Diaľnice a infraštruktúra: Poľsko

otvoril sa most pri otrokoviciach a za par dni sa otvara dalnice u prerova. trasa D55 sa stale zlepsuje…

2 lajkov

Narážal som na stav po dokončení ako S1 tak aj D3. Ako hovoril ten Poľský politik čo si presadil S1, je to najkratšia trasa z viacerých poľských regiónov na juh Európy. Samozrejme tie toky keď sa presmerujú tak dôsledky z toho budú, otázka aké veľké a kde.

1 lajk

Ja som to pocital niekde od Grazu… Teraz to vychadza lepsie cez cesko samozrejme a aj ked otvoria cesi D1 pri Prerove, tak sa casy dojazdu nezmenie, akurat sa nebude chodit obklukou cez Olomouc…

Najhorsie ale je, ze uz tu mame 3 paralelne trasy a ine chybaju… Mame tu cesku D1, cesku D55 a potom slovensku D1… A dojazdy su plus minus rovnake…

Inak S19 maju otvorit v Piatok alebo v Pondelok, ale aky to nepovedali. :rofl:

Ale nie… Wprowadzenie Czasowej Organizacji Ruchu – Budowa drogi ekspresowej S19 Miejsce Piastowe – Dukla ak tomu spravne rozumiem, tak uz tento piatok to otvoria s tym, ze doprava bude obmedzena a budu dokoncovat urcite veci…

Zajtra o 13:00 teda otvaraju dva useky S19. :slightly_smiling_face:

3 lajkov

Poliaci predvcerom otvorili dalsich 17 km rychlostnej komunikacie S1 (zacinajucej na nasich hraniciach v Skalitom) medzi Bialsko-Bialou a Oswiecimom: Nowa S1 otwarta. Z Oświęcimia do Bielska-Białej pojedziemy bez przeszkód w 20 minut

Z Oscadnice teraz vedie suvisla rychlostna cesta az do Oswiecimu. Do Katowic zostava otvorit este 13 km, predbezny datum otvorenia je jun 2027.

Mapa: https://bielsko-biala.pl/sites/default/files/inline-images/20251218-20251218_090041-a.jpg

4 lajkov

Cesta bez odstavných pruhov na S19

2 lajkov

Nakoniec to este stale neotvorili.

Ale ze vraj pride jezisko a uz to dnes konecne otvoria. :rofl:

The opening of two sections of the S19 expressway will take place on Tuesday, December 23rd, within the next few hours. Yesterday, the route was inspected by Teresa Kubas-Hul, Voivode of the Podkarpackie Voivodeship.

A z cesty prvej triedy spravia cestu druhej triedy… Klasika v polsku. Nie ako u nas.

3 lajkov

Useky S19 boli dnes (uz vcera) otvorene… Akurat, ze je tam aktualne len 80ka, lebo RC nie je oplotena. Ked dokoncia plot, tak to zvysia na 100ku, co je ale stale menej nez bezna rychlost na polskych Skach…

Prejazd:

1 lajk

Paci sa mi ze to otvaraju aj ked je tam okolo cesty este roboty do leta. Na SK ked nejaky usek otvaraju, tak priekopy uz pravidelne kosia.:grinning_face_with_smiling_eyes:

2 lajkov

Na polskych S-kach je pokial si pamatem je standartne 120 km/h.
100 km/h maju na tych ich smerovo rozdelenych stvorprudovkach. Tam maju urovnove krizovatky.

Napr tato DK 7.

No hej, standardne maju 120km/h… Ak to spravne chapem, tak Barwinek - Miasto Piastove bude 100ka, Miasto Piastove - Rzeszow a dalej bude 120ka.

100ka tam bude preto, lebo tam nie su/nebudu odstavne pruhy. Hlavne dovody by mali byt tie, ze usek prechadza Natura 2000 a cielom bolo zabrat co najmenej pozemkov… Uvidime, ze ako to spravia na nasej strane kedze to tiez patri do Natura 2000…

Ale stale si myslim, ze ta 120ka je na ich Skach uplne prehnana. Ked som isiel minule Lublin - Rzeszow, tak pri 120ke to bola neskutocna nuda - nizka premavka a parametre lepsie ako u nas na cestach, kde je 130ka… Rovnako aj Warszawa - Lublin…

2 lajkov

Ja som minuly rok isiel po S22. To je Elbag -Grzechotki - Mamonowo - polsko - ruska hranica. To je len dvojpruh bez odstavneho pruhu a len odstavne zalivy. Tak isto tam bola maximalka 120 km/h.

Tahal som to dolu cez Bartoszyce az na Mazurske jazera, ale bolo to az desive. Tie ich okresky boli totalne prazdne.

Ties sa neseru. Na S-ke 120 km/h a na konci odpajacieho pruhu 40 km/h

1 lajk

Pred par dnami otvorili aj usek S1 Bielsko Biala - Oswiencim, ktory je tiez skoro prihranicny usek k nasej D3.

Prejazd.

Buduci rok nas caka otvorenie dalsieho useku na S1 od Oswiencimu, dalsi usek na S19 medzi Barwinek a Rzeszow, dalej pribudne vela usekov na S19 medzi Lublinom a Bialystokom.

Kto chce zase zabit cas, tak moze preskumat mapku:

To robi ta rovina. :grinning_face: Ide sa iba rovno a stale to iste - stromy, obcas nejake auto, nase cesty su ovela zaujimavejsie - to bude hlavne geografiou… (a tiez ze nejake kompletne prelozky sa nerobia)

Zaujimave video na temu, ze ci sa z Skovych ciest stanu Ackove (dialnice).

Hlavny rozdiel je samozrejme v tom, ze na Ackach sa jazdi 140km/h a na Skach 120km/h. Ale vela novych Skovych ciest ma rovnake parametre ako Acka a dokonca niektore Acka maju horsie parametre (napr. obchvat Krakowa) a tiez sa tam jazdi 140km/h.

1 lajk

Nebol pôvodný plán aj v tom, že A mali byť spoplatnené mýtom a S nie? Že sa to rôzne rozbilo (napríklad zrušenie výberu na úsekoch spravovaných GDDKiA), je už druhá vec.

:mantelpiece_clock: Záver roka je časom bilancovania. A aj my by sme radi bilancovali to, čo sa nám v Poľsku v tomto roku podarilo a z čoho majú úžitok aj naši priatelia zo Slovenska pri svojich cestách za príbuznými, priateľmi v Poľsku či pri spoznávaní jeho krás.

:poland:Tohtoročná bilancia nových poľských diaľnic a rýchlostných ciest je takmer 400 km.

:spiral_calendar:V roku 2025 bolo v Poľsku odovzdaných 390,4 km nových diaľnic a rýchlostných ciest.

:motorway: Aktuálna poľská diaľničná sieť (diaľnice, rýchlostné cesty) teda predstavuje 5465,7 km, z toho 1894,5 km diaľnic a 3571,2 km rýchlostných ciest.

:poland::slovakia:V roku 2025 bola odovzdaná do užívania aj etapa rýchlostnej cesty S1, spájajúcej o. i. Bielsko-Biału so Slovenskom.

:compass:Tešíme sa na pokroky pri výstavbe rýchlostnej cesty S19 Via Carpatia, ktorá spojí naše krajiny na ich východe.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad [GDDKiA]

Facebook Post
5 lajky

Deleno 7 je 780 km = este stale nas nedobehli

2 lajkov
2 lajkov

Mapa___przygotowania_dróg_krajowych___stan_na_23_stycznia_2026_r.pdf (2,0 MB)

2 varianty južného obchvatu Nowého Targu:

Pri oboch variantoch sú nejaké protesty, jeden nechcú obyvatelia a druhý zas ochranári

1 lajk