D1 všeobecne

nove znacenie - nove portaly
spominalo sa to tu niekde v inej teme

Neviete či to nové značenie bude už digitálne?

Je to tam potrebne? V zmysle, ci su tam casto kolony, zatvaracky, obchadzky a podobne. Lebo na dialniciach v okoli BA zmysel digitalneho znacenia vidim, no pri Hornej Strede sa jazdi priebezne, aspon vzdy, ked tadial idem.

mytrnava.sme.sk/c/22815469/mode … stemy.html

Multimodálna štúdia realizovateľnosti Bidovce – štátna hranica SK/UA
Poradie ponúk:

1. Dopravoprojekt
  2. Alfa 04
  3. Afry CZ

Trosku sa obavam, ci bude mat dopravoprojekt na to kapacity…

Aj tak sa pred 2030 nezakopne do zeme, takže môžu pracovať na štúdiách aj 10 rokov. Oči sú zalepené a karavána môže ísť ďalej.
Jedine, ak by nastal posun s Ukrajinou, predbežne sa počíta v rámci obnovy UA, že sa posilnia väzby na Poľsko a aj Slovensko, takže by sa možno dokázalo naliať o niečo viac na tú diaľnicu, keďže by to bolo zaujímavé pre tú oblasť, hoci je to územie na ktoré sa napájame horami chránené od zvyšku, tak existujú menšie väzby do minulosti. Lenže toto sa tiež zrejme nestane v takej dobe, aby o tom bolo rozhodnuté. Poľsko má zlepšiť dopr. väzby za 4 miliardy, my sme v 1/8 sumy z toho čo viem. A na to je možné čerpať prostriedky. V týchto mantineloch sa hýbe plán zapojenia U.S. Marine Corps s Bechtelom (ktorý tieto projekty vždy v závese robí po svete), lebo tú UA bude treba zásobovať a obnovovať a teda zmodernizovať ťahy na západ. Lenže to je teoretická rovina povojnovej obnovy, následnej ochoty sa zapojiť a samozrejme teoretická rovina, lebo reál je dnes iný. Prečo to však nespomenúť.
Teraz tú Ficovo-Vážneho bájku o širokorozchodnej, projekt, ktorým by sme skrachovali, lebo by dnes tade nič neišlo. Ale aj toto seno národ žral dlhú dobu …

Na to nám únia určité dá. Len nech škicujú. Keby nebola vojna nik ten úsek nemal v riešení, teraz je to na programe dňa z mesiaca na mesiac. Fakt je že aj nová investícia Volva má potenciál pritiahnuť ďaľších ľudí a odborníkov s Užhorodu. Podľa mňa to je terno.

teraz.sk/regiony/kamion-na- … 253BwIndex

Dam to aj sem.. predpokladal som ze kamion nevie prerazit zvodidla

Ale kdeže. Celá tá rozprávka o zvýšení bezpečnosti na diaľniciach výmenou zvodidiel za betónové je rozprávkou aj v reále.
Skutočný dôvod výmeny bola sPočiatku neschopnosť čerpať EU fondy na výstavbu nových úsekov (potrebovali rýchlo minúť prachy na niečo, tak vymysleli betónové zvodidlá ako bezpečnostný prvok), neskôr sa k tomu pridala lenivosť údržby diaľnic v podaní NDS. Betón netreba pravidelne kosiť ani udržiavať kríky v strede, hoci údržbové vozidlá majú kvôli koseniu krajníc.

Veď sa pozrime do okolitých krajín. Okrem Reichu nikto iný betón do stredu nedáva. My si takto akurát tak zbytočne predražujeme výstavbu (kovové zvodidlá a nespevnený stred je lacnejší).

polícia neuvádza prerazenie zvodidiel, ani tomu nenasvedčuje fotografia. je možné že to nesprávne pochopil a uviedol novinár.
betónové sú lepšie ak sú pospájané, no často krát nie sú. napr. na R2 pri Víglaši sú viac ako 2 roky pretrhnuté a medzeru vypľňa smerová doska.

Našiel som v pc súbor čo som si uložil zo stranky motorways exitlist celu D1. Sice uz starsie, ale aktual

A kde tam sú zvodidlá na kraji? Kamión prerazí plechové v podstate tam z väčšiny situácií. (ale nie vždy) Betónové naopak zväčša úplne neprerazí (občas ano), ale väčšinou ich posunie a občas ich posunie až do jazdného pruhu, takže keď tam niekto práve ide tak má smolu. Ale je to menej časté, než naopak. Stali sa prípady, že ich prerazil, ale to je súbor okolností naloženia, spôsobu jazdy, rýxhlosti, jeho pneumatík a ako tie betóny do seba idú, ich rozmery etc. (aby ma tu nejaký cestár nechytal za slovo, plechové často prejde ľahšie než betónové, aj keď akože plechové držia, ale že sú tak zohnuté a že on cez ne prejde vo výsledku je ten rozdiel toho efektu)

Betónové majú výhodu, že nie sú presvietené z protismeru. Na krajoch zvyknú byť max pri pilieroch mostov, kde to má svoje opodstatnenie. O údržbe alebo o tom čo je ako výhodnejšie, na to sú tu iní.

stávajú sa ale aj takéto veci: youtube.com/watch?v=3VGJSye9Ldk (vodič NA zomrel, vodič OA väzenie), čiže ale nie je to záruka že cez betón neprejde.. tam je smola, že nabehol na to a tá smrť lebo spadol dole, ale betóny držali, ale za toho že nenabehne a vrazí pod tými okolnosťami sa stáva že nadmieru sa naruší ich spojenie a potom dej sa vôľa..

plechové zase nezadržia občas ani OA, ale to sú tiež výnimočnejšie prípady

ako zastaviť kamión: youtube.com/watch?v=JwGdCpnMWkc (z USA)

Myslel som ze kamion ma vacsiu stabilitu, tam do neho narazilo mensie auto a hned preletel z mosta ako nic

Nezáleží len na tom, či je zvodidlo ocelové alebo betónové, ale záleží na tzv. “úrovni zadržania”. V prípade SDP tieto úrovne môžu variovať od H1 po H4, pričom jak betónové tak aj ocelové zvodidlo môžu mať rôzne úrovne. Najúčinnejšie sú dvojité betónové zvodidlá so stredovým zásypom úrovne H4, ktoré sú vhodné pre veľmi exponované trasy s vysokou intenzitou dopravy (povedzme cca nad 60 tis. voz/24h). Na tomto úseku by postačilo ocelové zvodidlo s parametrom H3, to má zhustené stĺpiky a obvykle dve pásnice. Parametre H1 a H2 sú pre diaľnice už zastaralé a nie je vhodné ich používať.

Ten osobak ho neodsunul. Sofer kamionu v strednom pruhu ked zistil ze sa mu tam priplietol osobak z laveho pruhu, strhol to do praveho. Prilis rychly manever, pre taky kolos.

Nejde “o kolos”, ale o to že je cisternou a prelial sa mu náklad. Bežne naložená plachta by s tým uhnutím problém nemala. Sú jednoducho náklady, ktoré sa inak správajú a je treba na to pamätať. Ale to je tak, keď profi doklady si každý urobí a zacvakne 0,5k a myslí si ako je hrdina z neho, ale že ja za tým polovica fyziky a matematiky ako naozaj uviazať náklad etc. si nejak nedomyslí. Preto aj väčšina plachtových pri nehodách zase má prerazený náklad až do kabíny. A prečo? Lebo bol lenivý 20 minút upínať naložený náklad a okrem DE to je všetkým jedno, tam si to fotia už v skladoch kvôli poisťovniam. Cisterny a silá idú aj do zákrut neprimerane rýchlo a aj tak končia, opretí vo svahoch.
Menej skúsený vodič, ktorý to síce myslel dobre, ale zaplatil najvyššiu daň.
Vodič OA ale v tomto prípade v SLO porušil základné veci a čo viem tak bol súdený do 8 rokov, ďalej som to nesledoval.

Táto zima asi zahrá trošku do kariet, či?

Hubová, Strečno?

Aj keď som tam videl chlapov v prešivákoch.

ako zahrá? veď od PB po PP je normálne zima, to že BA+TT+NR kraj moc snehu a zimy nevidia neznamená, že všade je takto, úseky sú predsa pod snehom či mýlim sa?
dôležité je aby sa stavalo, aby boli odblokované procesy a NDSka uznávala predraženia.. inak sa to sekne a môže byť aj 30
a neviem ako s tým aké je počasie ako súvisí tender na technológie a inflácia, ktorá viac zožerie, končia fondy, ani nemusí byť dosť peňazí, len to nepovedia nahlas, tak naťahujú práce
ešte začne na jar križovatka s D4.. tak len aby tam ešte koncom marca nenapadlo :smiling_imp:

Posledne dva roky bol posledny sneh v BA 20.4. resp. 19.4., nutne dodat ze len parhodinovy :smiley: