D3 Svrčinovec - Skalité | tunel Poľana, Svrčinovec

V Čiernom chcú zachrániť unikátnu pamiatku, ohrozuje ju D3 :arrow_right:

viewtopic.php?f=35&t=13826

Ide o krajinnú časť Šance a Valy. :bulb:

Mám pocit, že si tej pamiatky ešte dlho užijú.

no asi tak mi sa tej vystavby asi ani nedožijeme, pojdem pofotit ten trojkilometrovi usek Skalite - štatna hranica

V tom článku sa hovorí okrem toho aj o plnom profile diaľnice a nie o polprofile. O čom teda dosť pochybujem, je tam náročný terén, intenzity menšie, peňazí je málo, tak úspech bude ak sa vôbec podarí začať tu stavať polprofil v horizonte 5 rokov.

Ak sa tento úsek, vôbec začne stavať, tak určite na plný profil. Náklady na polprofil by totiž boli veľmi vysoké (až 70% plného profilu) a neoplatilo by sa to stavať na polovičný.

Aha, takže z hľadiska financií je lepšie, výhodnejšie to stavať hneď na plný profil. Len práve z dôvodu finančnej náročnosti sa možno tak skoro ani nezačne stavať táto časť D3, aj keď…tá posl. časť D3 (polprofilová) smer št.hr. PL, tak tá tam už dlho stojí “opustená” a nevyužitá. No, sám som zvedavý či sa začne vôbec stavať za súčasnej novej vlády aj niektorý z úsekov na D3, tých peňazí nie je moc a asi je to závislé aj na tom, ako dopadnú PPP projekty.

a kedy by sa vycerpala kapacita polovicneho profilu?

Celkom zabavna otazka. Skuzme si zatypovat. Ja hovorim ze pri spravnej konstelacii hviezd to dokoncia v r. 2018. Vysoko polozeny polprofil je ako cesta 1 triedy, takze znesie 20 000-30 000 mot. vozidiel. Teraz je tam kolko,5000 asi? Povedzme ze po dokonceni by bol narast kamionov hlavne z Polska podstatne vecsi ako teraz. Z tejto ekonomickej krizi sa ta skoro nedostaneme. Takze nejaky hospodarsky boom do r. 2018 nepride. Takze ja typujem: polprofil by postacil do r. 2030.

rempo, ponahlaj sa s tym fotenim toho useku lebo zakratko to bude nejaka Garden highway.

Garden highway vystižne :smiley:, tento tyžden dufam že to stihnem pofotit ,inak do Polska je už suvisla S69 až do Milowky je tam pekny viadukt hold poliaci nekecaju ale makaju

Cesta I. triedy “znesie” 12 tis. áut, čokoľvek nad tým už znamená tvorenie špičiek. Takže 20-30 tis. na 1+1 by som nepokladal za “výhru”. Ja osobne ale nepredpokladám, že ak by sa aj tento úsek do 2018 dostaval, že by ním do 2025 jazdilo viac ako 10 tis. áut za 24h.

Bohuzial, v kopcovitom zatackovitom profile cesty aky tu dominuje, bez existencie pomocneho 3 pruhu co i len na 1 km cesty, pri prevladajucej tazkej kamionovej doprave sa spicka ci zla prejazdnost cesty tvori pri ovela nizsich intenzitach. Takze jazda 30 km za 60tkou iducim kamionom je tu bezna realita…

Tiež som tadiaľ išiel cez víkend a ten viadukt je fakt vydarený.

prieskumnu štolnu som konečne našiel zopar foto je v albume,vstup je samozrejme zabetonovany

Dobre fotky rembo. A ta pekna Honda, to je zrejme ten raziaci stroj s ktorim si vyrazil k tunelu Polana?

presne tak nedalo mi to neodfotit to spoločne.Inak rempo nie rembo :slight_smile:

Neviete preco tento usek nejde uz do vystavby, ved je v podstate najepsie pripraveny zo vsetkych a urcite potrebnesi nez Strazov-Brodno. Sice ide o drahy usek ale v 2011 sa toho asi aj tak moc nestihne rozostavat. Naviac by dostal zmysel aj usek Skalite-PL, takze by v podstrate otvarali 15km naraz.

Najprv musí ísť do výstavby úsek Čadca-Bukov - Svrčinovec, tam sú najväčšie problémy na celej trase budúcej D3+R5

A nevies ze preco je to tak? kvoli MUK? Pride mi to dost zlvastne podelelene potom tieto useky, ved aby mal vyznam usek Skalite-PL sa musi v podstate najskor postavit Cadsa-Svrcinovec :slight_smile: trocha divne nie? :confused:

Teoreticky by sa nemusel najskôr postaviť úsek Čadca - Svrčinovec, len tie problémy v Čadci by v tom prípade mohli časom narásť až tak, že doprava by viac kolabovala než fungovala

Na stránke NDS majú plánované otvorenie v tomto roku :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: