D3 - S69 Slovensko-Poľsko

JG, hovorite fakty ktore ja uznavam, snad az na to ci ma koridor pismano “a” alebo “b” rozdiel nevidim…v tej preinvestovanosti na D3 mate tiez pravdu. a ohladom CA obchvat si vobec nemyslim ze by bol zbytocny.

vyslovene vsak musim suhlasit s tym ked novinari povedali ze ten usek (okrem CA obchvat) este mohol pockat dost rokov a aj s tym ze natlak nerobili a nerobia poliaci ale my.

Polske Ministerstvo infrastruktury oficialne potvrdilo, ze usek „S-69” Zwardoń - Myto (1,4 km) bol v roku 2004 dokonceny (odovzdany do uzivania).

Okrem toho vydalo aj nasledujuci text:

MINISTERSTWO INFRASTRUKTURY
GENERALNA DYREKCJA DRÓG KRAJOWYCH I AUTOSTRAD

Informacja dla Rady Ministrów
o harmonogramie budowy autostrad i dróg
ekspresowych na lata 2004-2006 i lata dalsze
Podsumowanie dzia ł a ń za rok 2004, plan na rok 2005 i zamierzenia na 2006 r.
Warszawa 2005

W 2006 roku do eksploatacji przekazane zostanie 173 km dróg ekspresowych:

• „S-1” odcinek Pyrzowice-Podwarpie (11,5 km);
  • „S-3” obwodnica Międzyrzecza (6,5 km);
  • „S-3” obwodnica Nowej Soli (15,2 km);
  • „S-5” obwodnica Szubina (4,5 km);
  • „S-7” odcinek Myślenice-Lubień (16 km);
  • „S-8” obwodnica Ole ś nicy (12,5 km);
  • „S-8” obwodnica Wyszkowa (12 km)
  • „S-11” obwodnica Piły (5,8 km);
  • „S-11” odcinek Poznań -Kórnik (14 km);
  • „S-22” odcinek Elbląg-Grzechotki (50 km);
    - „S-69” odcinek Żywiec-Zwardoń (25 km);

gddkia.gov.pl/html/aktualnosci_inf135.pdf

JG

to znamena ze “v 2006 bude odovzdanych do uzivania 173 km RC” :question:

Ak ano je tych 25 km do 2006 S69 realnych?

Devil, nemyslim si, ze tych 25 km do uzivania odovzdaju. To moze byt ako vyhlasenia, ze do 11/2006 bude dialnica BA-ZA v prevadzke. Ocakavam vsak, ze 2006-2007 sa odovzda do uzivania na S-69 dalsich 7-12 km. A teda uz v roku 2007 bude znacny rozdiel v parametroch cesty na polskej strane oproti parametrom cesty na slovenskej strane. Nehovoriac o tom, ze si nepamatam (teda si myslim, ze tam nie je), usek na ceste 69 s prednostou v jazde protiiducich vozidiel, teda v podstate jednosmerna cesta, co su na I/12 aspon dva.

Podla mna ma cesta 69 uz dnes znatelne lepsie parametre (nosnost do 15 t a to bude zrejme uz 2006 zase lepsie) nez nasa I/12 (nosnost do 11 t) a kym na polskej strane sa skoro kazdy rok nieco odovzda do uzivania na S-69, tak na slovenskej strane sa oficialne planuje nieco odovzdat az 2011. Pricom nase terminy sa takmer vzdy posunu na neskor.

Kym problemove useky na polskej strane budu v roku 2006 vyriesene, na slovenskej strane budu aj nasledujuce roky problemove miesta nevyriesene. Doposial pasivny postoj SSC jednoznacne blokuje moznost vytvorenia tohto medzinarodneho koridoru.

Napr. pri rekonstrukcii uzkeho podjazdu v Serafinove, SSC oficialne odmietla ponuku na jeho rozsirenie, vraj sa stavia dialnica (pricom v tom case uz bola vystavba D3 Skalite - st.hranica zastavena). Preto zeleznice nechali zrekonstruovat podjazd na povodne rozmery a mozno stacilo par milionov prispiet a jedno velmi problemove miesto mohlo byt vyriesene.

to ze sa ten usek dal urobit aj setrnejsie som spominal uz x-krat, a ze sa tak nerobi nemozu ani reportery ani mesik…a ani by nik neozyval. Podobne ze sa ustupuje nejakej dedine a na PB bol robeny enormny natlak…To len potvrdzuje uz tisic-x povedane ze to je nielen o prepojeni ale aj o metode - cim drahsie tym lepsie, ved raz sa dokonci…

Casto sa spomina je D3 ma aj tak len parametre RC. Fakty z www.highways.sk hovoria ze na Svrcinovec - Skalite - hran. SR/PR tvoria cca. 50% trasy mosty a cca. 10% tunely. Muselo to byt takto velkoryso naprojektovane? Poliaci tam tusim nejake tunely maju tiez ale do nich sa zjavne nehrnu.

Isiel som par krat cez tuto cestu a musim povedat ze na polskej strane je mali usek kde neni asflat ale macacie hlavya to do kopca!! Dufam ze coskoro to poliaci tam dostavaju lebo v zime to musi byt katastrofa. Ale aj ked Slovensko postavi tich 200 metrov a sa otvori konecne ten usek tak stale tam nemozu ist nakladne auta az do kedy sa nepostavi usek svrcinovec.skalite, tak stejne bude malo vyuzity, a to je skoda a chyba na slovenskej strane.
Inac ta colnica neni prehnana?za par rokov SK a PL budu v Schengene a ta colnica bude zbytocna a asi aj zburana, zbytocne vyhodene peniaze, ale teraz su na tom na vine poliaci :slight_smile:

Devil, zase len zopakujem svoj postoj. Niektore useky su naprojektovane velkoryso.

“REPORTERI” nemaju pravo zamlcat existenciu dokoncenych a rozostavanych usekov na S-69 a dokonceneho noveho hranicneho priechodu, na ktorom dokonca natocili rozhovor. Takze to nie je o nevedomosti, to bol preukazatelny zamer.

Nemaju pravo povedat:
“Paradoxné je, že keby sa niekedy na slovenskej strane aj diaľnica dostavala nebude mať na čo nadväzovať, Poliaci s jej pokračovaním na svojom uzemí v dohľadnom čase vôbec nerátajú.”

A naopak mali by poukazat na to, ze slovenska strana vcas nedokoncila ani 230 metrov dlhy usek. Mohli by povedat, ze na polskej strane je zla cesta, ale zaroven na slovenskej strane je horsia cesta. Nesnazili sa hladat riesenie, ale len zavadzali a klamali.

Ja osobne mam podozrenie, ze prave schvalenie najdrahsieho variantu malo viest k tomu, ze stavba bude zablokovana, pretoze bolo jasne, ze nebude dostatok penazi. V roku 1997 bol totiz vyprojektovany variant, podla ktoreho mal usek st.hranica - Skalite pokracovat dole na juhozapad, kde by sa napojil po cca 1 km na II/487. Tento variant sa zavrhol a zaroven sa stavba pri Skalitom zastavila. Takze zdanlivo velkoryse riesenie malo efektivne viest ku krachu medzinarodneho koridoru VIa. V podstate mozno povedat, ze sa to podarilo alebo sa to aspon zatial uspesne dari. Keby sa v rokoch 1999 a 2000 vynalozilo menej ako 1 mld. Sk na Skalite, bolo by tam cca 4,2 km novej cesty a pre kamiony by bol neprejazdny iba jeden usek, ktory by sa dal nahradit mostom s dlzkou cca 200 m.

Znemoznenie otvorenia prihranicneho useku S-69 Zwardon - Myto svedci o tom, ze SSC aktivne blokuje snahu polskej strany sprejazdnit tento koridor.

Eucitizen, dlazdene cadicovymi kockami su dva kratke mosty (30m a 50 m) a jeden usek cca 600 m. Vsetky tieto useky budu nahradene S-69 Milowka - Szare. V kazdom pripade cadicove kocky neznamenaju priamy problem pre kamionovu dopravu.

Pred 2-3 r. by som povedal ci je toto mozne :question: :exclamation: Dnes sa uz necudujem nicomu. :unamused:

JG

Na jednej strane pravom protestujete ked niekto hovori ze poliaci nic nerobia…

…na druhej strane ked minister povedal nemenej zavaznu loz, ze na trase ZA-MT-RK (teda aj tam kde to bolo okolo 10 000 a niekde este menej v 2000) je dnes 30 000 aut/den tak ste sa moc neozyval.

A na vyroku ktory povedal P.P.

“Oni síce hovoria, že je to predimenzované, ale my na tom trváme.”

uz neviem co je nekorektne zo strany novinara.

Devil, mate na mysli nasledujucu vetu Prokopovica alebo nejaku inu?
“Tunel okolo Žiliny bude v plnom profile. Žilina je vyťažená. Denná intenzita je približne 30-tisíc vozidiel.”
[Minister odmieta spochybňovanie termínov dokončenia)

Teda hovori o tom, ze v Ziline je priblizne 30 tisic v./24h a nie ze pri Kralovanoch je 30 tisic v./24h. Takze najdite vetu, kde Prokopovic povedal, ze na ZA-MT-RK je na celom useku intenzita 30 000 v./24h. Ja sa nechcem Prokopovica prilis zastavat (mam na neho vlastny nazor), ale zrejme v tomto pripade nemate pravdu. Je druha vec, ze novinari sa nedokazali chytit toho, ze hovori o Ziline a nie o Kralovanoch. Novinari si mali vyziadat intenzity pre celu I/18 ZA-MT-RK.

Prokopovic ich odbil:
"Posledné oficiálne sčítanie Slovenskej správy ciest z roku 2000 ukázalo medzi Žilinou a Martinom 15-tisíc áut.
Nie, nie. Máme novšie údaje a s nimi pracuje poradca."

Ale nevyjadril sa, kolko tam v skutocnosti je intenzita. A pritom povedal pravdu.

Predimenzovane je to pre sucasne intenzity. Ak niekde nie je slusna cesta so sirkou aspon 7,5 metra, nemoze tam byt ani vyznamnejsia intenzita. Napr. na KE-Milhost budu podstatne nizsie naklady, na druhej strane, tam ziadna zavratna intenzita nie je. V roku 2000 tam bolo pri hranici 1476 v./24h a cesta s parametrami neporovnatelne lepsimi nez Skalite.

Co je nekorektne zo strany novinara?
Napr.
"Len náklady na úsek Žilina – Ivachnová dosahujú 65 miliárd korún. Spojenie od Považskej Bystrice takmer sto miliárd. "
V oficiálnej poľskej predstave budeme hľadať napojenie Skalité – Zwardoň zbytočne.”

Urcite usek PB - ZA nebude stat 35 mld.Sk!

Inkriminovane otazky a odpovede ktore suvisia:

"Tunel okolo Žiliny bude v plnom profile. Žilina je vyťažená. Denná intenzita je približne 30-tisíc vozidiel.

Kde?

Na úseku Žilina, Martin, Ružomberok.

Posledné oficiálne sčítanie Slovenskej správy ciest z roku 2000 ukázalo medzi Žilinou a Martinom 15-tisíc áut.

Nie, nie. Máme novšie údaje a s nimi pracuje poradca."

Takze pekne potichu tam vpasoval aj RK. Z kontextu to JASNE vyplyva.

"Len náklady na úsek Žilina – Ivachnová dosahujú 65 miliárd korún. Spojenie od Považskej Bystrice takmer sto miliárd. "

Ved pre mna z toho jasne vyplyva ze takmer sto mld. je chapane pre PB-ZA-Ivachnova. Vam nie? Ved ak sa hovori D1 do 2010 nikoho normalneho nenapadne ze az po UKR.

Jedine co uznavam je o tej oficialnej strategii, ale to je zase nepekna novinarska praktika ze si to vysvetlia tak, ze “ziadna dialnica na Zwardon od PR nevedie”. a zaargumentuju ze u nas tam je D,kde je cca. 60 % su mosty a tunely.

Zaujimal by ma nazor niekoho ineho, co si predstavi pod vetami:
“Žilina je vyťažená. Denná intenzita je približne 30-tisíc vozidiel.”

Mne z toho jasne vyplyva, ze ide o Zilinu a ani ma nenapadlo, ze by niekto mohol pomysliet na to, ze ide o Ruzomberok alebo Martin.

S tymi 100 mld.Sk sme si Devil porozumeli, ale zda sa mi, ze len ciastocne. Teda 65 mld.Sk ZA-Ivachnova a potom 35 mld.Sk PB-ZA. Autorom tejto konstrukcie je novinar a nie Prokopovic a ja tvrdim, ze novinar zavadza.

Upozornim vas este na jednu dolezitu vec. Nie je jasne, ake otazky Prokopovic v skutocnosti dostal. Texty novinara sa v Trende a v eTrende lisili. Aj to hovori o novinarskej etike (alebo skor novinarovej etike?).
[/b]

Aj keď moc nepíšem na túto tému z rôznych dôvodov, musím reagovať na tú intenzitu dopravy. Ja som pána ministra aj počul, čo hovoril v médiách a aj som sa s ním o tom neskôr rozprával.

Žilina je vyťažená, t.j. úsek PB-ZA a ZA-MT už potrebujú širšiu cestu, t.j. D1 už tu má význam. Denná intezita bola na úrovni 15 000 áut/24 h v r. 2000. Teraz je odhad, že to je od 20-30 tis. áut/24 h, dokonca aj úsek pri MT je už nad 15 000/24 h a dosahuje takmer 20 000 áut/24 h. Ak minister tvrdí, že má štúdiu alebo, že si tú štúdiu nechal spraviť poradca MDPT MMC, tak tomu treba veriť. A ten RK, to je len normálne, pretože už je absurdné ten úsek nedostavať súvisle. Tam by tá intenzita bola potom taká ako napr. na úseku pri (a cez) PB, keby tam D1 nebola.

Čo sa ceny týka, tak to bude 100 mld. sk, keby to staval len štát, po KE. To aj otvorene minister povedal, že štátu chýba na D1 (po KE) 100 mld. sk. Ak tu bude stavať súkromný investor niektoré úseky, tak cena bude min. 150 mld. sk, po KE samozrejme. :sunglasses:

JG, preco nemate uvedene intenzity dopravy pre 2003 na trase D1 Ivachnová-Vazec :question: Vzdy si davate zalezat na preciznosti…Je mi to velmi podozrive.

highways.sk/highways/intensity2003.html

Ty tu nedokážeš pochopiť, že sa dáva viac ako 50% financií na výstavbu D1 a R2 ostáva pozadu. Pretože aké sú intenzity na R2? A že R1 ide akýmsi oblúkom? No tak to potom R2 ide ako? Tá by potom mala ísť cez mestá ako Hnúšťa a Jelšava, pretože tiež pôjde inak oblúkom. :smiley:

Devil, SSC som poziadal o udaje z automatickych scitacov dopravy na dialniciach a rychlostnych cestach za rok 2004 (ak nie su, tak za rok 2003). Dostal som len D1 a D2 za rok 2003. Vsetky hodnoty, ktore som z D1 dostal, som na stranke uviedol. Neuviedol som udaje z D2, ktore nepovazujem za dolezite. Nedostal som ziadne udaje z D3, ani z rychlostnych ciest.

Mate moznost o dalsie udaje poziadat, ja som ich oficialnou cestou nedostal. Ziadne udaje o intenzite na D1 z roku 2003 dorucene pisomne od SSC som nezamlcal.

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=274

Kto nesie zodpovednisť za tento trapas? Prípadne vyvodzuje sa u nás nejaká zodpovednosť za klamlivú informáciu, či zavádzanie, resp. katastrofálnu koordináciu s našim susedom?

A je to tu, takže Slovensko už ide preklasifikovať D3 na RC. Však v Podstate iba prehodia písmenká aj tak je to projektované v parametroch RC takže nič moc sa nezmení. Tak asi to bude R5 :slight_smile: