To nie je pravda. Zakon hovori jasne, MPR na dialnici je 130 a ani jeden km navyse. To, ze sa u nas toleruje porusenie o X km/h, to vypoveda o stave prava v tomto state.
A len tak mimochodom, podla sadzobnika pokut sa pokuta udeluje uz od prekrocenia rychlosti o +7 km/h, to je za 20 EUR. Prekrocenie rychlosti do +6 km/h sa riesi napomenutim, co je tiez druh trestu sa porusenie zakona.
kolegovia par veci mi je divnych. ked niekto vykukuje z kolony kamionov a ja idem v lavom je pre mna uz podozrivy. Ked menis smer, mas si to skontrolovat ci mozes. Samozrejme cez vonkajsie spetne zrkadlo. Ci uz tam ide niekto 130-150, to neries.Nato su police. Ked niekto ide 150 a ty mu tam vbehnes lebo mal ist pomasie a do teba vleti, tak to ze mal by byt ohladuplny cloveku nepomohlo… Tiez si myslim ze ked idem v lavom a predbiam 3-4 kamiony v useku 1 km, neni to o neohladuplnosti. Je to o plynulosti. Predsa nebudem kluckovat medzi NA 90-130-90.
no dobre, keď sme už pri tej téme??, idem 130, predbieham zo pár kamionov plynule 130+, vtom ma dobehne “pretekár” 150, pritom som ho predtým neobmedzil ani nič, a začne zúrivo vyblikovať, lepiť sa na kufor a ohrozovať všetkých naokolo poprípade predbehne z prava. Je to normálne a má on pravdu, a ja som povinný sa mu uhnúť a zradiť sa medzi NA a spomaliť na 90??
Jozin, v US sa toleruje 10 mil za hodinu naviac co je 16km/h, je preto US horsi pravny stat ako sme my? Jazdil som tam roky, kazdy vie, ze moze ist na 60mph 69mph a prakticky vsetci chodia rovnako.
Toto pritahovanie slucky znizovanim tolerancie je len ubohy sposob ako na pokutach vytiahnut z vodicov viac penazi. A to presne vravi o urovni nasho statu.
Urcite si nic neporusil, ignoruj ho, maximalne mu zablikaj vystraznymi nech vie, ze ho ohrozujes.
V normalnych krajinach sa za predbiehanie povazuje manever do 30s. Takze ak mas v pravom kamiony tak, ze by si musel kluckovat kazdych 15s tak je to nezmysel.
Samozrejme ako ides par km pod limit a dobehne ta niekto kto je v limite (139) tak ho pust ak sa vies zaradit naspat za neho bez spomalenia a brzdenia.
V Nemecku, ak ideš v pravom pruhu a vyhodíš smerovku, tak ten v ľavom ťa musí pustiť. A nie je to brané tak, že ho obmedzuješ. Presne naopak, obmedzoval by on teba, keby ťa do ľavého nepustil. Nemám pocit, že by toto pravidlo bránilo plynulosti.
Je to o mentálnom nastavení. Tu je stále hromada vodičov, čo si myslia, že majú právo na prázdnu diaľnicu.
To pravidlo je blbost, ak si medzi kamionmi v pravom, tak jednoducho pockas kym v lavom bude medzera aby si nikoho neobmedzil a zaradis sa. Ak tam medzera nie je tak je lavy plny a nemas sa do neho ako zmestit.
Ziadne pravo na prazdnu dialnicu, mne by urcite stacilo aby som v lavom kazdy kilometer nemusel skakat nudzovo na brzdy, lebo sa predo mna hodi niekto spoza kamiona v 90km/h a neprida ani o 1km/h.
Uz si treba konecne uvedomit, ze na cestach je 10x nebezpecnejsi sofer ktory ide o 20km/h menej ako hlavny prud ako ten jeden co ide o 20km/h viac.
v nemecku jazdím minimálne, ale to pravidlo o pustení do ľavého pruhu, nie je nič iné, ako trocha ohľaduplnosti. Takéto správanie by nemuselo byť ani v zákone, a normálni vodiči by sa aj tak správali. Tak, ako keď auto vychádza na dialnicu, a keď je voľno tak sa presuniem do ľavého, aby sa mohol plynule zaradiť. Na druhej strane je veľa “expertova” ktorí keď vchádzajú na dialnic, tak to hneď hodia do priebežného pruhu, a potom začínajú zrýchlovať. Pritom by mal v pripájacom pruhu sa rozbehnúť na rýchlosť aut idúcich po dialnici, a potom nie je žiadan problém sa zaradiť, .. ale toto všetko je o predvídaní a ohľaduplnosti… Experti, čo si myslia že majú právo na prázdnu dialnicu, sú asi najrizikovejší vodiči. (mám práva, ale nemám žiadne povinnosti)
To pravidlo v Nemecku nikomu nedáva právo sa do ľavého pruhu zaradiť v akejkoľvek situácii. Ak ten rýchly v ľavom nemá šancu zabrzdiť a ty sa mu tam zaradíš, na vine si ty. Je to o tom, že ten v ľavom vyhodí smerovku a čaká, či sa môže zaradiť.
Ano ohladuplnost musi byt. Nech si ten co predo mna skoci spoza kamiona uvedomi, ze z energetickeho hladiska zabrzdit zo 140 na 100 a zrychlit naspat ma stoji 0,2kWh, co je zratane s ucinnostou motora a obsahom energie v benzine 0,56 deci paliva, ktore ma stoji 8,5 centa.
Ale tito si to vacsinou uvedomuju, preto idu v pravom 90km/h a ked predbiehaju kamion tak nezrychlia ani o kilometer, ale ich peniaze su evidentne dolezitejsie ako moje.
Uz som tu pisal pred casom ze tu v NY maju vsetky motorove auta predpisanu rovnaku rychlost,takze vela veci co tu vyssie odznelo, je vyeliminovanych. Asi nepredstavitelne v EU zeby kamiony a autobusy jazdili 130 a viac.
Na hlavnych tepnach je to 65 ( takze 105 km). Mozes o10 viac takze o 16 km/h viac. Dalej od mesta uz vsetci idu okolo 80. Je bezne ked ides 65-70 ze ta predbieha kamion, samozrejme po tvojej pravej. Takze neni pravda ze v US sa jazdi pomalsie ako v EU ako to niekedy citam. A to este nehovorim o dalsich statoch ako napr, Texas.
Presne, cestou do Grand Canyon v Idahu ci kde bolo miestami 85mph, cize s toleranciou 95mph co je legalne 152km/h.
V mestach na hlavnych tahoch mimo dialnic bezne 45 cize s toleranciou 88km/h
Naozaj to nie je pomalsie ako v Europe.
A hlavny dovod smrtelnych nehod, predbiehanie kamionov v Europe by sa dal odstranit zjednotenim rychlosti. Dat do 99km/h pre vsetkych a bolo by menej celnych zrazok.
Europanovy tazko vysvetlit, ze v US som prakticky nemusel pozerat maximalne rychlosti po mestach, pretoze ta rychlost zodpovedala bezpecnemu pocitu z jazdy.
Je toho vela a poucneho co by som mohol napisat ale nechcem to tu zahustovat a tiez neni tu to spravne vlakno. Mam najazdene okolo 600 000 mil takze bolo by o com.