D4 všeobecne

aquila, ja zatial rozhodne vidim situaciu na vstupe do BA ako vyrazne lepsiu oproti stavu pred prekleslenim pruhov. A dufam, ze sa budu cim skor realizovat aj tie nove pripajacie pruhy na Einsteinovu, ktore prakticky zvysia kapacitu Pristavneho mosta.

Viac aut privedie hlavne R7. Obchvat skor odlahci sucasny prietah o tranzit, t.j. najma kamiony, tento prinos bude citelny. Stavba obchvatu tiez nevylucuje dalsie investicie do MHD. Treba vsak konecne stavat aj take, ktore realne pomozu - elektricka do Petrzalky v sucasnej podobe je len draha stavba s minimalnym prinosom.

je sanca, ze D4 odkloni cast dochadzajucich zo smeru SC/TT? samozrejme okrem tych co idu za pracou do Slovnaftu, tych urcite :slight_smile: Myslim takych co dochadzaju do VW, firmy v sirsom centre, Digital Park v Petrzalke a pod.

zvýši kapacitu preťaženého mosta :confused:

tranzit je zanedbateľný, jedine čo sa stane, že sa ten tranzit pri BA zvýši… Aké investície išli do BA za posledných 20 rokov??? BA nemá dôvod motivovať ľudí k využívaniu MHD, nakoľko každý ďalší cestujúci znamená väčšiu stratu a tým pádom vyššiu dotáciu mesta. Prínosom by bola žel. trať, ako sa plánovala a keby bola bezplatná :wink:

keby bola MHD zdarma aspon pre ludi s trvalym pobytom v BA, ako napriklad v Talline. Tym by pocet dochadzajucich do BA zo vsetkych smerov klesol, lebo by sa ludia stahovali do mesta. Aspon teoreticky :smiley:

ak cosi pribudne tak jedine od strany R7 aj to by som nijako dramaticky nebral, od PK/SC bude narast limitne blizky nule a urcite mnozstvo aut na D4 jednoducho prejde cize D1 sa logicky uvolni

aquila ja chodim po D1 do BA rano denne a situacia je radovo lepsia ako bola pred prekreslenim, prakticky ziadne zapchy na vstupe do mesta nebyvaju…uvidime co sa stane ked zacne letna stavebna sezona a do mesta budu rano prudit tisicky robosov…

Pristavny most je pretazeny, ale najvacsou brzdou su najma pripajacie pruhy Tie sa v smere z Petrzalky rozdelia na 2, cim sa znacne urychli pripajanie. Podobne v smere do Petrzalky, tam su zase brzdou casto ti, ktori odbacaju na Einsteinovu, po novom sa nebudu musiet vsetci tlacit na 1 vyjazde a zrychli sa tak samotny prejazd mostom. Samotny most znesie aj o nieco vyssie intenzity, a tie sa dosiahnu jedine vyssou rychlostou a plynulostou.

Tranzit nie je az tak zanedbatelny, viac ako 5000 TIR denne mas podobne ako 10000 os.

Investicie do MHD su stale vyhodnejsie ako investicie do mestskych komunikacii, ktore uz jednak niet kam rozsirovat a jednak su ihned zaplnene. Len to musi vedenie mesta pochopit.

vybaviť si trvalý pobyt je záťaž tak na hodinu a potom o týždeň dva na ďalšiu hodinu (na pôvodný)…

od PK bude nárast tiež nakoľko už sa nebude musieť stávať na vajnorskom kruháči… z D4 sa budú musieť vozidlá dostať do mesta a tu sa situácia nezlepší, iba ak by poslednú míľu autá lietali.
prekreslením D1 v BA sa rýchlejšie dostávajú autá k Prístavnému mostu čím sa zhoršila situácia s výjazdom na neho

andrej v tomto nesuhlasim, to ze sa z petrzalky napajalo 6 pruhov vlastne do dvoch na samotnom pristavnom malo jednu obrovsku vyhodu, ze ak si uz bol na dialnici tak minimalne po MUK si na 99% isiel bez zapchy .. a idealne si dokazal na MUK prievoz aj odobocit dole a az tam sa tvorila zapcha. ak pribudnu feedery uz na einsteinovej, tak bude sa stat na celom pristavnom moste, ktoreho kapacita sa nezvysi ..

pohodak, berem do uvahy zimny modus dopravy, ktory je predsa len vzdy miernejsi ako v lete. ale co uznavam, ze sa niektore casti rychlejsie dokazu vyprazdnit

Jednoducho, je to krátkozraké akože riešenie.
Ani nezaplatíme splátky za to, a už BA bude v ešte väčších problémoch. To som zvedavý, čo za sprostosť vymyslia potom…
Včera som pozeral Správy a komentáre o tomto a bola to škoda času. Vraj rozdeliť to na viac úsekov by bola strata času, lebo BA ak nepôjde to cez PPP skolabuje(jak keby doteraz problémy neboli). Však áno, dáme to na PPP v celosti a prihlási sa nám do 5 konzorcii(aj to som možno prestrelil, uvidíme). Mne sa najviac páčil scenár financovania zo štátneho rozpočtu a pekne postupne tendrovať jednotlivé úseky. Taktiež som začul číslo 20-25 tisíc áut že bude chodiť po D4, obávam sa, že veľmi rýchlo budú na Prístavnom moste intenzity rovnaké. Za tie splátky by sa dala poriešiť doprava(narážam na MHD) koncepčnejšie vari vo všetkých veľkých mestách na Slovensku.
BA to pomôže, ale len v určitej miere a na určitý čas, určite nie tak, ako to podávajú médiá, že je to jediná spása BA. Ale určite za tie peniaze by sa dali robiť iné väčšie zázraky.

mozes mi prist o tom do PK porozpravat :slight_smile: nepoznam nikoho kto by do ba nejazdil autom len kvoli tomu ze musi stat na vajnorskom kruhaci :unamused: cez ten kruhac chodia ludia, ktori idu od ciernej vody alebo pracuju v okoli roznavskej/vajnorskej/letiska kde tak ci tak mozes cestovat jedine autom lebo primestska + mestska doprava do tychto miest je od PK cista katastrofa, takze opat - ziadny narast len kvoli D4

toto moze napisat len niekto kto tadial nejazdi, pred pristavnym mostom sa stavalo rano bezne aj od avionu, teraz sa jazdi pomalsie maximalne od autobazaru

cez Prístavný most a Petržalku prechádzam denne… pokiaľ ste stáli v zápche po prístavný tak v tej zápche stáli aj vozidlá smerujúce na na/za Prístavný most.

Tak prerobit aj pristavny most, vsak aj tak uz bude v zlom stave a ked tam este pustia prud z D4 no neviem, ci to vydrzi. Kazdopadne D4 nieje komplexne riesenie a za tie prachy mali radsej zacat budovat metro.

Ako tu uz bolo spomenute treba spoplatnit D1 alebo aspon pristavny most, ako uzke miesto, a odradit tym ludi chodit cez neho. navyse ked bude D4 so znamkou a D1 bez, tak uz ozaj nema ziadny vyznam stavat. za D1 by sa malo platit, uz len preto, ze je to dialnica - nadstandard a tomu by mala zodpovedat aj plynulost. S tym metrom moja rec - dopravu v BA aj tak vyriesi len dopravny system ktory bude premavat v intervale 2min pocas spicky a nebude ovplyvneny pocasim ani inou dopravou.

Krampus BA určite potrebuje nosný doprav. systém MHD, ale odkiaľ-kam by si vozil každé 2 min. aspoň zo 75% obsadené súpravy (metro, električka, light-rail, tram-train,…)? Veľká koncentrácia cestujúcich je hlav.stanica, Ml. Nivy, zóna Avion+biz.centrá, zóna lynárenská, možno Patrónka a okolie Auparku, a všetko ostatné je rovnomerne rozložené.

myslim, ze v meste kde su 2 brehy prepojene 4 mostami, ktore su vytazene tak ako su, 1 linka by sa uzivila. Samozrejme asi nie tazkeho metra, ale v pripade lahkeho metra urcite. Pohodlne by bolo aj dostat sa z Autobusaku na Hlavnu. Je to kratka vzdialenost, ale to je aj v Prahe medzi Florencom a Hlavakom. Napriklad ides z TT vlakom do BA a potom chces do VIE na Letisko busom a vies ze dokazes prestupit za 5 min, bez ohladu ci su na povrchu zapchy, poladovica, vichrica, silny dazd a pod.
Potom by som spojil sidliska ako DNV, Vrakuna, Petrzalka s autobusakom a hlavnou stanicou. Nech by mali linky tvar Y a v centre nech je prestupny trojuholnik.

Ja nechcem aby sme sa opicili po Prahe, ale metro je tam uz dlho a buduju ho po castiach. Tak isto Blanku zaplatilo mesto a mozno aj BA mala by tak uvazovat, kde su tie ich prachy a investicie za tie roky, asi len Apollo:_)? Inak od Trnavy po BA je dialnica sice trojprudova ale je to oficialne stavba:) preco by tam mali ludia platit?

Uz sme dost off-topic, ale metro pre 500 tis. metropolitan area mi pride doat megalomania. Praha je predsa len ovela vacsia.

sorry za off-topic, admin nech kludne presunie debatu inam.
Tu je priklad, co som osobne videl. Lahke automaticky riadene Metro v Toulouse vo FR (461 tis. obyv.), v meste sidli Airbus, takze do neho dochadza za pracou asi tolko ludi co do naseho hlavneho mesta. Podla wiki ho vyuzije 281.000 ludi denne.
zdroj: en.wikipedia.org/wiki/Toulouse_Metro

metro je pre Bratislavu nezmysel:

1. na začiatok by sme potrebovali min. takú sumu aká je odhadovaná na výstavbu D4 + R7, a dokázali by sme vybudovať tak 1/2 jednej trate… nikdy by sme nedokázali dobudovať (2 linky)
  2. nemali by sme na prevádzkové náklady, napr. ten Toulouse je ekonomicky “trochu” inde ako BA, či už mesto alebo obyvatelia
    BA postačuje električka s funkčnou preferenciou, rozšírenie/predĺženie tratí a max. v centre mesta zavŕtať pod zem.

Vlados, Vajnorsky kruhac znacne odlahci uz stavba MUK Triblavina, kedze tisice aut denne zacnu jazdit cez nu a nie cez Vajnory. A tym dostane priestor omnoho viac aut v smere z Race.

Kapacita komunikacie zavisi od poctu pruhov, navrhovej rychlosti ale tiez aj od rychlosti prechadzajucich vozidiel. Prve dva parametre sa nezmenia, ale moze sa zvysit rychlost, kedze menej vozidiel na kazdom vyjazde (kedze budu rozdelene na 2) sa rychlejsie pripoji/odpoji a nebudu natolko obmedzovat vozidla iduce vylucne po dialnici.

S nazorom, ze obchvat nepomoze vobec, by som bol velmi opatrny. Vieden mala pred vystavbou S1 casto totalne kolapsy na A2. Po rokoch prevadzky sa sice A2 postupne opat zaplna, ale jednak je tranzit absolutne oslobodeny od zapch (aj ked chyba bola postavit S1 len na 2+2) a tiez pri pripadnom uplnom zapchati A2 je tu stale moznost obchadzky, aj ked dlhsej. Podobne to bude aj u nas po dostavbe D4 - ked bude nehoda napr.pri letisku, mozem to obist v smere od TT cez D4+R7. Ak na pristavnom, tak prejdem az na MUK Rusovce alebo Jarovce. Ano, je to o cca 15 km dlhsie (pri beznej premavke o cca 8 min), ale stale lepsie ako ostat trcat v zapche.