U D3 je otázka financování. V nejbližších létech se bude stavět hlavně to, co půjde přes PPP. Počítá se s tím, že na dostavbu by pak mohla přispět EU, to je ale podmíněno úspěšným dokončením IV. železničního koridoru (EU nechce financovat tyto dvě paralelní stavby najednou a přednost dostala železnice).
Na D3 aspoň teoreticky zatial smeruje PPP, na R52 ani to nie. Ale iné som xcel .. rozpočet SFDI je záväzný a dodržiava, .. je isté že bude v r. 2009 to, čo je v ňom napísané ?
Závazný je rozpočet na r. 2007, na další roky je to výhled, který se ještě může podstatně změnit. (Nelze pochopitelně vyloučit ani dodatečné změny v r. 2007, ty by ale neměly být podstatné).
Vpodstatě souhlasím, ale podle mého názoru by úsek Praha - Benešov měl mít vyšší prioritu než Benešov - Tábor (resp. Mezno) a přivést dálnici do Č. Budějovic bez vybudování jejich obchvatu (který by od MÚK Úsilné ovšem mohl být v 1. etapě na 1/2 profil), bych také nepovažoval za ideální.
Ja som zase sa riešenie: výstavba plnoprofilových obchvatov a úsekov tam, kde sú dnes väčšie intenzity alebo aj nižšie, no s rýchlym rastom. A potom dostavať medziúseky.
Já jsem za to, aby se stavělo kdekoliv to jde a dovolují to možnosti… tzn. finance a stavební povolení
Ta D3 je stejně nějaká zakletá. Je jasné, že stát bude a že až bude, tak to bude boma akorát není jasné kdy. Nicméně by měla dostat prioritu ihned po dostavění D1. To bez debat.
A co se priority úseků týče… u úseku Praha - Mezno je spousty otázek a otazníků takže klidně pokud je možnost stavět Tábor - Soběslav, já v tom problém nevidím. Jakýkoliv kilometr D3 je jenom ku prospěchu a v současný chvíli je i celkem jedno, kde je… bohužel
Nejvyšší správní soud totiž po zasedání rozšířeného senátu odmítl návrh na zrušení Územního plánu velkého územního celku Břeclavsko, který s výstavbou silnice R52 přes Pálavu, Novomlýnské nádrže a Mikulov počítá.
Horšie to je na rakúskej strane, kde PPP akosi padá a protestuje mesto Mistelbach. Ale ono sa to stavať bude, len neskôr. Rakúšania sú proste takí, oni si to 10x zvážia a potom raz dva postavia a neľutujú toho.
Česká R52 je síce krátka, ale tak skoro hotová nebude.
viz: dialnice.info/viewtopic.php?p=42799#42799
To by mne opravdu zajímalo, kudy chce M. Patrik vést obchvat Břeclavi v parametrech R24,5/120, aby vážně nenarušil ani ptačí oblast Natura 2000 - Lužní lesy na soutoku Dyje a Moravy ani Lednicko - Valtický areál (NKP + památka UNESCO).
Ostře proti podstatnému odklonu trasování R52 oproti stávající I/52 (a nedostavěné německé dálnici) je vinařská lobby, která má silný vliv Jihomoravském krajském zastupitelstvu, takže zřejmě nelze očekávat, že by se územní plán změnil na základě protestů ekologů.