D4 všeobecne

Je dost mimo davat za priklad americku hustotu premavky a ich 8-10 pruhove dialncie vs. slovenske…

Treba sledovat toto vlákno http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=22&t=10853&start=175#p173974, pretože toto je len D4 a koncesia je na D4 a R7.

Treba poznamenať aj že tie mld. na D4 budú vyplácané v čase, takže časovej hodnote penazí ťažko určiť, čo by sa do toho zmestilo.

To bolo k tej diskusii, ktora bola presunuta sem D1 Tunely Šutovo, Malá Fatra, Rojkov, Havran

Pri vypocte ktory variant je vyhodnejsi sa berie vzdy sucasna hodnot penazi. V pripade D4/R7 je sucasna hodnota splatok cca 2,2miliardy eur. Ale to iba ak akceptujeme stedre diskontovanie poradcov - 3,4%. Podla metodiky mali pouzit cca 2%, cim by sa splatky v sucasnej hodnote navysili na 2,8 miliardy eur.

tak uz zuzujeme: rusovce - ivanka iba 2+2 bez rezervy podla vsetkeho … plus dalsie “pekne” zaujimavosti v clanku z aktualneho trendu: Obchvat Bratislavy zúžili, podmienky zatajili

uz som to pisal inde, dufam, ze v ramci toho setrenia vypadne aj MUK cierna voda ..

v principe to bude uz len 2+2, vratane mosta na dunaj, a jedine kde to bude skapacitnenne bude medzi krizovatkami ivanka zapad - ivanka sever .. a to len kolektormi .. cize statny odrb .. najma R7 by sa mala vyhodit z PPP a riesit samostatne .. ak by sa riesila R7 tak moze ist aj cez eurofondy ..

ako som čítal, tak to dobre domrvili, usekali šírky (pruhy) - zas tajne bez účasti verejnosti; ponukové ceny výrazne klesnú (“pre ľudí!”), ale v skutočnosti sa nabalia ešte viac, pretože im náklady klasnú oveľa výraznejšie

“”“štátny tajomník je známy percentami…”“”

Z akých eurofondov by sa mohla financovať výstavby R7, keď na ministerstve plačú že peniaze sú už vyčerpané resp. sú na iné projekty?

Je tu ďalšie programové 2014-2020, pričom tento rok sa dočerpávali z 2007-2013. Ten plač mal byť naznačiť kvazi úspech, keďže je SR na chvoste v ich čerpaní.

Ale vyčerpané resp. zazmluvnené prachy o ktorých som písal sú už z programového obdobia 2014-2020, nie z 2007-2013. Tie už sú dávno v ťahu. Však už teraz nemajú z čoho financovať úsek Turany-Hubová prípadne nerozostavané úseky D3. Preto som sa pýtal, že z akých eurofondov príp. z akého operačného programu by sa dala financovať R7 pri Bratislave.

dream on … naco by im bol sestpruh ivanka - CV inak?

inak je to pekna blbost, ze kusok pojde 2+2+2+2 a potom to pojde 3+3 … tiez par sto metrov. uplna kravina

Ešte by mali vyhodiť obchvat Mostu pri Bratislave. Malo by sa to urobiť spolu s predľžením Galvaniho okolo letiska a čističky. Z včera zverejneného dokumentu EBRD environmental and social impact assessment (linku som pridal do vlákna PPP na D4 a R7) vyplýva, že keďže obchvat rozdelili na 2 časti, každú kratšiu ako 5 km, nemusela sa robiť EIA (dobrá finta). Pýtam sa, kto presadil vloženie tochto obchvatu do PPP?

Aj keby všetko urobili na 2+2 na moste by som rozhodne nešetril a urobil ho na 3+3. Aby to o pár rokov nedopadlo ako s Prístavným mostom. Lebo potom, keď sa nebude dať rozšíriť, sa určite nájde nejaký “minister” ktorý bude tvrdiť, že máme málo odvážnych inžinierov, ako to bolo pred časom.

Odhadovane intenzity mino useku R7 Prievoz-Ketelec ani zdaleka nedosahuju cisla, ktore su na dnesnej D1, takze v zuzeni na 2+2 nevidim problem, prave naopak. Celkovo ma projekt mnozstvo parametrov, ktorych luxus zbytocne vyrazne predrazuje celu stavbu.

Teraz v case relativne rychleho znizovania deficitu a rekordne nizkych urokovych sadzieb je nezmysel stavat cely projekt cez PPP. Kvalitnym tendrom a optimalitaciou projektu by sa stavebne naklady dali stlacit aj hlbsie pod 1 mld. €, co by pri 4 rocnej vystavbe kladlo naroky na st.rozpocet cca 200 mil. € rocne. Rast HDP moze v tomto pripade priniest podstatne vacsi uzitok ako dalsie znizovanie deficitu.

R7 pomoze odlahcit ruzinov a podunajske ale zahlti bajkalsku a pristavnu.. a R7 ma zmysel aj bez D4…

To by si vodici velmi rychlo prepocitali, keby bolo nieco zahltene a v takom pripade by sa vratili na 63ku cez Biskupice, tak ci onak znacna cast vozidiel smeruje z tohto smeru na Galvaniho

Ja som bol vzdy zasadne proti D4, ale jeden argument zo strany Fresa, za jej vybudovanie, ma prinutil nad tym trochu inak premyslat. na vychod od BA su 2 automobilky, co chvila asi 3. Ak by sa stalo nieco na pristavnom moste (oprava vacsieho rozsahu, nehoda,…) tak BA skolabuje a tieto, a nielen tieto, ale aj ine vyznamne podniky, ktore vyvazaju na zapad a pocitaju vsetko v sekundach su jednoducho odrezane.

Vyrobky z automobiliek by mali ist po zeleznici. Je to tak nielen rychlejsie, ale aj lacnejsie.

Hej, hlavne teraz Jaguar, kvoli ktoremu sa planuje zrusit kus zeleznice bez nahrady :slight_smile: