D48 sa tento tyzden dockala hned niekolkych dobrych sprav.
Za prve, zacalo sa verejne obstaravanie na zhotovitela 2 usekov, a to obchvatu FM a useku Rybi - Rychaltice. Zaujimavy je hlavne 2. menovany, ktory je postaveny ako nedeleny 4-pruh ale kvoli viacerym tazkym nehodam ho idu prestavovat na R 25,5/120; vystiznejsie je ale oznacenie stavat na novo. O. i. totiz dojde k demolacii a nahradeniu prakticky vsetkych mostov (zachovat sa ma len 1 nadjazd a rozsiria sa iba niektore podchody, zvysne sa postavia odznova). Ironiou pritom je, ze obchvat Pribora sa mal povodne stavat v kategorii 22,5/100 avsak napokon kvoli setreniu vypustili stredovy pas a odstavne pruhy.
Za druhe, vybral sa zhotovitel, ktory odstrani staru skladku v trase obchvatu FM, vid Sanace Skatulova Hliníku začne brzy . bez toho by nebolo mozne stavat cast obchvatu v mieste, kde cez nu prechadza. Zostava tak uz len sa popasovat z roskladmi voci casti SP.
Planovana vystavba 2 usekov D48 sa komplikuje kvoli tomu, ze tieto (a vlastne vsetky zostavajuce na D48) maju ZS EIA podla zakona z roku 1992, ktory EK nepovazuje za suladny s pravom EU. Useky, ktore maju platne SP sa mozu stavat ale bude problem ich zafinancovat z EF, tie ktore SP nemaju, musia prejst novym posudzovanim vplyvov na ZP. Prestavba I/48 medzi Ryby a Rychlatice na D 25,5/120 ma ten mensi problem, lebo vsetky povolenia ma uz vydane. O kusok vacsi ma podstatne potrebnejsi obchvat FM, kedze ten ma SP len na cast od konca useku Rychaltice-FM az po MUK Frydlantska s I/56 a podla poslednych informacii bude takto aj rozcleneny.
Problem ma dokonca aj nedostavana MUK Rychaltice, kde sa dlhe roky viedli sudne spory s vlastnikmi nehnutelnosti pod lavym jazdnym pasom. Tieto su uz vyriesene ale usek mal rovnako EI-u podla stareho zakona a kedze na tento kusok nebolo vydane SP, musi aj ten prejst posudenim vplyvov na ZP nanovo
Budúci týždeň sa chystám do Olomouce cez F-M, dávnejšie som však po tejto trase nešiel - neviete prosím, či tam sú nejaké obmedzenia (výstavba/rekonštrukcia), ktoré by ma mohli výrazne zdržať?
Toto by ti malo stacit: dopravniinfo.cz/
Najlepšie info je priamo od vodičov z ciest, ale snáď postačí aj táto stránka, dík.
Najnizsiu cenu na usek D48 Rybi - Rychaltice podalo zdruzenie Porr + SMS - 1.978 mil. CZK . Povodne odhadovana cena bola 2.761 mil. CZK cize cca 100 mil. € . Zdroj : rsd.cz/wps/portal/web/rsd/a … 9956080cb9
Obchvat Frydku-Mistku ziskal Coherence stamp : viewtopic.php?f=31&t=22203 . Uz len vydat SP na 2. cast trasy a moze sa stavat.
26.05.2016 boli zacate stavebne prace na prestavbe cesty I/48 na D48 v useku Rybi - Rychaltice. Zhotovitelom je zdruzenie Metrostav + COLAS + Swietelsky. Stavebne prace, pocas ktorych ma byt cesta zuzena na 1+1, resp. 1+2 vo vybranych usekoch (v sucasnosti je to nedeleny 4-pruh S 15/100, resp. S16,5/100), maju trvat do konca roka 2020.
Obchvat Frýdku-Místku má ďalšie zdržanie. Minister Ťok uznal námietky Detí Země a zrušil jedno zo stavebných povolení.
Zdroj: fm.denik.cz/zpravy_region/stavba … 70731.html
Slávnotné zahájenie výstaby obchvatu Frýdku-Místku bude 22. mája o 13:00. Stavať sa začne I.etapa (západná časť) zhruba po most cez Ostravicu. Zároveň sa začne stavať aj napojenie diaľnice D56 od Ostravy.
Nejpozději počátkem roku 2022 by se měli řidiči svézt minimálně po polovině obchvatu Frýdku-Místku. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájilo v úterý stavbu, o které se mluví přes 20 let a kvůli které obyvatelé města už i zablokovali průtah Frýdkem-Místkem.
Je az neuveritelne ako jedno zdruzenie (deti zeme) dokaze blokovat vystavbu v CR
Od 1.8. sa jazdí po zrekonštruovanej polovici I/48 medzi výjazdami Rybí a Rychaltice. Táto je zároveň rovno označená ako diaľnica, takže sa dá povedať, že D48 sa predĺžila o 11 km (aj keď zatiaľ iba v polprofile).
Ředitelství silnic a dálnic zahajuje výstavbu II. etapy obchvatu Frýdku-Místku
D48 v úseku Rybí - Rychaltice bude v plnom profile uvedená to prevádzky 15.12.
Aleluja. To zuzenie ma privadzalo do zufalosti.
Netreba sa tešiť predčasne, lebo 15.12.2020 zároveň aj zverejnili zmluvu na prerábku ďalšej časti D48 Bělotín - Rybí I. etapa, takže od jari to bude rozkopané a zúžené znova.
https://mapapp.rsd.cz/Upload/Stavby/547/infoletak_d48-belotin-rybi-I-etapa.pdf
Ešte článok k tomu včera otvorenému úseku: https://zdopravy.cz/rsd-zprovoznilo-novy-dalnicni-usek-u-pribora-i-spojku-na-mosnov-68941/
Dnes otvaraju obchvat Frydku-Mistku. Zatial obojsmerne v 1/2 profile. Aj tak velka pomoc mestu a vodicom. Hned vecer ho pojdem vyskusat.