D3 všeobecne

@Vlados môj pohľad je, že aquila chce šetriť na naozaj nesprávnych miestach. Pohronská R1 je krásny príklad toho, že šetrenie na parametroch či paralelnej cesty (tu až extrémne) je hlúposť. Podľa tvojho príkladu nekúpim ani Oktávku, ale Formana, veď diely sa dajú ešte zohnať lacno.

Správnou cestou je kvalitne urobená súťaž a spolupráca medzi organizáciami. Johnan napríklad spomínal vysoko reálnu úsporu kvalitnou súťažou na CA,Bukov - Svrčinovec.
Všetci sme videli ako dopadli tendre za zlodejského Počiatka a ako za Figeľa.

Taktiež sme podľa Figeľových tendrov videli, že reálna cena za úsek je okolo 60-70% expertízy. Viď. aj poslednú súťaž na tankodrom v Turci.

Tak keď si to zrátame na napr Brodno - KNM, tak 60% z 320M je okolo 200M, čo dáva cenu okolo 20 mil €/ km. A to musíš uznať, že je cena na slovenské pomery a terén asi adekvátna. Navyše kedysi bola expertíza na tento úsek práve na úrovni 200M, potom ale po Figelových tendroch Počiatek čaroval a ceny vyskočili práve o tých 40%.

Práve tu je pes zakopaný, v kvalitných tendroch, určite nie šetrením na húsenkových dráhach alebo kašlaním na paralelky.

Keď to silou mocou chcete bez pralelenej cesty tak to dajme ako cestu I. triedy s vlastnosťami, ktoré som spomínal vyššie… teda ako v Čechách I/11.

Zaujímalo by ma či sa robili nejaké odhady na tranzit z juhu smerom na Čadcu po dokončení teraz rozostavaných úsekov D3, plus D1 od Hričovského Podhradia po Dubnú skalu. Myslím aj ťah od Žiaru nad Hronom na Martin a potom novým úsekom D1 cez tunel na Lietavskú Lúčku a hore na Čadcu. Ukáže to reálny život, ale predpokladám tam nárast dopravy.

Preposielam link zaťaženia ciest Žiliny
https://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/uzemny-generel-dopravy-mesta-zilina
Reálne počítané z roku 2015 zaťazenie začiatku úseku I/11 je cca. 20 000 vozidiel/24h
Odhad na rok 2025 je 31 500 vozidiel/24h. - s taký zaťazením sa nepočita ani na úseku D1 Hričov - L.Lúčka, kde bude 22 000 vozidiel/24h. Pre zaujímavosť terajše zaťaženie cesty cez Strečno je 28 782 vozidiel/24h. a to nikto nepolemizuje, že diaľnicu treba.

Oprava: odhad na rok 20025 na zaciatku cesty I/11 som nespocital prelozku cesty a dialnicu
dialnica: 31 571 voz./24h
prelozka cesty I/11: 10 836 voz./24h

Sucet: 42 407 voz./24h Žilina smer Čadca

je asi 10.500 aut na D1 dsk-tur. cakalo sa okolo 20.000. super priemyselne mesto MT a prazdna dialnica. zdovodnovat to nejakymi pripajacimi pruhmi je az nedostojne vyhovaranie sa. ten usek usetri aj 50% casu a predsa sa poriadne nevyuziva. napriek tomu je to potrebny usek a 10.000 je dostacujuca intenzita pre ten usek ale pre tunelovy usek v plnom profile to asi dostatocne nie je. na to nemusime byt odbornici z MF ani MD. chapes uz ironiu ?

hlupost. lepsie je ked sa striedaju kvalitne cesty a menej kvalitne ako suvisla kvalitna a potom suvisla nekvalitna cesta. snad pochopis preco.

najskor 5 teraz uz 8 K NA…to mas kde, na celej trase D3 asi tazko…R2 si obhajim tam kde ju treba. bud ako nejaky obchvat v poloprofile alebo ako plny profil s priaznivym pomerom ceny a intenzity, dostatocnej uspory casu. to ty neobhajis pri D3, pretoze na 40 mil za kilometer ceny urcite nestaci mat 10.000 intenzitu.

tam kde sa neda ist inac treba zrusit spoplatnenie, nie je zase toho vela, par kratkych usekov. to este nie je dovod mat paralelne nevyuzivane kapacity.

a ako by si sa vysporiadal s BA ked vieme ze auta idu do mesta. npr. rano zo senca by sa islo po D4 cez jarovce a odtial po D2/cez petrzalku do mesta…tak urciteee. tie auta by isli po seneckej-vajnorskej/roznavskej ktore by tych XX.XXX aut asi tazko zvladali. ale hlavne zeby sme nemali zlu dialnicu ponad hlavu ludi, kt. chcu mat vidiecky klud v meste…

neviem preco je adekvatne 20 mil/km na rovine. na R2 pstrusa-krivan sa tu kritizovala cena 17 mil./km. zeby iny meter ? ked nemas vlastne peniaze tak si nekupis ani formana. ty ale chces byt nieco ako starosta dediny kde ludia maju same formany, nie je na prevadzku skoly ale pan starosta si kupi mercedes. lebo on nebude jazdit na podradnom aute.

visnove v superkvalitnom tendri + zapocitanie nakladov za prieskumnu stolnu ktoru vyrazili uz davno je okolo 30 mil/km. takze tazke useky su VZDY drahe.

devil:

Intenzita dopravy uz v roku 2015 v useku Brodno - Kysucke nove Mesto bola 18 979 voz/24h.
Vtedy prebiehalo realne pocitanie aut na ceste.
Tak tu nezavadzaj s cislami 5 a 8 tisic.

cesta I. triedy ako v cechach za cenu ako v cechach, MUK, 4 pruhy, 100-110 km/h a bez spoplatnenia. presne to pisem uz davno. to je presne to co sa da urobit zo sirokych ciest 11,5. aj na trase R2 sa to da urobit na vela km len zrovna nie cez mytnu alebo na soroske co su najhorsie miesta.

a kolko aut by z toho jazdilo na dialnici :question: nieco medzi 40-60% :question: staci ked cestu opusti polovica aut a uvolni sa natolko ze druha polovica je nema dovod opustit. ibazeby vacsina aut bola tranzit co vieme ze nie je.

devil:

Predpoklad na rok 2025 pri vybudovani dialnice je:
dialnica: 31 571 voz./24h
prelozka cesty I/11: 10 836 voz./24h

Sucet: 42 407 voz./24h Brodno smer Kysucke nove Mesto

take intenzity su neni pomaly ani pri trnave :wink: 42 tisicom neveris snad nikto..

a este mi povedz ako by bolo na tej ceste aut rovnych 1/2 obyvatelstva ved to ani v BA tolko nie je :smiley: :smiley: ten odhad je nejaka pekna hlupost :smiley: este 30 000 sucet by som ti veril…ako ked je tam teraz 19 000 spravis za 9 rokov 42 000 ako??? to tie auta budes klonovat??? to je tak nerealne cislo ze mi to do hlavy nejde vopchat… realne mas narast dopravy 5% za rok tak ked pridam 60% za 9 rokov (lebo sa kumuluje) tak mi vyjde 19000 zaklad + 60% je 10 000 nieco tak mam tych presne 30 000 este raz AKO???

Preco nie, keby bola dialnica az po hranice s napojenim na dialnicnu alebo rychlostnu siet v Poľsku, bude tu odklonena tranzitna preprava cez Oravu.

tomu ani sam neveris, ze to odkloni transit z Oravy, :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: toto je taky vtip paradny :smiley: :smiley: juj si mi predlzil zivot o pol roka :smiley: :smiley: :smiley: a este mi povedz ako chces dostat zdrojovu nakladnu dopravu z Oravy na kysuce… trstena PP, tvrdosin PP, NO Punch, nizna PP, DK PP :smiley: :smiley: a este ked mas tranzit alebo zdroj ciel Krakow BB tak naco pojdes na kysuce???

Ja som si to nevycucal z prsta:
enviroportal.sk/eia/dokument/228802

Hoď dotaz na plánováčov.

ked idem z BB do krakowa tak cez kysuce je to 90 km navyse oproti orave je jedno odkial kam ides staci ze prechadzas BB a KR. z Prievidze je o o 40 km dlhsie, cez Trencin je to dlhsie oproti CZ…cize z tohto mi jednoznacne vychadza, ze kysucky tranzit je zdroj ciel ZA a MT. oravsky tranzit nie je taky velky co sa tyka medzinarodneho vyznamu, skor toho medzistatneho. cize PL-SK. teda ZIADEN tranzit nebude odkloneny z Oravy na kysuce lebo sa to nikomu neoplati. a kamionisti v NO hovoria, ze ak zavru most v niznej tak nebudu robit obchadzku 100 km cez kysuce ako … (vieme ake slovo tam patri.) tento generel z ZA je zaujimavy ako je jasne ze ZA ma zasadny gravitacny vlyv na kysuce. ja si to uvedomujem a uznavam tak ako uznavam potrebu D3 zo ZA do KNM. ale 42 000 je cislo ktore by som fakt chcel vidiet z coho im vyslo. lebo mne to nijako nevyhadza nech vezmem akekolvek data pritiahnute za vlasy…ani donovaly, ani branisko zatial nema take intenzity aby kopirovali to co vyslo z prognozy…nie to este ZA ktora ma sice gravitaciu potrebnu na rast dopravy ale nie objem obyvatelstva. budem si stat za mojimi 30 000 +/- 10% ako odhadovu pripustnu chybu :slight_smile: co je dost a treba dialnicu ale ten clovek co napisal 42 000 by mal vratit titul…

Maxx787:

Ing. Marek Drličiak, PhD.
marek.drliciak@fstav.uniza.sk

Možeš dať dotaz.

v roku 2025 zistime pravdu, potom uvidime ak tam tych 42 000 +/- 10% nebude, tak mu napisem aby vratil titul :smiley: :smiley: ak bude, tak sa tu na fore tomuto cloveku ospravednim

Ja verím. :smiley: Už teraz to odhadujem v špičke (pred/po prázdninách a pred/po sviatkoch) na 30 tisíc. :wink:

Je mi jasne, že intenzitu je ťažké odhadovať dopredu, ale tento úsek je potrebné riešiť. Čo ma zarazilo, s akým nízkym zaťažením počítajú na úseku Strážov - Brodno. Len 5500 voz./24h

Treba si uvedomiť, že po dokončení celej D3 budú aj celé horné kysuce, ktoré v súčasnosti dennodenne dochádzajú do ZA a zo ZA cez Veľké Rovné práve kvôli kolónam v Radoli (ktoré už tým pádom odpadnú), tvoriť intenzity medzi CA a ZA. :wink: K tomu si prirátajte dokončenie obchvatu Třinca (čiže už žiadne kolóny na semafóre v Třinci a celkovo zrýchlené prúdenie vozidliel z ČR do Svrčinovca), ďalej napojenie Poľska na D3 v Skalitom, ďalej zhusťovanie prevádzky medzi CA a KNM v dôsledku obmedzovania rýchlosti na polprofile pri Oščadnici, ďalej prechod na trojzmennú prevádzku vo veľkých závodoch KNM a ZA, ktorý sa už deje, a s tým spojenú vyššiu výrobnú kapacitu (= viac nákladných vozidiel), ďalej otváranie nových priemyselných fabrík so stovkami zamestnanov v Krásne nad Kysucou (a s tým spojená nákladná i osobná doprava), a do toho celoplošne narastujúci podiel automobilovej dopravy (čoraz viac novo zaregistrovaných vozidiel, čoraz viac nákladných vozidiel na úkor nákladnej vlakovej dopravy). Jednoducho región Kysúc a Žiliny chytá druhý dych, pribúda ľudí, pribúda vozidiel, pribúda pracovných miest, pribúda priemyslu. D3 má oveľa väčší význam ako si myslia bratislavskí analytici, ktorí nepoznajú pomery v regióne. :wink:

usek ZA brodno KNM sa mal riesit uz davno, miesto svr. sk. teraz je tam 19 800 +/- 5% (toto uz nie je odhad ale meranie vyhodnocovane statistikou) teda na D3 aj spoplatnenu sa moze premiestnit skoro cela doprava teda ak by teraz ten usek bol spusteny tak by tam mohlo byt tak 15 000 +/- 10% a kysuce by boli bez problemov po dostavani obchvatu Cadce. dokonca aj vtedy ak by sa neriesila hned druha rura horelice.
Nizke intenzity na ZA str. ZA br. su zapricinene prave tym co som hovoril, ze drviva vacsina dopravy, 75% to vyzera v sucasnosti, nie je tranzit cez ZA, ale zdroj/ciel, vsetci chapeme preco: krajske mesto, silne vazby s kysucami, KIA a dalsi priemysel…