UNASu šéfuje istý pánko a s ním je ťažko. Oni zásadne najprv niečo vyjadria, aby to potom doblba upresňovali. Pri mýte sa zobudili roky po tom čo sa zaviedlo. ČESMAD ich podporuje, sa tam píše, ale aj nepodporuje v praxi. Ja keď by som sa mal odpojiť od politiky z príspevkov, a aj širšie záujmové skupiny, tak sa musím obmedziť v rozsahu vyjadrenia a upresnení čo sa šíri z UNASu a názor si treba urobiť. S ČESMADom je tá spolupráca (ale to hovorím z vl. skús.) o 200% lepšia. Lebo je konštruktívna.. to, že sa v mnohom rozchádzame a nezhodneme je iná vec.
- Je to reakcia na to, že ČR oznámila, že predĺži kontroly na hraniciach nie o 15 ale o 45 dní, takže až prakticky Vianoc. Dokonca a to zase z iných zdrojov, posilní sa tam prítomnosť o viac zložiek.
- UNAS prezentuje štrajk na 24 hodín, ale že maximálne 30 hodín. (vyberte si)
- On žiada “riešiť situáciu”, ale neviem od koho vlastne. Či MV, MDV, NDS.. kritizuje, že kamionisti stoja na hraniciach aj 8 hodín. Ano, na D2 obdeň stoja možno až tak dlho. Ale nestoja tak všade na celej hranici. Kritizuje, že stoja bez zázemia.. nechcem to moc rozvádzať, ale kamionisti všeobecne stoja stále niekde a niekde čakajú. Tieto kontroly nie sú nič čo by tu nebolo pred rokom a pol, dvomi rokmi a desiatkou rokov etc. Že nemajú sociálne zázemie a “nech sa to rieši” - či riešiť kontroly, aby ich ČR odstránila, alebo dodatočné toalety na každom kilometri, to si treba domyslieť.
4. UNAS dnes oznámil, po inej konfrontácii - že prejazd osobných vozidiel umožní. A že umožní aj prejazd IZS. - UNAS chce blokovať aj parkoviská.
Má to byť “výstražný štrajk”. Môžu ho rozšíriť na viac častí, môžu ho predlžovať.
Neviem, nechápem, nie je mi jasné, prečo idú upozorniť na niečo čo všetci vieme, práve týmto spôsobom. Takže tam nebudú čakať 8 ale 20 hodín. Ak nepôjdu inokadiaľ z toho Balkánu. Lebo veď hlavne Balkán jazdí po našej D2. (+naši, Česi, Balt a Poliaci).
Nechcem byť zlý a proti nikomu zaujatý, ale “dole” Schengen nie je a čaká sa aj deň, aj keď je to Európa. A neviem, že by sa niekto domáhal toho takýmto spôsobom. ČR nezmení svoje rozhodnutie na základe toho, že bude zablokovaný prejazd. Zmení ho ak by im to prikázal Brusel alebo by sa tak radikálne zlepšila situácia s utečencami.
Ale ja viem čo čaká, vyššiu medializáciu “jeho ja” a možno iný radikálny krok - naše tvrdé kontroly s Maďarskom, takže by sa prelialo to čakanie inde. Ale to nezmení obmedzenia, lebo my tie kontroly v takom rozsahu nebudeme s Maďarskom robiť. Podľa správ sa má zosilniť spolupráca s Maďarskom ale s jeho hranicami na juhu a východe. A to s nami, Rakúskom, Čechmi. Inak sme v pasci..
Posledné vyjadrenie je, že do pondelka čakajú zmenu, Z toho nie je 100% jasné, či od polnoci alebo cez deň.
Osobne ľutujem prihraničné mestá a regióny a alternatívne dopravné cesty, lebo samozrejme kto môže, tak pôjde inokade, ak musí ísť “cez nás”. A to pozajtra sa v Holíči začína frézovať I/2: I/2 - paralelná cesta k D2, ČR-BA-Maďarsko - #25 podľa badger-FB a začne sa. To už je jedenkrát posúvaný termín práve pre zložitú dopravnú sitáciu. (to frézovanie sa tam vraj už začalo pred víkendom na výpadovke robiť) Tá doprava je tam zložitá aj bez tej blokády a prelieva sa do širšieho 40+ km pásma. Tie kamióny tam schádzajú z preplnenej D2.. a bežne končia až 4 kilometre pred Holíčom aj od Kopčian aj od Senice. Veľa ľudí tu chodí za prácou do oboch krajín navzájom.
Možno sa to ešte nejak vyvinie.. oznámené to bolo 4.11. Ja som to sem aj chcel dať, ale nakoniec som zvolil tlač pre lepšiu viditeľnosť.
ČESMAD o tomto kroku informoval na svojom webe: cesmad.sk/clanok/3513-cakam … sie-zivoty , tá podpora tam je, ale samotné združenie to vníma tak, že informuje, nie že sa zapojí.
Určite nemá zmysel čo Česi robia, lebo oni “svojich” odchytia resp. sú im vrátení z Nemecka a vypustia ich na našej hranici. U nás prejdú registračným kolečkom a idú zase tam. Ich počty sa zväčšujú, naše kapacity nie.. Česi to robia, lebo Nemci im pohrozili rovnakým prístupom. Nemecké centrá pre utečencov sú plné, sú čo som čítal 15% nad kapacitami. To je tá politika Vitajte v Nemecku z pred pár rokov..