A tunel Horelica tak skoro asi rozšírenie nečaká.
No ja som niekde v médiách narazil na správu, že obyvatelia sa búria, lebo v Čadci treba zbúrať nejaký ten dom a zobrať nejaké záhrady. NDS argumentuje práve polohou tunela Horelica, že s diaľnicou sa už nemôže hýbať, lebo ďalší pruh musí byť vedľa prvého. Osobne to vidím na vyvlastnenie najmä na fotke č.87 na www.highways.sk, úsek D3 Oščadnica - Čadca. (Škoda, že tu tú fotku nemôžem vložiť).

Prečo by jeden pruh musel ísť vedľa druhého
![]()
nemusi, ale to zavisi od terenu … moze ist aj cikycaky medzi tymi domami, vid: highways.sk/highways/img/Cad … adca89.jpg ![]()
Aquila ďakujem za vloženie fotografie, je to takto názorné, čo som myslel.
No ja neviem, myslíš si, že by to bolo možné, aby boli od seba nejako veľmi vzdialené? To som ešte nikde nevidel a navyše to možno ani nedovo+uje norma na stavbu diaľnic, nie?
Teda čo ja viem, diaľnica musí spĺňať isté minimálne parametre, čo sa týka polomerov zákrut a stúpania. Návrhová rýchlosť je 130 km/h a tomu sa podriaďujú práve najviac tie zákruty a v druhom slede tie stúpania. Ak nemôžeš dodržať percento max. stúpania zaradíš tretí pruh pre pomalé vozidlá. Ak nemôžeš dodržať polomer zákruty, môžeš ísť na nižšiu návrhovú rýchlosť, ale menej ako 100 km/h to myslím nemôže byť, inak to nie je diaľnica. Z toho vyplýva záver, že cik-cak pomedzi domy to isto ísť nemôže, lebo nedodržíš tie oblúky zákrut.
Nemyslel som kľučky pomedzi domy, ale myslím, že by to ani nevadilo, keby boli od seba tie pruhy. V ČR na R1 je (alebo skôr bude) tunel kde jeden trojpruh ide nad druhým trojpruhom.
rbarat: no to nei je problem ak nebudu tie pruhy vyslovene pri sebe.. uz som viac krat videl dialnicu, kde miestami boli od seba jazdne smery niekolko stoviek metrov
rbarat: no to nei je problem ak nebudu tie pruhy vyslovene pri sebe.. uz som viac krat videl dialnicu, kde miestami boli od seba jazdne smery niekolko stoviek metrov
Ď. tak toto som naozj ešte nevidel, ale verím…
Niesom si isty ale ak si dobre pamatam tak uplne nezavysle su vedenia smerou na dialnici medzi ULMom a Stuttgartom
aspon kedysi to tak bolo uz som tade roky nesiel tak neviem ci to neprerobili
Oba smery vedené ďalej od seba sú aj na rakúskej A2.
Oba smery vedené ďalej od seba sú aj na rakúskej A2.
jj, smery su tam vzdialene v 1 mieste aj viac ako 1 km. Okrem toho je to uplne bezne napr. v Taliansku, kde je hornaty teren s roztrusenym osidlenim
aj na rakuskej A4, ktora vlastne zacina na roznych brehoch dunajskeho kanala a az po par km sa spaja do “subeznych” pruhov ..
a A2 je v tomto v rakusku prebornik ![]()
Pár pekných záberov z tunela Poľana je na stránke Ing. Petra Makáska: ![]()
http://makasek.ic.cz/foto_index.php?galid=11
Napríklad:

V trase úseku momentálne prebieha podrobný inžiniersko geologický prieskum, bude prebiehať až do októbra 2007: ![]()
http://www.obeccierne.sk/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=41&Itemid=189
Je to potvrdené, prieskumná štôlňa tunela Poľana účel, t.j. prieskum, splnila, momentálne sa spracováva projekt pre obe rúry tunela: ![]()
Tak to je dobrá správa pre celú D3. Dúfam, že sa nebude váhať.
Super správa. Zaujímavé, že na tomto úseku sú 2 tunely, ale hovorí sa v podstate len o Poľane (aj keď teda v tom článku sa spomína aj existencia druhého).
Ako to teda je s tunelom Svrčinovec? O ňom sú nejaké info? Dúfam, že takisto pôjde na plný profil (môj osobný názor je, že žiadny diaľničný tunel by sme už na polprofil stavať nemali).