D3 všeobecne

to su tvoje dohady. v tom si dobry a aj dezinterpretacii faktov.

co je lepsie 3272v za den a za 5-6 mil za km alebo nejakych 5.000 aut denne za 30 mil za km :question:

a pri vrutkach 16.000. tu mas clanok, tak neklam…ziadne visnove sa tam nespomina ani obchvat MT. cize palcak ocakaval min. 20.000 intenzitu na dialnici. realne tam jazdi asi polovica.

teraz.sk/vsetko-o-greckej-kr … lanok.html

a opat, vies aj povedat ze to je kolko aut alebo zase len fantazmagorie o tisickach tranzitujucich aut…

A nebolo to nahodou kvoli tomu, ze usek bol rozdeleni na 4 casti a vsetky isli v jednej sutazi?
[/quote]
Bolo. Ale to nič nemení, že sa tam prihlásilo rádove viac uchádzačov o stavanie. Oni tam naozaj chceli stavať všetky úseky, na ktoré sa prihlásili, a nie len do počtu, ako u poslednej našej tzv. súťaži. U nás, keď boli naraz súťažené tri úseky, tak sa prihlásili “až” 5 konzorcii.

Ale ved o tom som hovoril, ze ked sa tendruje dlhsi usek (nie 4-5km), tak je moznost, ze sa zapoja aj ti, ktori by sa normalne nezapojili, A10 sa tendrovala v dlzke asi 70km, ale keby to rozdeleli na useky po 5km (ako to robime dost casto my), tak by sa do sutaze prihlasili mozno len Ionut a Luca, co maju po jeden bager a tatrovku :laughing:

Napr. na D4/R7 sa prihlasilo “az” 9, celkovo na slovensku su podmineky nastavene uplne zle (lebo niekomu to tak vyhovuje), ale to neznamena, ze sa to nemoze v budocnosti zmenit, hlavne treba odstranit momentalne cervenych :wink:

A na slovensku je dost slabse konkurencne prostredie (da sa povedat, ze nulove), pokial by tu nebola skanska, tak tu staviame za 60mio na km :confused:

Ale staviame a presne preto, že Počiatek urobil všetko preto, aby sa jej zbavil :blush: Približne ušetrené peniaze za výhru úsekov Skanskou sa blížila k 150 mil € myslím.
Tj 2 krátke úseky R2 či R3 …

3272 v./24 h na R4 je podla teba uplne v poriadku, ale DS-Turany s intenzitou nad 10 000 Ti stale trha zili. Porovnaj DS-Turany s hociktorym plnoprofilovym usekom R2/R4.

Clanok je len novinarska splet. Znizit premavku vo Vrutkach z cca 30 000 a na kolko udaj chyba a dosiahnut pri Sucanoch 5900. Pri Sucanoch ani zdaleka 30 tisic nebolo. 5900 vo Vrutkach nikdy nebude.

DS - Turany ani nie je čo riešiť. Diaľnica pomohla, niektorým vodičom totiž prejazd Sučanmi, Martinom a Vrútkami vadil pre tzv. “konštantných sedemdesiatkárov”. A keď to bude súvislé až po Hričovské Podhradie, intenzity určite narastú. V Sučanoch semafór hádam ani nie je potrebný. A podľa mňa je rozdiel v premávke medzi Vrútkami a Sučanmi citeľný. Kvantifikovať to neviem, ale celkom dosť áut ide na martinský “obchvat”. Odtiaľ je 1/18 prázdnejšia a za Sučanmi prázdna.

Nemyslím si, žeby stavanie veľkých projektov zvýšilo počet účastníkov v tendri. Z veľkých hráčov dvaja sú domáci (ich vlastníkov z Kostariky, Nového Zélandu, Cypru nerátam :laughing:) a zvyšok sú to v podstate veľký hráči z Európy prostredníctvom ich dcérskych firiem. K tomu v poslednom období tendre vyhrali resp. vyhrajú alebo budú robiť subky Porr, Hochtief atď. Oplatilo by sa ďalšiemu veľkému hráčovi na slovenský trh vstúpiť? Väčšina veľkých aj tak závisí na štátnych zákazkách, najmä tí so zameraním na dopravné stavby.
Celkom som zvedavý, ako tu skončí Impregilo. Vraj už majú cez 150 zamestnancov.
Ak si dobre pamätám, na stavbu Budimír - Bidovce sa prihlásilo 12 účastníkov a Bukov - Svrčinovec asi 10. Potom sa vyhadzovali pre referencie, bankové záruky a pod. a cenovú ponuku predkladalo 3 resp. 5 konzorcií.

no tak nakoniec, zli, zli novinari…to som uz niekde pocul. cesi dobre vedia co robia, su niekde uplne inde co sa tyka ciest a dialnic.

a omyl, Jano, tu vobec nejde o ds-turany. sice D26,5 je moc ale ten usek bol treba. tu ide o to ako sa naraba s intenzitami, podsuvaju sa drasticky navysovane cisla. na D3, pri PO, vsade tam kde treba nejak odovodnit vysoke naklady, resp. ich opodstatnenost. jednoducho sa nemaju co stavat SUVISLE dialnice za 30-40 mil/km pre 5-10-15.000 aut. oproti tomu aj R4 pre 3.272 aut za 5-6 mil/km je uplne super deal… :wink:

Ked vychadzam z tvojho tvrdenia a clanku
"Skanska a Strabag navrhli postaviť 13,5 kilometrovú diaľnicu D1 pri Žiline za najnižšiu cenu 338,29 milióov "
http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/nekonencny-suboj-stavbu-tunela-visnove-firmy-skanska-strabag-vratili-do-sutaze.html
to by bolo vyslo na 25 mil.E/km, ked je 6 mil.E/km “super deal” pre 3272 v./24h, potom pre Visnove by bol “super deal” 13 633 v./24h

R4 mala to stastie na rozdiel od D1, ze tam Skansku nevylucili. Takze zrejme cena je az 409,8 mil.E
http://zilina.dnes24.sk/odstartovala-vystavba-tunela-visnove-zoznamte-sa-s-narocnym-projektom-v-zaujimavych-cislach-207789
teda by to malo byt 30.35 mil.E/km, z toho vyplyva, ze ak tam bude 16 553 v./24h je to podla teba “super deal”. :wink:

Veď sa vykašlať na ľudí čo bývajú v náročnom kopcovitom teréne. Kto to kedy videl aby to takych kopcov kupovali autá. A už duplom, že čo tam lezú tie firmy čo generujú nákladnú dopravu. Kurna, minister devil, by v náročnom terene menil ľudom autá za kravy nech tie ženú po náročných kopcoch! Zatiaľ čo ludia na R4 tie kravy, ženú naozaj, lebo nič iné na tom plnom profile nejazdí :laughing:

Tlačové vyhlásenie ministra Devila, tu od tohoto stola, sa nám rozhodol povedať pravdu!

Ale teraz vážne, devil už raz som ti písal či vieš čo sú kopce a husto zastavané doliny, ktoré sa nedajú obísť. A priama úmera medzi náročným terénom a cenou tiež funguje, nemyslíš? Trepeš take hluposti že až. Asi by sme mali vyhlásiť vojnu Maďarsku, nech konečne budeme mať kúsok roviny, kde postavíme sieť dialníc lebo je to super deal. :unamused:

len aby to nebolo menej, napríklad 15000 vozdiel denne :sunglasses: ale to sa samozrejme nestane, lebo Žilina je uzol a nejaké smerové prieskumy sú irelevantné

Jano1, Ok ale zase zabudas ze bola postavena prieskumna stolna v cene do 2 mld. korun cize vyse 60 mil. eur. bez nej by boli ine ponuky. cize cena je asi 35 mil/km

cas.sk/clanok/212127/minist … roku-2017/

dalej D1 hp- ll za 427,2 mil. eur, cize 38 mil/km + UHRADENE naklady z vyrovnania PPP3 za VYKONANE prace (predpokladam ze najma vykopy a rozne zemne prace) za 48 mil. eur. cize bezpecne cez 40 mil eur/km.

dialnice.info/viewtopic.php?p=121497#p121497

potom to vidim tak ze na D1 hp—ll–ds treba 19-22.000 aut denne. mozno ze budu (pred 10 rokmi by urcite neboli). podobne by mali byt na D3 kde teraz na I/11 15.000 aut denne ale to asi tazko.

pre zaujimavost potom hociktory usek za 15-18 mil/km ked budu intenzity 8-10.000 aut denne. samozrejme toto su velmi zjednodusene priklady ale pre zakladnu orientaciu ze co sa oplati stacia.

funguje aj umera ze ked nie je dostupnost tak nie je ekononomicka aktivita a teda nie su dostatocne intenzity. ked toto nezaujima teba tak mna zase nezaujima aky mate teren. aky pozicaj taky vrat.

A každodenne kolabujúcu dopravu asi spôsobujú tie kravy čo ženieme cez cestu :slight_smile:
Vôbec to nie je vysokou intenzitou dopravy. Hovorím daj mi príklad kde na trase R2 vznikajú kilometrové kolóny.

15 000 aut/24h ťažko ?
Rok 2015:

jasne, cele kysuce denne kolabuju od ZA po skalite komplet. :laughing:

21.743 je na 6 km, nech sa potiahne kusok od brodna s privadzacom KM ako som uz pisal.

Áno devil, denne. Od hranice s ČR až do Čadce sa stojí celé ráno a dopoludnie, taktiež poobede až do podvečerných hodín. Od Čadce do Krásna nad Kysucou je doprava zhustená a spomalená, s výnimkou noci a víkendov takmer nonstop. Od Krásna nad Kysucou až do Radole sa stojí celé ráno a častokrát aj dopoludnia, poobede detto. Od Radole až na vjazd do Žiliny je doprava zhustená a spomalená, až na štvorprúdovke pri Brodne sa zrýchli na akceptovateľnú úroveň.

V opačnom smere je to podobné. Od Budatína je to po štvorprúdovke hlavne v poobedňajších hodinách jedna veľká kolóna až do Radole. Potom sa to rozhýbe a zhustene ale relatívne plynulo sa dá dostať ku Krásnu nad Kysucou. Od stúpania pri Krásne až do Oščadnice je to zhustené a spomalené, od Oščadnice až do Čadce-Podzávozu sú kolóny a stojí sa, prakticky celé popoludnie až do neskorých večerných hodín. Z Podzávozu až po českú hranicu je to relatívne plynulé (ale nie v zime, vtedy sa stojí aj 12 hodín).

Rečou intenzít z roku 2015:
Svr-CA: 11tis. na I/11
CA-KnK: 15tis. na I/11 + 6tis. na starej ceste cez Horelicu
KnK-KNM: 14tis. na I/11
KNM-ZA: 20-21tis. na I/11 + 2tis. na paralelnej ceste cez Rudinu

K tomu si prirátaj nákladný tranzit v roku 2015 vedome obchádzajúci kysucké kolóny cez Makov a Oravu. A to ešte intenzity každoročne stúpajú, veď uvidíme nové sčítanie 2016…

Stavil by som sa, že intenzity v roku 2017 sú nasledovné:
Svr-CA: 15tis. (časť dopravy z KNM/ZA končí v CA a časť sa odpája v smere Raková-Turzovka)
CA-KnK: 25tis.
KnK-KNM: 18tis. (časť dopravy z CA/ZA končí v KNM a časť dopravy sa v Krásne nad Kysucou odkláňa do Bystrickej doliny a smerom na Terchovú)
KNM-ZA: 25tis.

Ale nechajme sa prekvapiť, mne osobne bude stačiť, keď priemer intenzít na trase ZA-SVR bude cca 20tis./24 hodín, čož absolútne stačí na plný profil D3. :smiley:

Pokiaľ viem tak sčítanie a smerový prieskum sa robí len v Prešove (robil). Podľa starej metodiky by tie čísla mohli byť reálne, podľa novej za 2 roky až taký nárast nepredpokladám, keďže sa trasa vôbec nespriechodnila.

Navyše 15 000 voz/24h je predsa nedostatočné pre D ehm R 24,5/80 … Ale pre R 24,5/120 stačí 7000 voz/24h :smiley:

Zase mas cudne pocty. Prieskumna stolna stala podstatne menej, zhruba takato cena:

od aquila » 18. Mar 2007 16:19 v teme D1 tunel Višňové

Az nasledne zase Dzurindova vlada po rokoch necinnosti rozhodla, ze dodatkami zmeni prieskumnu stolnu na unikovu a samozrejme za nehoraznu cenu. A prave zmena na unikovu stolnu predrazuje terajsiu vystavbu tunela pretoze sa cast unikovej stolne musi burat na oboch koncoch a zaroven sa musia vyrazit stovky metrov novej stolne, ktora sa prerobi na unikovu.

Si pozri fotky ake pripravne prace boli vykonane v ramci PPP, skoro ziadne. Prevazne len zhrnuta ornica, ktora dokonca na niektorych usekoch bola rozhrnuta naspat v rokoch 2011-12. Nieco sa robilo na portaloch tunela. Realne tie stavebne prace nemali hodnotu viac ako par milionov, teda dalsie desiatky mil.E v lufte.

Ked zaratam aj tieto nezmyselne preslapy politikov, tak je to (427 + 410 + 60 + 48) mil.E / 24.8 km = 38.1 mil.E/km

ja som uviedol zdroj a ty si uviedol post od admina. :unamused: to ze prieskumna stolna predrazuje stavbu je mozne. na druhej strane preto je PRIESKUMNA ze sa vdaka nej zistili podrobnosti ktore pomozu stavitelovi. myslis ze bez prieskumnej stolne by boli ponuknute ceny v tendri ake si uviedol :question: tak urciteee…

to vies takto zhodnotit ? beriem to ako nazor a nie ako fakt. pre nasu debatu je podstate jedno ci 38 alebo 40 mil. som naozaj zvedavy ci tam tie intenzity budu vzhladom na to ze pri h. podhradi sa doprava rozdeli. podla toho citam mozno sam mas pochybnosti ci na D1 hp-ds bude 20.000 aut.

vo ZV su intenzity od MUK neresnica 20 tis. po odbocku na sekier (semafor), po koniec mesta (odbocka na lieskovec - urovnova krizovatka, bez odbocovacieho pruhu na odbocenie dolava) 12.800 a po zaciatok buducej R2 pres z. slatinou 15.900, prechadza sa plynule aj ked som isiel piatok poobede. evidentne mas iny meter na plynulost. stale si myslim ze nie je ziadny dovod stavat D3 KN-oscadnica a D3 brodno-KM max. dialnicu po buduci privadzac + privadzac. a tym padom sa odbremeni X radola.

ano Milan, 15.000 aut pri cene 40 mil/km nestaci a 7.000 aut pri cene 13 mil./km staci.

Je zjavne, ze nechapes alebo nechces chapat rozdiel medzi prieskumnou stolnou a unikovou stolnou.

Dal som si tu robotu a nasiel som skutocnu cenu prieskumnej stolne tunela Visnove. Uznavam, ze na Aquilove udaje sa spolahnut neda.

Prieskumna stolna tunela Visnove bola prerazena 24. augusta 2002

Vyrocna sprava za rok 2002 SSC
Visnove - Dubna skala prestavanost k 31.12.2002 bola v sume 268 227 tis. Sk.

http://www.ssc.sk/sk/o-nas/vyrocne-spravy.ssc

Teda to malo stat 268 mil.Sk, a mal sa stavat tunel, lenze dodatkami Dzurindovej vlady namiesto stavby tunela sa budovala super draha unikova stolna, ktorej cast bolo teraz treba zburat a navyse razit nove koncove useky unikovej stolne, aby sa nou dalo vyjst von. Cela suma nad cenu prieskumnej stolne je Dzurindove chybne politicke rozhodnutie.

A konecne pochop, ze bez tejto unikovej stolne by cena za tunel bola nizsia, kedze by nebolo treba burat a razit stovky metrov unikovej stolne navyse. Uloha prieskumu bola splnena 24.8. 2002.

Nie, nemam pochybnosti. Ja som presvedceny, ze v roku 2020, ak bude Visnove otvorene este v roku 2019, na useku HP-LL bude intenzita podstatne nizsia. Moj odhad je 12-13 tisic pre HP-LL. Pre LL-DS odhadujem okolo 18 tisic. Teda LL-DS aj pri zapocitani politickych nezmyslov bude “super deal”.

predpokladaná cena stavby povrchového variantu: 369 935 994 €
EIA 2016: D3_KNM_zámer_8.6.2016.pdf str. 21

teda 33,0 mil.E / km.

Samozrejme dalsimi upravami by sa tam dalo dost usetrit. Zmenit prelozku I/11 pri Brodne, estakadu KNM zredukovat na minimum, teda mimo rieky po povrchu a nie po moste, s minimalnym nasypom, most ponad dialnicu Radola-KNM. Kedy bolo KNM naposledy zaplavene? Ja si nic take nepamatam.

A co sa tyka KNM - Oscadnica treba pouzit I/11 ako lavy pas dialnice, postavit iba prelozku - obchvat Krasna v dlzke 1,8 km. Tranzit pojde po dialnici a kto nechce ist po dialnici musi ist aj cez obce.
https://www.google.sk/maps/dir/49.3843919,18.8398606/49.4001421,18.8413673/@49.3896712,18.8400264,2856m/data=!3m1!1e3!4m2!4m1!3e0