D3 Svrčinovec - Skalité | tunel Poľana, Svrčinovec

Od kterého portálu se razí průzkumná štola? Je to dovrchně nebo úpadně?

Razí sa od západného portálu,čiže dovrchu.

Kvůli odtoku podzemní vody.

dialnice.info/viewtopic.php?t=5883

Kym napr. na D1 Branisko-Siroke-Fricovce (na 6 km) su kazde 3 km krizovatky - jedna ciastocna a dve uplne, na D1 Svinia - Presov (na 7 km) su dve uplne krizovatky na konci useku a este jedna je planovana v strede useku, pritom na D3 Svrcinovec - hranica s Polskom na 15 km boli dve krizovatky vypustene, aby sa nemohlo uvadzat do prevadzky po castiach.

Najprv SSC a neskor NDS (ved to boli ti isti ludia) sa vsemozne snazia kuskovat stavbu napr. rozdelovanim na etapy - 3 km bez napojenia na cestu stavat viac ako 10 rokov, nulta etapa tunela Polana sa da stavat bez problemov 2-3 roky, potom zo dva roky vybavovat povolenia na stavbu a potom aspon 5 rokov stavat polovicny profil.

a si si isty ze su to porovnatelne veci? npr. vzdialelenost dialnice a starej komunikacie ci terenne podmienky.

do istej miery to je porovnatelne, napriklad na dialniciach kazde 3km MUK je nenormalny luxus. na dialniciach by mali byt MUK tak kazdych 10-20km podla toho ako su blizko/daleko mesta. resp je ina situacia v okoli napriklad BA …

uplny luxus je to na useku jablonov - fricovce na 15 km dialnicnom useku je 6 MUK … pricom MUK na dialnici, to je 200-500 mio skk navyse …

aj v pripade PB su na 10km 3 MUK, pricom PB centrum bude extremne draha ..

a paradoxne tych 15km je idealnych pre dialnicu ..

Krizovatka Cierne by bola porovnatelna (alebo cosi drahsia?) s krizovatkou Fricovce, aj ked D3 je od starej cesty dalej nez D1 pri Fricovciach, ale vetvy su navrhnute inak. Dlhsia vetva na Fricovciach je dlzkou zhodna s kratsou vetvou v Ciernom. Tato vetva by vsak stacila na prepojenie D3 s I/12.

So Skalitym je to horsie.

SR, ktorá je rozlohou malá krajina si nemôže dovoliť mať križovatky len každých 15 km a okrem toho problémy sú dva: nielenže malá krajina, ale aj fakt, že sa stavajú krátke úseky a stavajú sa dlho.

Na ten úsek cez PB mať 3 MÚK vôbec nie je veľa, je to akurát a vzhľadom na priemysel, čo sa tu tvorí a vzniká je to naozaj akurát. Ona taká križovatka stojí 0,2-0,7 mld. SKK, ale je oveľa lepšie ju postaviť v rámci výstavby celého telesa diaľnice ako potom robiť nejaké zásahy.

Extrém je podľa mňa na R1, kde to ide pomaly do každej dedinky … ale zase to zrovnáva D2.

Ta R1 ma tiez napadla, ale to ciastocne suvisi s historiou tejto cesty. Tam som naratal na 42 km medzi TT a NR 12 krizovatiek a este nejake odbocky a najazdy. Teda priemerna hustota zhruba kazdych 3,5 km krizovatka.

V Ciernom sa navyse uvazovalo, ze by sa prepojenie na dialnicu vyuzilo na otvorenie dalsieho hranicneho priechodu Cierne pre osobnu dopravu. Tam by potom zostavalo na Slovenskej strane vybudovat okolo 500 metrov a na Polskej strane zhruba 800 metrov novej cesty (cast z toho iba rekonstruovat existujucu cestu).

Ad Adamko: Hmmm…?!? Ja si myslim,ze na tak významnom a vytazenom dialnicnom tahu ako tento,je vytvorenie vetvy z Ciernej a nasledne vytvorenie dalsieho hranicneho prechodu malo! Tam by to chcelo este aj MKU Vysny Koniec a vetvu z neho do Jaworzynky(PL) a Hrčavy(CZ),no a este MKU Serafinov a odbocku z neho na Sol(PL) pre auta do 12 t a taktiez zriadit samostatny hranicny prechod aj tam,samozrejme vsetky uvedene vetvy v profile 26,5. No a aby som nezabudol,este aj z Oscadnice cez Kosariska a Vresovku na Rycerku-Gornu(PL),akoze inac 26,5! Ale potom aj cely dialnicny usek navrhnut a preprojektovat aspon na 2x3,to by uz snad na tie intenzity mohlo stacit,vsak Adamko..?

Neviem ci sa mam smiat alebo plakat. Tak stupidnu reakciu som necakal. Nuz primerana urovni autora.

Mozes aj to,aj to..
Ta reakcia bola primerana Vasej uvahe vo Vasom prispevku,teda aj jej urovni,inak sa nedalo! A o mne si mozte mysliet,co len chcete,ale to zas svedci o Vasej urovni,ze ste sa znizil z urovne diskusie do nejakej osobnej,to zvyknu robit prave ludia ktorym dosli argumenty na urovni cisto odbornej.

Neprovokoval by som zbytočne dlho. :bulb:

V súčastnosti je pomocou NRTM vyrazených 90,8 metra tunelu. Od začiatku ražby sú problémy s inou blokovitosťou horniny, ako predpokladal geologický prieskum. Toto spomaľuje postup ražby. Robí sa už siedmy mikropilotový dážnik.

[i]4.6.2007 09:16 | degenbart

pracujem na prieskumnej štôlni ako geológ na Skalitom - D3, práve bola pozastavená výstavba tejto štôlne… [/i]

mam taky dojem, ze peniaze sa stahuju nejako masovo zo vsetkych usekov :unamused:

a ze dialnice do roku 2010 …

Skade máš túto informáciu, napísal si to dosť nezrozumiteľne.

Uzasne potrebna a surna vec je tato D3… ako keby neboli ine dolezitejsie useky… vyhodene prachy do luftu stavat dialnicu do lesa…

No dialnica “do lesa” to teda uz dlhsi cas nie je.. :exclamation:

mikeBoss : Musíš brať do úvahy že D3 a D1 bude mať dôležitý európsky potenciál ( spojenie Baltu a Jadranu dialnicou ), a keby si si pozrel čísla existujúcej cesty, ktorá vedie cez dediny + po zavedený mýta v ČR este doprava stúpla tak by si hneď zmenil názor… nme zas príde severná časť R3 teraz zbytočná ale tá sa nestavia :slight_smile:

mne osobne severna R3 urcite neprijde zbytocna. tam to treba ako sol.

uplne zbytocna mi pripada prelozka cez mostenicu.. najma v svetle postupneho rozsirovania donoval a stavby R3 cez turiec :wink: