Diaľnice a infraštruktúra: Chorvátsko

Aj na googli je vidiet, ze od dialnice je vybudovana aleb budovana prijazdova cesta ale nikde som nenasiel pripojenie tunela na magistralu - cestu cislo 8, co som videl nejaku reportaz nedavno na Markize tak vyzeralo, ze to prave bude kamen urazu a nemali na strane od mora nic hotove, pri tom tunel ako taky uz mal osadenu skoro aj vsetku elektroniku…

Od 1.7.2013 vitame Chorvatsko v EU :slight_smile:
Pre poriadok by admini mali presunut temu do prislusnej sekcie.

O 3 dni vyrazam :slight_smile:

Tunel sv. ilja je uz otvoreny s poplatkom 20 kuna. Mytnica je pred tunelom v smere od dialnice. Je plne automaticka (bez obsluhy aj ked v case spicky tam boli asi 4 pracovnici co pomahali ludom s automatmi) co trosku mozno zdrzuje. Tunel ma asi 4,2 km a priajzdova cesta vedie od zjazdu Zagvozd, pokracuje popod Biokovo a zapadny portal usti pod byvalym kamenolomom nad Baskou Vodou. Odial vedie k magistrale krasna 4 prudova komunikacia predelena iba 2 plnymi ciarami a asi 9 percentnym klesanim a konci na kruhovom objazde nad magistralou (cesta c. :sunglasses: na byvalej krizovatke kde aj koncila pristupova cesta ku kamenolomu a na druhu stranu k moru (Google ma v tej lokalite uvedeny Kamp Alem)

Policajne auta ktore brazdia Chorvatske cesty, tak pozor!

4kotaca.net/hr/wiki-info/presretaci.htm

[video_youtube]YouTube
Parada :sunglasses:

zrejme tam nebol problem z vykupom pozemkov :slight_smile: (asi preto stavaju tie dialnice v HR rychlejsie ako v SK). Tiez by ma zaujimalo z akych penazy sa to stavalo, lebo premavka je tam skoro ziadna. Chapem ze v lete je to ine, ale aj tak. Vyuzitelna dialnica len v lete?

Je to nedavno otvarany usek a zrejme to bolo natacane cez vikend.

automoto.cas.sk/clanok/193763/ch … k-dialnice

Hmmm, neda sa editnut prispevok, este doplnim:

aky je to parameter? lebo v zarezoch a na mostoch, v druhej polovici videa, odstavne pruhy ziadne…

Hlavne sie zoberte tu cenu… A tiez ze nejdu zjavne za kazdych okolnosti do 26m dialnice

druha polovica videa je privadzac Ploce, preto bez odstavnych pruhov. V rovnakych parametroch je postaveny aj privadzac Split goo.gl/maps/sk1DI

video z 29.augusta, úsek A1 Zagvozd (Makarska) - odpočívadlo Brinje pred tunelom Mala Kapela

youtube.com/watch?v=EkN3ErrkohQ

zrýchlené 11x na 13:16, bez zvuku

skutočný čas 2h26min / 307 km / priemerka 126 kmh / maximálka 140kmh

Nice :sunglasses:

Úsek A1 Zagvozd (Makarska) - odpočívadlo Brinje; video z 29.augusta.
Zaujímavé, majú tam na tomto úseku šesť (ak som dobre rátal) krátkych hĺbených tunelov, vrátane biokoridorov, ktoré sú postavené v zárezoch, niektoré i v dlhších aj hlbších. Škoda, že i na Slovensku nebolo niečo podobne urobené (napríklad pri Levoči). Aj jeden krátky tunelík v úbočí kopca (tunel Zaranač dlhý 375 m). Žiaľ, u nás by sa to zväčša riešilo surovým zjazvujúcim zárezom. :frowning: Možno v lepšom prípade by ho “predĺžili”.

biokoridory sú husté hlavne na začiatku videa, medzi Zagvozdom a Splitom sú na 50km až 4

A žiadne bilboardy popri ceste, len pekné stromy. Aj v stredovom páse zvodidlá a kríky. :slight_smile:

Tiež som si toto leto všimol na chorvátskej A1 z Makarskej do Záhrebu neskutočne veľa biokoridorov. Tam to nazývajú “Zeleni most”. Ale to boli desiatky… Prišlo mi strašne ľúto že u nás máme dokopy ledva 3 . Pokial viem Lučivná, potom medzi Popradom a Sp.Štvrtkom a nový čo má byť na D2. Smutné, Aj to vypovedá o tom, ako sa macošsky staviame k ochrane prírody. Máme X krát predražené diaľnice ale na biokoridory “nezostalo”. Ale to je ako s tunelmi…

Ako biokoridor ti bezpodmienecne nemusi sluzit prave ekodukt; vacsinou sa to riesi vhodnym navrhnom mostov resp. priepustov (napr. aj kvoli tomu sa postupne prechadza z priepustov tvorenych rurou na tzv. ramove - vid napr. shp.eu/strasky-husty-a-partn … m-120-500/

pokračovanie: Brinje - Záhreb - hraničný prechod Goričan

youtube.com/watch?v=WxymGryjr_0

23 minútová prestávka na odpočívadle Sesvete pri Záhrebe je vystrihnutá
238km, čistý čas 2:15, priemerná rýchlosť 106 km/h (spôsobená zastávkami na mýtnych staniciach a dlhými obmedzeniami na 100km/h na A4 ZG-Goričan