takze predsa…dialnicu treba na dochadzanie do prace…lenze dochadzanie do prace je nepriamo umerne vzdialenosti a teda nie je to ziadny tranzit tak netreba ziadnu tranzitnu komunikaciu. to nie je neznasanlivost ale racionalne myslenie ktore na kysuciach asi totalne chyba. treba presne 4pruhovu rozsirenu cestu ako stavaju madari od hatvanu po salgotarjan, zjavne tam budu musiet byt aj nejake obchvaty ale v zasade si nelamu hlavu nad tym ze jaj co bude v pripade nehody, raz za cas OA prejdu po bocnych lokalkach a kamiony si pockaju.
Tunajší borci veľmi radi slovíčkaria ako vidím… Zase si si zobral z celého môjho príspevku len jednu vetu, ktorá ti vyhovuje, však?
Ale oukej, ak vybavíš výstavbu štvorprúdovky z Brodna až po českú hranicu, je mi jedno, aké bude mať parametre (či D alebo RC alebo ani to), len aby bola postavená čo najskôr. A tie lokálky, to je ďalšia obohratá platňa tohto fóra. Už vám to tu všetkým nebudem stále dookola vysvetľovať, že google maps a realita sú dve zásadne odlišné veci.
Choď okolo kolóny smerujúcej z/na Poľsko a spočítaj koľko je v nej aut a kamionov… Keby to bolo na juhu tak skáčeš ako pajac na gumicke že juh je ignorovany a pritom sú tam opodstatnene intenzity. Načo diaľnicu juhom? Lebo riešenie do budúcna. Ale terajšie reálne potreby netreba riešiť.
Tento príspevok asi nebol adresovaný mne, či predsa?
stale hovorim o rozsireni cesty po CA cize nahradenie usekov D3 brodno-KM a KM-oscadnica 2+2 cestou. a novy poloprofil od CA smerom na cesko…na juhu som zatial nevidel usek so sialenymi stavebnymi nakladmi 380 mil eur/10 km ako brodno-KM… ale v tendri mozno bude uspora 5-10 % a budete tu skakat od radosti aka vyhodna ponuka.
milan_KM a spol., to naozaj mate pocit ze poloprofil nezvladne 5.000 kamionov ? tak si najskor pozrite nieco o kapacitach ciest…
Práve od Čadce na Česko musí byť plný profil kvôli najvyšším intenzitám dopravy… Teoreticky by polprofil postačoval na úseku Oščadnica-KNM, aspoň dočasne (ktorý vlastne ako-tak existuje už od socíku). A už budovaný úsek Svrčinovec-Skalité detto. Ale len teoreticky. Zvyšok musí byť plný profil, a dúfam, že Valent si to uvedomuje.
Keby bola vola a postavila sa D3 Brodno - privadzac KNM, tak kvoli Radoli sa vozidla nemusia poposuvat k semaforu casto aj 30 minut, pretoze by tam ubudlo okolo 25% vozidiel a na par rokov by sa to zlepsilo. Samotny privadzac by zobral len okolo 10-15% vozidiel, ale dal by sa postavit aj za 12-15 mesiacov, bol by urcite velmi vyuzivany v spicke.
Devil presla doba ciest 2+2, to bolo vtedy, ked sa uz alokovane prostriedky na viacere stavby presuvali do Pazravej nad Hronom. Ta doba je uz nastastie prec.
a naco by bol usek brodno - privadzac ? to je snad este zbytocnejsi usek ako uz stavany usek strazov - brodno. je to usek, ktory je siroky, bez problemovy a problem v radoli sa da pekne vyriesit zrusenim priameho prepoju radola - KNM.
a co sa tyka doby … chudaci rakusaci s ich S3 .. ale hej, slovensko je super uspesna krajina, s viac peniazmi ako rakusania ..
na D3 od ziliny az po cadcu netreba okrem privadzaca KNM postavit nic ozaj aj tych 20 rokov
To už my neda nereagovať
Intenzita dopravy medzi ZA a KNM bola pred šiestimy rokmy 23000 aut dalej to kleslo na 15000 s podielom nakladnej dopravy viac ako jedna tretina teraz je to viac,kvoli križovatke v Radoli su každy deň kilometrove kolony a to ešte veľa ludi to obchadza cez Rudinu.Pochop že ludia su pohodlni a nebudu akceptovať zachadzku cez tkz. privadzač do Vadičovskej doliny.Každemu kto spochybnuje niektore časti D3 prajem nech si to ide odskušať.Detto čadca,bukov-Svrčinovec kde som už napisal že radšej budem dalej trpieť v kolonach ako dať toľko penazi sviňam nenažranim
A z PO smer VT/PL, bola intenzita okolo 27000, z toho cez 9000ND (v roku 2010), ked to porovnam 30K vs 15K, tak preco vlastne este R4 PO SO nestoji? A mnohi z Vas tu pisu, ze je nepotrebny…
Ale ved staci odstranit bodovu zavadu a problem je vyrieseny a pomaly sa moze budovat D3, za lepsiu cenu
Radoľa nie je jediné kritické miesto. Dopravu zahusťuje a spomaľuje množstvo obcí na trase, dopravné obmedzenia, neprehľadné zákruty, atď.
Celá situácia na trase budúcej D3 je nasledovná (aby potrebnosť D3 už konečne pochopili aj osoby neznalé miestnych pomerov):
- ZA, Strážov - ZA, Brodno: štvorprúd s množstvom odbočiek a rizikových miest
trasa: súčasná cesta cez Strážov a Žilinu je preťažená, no stále je relatívne rýchla, i keď plná výtlkov a chaotického radenia v pruhoch
po dostavbe úseku sa skráti prejazd cez ZA a kolóny sa zrejme presunú zo Strážova na koniec privádzača v Brodne - ZA,privádzač - Brodno: momentálne štvorprúd s 90km/h, v časti úseku 70km/h kvôli výstavbe (toto obmedzenie bude po dostavbe D3 Strážov-Brodno zrejme zachované kvôli pripájaniu dopravy z estakády)
trasa: na konci úseku náhle zúženie na dvojprúd spojené s obmedzením rýchlosti na 50km/h a rizikový odbočovací pruh na dočasný most do Rudiny/Vranieho
neexistuje trvalá paralelná obchádzková trasa, iba poľná rozbitá cesta (i 10km/h je priveľa, poškodenie podvozku zaručené) - Brodno - KNM: dvojprúdový nehodový úsek poznačený každodennými kolónami od konca ZA-privádzača až po KNM
trasa: dve neprehľadné zákruty, dve rizikové križovatky do obce Oškerda; jedna upchatá semafórová križovatka v Radoli, kritická dvojitá križovatka v Povine
paralelná obchádzka existuje iba cez obec Oškerda len v časti úseku, potom až cez Radoľu-KNM-Povinu (50 km/h, permanentné kolóny a nemožnosť vyjsť nazad na I/11) - KNM - Oščadnica: dvojprúdový, relatívne rovný a prehľadný úsek
trasa: riziková zákruta s križovatkou Kys. Lieskovec, spomalený prejazd na 70km/h okolo obce Kysucký Lieskovec, kde sú tri pripájacie križovatky, komplikovaný výjazd z obce Ochodnica na I/11, nehodový úsek na dlhej tiahlej (ale prehľadnej) zákrute, po rovinatej časti prudké stúpanie do kopca pred Krásnom nad Kysucou (= kolóny kvôli pomalým kamiónom), mierne nebezpečná križovatka Krásno nad Kysucou
paralelná trasa neexistuje od Poviny do odbočky na Ochodnicu, a medzi odbočkou na Ochodnicu a odbočkou na Krásno nad Kysucou, časť Skačkov (inak prejazd len cez obce = 50km/h) - Oščadnica - Čadca, Bukov: dvojprúdový úsek 90% trasy má trvalé obmedzenie na 60km/h
trasa: rizikovým výjazd na Oščadnicu, časté smrteľné dopravné nehody, celodenne priebežne uzatváraný obojsmerný tunel Horelica poznačený kolónami
paralelná trasa existuje cez obce Oščadnica a Čadca, Horelica (prevažne 50km/h, resp. 70km/h) - Čadca, Bukov - Svrčinovec: prejazd cez mesto a mestskú časť Podzávoz neustále upchatý (dlhé kolóny), v zime častokrát aj viac než 12-hodinové státie pri kalamite
trasa: kolóny od tunela Horelica až do Čadce, spomalenia na semafóroch, problematické križovanie regionálnej železnice, kritická odbočka na mestskú časť Milošová, úzky most na Podzávoze, kritická križovatka v Podzávoze, rizikové križovatky a výjazdy bočných ciest, časté nehody, komplikovaná križovatka vo Svrčinovci, ďalší úzky most vo Svrčinovci, ďalšie komplikované železničné priecestie
paralelná trasa existuje iba cez Horelicu a Bukov pre osobné automobily (no riskujete nehodu/poškodenie nápravy na hrozných výtlkoch) - Svrčinovec-Skalité: úzky dvojprúd cez intravilán obcí, dopravné obmedzenia pre nákladnú dopravu, budovaný polprofil by mal všetky problémy odstrániť po otvorení
trasa: úzka cesta cez obce, ktorá sa v časti navyše zosúva (takmer po celý čas 50 km/h)
paralelná trasa existuje iba v časti obce Čierne, a to formou prejazdu cez centrum obce
Záverom: kvôli tranzitu majú všetky menované obce nesmierne komplikovaný výjazd na I/11, tranzit + nákladné pracovné stroje tvoria kolóny, možnosť predbiehať spomaľujúce vozidlá je (bezpečná) iba na štyroch miestach. Bežný prejazd v minulosti CA-ZA bol 25-30 minút, teraz min. 50 minút, v špičke hodina a viac. Ak vás nepresvedčí táto argumentácia, tak potom sa vzdávam.
od CA na cesko je praveze nizsia intenzita ako na ZA. myslim ze v tvojom pripade vobec nejde o nejake obmedzenia a nebezpecne miesta a pod. ale mat komfort a trojcifernu mpr. najlepsie 130 km/h.
realne taka doba tu nikdy nebola, BOHUZIAL. ty mozno nie ale kopa ludi by take cesty ako ZH-BB ofrflala a je uplne uzasne ako porovnavas megalomanie za 30-40 mil./km s klukatou stvorpruhovou cestou kopirujucou hron. opakujem cesta salgotarjan-hatvan ma podobnu dlzku ako D3, je rovna a vacsinou obchadza obce, nejde cez hory cize ako ZA-CA, rozdiel je ze je uzsia, odhadujem 7,5 m. pred par rokmi som dal fotky do galerie. po rozsireni na 2+2 by zvlada aj 40.000 aut nieze 20.000. a popritom nie je priorita lebo sa stavia pomaly bude skor hotova ako D3 a 2-4 nasobne LACNEJSIE. mozno bude trochu menej komfortna.
znova tu davam obrazok prelozky 1/11 ktory pojde poza vlakovu trat, dopreduviem, ze sa mi tento vyriant nepaci, lebo sa predlzi cas na cestu do ZA pre tych co chcu ist mimo dialnice..
Nechcel by si tam nahodou prist snad rovnako ako po dialnici??
Ked tvrdis, ze ta doba tu nebola, tak o tom nic nevies.
ZH-BB bola na tu dobu paradna cesta.
no kolko takych ciest sa postavilo ? myslim mimo miest a na Sk a nie v celom CS. kusok za presovom, pri sirave, BA-PK, banicka cesta pri PD a nic ine ma nenapada. dost malo. aj ZH-BB bola na tu dobu paradna cesta ale dnes uz nezodpoveda ani zmakcenym normam a dokonca parameter 22,5 m sa uz nestavia. ja nepopieram ze BB vyuzila vyhodu KNV a postavil sa dlhy usek ale netlacila tak tak dnes tlaci ZA a MT na dialnicu 26,5 m s tunelmi a estakadami ktore tu obhajujes spolu s dalsimi. take sa za komunistov nestavali.
tie reci vychadzaju z nejakych divnych pocitov krivdy pricom dnes 8 krajskych miest pacha daleko vacsie krivdy na svojich krajoch a to BB este najmenej z nich. ZA nema ziadny zaujem riesit oravu ani tych 20 km medzi obchvatmi trstenej a hornou lehotou. a je jedno ci polsko planuje alebo neplanuje S7, mat 6-7 dedin na 20 km uzkej, klukatej cesty na medzinarodnom tahu je neakceptovatelne. hlavne treba kapacitu 70.000 aut na kysuce. a mohli by sme pokracovat pristupom v NR, PO a to su len tie najvypuklejsie.
pozeram zoznam miest vo V4 teda mimo polska…v cesku a madarsku by boli PO, NR, ZA, BB tak 10.-15. najvacsie mesta…BA a KE 2.-5. miesto.

Eric ale na Brodno-KNM nemáš ako inak viesť trasu ako 4 násobným križovaním Kysuce, teda ak sa nechces schovať do tunela. Nie je možné trasu viesť stále paralelne s I/11. Takže podobné nezmysly nie je dobré vyťahovať keď očividne nemáš páru o miestnych pomeroch.
Kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody. Samozrejme ze najst ine trasovanie nie je jednoduce ale projektant nie je plateny od toho aby nacmaral do mapy ciaru bez rozmyslania ale aby zapol mozgove zavity a nieco vyhutal. Ja som sa este v lete trochu pohral a vyslo mi toto: gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=35613 . Samozrejme ani nieco v tomto zmysle idealne rozhodne nie je, ale za cenu narovnania tej prudkej zakruty pri Radoli + prelozky I/11 a par demolacii v Kysuckom Novom Meste (tusim ze Lidl alebo co by tam zavadzalo) by sa to kludne dalo pretiahnut po pravom brehu. Samozrejme, v najchulostivejsom mieste popod panelaky ocelova galeria so sklenenymi vyplnami kvoli hluku a exhalatom. Kazdopadne, vypustenie 2 krizeni Kysuce pod velmi nevyhodnym uhol a nahradenie estakady cez trat pod nevyhodnym uhlom + poloestakady okolo Kysuce a dalsieho nevyhodneho krizenia s Kysucou jednym spolocnym mostom s trochu vyhodnejsim krizenim dostane cestu kdesi uplne inde (v podstate by toto bol jediny velky most na trase). Taketo vedenie ma tiez podstatne lepsie smerove parametre, v poho by mal vyhovovat navrhovej 100-vke (oproti planovanej 80). A ako bonus zlepsenie protipovodnovej ochrany KNM.
Jediný problém tejto trasy je, že si dokázal diaľnicu priblížiť doslova na pár metrov od bytoviek existujúcej zástavby. A vo vyšnej časti zase zachádzaš do miest kde je územným plánom (a momentálne jediné) miesto na výstavbu ďalšieho sídliska. Ďalej si vzal všetkým obyvateľom oddychovú zónu na nábreží Kysuce. (hojne využívanú aj keď tam nie je spevnený povrch).
Takže sme sa trochu minuli účinkom diaľnice ako ukľudnenie priestoru a odvedenie dopravy na miesto mimo intravilánu. Treba si položiť otázku či za tie teoreticky ušetrené peniaze stojí vopchať ľuďom diaľnicu 20m pod okná. (Neviem či by si tak chcel bývať)
Už som dávnejšie spomínal, že počtom mostov aj profilom terénu je úsek podobný s Dubná Skala - Turany aj keď kúsok kratší. A tam vieme, že reálna (bez škubania dodávateľov) ponuka bola tak 170-180 mil €. Takže hľadajme opäť raz na slávnom Ministerstve dopravy, ktorý expert prišiel s predpokladanou cenou skoro 400 mil €, čo je podľa mňa totálny nezmysel keď ešte aj tunel ako najnáročnejší objekt vypadol.
Tak par m od existujucej zastavby je D prakticky vsade. Napr. v PB ide D ponad stred mesta, koniec koncov aj tu, podla planu ma ist par m od obydli, akurat na opacnom brehu, v Radoli. Pri vystavbe ceskej D1 Rikovice-Prerov asa zasa planuju “presekat” napriec primestskou castou Prerova. Mimochodom, poklal ide o mna, ja byvam cca 20 m od zeleznicneho koridoru, po ktorom USS vyvaza plechy a po ktorom dovaza uhlie, co je aj s ohladom na stav tej trate “trochu” iny hluk ako spravia auta iduce po dialnici. A vlastne to uz ani neregistrujem. Co sa tyka vystavby sidliska - “moja” trasa tvori prakticky hradzu Kysuce, takze z tej plochy moze max. ubrat. Okrem toho, a to je aj argumentom s tou oddychovou zonou - vzdy je to volba medzi niecim a niecim. Ono KNM na tento usek tlaci a je to pochopitelne, pretoze premavka je tu fakt husta. Ale to znamena, ze musia tu byt aj nejake ustupky. Oddychova zona sa ta vybudovat aj mimo nabrezia (zasa nerobme s Kysuce nwm aku romanticku rieku) a mat nejake sidlisko v UP je sice pekne, ale kedy a ci vobec dojde k jeho realizacii je druha vec.
Co sa tyka porovnavania s DS-Tu, s tymto celkom nesuhlasim. Na DS-Tu bola vacsina mostov ovela kratsia, az na ten pri DS krizovali rieku pod ovela priaznivejsim uhlom. Rovnako Vah ma upravene brehy, takze tam bolo jednoduchsie zakladanie a celkovo tu je navrhnute velke mnozstvo mostov s pilierom priamo v toku (na DS-Tu opat len na moste pri DS). Ale suhlasim s tym ze aj tych 400 mil. je dost prestrelenych.