Zvycajne je niekde na pristrojovke zasita zasuvka na kluc od zapalovania (Fabia ma v odkladacej skrinke). Treba pohladat. A ako pisal aquila, vypina sa len airbag spolujazdca.
alebo je to zakryte dverami spolujazdca - da sa to vypnut skrutkovacom po otvoreni dveri
sedacka sa upevnuje Isofixom alebo pasmi
vpredu iba pasmi
zatial som nepocul o obmedzeni vpredu - iba vyrobca (Maxi Cosi) pisal, ktore sedacky maju byt v smere a ktore proti smeru jazdy - malicke deti vzdy proti smeru jazdy
Sedacku III. typu by som radsej daval uz na zadne prave sedadlo. V takomto pripade ide fakt uz o dost velke dieta, kazdopadne ak to das dopredu, airbag spolujazdca (niektore starsie typy vozidiel tuto moznost este nemaju) musis vypnut (popisane vyssie).
Len netreba zabudat ze novsie typy aut maju aj bocne airbagy v prednych sedadlach , tie sa vsak vypinat nedaju a preto pri vacsej sedacke moze vzniknut nebezpecenstvo aj tohto typu.
Momentalne je pre nas lepsie ( ak sa to teda da) mat sedacku 3. vpredu a 0 spolu s mamou vzadu
Vpravo vzadu je to samozrejme bezpecnejsie miesto.
Preco si myslis, ze ked je “velka” sedacka, otocena v smere jazdy treba vypnut airbag? ( frontalny).
Maximalne by buchol na prazdno, lebo dieta nedosiahne po naraze do priestoru airbagu. ( v mojom pripade, 4 rocne).
A vacsiemu, napr 11 rocnemu by mohol airbag pomoct.
Tolko teoria, mas k tomu nejake pripady, preco TREBA vzdy vypnut airbag?
Dik
Zistíš to jednoducho: ak máš v stredovej konzole napravo od rádia/navigácie kontrolku AIRBAG OFF, tak sa ti dá spolujazdcov a bočný airbag vypnúť kľúčikom v odkladacej schránke pred spolujazdcom (po vypnutí spomínaná kontrolka svieti). Ak tú kontrolku nemáš, airbag sa dá vypnúť len v servise.
Mám za to, že je to kvůli tomu, kdyby se sedačka při nárazu utrhla, protože pak by mohl smrtelné zranění způsobit právě airbag, který by sedačku s dítětem prudce odmrštil.
Jde ale o rozdíl v hmotnosti dospělého člověka a dítěte. Lehčí těleso letí při stejné energii vyšší rychlostí (odmrštění airbagem). Naopak proti palubní desce bude dítě při utržení pásů vrženo s menší energií než dospělý, má tedy vyšší šanci na přežití.
Na sedadlo spolujazdca by som ja daval detsku sedacku iba vtedy, ak by som s dietatom cestoval na dlhsiu cestu sam a sedacka sa tam dala uchytit ISOFIXom. Inak je dietatu najma v lete lepsie vzadu.
To je podla mna nezmysel. Mam doma sedacku skupiny I, ktora sa montuje tvarou v smere jazdy. Vyrbca udava, ze je urcena na lubovolne sedadlo v aute, kde je trojbodovy bezp. pas (okrem vodica samozrejme ). V pripade umiestnenia na sedadlo spolujazdca nesmie byt pred sedackou aktivny airbag. To je vsetko.
Legislativa neriesi umiestnenie sedacky, riesi povinnost mat pre deti vhodnu sedacku.
Ako aj napisal Nevedko o prispevok vyssie, airbag (frontalny) nesmie byt aktivovany. Neviem vsak ci som to mal napisane v knizke o vozidle (momentalne nemam pri sebe), alebo priamo v navode k autosedacke. Ak sa vsak nemylim byva takato nalepka casto nalepena aj na slnecnej clone (zvnutra) vodica, alebo spolujazdca