D4 všeobecne

Vajnorský obchvat bude pokracovat smerom na východ na Čiernu Vodu severným obchvatom obce. Na dnešnú cestu III/0611 sa pripojí tesne za koncom Vajnor hneď pred križovatkou s NO. Obslužná komunikácia Rača - Vajnory sa asi len zrekonštruuje, ale nejaké zkapacitnenie tejto cesty nie je plánované. Túto spojnicu by mal prebrať samotný NO.

Kedy si myslite, ze bude tato stavba dokoncena?

Moj tip je, ze ak bude zacata po r. 2010 tak dokoncena nebude skor ako o 10 rokov. :wink: … mozete byt niekto aj presnejsi nez ja - tato stavba, ktora sa planuje, je mimoriadne sledovana vo svete, robia sa rozne studie dopravne k BA atd. :wink:

Tu ide o miliardy, ale nie SKK, ale EURO. Podobne ako D1. :wink:

ak by to bolo dokoncene v roku 2020 tak je to podla mna zazrak. osobne si myslim, ze cele to nebude skorej ako v roku 2025-2030 …

Dokončené by to mohlo tak okolo roku 2020, ak dá EU na to peniaze, lebo je to záujem aj Viedne tak možno aj o 2 roky skôr. Tunel však skôr ako 2025 podľa mňa nebude.

plne suhlasim :confused:

Tak ten tunel, to bude stavba, ktora bude trvat min. 5 rokov. A ten bude aj najdrahsim usekom celej stavby. Jeho cena bude realne aj s prijazdovymi komunikaciami celkova na urovni cca. 1 mld. EUR. :wink:

stale som nepochopil vyznam tejto dialnice a okruhu, co to ma zabezpecovat?

btw. zaujima ma, co tam mysleli tou 502 Bratislava-Raca. Akoze tam niekde ma byt napojka na dialnicny tunel ci co?

Ma zabezpecit, aby tranzit nesiel cez dnesne prepojeni D1 a D2 priamo cez Bratislavu, kde je dost vysoka intenzita aj z vnutromestskej dopravy.

V prvej etape (D4 - napojenie na D1) pre smer sever (PL, UA, …) smer juh (A, H) a opacne

D4 bude zabezpečovat, aby se různé druhy dopravy nemícháli mezi sebou, aby se oddělila tranzitní od městské a příměstské a taky aby se odlehčilo centru města, protože současný stav připomíná spíš dálniční průtah městem než obchvat. :sunglasses:

V sucasnosti sa musi rocne investovat 500 mil. SKK a viac do rozsirovania cestnych tahov a do vystavby mostov a tunelov. To je potrebna priemerna rocna suma. Okrem toho su poskodzovane vsetky budovy, cesty potrebuju byt castejsie opravovane atd. Pretoze nie je ine riesenie nez riesit dopravu cez mesto Bratislava.

Mesto BA ma vela nevyhod. Je hlavnym mestom SR, ale lezi nie v strede statu. Okrem toho je toto mesto obklopene pohorim Male Karpaty a aj to velmi nestastne. Okrem toho je mesto ohranicene aj 2 statnymi hranicami. A naviac ide cez mesto velka rieka.

Mesto Bratislava je mestom, ktore je v ramci EU (a teda aj v ramci sveta) zaradene na prve miesta v rebricku ktory hodnoti to, kolko tranzitu a kolko “mestskej” dopravy sa v meste pohybuje a pre BA je to vo vysokych cislach len tranzit a az potom mestska doprava. Ale treba si uvedomit ze aj samotna mestska doprava ma velmi velke problemy.

Takze pre tranzit neexituje nic ine, len rozsirenie sucasnych cestnych tahov, rozsirenie krizovatiek, vystavba dalsich mostov ktore budu sluzit pre nove cesty alebo budu sluzit pre odlahcenie dopravy na dnes velmi pretazenych mostoch atd.

SR ma nevyhodu aj ekonomicku ze nedokaze hned riesit obchvat okolo BA, ale riesi aspon rozsirovanie cestnych tahov a zlepsuje samotnu dopravu v meste. Zlepsuje = stale viac ciest, aut v meste nez parkov, budov atd.

V BA je v katastrofalnom stave aj MHD. Ale to je kapitola sama o sebe a dalo by sa o tom diskutovat v inych temach.

Samotna dialnica D4 bude sluzit na odlahcenie tranzitu ktory smeruje hlavne z Madarska aby nemusel prechadzat cez mesto.

Kazde velke mesto potrebuje velky dialnicny obchvat, kazde velke mesto ho aj ma alebo ho stale viac rozsiruje alebo ho prave stavia atd.

V BA je ten problem ze po D4 bude musiet nasledovat aspon 10 km tunel pod pohorim Male Karpaty, ale to nebude problem pre SR, ale pre PPP podla mna.

Aut, kamionov atd. pribuda a bude pribudat ako tranzit tak aj samotna mestska doprava. Budu stupat aj naroky na MHD a jednoducho neda sa stale rozsirovat cestna siet v BA. :wink:

Pridávam link nielen o diaľnici D4
ndsas.sk/index/index.php?ids … 05&lang=sk
Je tu aj časť mapy variantov a aj vizualizácia šiesteho mosta cez Dunaj.

Dobry link.

Inak MH - podla teba ked bude existovat D4 + N0, tak sa to snad nejako spoji alebo nie :question:

Najnovšie sa teraz robí štúdia na predĺženie D4 od D1 po D2 (tunel pod Karpatmi), takže NO by nebola RC, ale plnohodnotná D4 až po križovatku D2 pri Stupave. Tlaky hl. mesta BA a kraje sú veľmi silné takže je dosť možné, že vyhrá červený variant s predĺžením diaľnice až k Stupave. Čo bude ďalej od D2 (Stupava) po hranice s Rakúskom zatiaľ neviem, ale tých pár kilometrov už asi nebude problém riešiť ako diaľnicu.

OK - a co tak namiesto 2+2 stavat hned 3+3 okrem tunelov dlhsich ako 1 km :question:

dovolil som si zo stranok NDS dat obrazky variantneho riesenie ako aj vizualizaciu siesteho mostu aj do nasej galerie :wink:

variantne riesenie
dialnice.info/album_page.php?pic_id=725

vizualizacia mostu
dialnice.info/album_page.php?pic_id=726

inak ked som tak pozeral na to variantne riesenie, tak ked sa postavi D4 a R7 od pristavneho mostu popod slovnaft, tak by bolo mozne efektivne “odstavit” pristavny most za ucelom rekonstrukcie/prestavby ..

resp doprava by zase tak vela netrpela

Šiesty most vyzerá naozaj pekne. Bude to zrejme “suspended” most, t.j. závesný most.

Kedy sa bude stavat “dialnicny objekt” pri Stupave - malo sa zacat v r. 2005/06 alebo nie :question:

adoas, o stupave viac v tejto teme [D2 Malacky - Bratislava, Lamačská cesta) :wink:

Tu by malo byť v každej sekcii nejaký zoznam tém a ich rozdelenia tak ako to má Dy v Cestnej sieti. Lebo fórum rastie a aj funkcia Hľadať už stráca význam, … nájde tak veľa výrazov že sa to nedá nájsť čo človek hľadá. :slight_smile:

vyhladavanie funguje spolahlivo a ked sa ho niekomu nechce pouzit, vzdy je ho mozne takymto stylom nasmerovat :wink: