Diaľnice a infraštruktúra: Poľsko

Mozno je kilometrovo najkratsia, ale vacsina trasy na slovensku je mimo dialnice, cize bude minimalne nepohodlna a tiez dlha. Na google maps ukazuje 9hodin a 14minut. Zatial co cez Brno je to 8hodin 28minut. Napr. R4 ukazuje 8hodin 48 hodin, ale zrychli sa to otvorenim obchvatu kosic a tento rok snad aj obchvatmi okolo Krosna. Na druhej strane sa ziadne zrychlenie cesty cez Trstenu (a donovaly ci turiec) moc neplanuje…

Žiadny dopravca nevyberá trasu, ktorá je kilometrovo najkratšia to je úplný nezmysel, sú omnoho cennejšie veličiny v nákladnej doprave ako kilometre.

• častokrát majú dané presne parkoviská, kde majú parkovať inak dostanú zmluvné pokuty, potrebujú teda predvídateľnú trasu, to znamená že vyberajú trasu, pri ktorej je minimálna pravdepodobnosť že sa zasekajú na hodinu v kolóne. Keď tam vodič nedorazí v jeho jazdnom čase, buď dostane pokutu od špedičky, alebo môže prekročiť jazdný čas a riskovať pokutu od polície, čo napríklad Nemci si radi dávajú sťahovať tachograf a pokutu dajú aj mesiac spätne)
  • čas vodiča je onoho cennejší ako palivo, nakoľko majú vodiči maximálny čas výkonu, vyberajú trasu najkratšiu časovo, nikto nevyberie trasu o hodinu dlhšiu pre 50 kilometrov, toto keď sa na seba nabalí, môže to znamenať rozdiel medzi tým, či vodič otočí trasu za 1 týždeň alebo nie a bude víkendovať vonku aj on aj auto, veľakrát pri takýchto fuckupoch aj príde iný vodič, prípadne aj priamo majiteľ firmy zobrať kamión osobákom a vodiča posadí do osobáku (v poctivých firmách, v tých nepoctivých má vodič kartu na vrátnika a ide sám)
  • mýtne poplatky - môžu byť trasy kde síce ušetria 50 km, to je 15€ na palive, ale zaplatia omnoho viac na mýte ako ušetria, tu je pekný príklad ťah S-J na Nemecko-Francúzkych hraniciach - paralalné trasy, relatívne blízko pri sebe, ale omnoho lacnejšie je jazdiť cez F, aj napriek tomu, že to môže byť “naokolo bližšie”

Treba povedať že irelevantné sú aj časy z Google máp, nakoľko tie nemajú truckové podklady a na truckových podkladoch by aj časy mohli byť iné - nedá sa jednoznačne povedať, ktoré trasy sú a budú výhodnejšie, je tam veľa premenných, ktoré aktuálne nevidíme.

1 lajk

Bude pre dopravné spoločnosti výhodné míňať peniaze na palivo na cestu o 90 km ďalej z Varšavy cez Košice do Budapešti? Budúci rok sa otvorí východný úsek rýchlostnej cesty S7 Krakov a v nasledujúcich rokoch sa postaví rýchlostná cesta S7 Rabka-Chyžné, ktorá skráti cestu cez Trstenú.

Moderne motory v tahacoch su robene na konstantne rychlosti na dialnici. Na dialnici ma spotrebu priblizne 28litrov, zatial co na okreskach 35litrov a viac, pri slovenskych kde sa terigas a tahas do kopca to moze byt aj viac.

Cize realne usetris 90km cesty, na druhej strane ta cesta nie je pohodlna, mas tam vyssiu spotrebu a tiez este tam stratis hodinu, ked za tu hodinu si mohol spravit dalsich 80km po dialnici niekde inde, plus zaplatis vodicovi o hodinu viac. Cize si celkovo prisiel o nejakych 140eur, plus minus a to je len jedna jazda.

Trasa cez Trstenu je mozno najkratsia, ale trepat sa 200km s tahacom po uzkych cestach tiez nie je bohvieco, na slovensku sa ale asi ziadna vystavba v tomto smere neplanuje.

Staci sa pozriet na aktualne intenzity a statistika hovori jasne. Tranzit z Trstenej do Siah je len okolo 100 NA denne, zatial co Svidnik - Kosice je to cez 1200…

Ale ano brat casy z google maps pre NA je trochu odveci.

Tu su nejake trasy pre NA: (cez free Graphhopper, cize brat to s rezervou, plus minus autobus.)

5 lajky

Yoggy to pekne zhrnul, ešte by som dodal, že niekedy tá zabitá hodina môže znamenať aj to, že vodič nedorazí na vykládku a vyjazdí sa, to znamená že musí pauzovať (nocovať), čo len v diétach je cca 50 euro navyše, pokiaľ je to pred víkendom a on niekde musí víkendovať tak aj 150, plus škody na nerealizovaných prepravách atď.

Väčšina kamiónoviek nemá problém s nedostatkom práce, áut, alebo paliva, ale s nedostatkom vodičov, preto vyberajú trasy kde ten využijú čo najefektívnejšie a nie na ušetrených 20-30 eurách za kratšiu trasu. Nie je vôbec výnimkou, že kamiónovke dlhodobo stojí niekoľko áut na dvore, lebo nevedia zohnať kto by ich šoféroval. Domáci vodiči už nie sú, nie sú ani v okolitých krajinách, nie je nič výnimočné za slovenským kamiónom vidieť Gruzínca, Kyrgysa, Uzbeka alebo Inda, aj tak je C+E vodičov stále nedostatok.

2 lajkov

A potom nie je nicim vynimocne vidiet slovaka za nemeckym ci holandskym kamionom. :grin:

1 lajk

Dialnica u prerova ma byt uz tento rok cize za par tyzdnov. D3 tak do 2030. potom jedina otazka kedy bude bzenec-rohatec a kolko neskor ako D3. vobec to nemusi byt vela rokov. zvysok okolo hodonina na breclav je siroka rovna cesta, to nie je prekazka a uz vobec nie pre kamiony.

Svidnik - Kosice je cez 1200 ale nevieme ze kolko z toho ide dalej na BP. dialnica ide aj na debrecin a dalej do rumunska. hned na hranici mas 200 tisicovu oradeu. suhlasim ze brat casy pre NA z googla je od veci.

ta tvoja mapa ukazuje trasu cez turiec. cez donovaly je to cca 700 km, cize o 100 km menej ako cez komarnik a PO/KE. v polsku mas/budes mat obe trasy 2+2. nasich 200 km je roznych. na orave 3 obchvaty, rozsirenu cestu pri DK. 4 pruhy ulanka-zvolen, zvolen-sahy podla mna normalna sirka, najhorsi usek pri devici a dobrej nive opravili. v madarsku mas M2, potom same 2+1 a vazne sa planuje M2 10 km okolo retsagu. vyslovene zle su chybajuce obchaty, donovaly a asi 20 km na orave.

pre mna je dost otazne ci ist navyse 100 km sa oplati. aj PHM aj cas. kamion ide povedzme 90 na idealnych podmienok. 100 km navyse pri 90 km/h je 66 minut + 60 km I/21 s priemerom 60 km/h je dalsich 20 minut+ trasa cez stred bez dialnice cize u nas vsetko okrem 20 km R1 a madarsko bez M2 od vacu je spolu 220 km pri priemernej 60 je strata oproti suvislej 90 do 75min.

2 lajkov

Či ísť, alebo neísť 100km navyše sa vždy rozhoduje, podľa viacerých faktorov, väčšinou sú to aj iné náklady, ako cena mýta, vyššia spotreba a samozrejme čas, prípadne aj predvídateľnosť trasy.

Reálne to kamiónovky aj robia keď to vyhodnotia ako výhodnejšie, reálne som videl, že točili napr. Hamburg- Piešťany cez Drážďany, Prahu, Brno, a Bratislavu. prípadne Drážďany, Krakow, Ostrava, Žilina, kilometrovo určite ideálnejšia trasa je cez česko a ďalej Hodonín a ďalej u nás 2/499. Toto je pekný príklad šetrenia času aj na úkor kilometrov, pretože týmto štýlom kamión otočí Hamburg 2x do týždňa, pri šetrení km cez okresky by nemusel.

Niektorí napríklad aj keď neboli otvorené vetvy D4, zišli na ZP, a tam spravili otočku a smerom na Ivanku a D4, kopa kamiónoviek to nerobila.

Vždy tam idú rôzne faktory:

• časy nakládok, vykládok - keď viem, že ma budú vykladať, nakladať až zajtra nebudem sa hnať.

• či potrebujú predvídateľnú trasu (časovo) - napríklad pri elektronike, keď má tovar za 2-3 mega majú špedičky špeciálne strážené parkoviská kde musia v nejakom časovom okne prísť, prípadne aj automobilky majú krátke časové okná kedy musia prísť.

• chcú šetriť čas, prípadne kilometre, ceny mýta atď.

Pardon, mal som napisat, ze je klukata a neprehladna. pre NA maximalne nevhodna, tzn ze tempomatovo tam 90km/h vobec nepojde.

Ja som minule isiel (autom) Brno - Brezno cez Prievidzu a mal som dost. Cize absolvovat podobnu cestu mimo dialnic neustale za volantom tahaca, to musi byt tak na maslu. A to pritom jazdim pravidelne Brno - Praha ci Brno - Bratislava, obcas aj Brno - Budapest a vtedy tam ani neviem, ze som vobec soferoval, maximalne ked som mega unaveny. Ked idem Brno - Trencin, tak mam tiez dost, je to neskutocne unavne, na druhej strane ani neviem, ze kedy som vlastne presiel D1 Trencin Zilina ci D1 Ruzomberok Presov. :slightly_smiling_face:

Pre kamióny tam bude problém skôr to, že HP Břeclav - Rheintal je iba do 3,5 tony a zatiaľ nevyzerá, že z rakúsej strany bude vôľa to zmeniť

Trochu sa vratim spat k hlavnej teme.

Kolko sa vlastne investuje v polsku do infrastruktury?

Odpoved je: Nejakych 23miliard euro rocne.

1 lajk

Vychádza mi to na 2,5% HDP. Slovensko by muselo imvestovať 3,5mld ročne aby pomerne k HDP išlo rovnakým tempom, pri dobe výstavby 4 roky je to 14mld v rozostavaných projektoch, čo je tak celá diaľničná sieť aj obchvaty jednotiek naraz.

Opäť raz sa potvrdzuje čo hovorím stále - nie je tragédia, že niektorý úsek išiel do výstavby skôr ako nejaký iný. Tragédia je, že tu oslavujeme 800 miliónov vytendrovaných, teda asi 200 miliónov ročne, ako obrovský úspech. Tragédia je, že oslavujeme, pri úseku čo mešká 6 rokov, že sa otvorí o mesiac skôr. Tragédia je, ako sa skrývajú manažérske zlyhania za nedostatok peňazí. Tragédia je aj to ako sa peniaze rozhadzujú na nezmysly. Len polovica Poľského tempa by stačila k spokojnosti - to by sa naraz mohla stavať D3, Turany-Hubová, R4, Tunel Karpaty a priestor by bol aj na východnú D1 alebo R2.

5 lajky

Tych 100miliard ale nie je len na cesty, ale aj na zeleznice, letiska a pristavy…

1 lajk

Samozrejme, úseky som dával pre príklad, treba však povedať, že aj keď sa pozrieme čo sa investuje aj mimo ciest tak, železnice tiež málo, prístavy sú cesta v čase, a že sa do najväčsieho nášho letiska investovalo 20 rokov dozadu 140 mio nevedia niektorí dodnes rozdýchať.

2 lajkov

dovolim si pripomenut svoj starsi prispevok na tuto temu, som rad ze som ho nasiel R1 Banska Bystrica - Ruzomberok - #1955 podľa devil

obavam sa ze sa stale riadite viac pocitmi ako faktami. casy hovoria jasne cca. 100-150 km dialnic naviac (nezabudajme PO-komarnik bez D) pri 100 km navyse nestaci. 9,5 je normalma cesta aj pre NA vsade v europe. nepisal som ze sa da ist suvisle 90. pisal som priemer 60 preNA, niekde 50 a inde 70. pri suvislej 80-90 stredom by som sa ani len neuvazoval ist 100 km navyse vychodom.

mne je komfortnejsie ist dobre udrziavanej, rovnej ceste,priemerne vytaznej hoci 9,5m sirokej ceste ako preplnenej dialnici pri BA so suvislymi prudmi kamionov v pravom pruhu a exotmi co idu 150 v lavom pruhu. a taka I/2 v madarsku je oproti I/21 uplna parada. my taketo samozrejme nestaviame tamkde su cca 5k intenzity

okrem toho dlhsia trasa, vacsie riziko ze sa nieco stane. a ked spomalis zo 100 na 50- je vacsia strata ako ked spomalujes zo 70.

este nieco k tym bububu kolonam, pokial sutake hrozne preco sa to vo velkom neobchadza? su3 moznosti. 1) nie su nekonecne 2) 50 km+ je vela. 3) je im to jedno. osobne volim kombinaciu 1) a 2)

Nechcem stale filozofovat, ale kolko kamionov sa vyvrati na I/21 rocne? Asi tak 10 a to je kratky usek 50km… Nie to este ist 200km mimo dialnic…

23 mld. su len investicie ale aj vratane udrzby ci nebodaj dotacie osobnej zeleznicnej dopravy ?

netreba zabudat ze sice to znie neuveritelne ale polsko nas este kilometrovo dobieha co sa tyka dialnic, minule sme to pocitali. bude to do 2-3 rokov. a opakujem po 1000x, my mame okrem KE teraz vsetky useky za 30+ mil za km. ich dialnice idu vacsinou po rovine. aj pri rovnakych investovanych sumach dokazu postavit 1,5-2 x tolko km.

1 lajk

I/21 patri medzi najnebezpecnejsie cesty. zakruty, sirka, kopce, klopenie, krajnice, povrch….

Kilometrovo na počet obyvateľa či na rozlohu alebo voči HDP? Každopádne Poliaci majú funkčnú diaľničnú sieť a okrem toho viacpruhové cesty nižších tried, čo tiež u nás nie je, okrem toho cesty predražuje potreba paralelnej jedničky ( keď niekde nebolo nič čo by spĺňalo parametre medzinárodného ťahu tak postavme rovno dva).

Samozrejme, investuje sa u nás častokrát neefektívne, ale to určite aj v Poľsku. Rozdiel je, že tam sa stavia dosť a tým pádom nie je potreba riešiť či sa stavia efektívne.

U nás tiež keby sa teraz stavala D3, Turany-Hubová, Soroška, D1 po MI, prípadne nejaké obchvaty, železnice, tak nikto tu nerieši, či sa stavia efektívne alebo nie.