbelka alebo tunel Strba alebo napr planovany tunel Kycera medzi Krasnom a Cadcou, od ktoreho sa nateraz upustilo

add: a este ma napadol tunel Karpaty na zahori a na vychode druha rura Branisko.. asi by to slo tiez cez TBM (tusim podmienka je tam cca 5km dlzka)

2 lajkov

Scitanie dopravy za 2025

Narasty intenzity na hraniciach (→ narast)

ZWARDON 2500 → 29%

CHYZNE 5400 → 21%

JURGOV 4200 → 29%

PIWNICZNA 1950 → 112%

MUSZYNKA 1100 → 50%

BARWINEK 4400 → 26%

Uvidime nabuduce ako s tym zamava S1/D3 a S19 (u nas na R4 sa toho asi moc neudeje)

4 lajkov

Nárast na Muszynke súvisí s tým, že východniari objavili poľské lyžiarské strediská, alebo má iné vysvetlenie?

Sila je hlavne Jurgov, kde nakladaky nesmu.

to nie je prekavapive. zato dialnicny prechod zwardon je cisty pomnik re tych co to schvalili.

3 lajkov

Vidíte, aká je potrebná R3 cez Oravu, tadiaľto vedie najväčšia doprava do Poľska
Ďalšie merania dopravy ukazujú, aká nízka je premávka na D3/S1.

6 lajky

Na druhej strane treba povedat ze az do otvorenia S1 obchvatu Gorki na polskej strane posielali navigacie vsetko cez Tesin. Sam som zvedavy ako sa toto zmeni. Na R3 by som ocakaval pokles ked poliaci dobuduju S52 ale to je este daleko. U nas na R3 neverim ze sa nieco pohne dopredu. Sam som zvedavy, chystam sa zrovna na ten smer tento rok par krat (minuly rok to na nasej strane bola cesta duchov pri hraniciach)

Vyznam navigácie netreba precenovat vacsinou sa ide podla pamati. To presmerovanie znamena pre vacsinou aut obchadzku

Na tomto sa asi nezhodneme. Mozno lokalka ide popamati ale ini pochybujem, hlavne taki co idu len zriedkavo. Ja som D3 siel len preto ze som si chcel pozriet co tam za tie nehorazne prachy vybudovali :smiley:

Pamätajte, že Poliaci postavia štvorpruhovú cestu do Chyžného, ​​doprava na R3 sa len zvýši.

ano, niekde ani 100 km dialnice nezdvihne intenzitu zato wengierska gorka a kusok D3 urobia zazraky napriek tomu ze hlavna trasa vedie cez cesko.

A to tvrdi kto ze to spravi zazraky? Zasa si moc mudry ako vzdy

Myslim, ze tu zatopenu cestu som tu uz raz daval. Zatial sa s tym nic neurobilo a som celkom zvedavy, ze ci sa im to niekedy podari odcerpat.

1 lajk

pochybujem, tam je to prepadlina po banskej cinnosti:

2 lajkov

Podľa toho, čo som našiel v poľských správach je ťažko určiť, či aj klesá povrch, ale určite stúpa hladina vody. Údajne bolo toto územie celé roky odvodňované a po zavretí bane sa zmenili hydrologické podmienky. Hydrogeológovia aj upozorňovali, že voda sa tam raz vráti. Len nikto nečakal, že tak rýchlo.

3 lajkov