Ahoj, je tam chyba, o ktorej vieme a pracuje sa na naprave. Zatial prosim nenahravajte. Tie, ktore si uz nahral sa uz zobrazuju. Dakujem.
Ok, super
Zatiaľ teda pridávam také skúšobné video z mostu Vŕšok.
http://youtu.be/ljxnVcnqjXg
Paradne, zase nieco nove:) dakujeme
Prosim vas ta mostovka je na na nejakych kolieckach? ako ju posuvaju? to je urcite pekna vaha..
Tlačí je v podstate hydraulika, a vysúvajú ich vlastne po nejakých klzných telesách. Keď som sa tam bol pozrieť, tak z dola je konštrukcia natretá olejom, aby sa lepšie pri vysúvaní kĺzala.
Dialnica, vďaka za fotky. Je na čom sa kochať. Ale škoda, že len na MÚK Svrčinovec, na mostoch Vŕšok a Čadečka, či tunel Poľana. Avšak takéto pokroky na všetkých stavebných objektoch, ktoré by evokovali, že SO budú ukončené ku stanovenému dňu odovzdania stavby /jeseň 2016/, nepozorovať.
plš… není zač, dajme tomu že rád sa prejdem
No stále nejak nechápem ako chce VHS stihnúť ten most Valy. tam stavajú akurát tak žeriavy. Dokonca tam museli že vraj rozbiť základovú dosku na nejakom pilieri lebo ju zle zabetónovali.
Na Valoch, Rieke a ostatku to bude podľa mňa závisieť od počtu váhadiel. Čím viac ich bude, tým rýchlejšie spravia nosnú konštrukciu. Už ale nie som si istý, koľko ich mal VHS na DS-Turany(asi 8 plus jeden požičaný). Čo rátam, len na Valoch a Rieke bude treba asi 18 váhadiel, ak by to chceli naraz stavať, čo pochybujem že tak bude. Mostné polia kde sa stretnú dve váhadlá majú 92 metrov. Z toho povedzme komora môže mať 5 metrov na jednu stranu(tak to je napr. na DS), takže máme 82 metrov. Odčítame spojovací záber 5 metrov. Vydelíme dvomi čo je 38,5 metra. Takže jedno váhadlo by spravilo 7,7 záberu, teda 8(jedno váhadlo spraví jeden navyše). Ak rátame, cyklus letmej betonáže mal by byť 7 dní(môže byť aj polovica, ale to nepredpokladal by som), tak je to 8 týždňov. K tomu treba treba pripočítať postavenie váhadla a jeho rozobratie(neviem). Taktiež veľkosť záberu môže byť aj 7 metrov(v takom prípade 5 záberov, ale to sotva), Skanska pôvodne pri Košiciach mala robiť 3 metrové zábery, upravilo sa to pre čas a náklady na 5 metrov, ak si VHS dá upraviť konštrukcie váhadiel, alebo také zoženie. Tu je niečo k tomu: equark.sk/index.php?cl=article&iid=804
Viem o troch mostoch stavaných technológiou letmej betonáže. SO 243-00(tu si zmena stavby pred dokončením a stránka shp odporujú, shp hovorí o technológii na pevnej skruži), Valy a Rieka. Chcem len povedať, že síce harmonogram nepoznám, ale až tak strašné zatiaľ sa mi to nezdá.
Tie výpočty sú len tak na predstavu, nemusím mať ani len správne čísla.
Technicky to je mozne v podstate bez problemov postavit nacas. Otazne je, ci to dokaze firma ako VHS, ktora aj na relativne lahkom useku Janovce-Levoca meska vyse 15 mesiacov.
Otázne to je, to je pravda. Budem radšej skeptik.
Problémom by ale na tomto úseku peniaze byť nemali, tak hádam na rozdiel od Jánovce-Levoča a DS-Turany si dajú načas, kde si myslím, že je hlavne problém v peniazoch. Videl som na Dubnej Skale, keď ich váhadlá stáli dosť dlho a mohli sme hovoriť nie o 7 dňových ale o mesačných cykloch… Potom sa to rozbehlo, tak vari tu nebudú problémy.
DPS už to má pekne rozostavané. Ale kým na Vŕšku oceľovú konštrukciu postavia a spriahnu betónovou mostovkou a vybavkajú sa na križovatke Svrčinovec, tak si tiež myslím, že to tak rýchlo nebude. Uvidíme počas leta a vtedy sa už bude dať aj bez harmonogramu v ruke hovoriť, či to vyzerá nádejne.
Aj na obchvate ZH ci D1 Levoca-Jablonov mali problemy s financiami a predsa sa tie stavby vyraznejsie nezdrzali, naopak, este predbehli aj o rok dlhsie rozostavane useky VHS. A naopak, peniaze nie su problem ani pri kartelovych usekoch (Svr-Sk, HP-LL a Ps-Kr) a predsa na nich ta ista firma znacne meska na vsetkych objektoch, ktore ma na starosti. Takze ja by som tej nizkej cene neprikladal az taku dolezitost, aj ked istotne nejaky vplyv na dobu vystavby ma.
To je pravda, obchvat ZH na moje prekvapenie nakoniec stíhli, hoci asi polrok predtým som tvrdil, že to môžu stíhnuť, lebo to nie je až tak zložitá stavba ale potom som si už istý nebol, no počasie zahralo do karát v prospech STG.
Eurovia je tiež v strate, ale ide im to fajn, čo vidím na fotkách. Myslím, že im sa to podarí preklenúť v pohode a obchvat ZA ich dostane do ziskov. Odovzdanie tento rok by ma veľmi potešilo, najmä ako vodiča. Ten úsek po 1/18 mi veľmi vadí.
V prípade VHS a Levoče je jasné, kde sa to dosť pokazilo. Tá tragédia a následné predĺženie výstavby a už úplné prispôsobenie tempa prác predĺženiu. Ďalšiu tragédiu ani nekomentujem, ako rýchlosť vykopania zárezov, dokončovačky mostov. Iné ako peniaze si neviem predstaviť ako dôvod, že to nebolo tento rok odovzdané. Tu je to pravda, že boli pred polrokom ďaleko pred STG v ZH a nakoniec STG to urobil a oni nie.
DS-Turany je kapitola sama o sebe, tu ten polrok ešte prežijem.
Fričovce-Svinia som zvedavý či stíhnu tento rok, môžu a nemusia.
Som si trochu zabilancoval.
Teraz úvaha. Nehovoril by som o nízkej cene, vysokej cene ale všeobecne o peniazoch. Proste, ak nevyplatím subky na jednom úseku, tak mi neprídu len vďaka mojím sľubom a pre moje pekné logo na druhý úsek. Teda prídu, ale už môže nastať situácia, že oni si budú diktovať podmienky, ako vyplatenie dopredu a pod., čiže o 60 dňových lehotách splatnosti si môžem nechať snívať. K tomu reštrukturalizácia, počas ktorej sa nevyplatenie neberie v úvahu, sanovanie stratových projektov, ktorých by som sa logicky mal čo najskôr zbaviť. Banky asi tiež moc ochotné požičať nie sú, takže idem len na to, na čo mám, cez leto ako bola aj tu info, aj výplaty meškali. Majiteľ čo to dal(myslím, že to bolo akože na nové projekty), viac asi nedá, načo, veď legislatíva umožňuje to, čo už sme bilancovali vo vlákne DS-Turany, kde KN.SK správne poznamenal, že už v oveľa menšom merítku prišli dodávatelia v rôznych oblastiach priemyslu a služieb o milióny pre nevyplatenie, hoci vyhrali súd(však zmluvy sú pravé) o nároku na svoje peniaze, ale už nebolo z čoho menším dať. A ak ešte na druhej strane je šikuľko, ktorý peniaze z firmy bral, kupoval deťom za ne autá, byty, poprepisoval svoje majetky, takže ani on ani firma nemá nič, to už je škoda platiť právnikov. Prechádzam už ale do politiky…, to by som nerád, ale asi nejako takto to je.
Jarino, veľmi dobre si to v skratke vystihol.
Skutočne ten posledný na stavbe, živnostníci, malé firmy, .. na tento model “financovania” doplatia, zakapu, skrachujú, možno niektorých to položí psychicky, neuživia rodiny, rozpadnú sa im vzťahy a možno aj horšie… A víťaz tendra - kvázi veľká firma co to mala postaviť sa bude smiať (teda majitelia) ako so všetkými vybabrali. Pritom mnohé tieto veľké stavebné firmy uz ani nemajú odborníkov na výstavbu, takmer všetko outsourcujú. Na takmer všetko si najímajú ľudí a sub-subfirmy.
Dnes manažérsky spôsob riadenia “win”, americký systém spôsobuje, ze vlastne veľký tender môže vyhrať firma, ktorá nemá históriu, odborníkov (Zabezpečí si to cez zahraničného partnera) a vlastne stavbu cez najatých manažérov zrealizuje prostredníctvom malých a menších firiem… Ušetrí obrovské peniaze na špeciálnych zariadeniach, strojoch,… a navyše ma neskutočne páky na buzeraciu týchto firiem, núti ich do nereálnych cien a časových limitov, oveľa ľahšie im nájde dôvod na nevyplatenie zákazky, … a pod.
Keď na rozrobenie úseku Sv-Sk detským uvažovaním zhruba rozdelím práce na tri roky /uznávam, že je to pritiahnuté za vlasy/ dostanem:
2014 - prístupové cesty - zač. jesene ešte neboli všetky prístupové mostíky
pilotáže, základy a piliere mostov - splnené len most Vŕšok, MÚK Svrčinovec na 2/3, pilóty odhadujem, že nie sú pod všetkými mostami viď schéma od Budowniczy S skyscrapercity.com/showpost. … count=1789
portály a razenie tunelov - na Poľane vyrazené len po 200 m v P-rúre, aj Ľ-bezp.št.
2015 - mostovky mostov
zhotovenie zárezov, násypov, piloty opor. múrov
dokončenie razenia tun. + sek. ostenie
2016 - dokončovačky na mostoch /rímsy, izolácie, zábradlia/
položenie všetkých vrstiev vozoviek /štrky, cement. stab., asfalty/, dokončovačky
dokončenie sek. ostenia a montáž technologie v tun.
Keď sa súdne 12 r. decko /nie dospelák, nebodaj odborníci Milan a Ján/ na to pozrie, tak vie, že koniec 2016 je pasé /aj keby tam robilo 4x viac ľudí si nepomôžu, lebo si budú navzájom zavadzať/
.
pls, ale ved cena tohto diela je preto taka aka je, aby to za ten cas stihli, aspon tak ma tu nedavno ini presviedcali a ty to teraz vyvracias…
Kanky, to vyhlásenie svatej Sk-trojice posilnenej o MTS, že dokončia úsek do jesene 2016, už splnilo účel = manipulácia s cenou.
Ostalo už len na čudovanie sa pre Slovákov, kde sa DPS s STG na tomto úseku ponáhľajú, keď VHS funguje ako dokonalá brzda. Vysvetlenie by bolo, že DPS, MTS a STG majú pripravený dostatok ďalšej práce doma /R2 Ps-Kr, D1 Fr-Sv, D1 HP-LL/ či v zahraničí. Ale nemám predstavy, ako vyriešia meškajúce VHS, čo im tzv. solidárnou zodpovednosťou spoluúčastníkov konzorcií vyženie z účtov peniaze. Až teraz som pochopil tie divné tanečky spoločníkov v konzorciách, kde sú VHS účastníkom, že títo do reštrukturalizácie VHS prihlásili pohľadávky voči VHS pre prípad krachu spoločných konzorcií.
Tie vysúvané dvoj rámy na mostoch Vŕšok a Čadečka, budú mať záverečnú farbu sivú ? Alebo to je len základná farba ?
Pozri sa, čo vedľa na úseku Skalité-Št. hranica prevádzali stavbári z VHS. S veľkou pravdepodobnosťou to bude podobné gallery/image_page.php?album_id=147&image_id=8982 . Tie Rempove staršie fotky od hranice majú zábradlia modré /predpokladám základovka/ a žlté. Ten oceľový dvojtrán je sivý, ale presný RAL dľa DIN nestanovím.
Oceľové diely, čo prichádzajú na stavbu sú pravdepodobne už z výrobného závodu /niekto tu prezradil komárňanská lodenica/ opatrené základným aj vrchným náterom. Zvárači v miestach zvarov náter na oceli opravia, či doplnia. Ten náter by mal byť špeciálny protivibračný, nakoľko každý utlmený decibel sa počíta. Bude sa počítať aj na českej strane na Hrčave, čo tu niekto pridal. Kto má blízko k ľuďom, čo zvárajú mostovku mohol by osvetliť bližšie.
plš: No dvojrámy na moste Vŕšok sú dovážané z komárna-lodenice a zvára ich firma Moget Čadca. Na moste Čadečka ich zvára firma z krasna, neviem názov a tí si ich vyrábajú sami v krasne. Čo som počul tak hento ma byť už výsledná farba, len som sa chcel uistiť.