Pristavny most sa staval od r. 1978, to, ze nie je postaveny na väcsiu kapacitu je dôsledok nielen predpokladanej intenzity (50 tis), ale hlavne obdobim, v ktorom sa staval. Dalsi dovod bol zrejme financny - stavba stala na tu dobu obrovske peniaze - vyse 1 mld. KSC. Doba vystavby bola tiez extremna - takmer 8 rokov.
V druhom odstavci si si odpovedal, preco D4 nestiahne väcsinu premavky. Zial.
Vypocty v technickej studii a EIA hovoria o odlahceni Pristavneho mosta po dostavani D4 radovo v tisicoch voz./den, cize prakticky ziadne. Preto ho bude potrebne skapacitnit - idealne zrejme rozdelenim na tranzitnu (terajsi most) a mestsku cast (nove, paralelne mosty).
D4 nebude riesenim, neda sa ani len porovnat so zatazou napriklad co na seba stiahla na S1 pri viedni, ktora je tiez len 2+2.
intenzity na D2 od pecne po D4 dost rapidne klesaju, pricom ani potencial na rychle zaplennei co i len 2+2 useku D4 tak skoro nebude ..
cize nie som som si uplne isty, ci to bude zmysel.
ako bolo aj povedane, napriklad ani samotny pristavny most vlastne nema katastrofalny problem, len ono sa zase spoliehaju na superdrahu komplexnu prestavbu, ktora bohvie kedy prijde. pricom samotne zlepsenie statiky, zrusenie odstavneho pruhu by neskutocne pomohlo ..
ale problematicky je usek mierova - senecka, ktory bohuzial kvoli rychlosti vystavby stavali an 2+2, aj ked bol projekt na 3+3, tam je problem a ten je len lokalne odstranitelny … napriklad ked budovali protihlukovu stenu v prievoze, tak keby aspon ten usek od pristavneho po gagarinku rozsirili na 3+3 ako aj usek od avionu po vajnory, tak pohoda
No Pristavny most je jasny, staval sa kedy sa staval, skor som narazal na to co spominal aj aquila, ze jeho pokracovanie Mierova-Senecka sa stavala v dobe ked uz muselo byt jasne, ze jeho kapacita stacit nebude a nezmyselne (uznavam, ze to pre niekoho zmysel mozno malo) sa usetrilo na ukor jednoduchecho a aj funkcneho riesenia.
Tak ale ani pri novej R1 na obchvate Nitry sa nepocitalo s takymi intenzitami ake tam su, takze realne cisla asi ukaze az cas. Ale suhlasim, ze asi nebude len D4 stacit. Skoda, ze sa neda rozsirit D1 od Einsteinovej po tu Senecku celoplosne na 3+3, lebo to by asi stacilo. Vybudovanie dalsich mostov bude dost financne narocne a neporiesi usek na estakade Mierova - Senecka, kde to byva hlavne v piatok v poobednej spicke kriticke.
Je obrovská škoda, že sa Mierová - Senecká nepostavila ako 2x3, to by sme ešte D4 nemuseli až tak riešiť. Pri D4 by sme sa z toho mali možno poučiť a aspoň rezervu na 2x3 na jej južnej časti spraviť. Teraz sa to môže zdať zbytočné, lenže dokončená môže byť dajme tomu v roku 2020 a možno po 15 rokoch prevádzky zistíme, že ju treba rozšíriť. To sa síce bude písať rok 2035, čo sa teraz zdá vzdialené, ale ešte ani zďaleka to nebude po konci životnosti tej diaľnice. Je iné rozširovať 40-ročnú D1 BA - TT a iné 15-ročnú D4.
to je sice pravda, ale ako som spomenul, D4 aj pri 2+2 bude veeelmi dlho stihat, tam ozaj nie je taky potencial.. tam staci na 3+3 od race po keletec .. viac netreba …
Ale to je presne ako povedal Qwert vecou dneska. Ja som este vacsim pesimistom ako on a teda v roku 2045 ked to dostavju tak to uz na 2+2 nebude stacit…
Podobne ako aj D1 Senecka - Mierova, ktora stacila pri otvoreni ale tiez nie moc dlho…
mierova senecka nestacila ani pri otvarani .. tam bol dost diametralny rozdiel .. D4 bude stacit .. tam ten potencial na 50000 intenzity nie je .. to nie je ani sitina, a ani mierova senecna a ani nieco ako S1 ako som spominal ..
to si neviem predstavit ako by ich donutili, lebo to by bola brutalna nadchadzka po spoplatnenom useku D4 (kedze predpokladam ze D4 bude spoplatnena), a tunel pod karpatami je hoooodne daleka buducnost ..
Pri otvarani a mozno este aj rok po otvarani usek Mierova Senecka nebyval taky plny a podla mna stacil. Asi bolo treba kym si ludia zvyknu, tak isto aj Sitina.
Nechapem preco by sme to nemohli priamo porovnavat s Rakuskou S1? Podla mna maju vela spolocnych crt, dufam, ze na nom nebude rovnako 100 km/h ( 80 na napojeniach) ako na S1.
Pristavny most inak tiez stacil ked ho postavali, dnes je jeho kapacita niekolkonasobne prekrocena.
Ja ale hovorim o vyhlade 20-30 rokov, lebo sa bojim, ze skor sa to aj tak nepostavi. V tom case to uz nebude stacit pri sucasnom rozvoji dopravy.
Na najblizsie roky 5-10-15 to s najvacsou pravdepodobnostou treba nebude.
No usek Mierova - Senecka stacil rok po otvoreni preto, ze tam bola normalne povolena rychlost 130km/h.
To realne zvysovalo priepustnost toho useku a odradzovalo lokalnych ktori prechadzali len z jednej casti BA do druhej aby pouzili obchvat.
Pre tych ktori budu namietat, tak ano pri 130km/h je priepustnost vyssia ako pri 90km/h, je to sice na ukor bezpecnych odstupov, ale je vyssia.
Je jasne, ze usek od Pristavneho Mosta po Zlate Piesky potrebuje okamzite riesenie, zatial by sa vsak dalo ulavit aj jednoduchymi rieseniami.
Napriklad, momentalne som v US a tu je normalne, ze na pripajacom pruhu k dialnici su semafory a v pripade naplnovania kapacity dialnice, obmedzuju pripajanie tak aby sa dialnica nezahltila.
Vysledok, na dialnici nevznikne staticka zapcha a pracuje na maximalnej priepustnosti. Ak by sa pripajanie aut neobmedzilo, tak na dialnici, vznikne staticka zapcha a priepustnost padne na zhruba 1/3 az 1/6…
S tou 130-tkou plne suhlasim a vzdy som sa tam v tom case snazil ist tych 130 aj ked sa to javilo byt dost uzke. Ci to bolo menej bezpecne necham na posudenie inym ale podla mna sa vyrazne zvysili aj intenzity a tym padom tam uz dnes asi 130 ani nie je mozna. Rozsirit sa estakada asi tiez neda, kedze hned v jej okoli je kopec novych ci starych stavieb. Tie semafory neviem ci by nieco poriesili, iba by preniesli casti tej zapchy na napajajuce sa cesty. Tym padom zablokujes aj cele okolie dialnice. Mozno na dialnici by auta isli krokom ale v celom okoli dialnice by to stalo. Neviem ci je to teda lepsie.
Ja som momentalne v Mnichove a tu sa pouzivaju ine semafory a to sa mi paci viacej. Nad odstavnym prudom svieti bud cerveny krizik alebo zelena sipka. Ked je aut vela, otvori sa odstavny prud a z 3 prudoveho obchvatu je hned 4 prudovy. U nas zase tazko predstavitelne riesenie kedze je to doplnene este o multifunkcne displeje predpisujuce mpr ktore su schopne ukazovat celu skalu rychlosti a nie len 80 a 100 (alebo je tam este moznost 60?) ako v pripade D1 Mierova-Senecka. Tiez odstavny prud na takychto usekoch musi byt o cosi sirsi, kedze ho vacsinou vyuzvaju kamiony.
Tak tie semafory by URCITE nieco vyriesili. Princip je jednoduchy, ak vznikne na dialnici staticka zapcha tak sa priepustnost znizi zhruba na 1 auto za 4 - 5 sekund. Skus si to niekde odmerat ked budes v kolone ktora zastane a pocitaj raz za kolko sekund okolo nejakeho miesta prejde auto, ked sa zacne kolona rozbiehat. Toto je potom uzke hrdlo celej tej dialnice a urcuje maximalnu priepustnost.
Jedno auto za 5 sekund znamena priepustnost 720 aut za hodinu (3600s v hodine deleno 5s). V dvoch pruhoch to mas 1440 aut/h.
Ak dialnica funguje na maximalnu priepustnost tak sa ide zhruba 90km/h s odstupom okolo 1,3s medzi autami. Takze ti zodpoveda 3600s/1,3s=2769aut/h. Na dva pruhy to je 5538aut/h.
Cize pri vzniku statickej zapchy ti priepustnost padne na 1440/5538= 26% maximalnej hodnoty. Cize sa znizi zhruba stvornasobne!
Toto je presne to co sa momentalne deje na obchvate Ba denne. Doprava skolabuje, vznikne staticka zapcha a ideme realne na 1/4 kapacity.
Na pripajacich pruhoch sa ti vytvaraju realne vacsie kolony ako by boli za tym semaforom.Realita v US je, ze aj pri zapche na dialnici na tychto semaforoch nestoji viac ako 2 - 6 aut.
Celkom dobre si to neviem predstaviť - myslel starosta tunel nad úrovňou okolitej pôdy ? Lebo tu je vysoká hladina podzemnej vody.
Druhá požiadavka je asi úplne nemožná - most D1 pri Vajnoroch ide len asi 1.6m nad úrovňou hrádze Šúrskeho kanála - to by sa musela D4 vložiť do záplavového pásma, keď rátam 4m…