Začátkem aprila bylo dokončené vrtání pilot. Ted podle fotek probíhá úprava základové spáry a potom začne samotná stavba pilíře
Ako sa rýchlo blíži BERD so šalovaním ku centrálnej trojici dvojíc stlpov skyscrapercity.com/showpost. … ount=11452 rýchlosťou možná 14 dní/1 posun /namerali sme podľa fotiek na Fr-Sv na Doľanoch/, vyvstáva zaujímavá otázka. Ako skruž BERD preložia na vedľajší most, ktorý bude slúžiť opačnému smeru dialnice Blava-Čadca. Natíska sa riešenie, že Berd nacúva späť k tunelu /viac miesta/ a tam bude žeriavom preložený na vedľajší rad stlpov bez demontáže. Šalovanie samozrejme dole dajú. Nakoľko na Doľanoch sa betónovala iba komora nesúca oba smery 2+2, Eurovia šokovala, tým že skruž nezdemontovala pred transportom na nasledujúci most, ale skruž “precupitala po svojich” = po svojich nástavcoch s kolesami položených na rastlom teréne /cca do 1 km/. Tie nástavce, čo boli normálne osádzané na zárodky komory /psie búdy/ na stlpy. Kým Berd k centru dorazí za 3xcca 2 týždne, bude sa môcť most prilepiť k práve dokončovanej mostovke na priľahlom stlpe od tunela.
Horšie to bude na moste, čo sa buduje od rybníkov, bo z ich strany sa základ priľahlého centrálneho stlpa iba pilotuje /možno armuje/ a po priblížení za 5x cca 20 dní /namerali sme podľa fotiek poslednej stavby na tejto skruži na Klčove JaJa2/ stavitelia len ponechajú konzolu na pripojenie. Tu nám už Atlantis onehdy dal typ = fotky z Čiech. Skruž na Klčove poctivo nacúvala späť a po preložení žeriavom urobila druhý most.
Prečo to spomínam? Totiž tieto úkony prebiehajú rádove v pár hodinách a “fotoúderníci” sa musia na to dopredu podopytovať a pripraviť, hoci na Dialnice.info i paralelnom Skyscrapercity aj Žilinských dialniciach je ich požehnane, no nepredpokladám, že na strategických postoch na fotenie “v onú hodinu” si budú zavadzať.
Clanok o moste 224 na inzinierskestavby.sk : asb.sk/inzinierske-stavby/mo … ad-kysucou
Aké je prúdenie vody v Hričovskej priehrade a prečo Eurovia nezahradila posledné 2 polia medzi stlpami pred rybníkmi na Strážovskej strane vidno zo zimného záberu z prezentačného videa Eurovie v čase 8:43 /koniec videa/ na hlavnej stránke eurovia.cz/cs/home .
Zhotovitel chce predlzit termin dokoncenia stavby do 9/2017. ndsas.sk/useky-zilina–straz … 44223s461c
Rok a tri mesiace oneskorenie. Pritom doteraz všetko išlo ako po masle. Alebo mi niečo ušlo? Treba ináč podľa mňa začať dávať pokuty a ak niečo stihnú pred termínom, tak aj vyplácať bonusy. Aby boli firmy motivované sa ponáhľať.
“len” 3 mesiace
Ospravedlňujem sa. Som prečítal 06/2016 miesto 06/2017. Ale oceňujem, že na stránke nds-ky začínajú informovať o týchto zdržaniach. Aj keď hovorkyňa nezabudne vždy prízvukovať, že “naďalej platí zmluvný termín ukončenia výstavby”. Čiže akoby NDS-ka mohla meškanie ovplyvniť tým, že ho skrátka neodsúhlasí. Podľa mňa by tam v takých prípadoch mali dávať aspoň otáznik k tomu dátumu ukončenia. Ale aj toto je pokrok.
september 2017 je už dávno schválený aj podpísaný /ešte v marci/ toto je len divadlo uvo.gov.sk/vyhladavanie-doku … ail/634100
inak oceňujem novy prístup vedenia NDS k zverejňovaniu aspoň tých pesimistických správ
Aspoň čo to zverejnia. Zato majú palec hore. Ale kľudne by mohli toho viac zverejňovať.
Napr. tu už pekne dlho nič nové nebolo: ndsas.sk/investicny-usek/12331s
Zrazu pri Triblavine už ide aj nejakú dokumentáciu ukázať.
O ŽSR a ich informovaní ani nehovorím. Koridory mi pripomínajú objekty vojenského charakteru počas studenej vojny… Aspoň že keď niekto napíše, tak mu odpíšu.
teraz.sk/regiony/poziar-lesa … lanok.html. Nedymí Hochtiefovcom do tunela?
Foto z 19.5 2016
Účastnil som sa exkurzie na tejto stavbe, tak sme prešli časť estakády na Chlmeckej strane a tiež časť tunela. Akurát sa presúvala skruž Berd na posledný záber v smere Chlmec - Strážov. Podľa toho čo som sa pýtal by sa mala potom žeriavmi presunúť na opačný smer a “cúvať”. Časť budovaná letmou betonážou smer Chlmec - Strážov má spojené obe podpery, tak sa dalo prejsť komorou až na koniec, kde sa čaká na dobudovanie poslednej dvojice pilierov. Takou zaujimavosťou je, že im energetici 2x vytopili základové jamy a museli sa rozoberať, čistiť a nanovo armovať 2 základy… Na opačnej strane je skruž Structuras, tá by mala po dokončení jedného smeru zacúvať späť a až pak sa prehodí na druhý smer.
Ďalej sme sa boli pozrieť do tunela, kde v časti od západného potálu po stredovú jamu sa buduje sekundárne ostenie. To je už takmer na konci v tejto časti. Väčšina ostenia je len z prostého betónu, akurát výklenky a zálivy sú armované. Čo sa týka časti od stredovej jamy po východný portál, tak tam sa momentálne nerazí. Chýba posledných zhruba 20m do prerazenia. Vyčkáva sa na plnú aktiváciu kotiev na východnom portáli, vykazoval priveľké deformácie. Vraj zhruba do mesiaca by to malo byť prerazené. Pre urýchlenie razenia sa severná rúra razila aj od prvého priečneho prepojenia od východného portálu na obe strany.
Začiatok foto tu:
Veľmi pekné fotky. Ešte sa opýtam, bude sa nejako prekladať VN-ka čo je za východným portálom (za premostením Kysuce)? Už minule som si všimol, keď som tade išiel a aj teraz s tých fotiek keď pozerám na tie piliere ktoré ešte nie sú dostavané + na to ešte mostovka, by ma zaujímalo koľko tam ostane svetlosť od spodného vodiča. Ale asi to je len taký očný klam, predpokladám, že sa nič prekladať nebude lebo hádam by to robili na začiatku, či?
A ešte otázka, sekundárne ostenie je bez výstuže? To je vôbec možné? To tam musí byť hornina ako niekde v Nórsku.
Vedenie na východnom portále sa neprekladalo, ale zdvihlo sa. Ešte na jar sa montovali nové stožiare, pekne ich natreli na červenobielo a doplnili sa aj tie označovače (lopty) na vedenie.
Čo sa týka toho sekundárneho ostenia tak áno je to bez výstuže, betón je vynikajúci v tlaku a klenbový efekt dovoľuje výstuž vypustiť. Samozrejme musia na to byť vhodné geologické podmienky. Čo som sa pýtal tak na tom úseku sú zlepence dosť únosné.
Vedenia VVN a VN su prelozene a su uz v definitivnej polohe, vyska nad vozovkou bude cca 8m.
Tie “lopty” su gulove markery a sluzia pre letecke prekazkove znacenie.
Fotky super.
Neviem či už tato otazka tu bola, ale chcel by som vedieť či medzera tunelovych rúr v strede v jame bude zasypana???
Ano, ta medzera sa zasype, aby nam do tunela neprsalo a aby vodicov neoslepilo slnko
Inteligentnejšia otázka tej “vlodymyrovej” by bola: či sa využije otvorený prístup do tunelových rúr na vzduchotechnické účely = na výmenu vzduchu, resp. na únikový východ z tunela.
Stredova jama bude definitivne zasypana po vybudovani sekundárneho ostenia a teren nad rurami bude uvedeny do povodneho stavu. V mieste jamy bude vybudovane priecne prepojenie.