Aktualne je najlepsie to nechat tak, opravit cestu aby tam neboli diery do narnie, postavit dialnice zo vsetkych troch stran a cakat. Po case budu intenzity tak neudrzatelne, ze ludia z Kralovian a Hubovej budu sami prosit o dialnicu, lebo nebudu vediet vyjst z dvora
Mňa by veľmi zaujímalo, prečo sa nerobila kompletná vodná EIA. Ak by sa robila, tak by nebol až taký priestor pre kohokoľvek niečo niekomu/niečomu vyčítať. Samozrejme, ak to bolo opodstatnené, tak je to v pohode.
Toto nie je dobre riesenie. Potom ked ta situacia nastane, pridu politici, ze to treba hlavne rychlo (bez ohladu na cenu), a potom vsetci mesikovci budu vypisovat ako sa neda stavat na severe lacno.
Treba systematicky pokracovat v priprave, najst ten spravny variant z pohladu ochrany prirody a ceny.
Ten variant už našli. Volá sa “tunelový variant” a je momentálne v príprave.
To, že proti nemu brojí Mišura je len to isté, ako boj so Slávikom, či miestnou poslankyňou obce Hrboltová. Veľa kriku, odvolačiek a neviem čoho a aj tak sa bude príprava posúvať ďalej, len “vďaka” týmto bojovníkom pomalšie.
omg! Jonathan dobre ranko! ved variant sa nasiel -tunel Korbelka ale nechapes ze ho dediny zamietli a budu blokovat do aleluja? nepriechodne! bodka. a neprechodny je aj udolny variant kvoli EU, Bruselu ochrana ZP jednoznacne zamietla tuto variantu tak co tam chces dalej vymyslat? nic. popri vahu to pojde a hotovo rozsiria cestu o 1 pruh a kazdemu to musi stacit. dal by som tam po rozsireni povedzme 110ku a pohoda klidek tabacek..toto budu aj dediny pretlacat cez ZP vladu a organizacie.. samozrejme kazdy z nas aj ja osobne si prajeme aby bola Korbelka+Havran ale su tu proste okolite dediny a tie vravia jednoznacne nie. bude to fest tazke ,ignorovat obce nemozu ..a samozrejme “nechat vyhnit” situaciu tiez nepomoze, to tiez nie je riesenie.. preto vidim najprechodnejsi ten kompromis rozsirovania povodnej cesty
Ale ja viem, ze variant sa nasiel. Obce su nespokojne a treba robit stale analyzy a pokracovat v priprave tohto variantu.
Ale nie ze sa na vsetko vyflaknut a cakat kym tam bude kolabovat doprava kazdy den a az potom nieco robit ako navrhoval 110mat110.
Presne tak, a hrajú na citlivú nôtu “voda”, pritom bez relevantných podkladov a meraní. Zaujímavé, že keď Váhostav zasypával svoje divoké zemníky pri Turanoch bordelom tak to nijaký Mišura ani turčianska vodárenská nekričali, že treba chrániť podzemnú vodu Ja chápem, že kataster Krpelian je maličký a že nemajú priestor na rozvoj a diaľnica (a v budúcnosti snáď aj železnica v novej polohe) im z neho ešte odkrojí, ale tak smola, nie každý môže rozťahovať svoje sídlo donekonečna. Niekto tej nadradenej dopravnej infraštruktúre musí uhnúť. A ono by tie obce mohli z tých stavieb profitovať, keby boli rozumní a dohodli sa na nejakých rozvojových projektoch. Všeličo sa dá spraviť a postaviť aj v blízkosti diaľnice a železnice, treba trošku zapojiť fantáziu a popracovať na tom.
jeeej, splinter 3 tu ešte nebol, máme ďalší nick do zbierky
ale aby to nebolo OT, Magnus zase raz dokázal svoj prehľad. kiež by tu takých, namiesto trollov, bolo viac.
Kedysi sa spominal tunel Fatra ako treti variant po udolnom variante a Korbeľke. Mal to byt “supertunel” kde by v jednom tuneli bola zeleznica aj dialnica. Jeho trasovanie bolo juzne od Korbeľky. Predpokladam, ze tento variant je nerealny.
Tunel Veľká Fatra nebol ani posudzovaný, napriek tomu, že zo všetkých by bol najideálnejší. Tam by bolo treba spoluprácu dvoch štátnych podnikov, čo je obr sci-fi.
posudzovaný ako variant nebol, lenže preto, lebo železnice nechceli spoločný tunel, čím nápad zhasol ako fakľa a zostalo len u prípadovej štúdie, ktorá sa nikdy riadne neposúdila
písať, že neexistuje spolupráca cestárov a železničiarov je tiež jedno scifi, lebo to nie je pravda, 3x do roka prebieha konzultácia už len k PM v BA a takýchto spoluprác je o dosť viac, prakticky každá väčšia práca nadjazdu jednej linerárnej stavby nad druhou si žiada vzájomnú spoluprácu …
No tie konzultácie…to je skor zo strany ŽSR len z donútenia. Oni nemajú žiadnu víziu, ako sa má rozvíjať ich infraštruktúra, tak len odkývajú NDS akýkoľvek bordel. napríklad R1 BB-SL kde sa zabetónuje súčasný stav trate bez potenciálu zvýšenia rýchlosti smer Brezno, podobne R2 Kriváň - Lovinobaňa, podobne sa to stalo D3 Bytča - Strážov okolo VN Hričov. ŽSR len ustupujú, a naozaj koncept multimodálneho tunela je pre ich zmýšľanie niečo z iného sveta.
Tunel Veľká Fatra je v takomto systéme utópia.
Na Slovensku sa bluzni o cirkularnej ekonomike. My sme ešte nedošli k znalostnej ekonomike.
Vládnu spolitizovaní hlupáci. Nevrství sa za znalostný kapitál. 1.Banská akadémia v europe- Banské školy, banskí inžinieri, razenie štôlní, výstavba tunelov. Celá tradícia. Slováci by pri trochu logického uvažovania mohli vybudovať špičku v razení tunelov v strednej Európe na základe toho, čo sa tu zatiaľ o razení vie, čo sme vyrazili a koľko tunelov plánujeme.
Len si mi teda potvrdil, že spolupráca štátnych inštitúcií je obmedzená na nutné minimum, teda keď niečo niekomu zavadzia. Podobne spolupracuje NDS aj s elektrikárrmi keď im zavadzia vedenie, rovnako s plynári, vodarmi alebo teplárňami. Stojím si teda za tým, že najlepší variant kvôli neschopnosti štátnych inštitúcií a nulovej spolupráce nebude.
ŽSR ako dovod nakoniec uviedli, ze ich trat musi viest cez stanicu Kralovany. A tym padom, ze sa Kralovany nemozu obist tunelom Velka Fatra. Je to skoda.
Ano, nezmyselnym trvanim na zapojeni Kralovian sa veci zbytocne komplikuju. Akoby nemohla oravka chodit az do Turian, co je mesto, na rozdiel od Kralovian.
Alebo do Vrútok prípadne Hornej Štubne.
Alebo ju presmerovat do RK
Ja som to pochopil tak, ze ZSR ma akoby nejaku “doktrinu”, ktora hovori, ze na tej trase sa modernizaciou nemozu obist existujuce zastavky. Asi sa to teda neda riesit jednoduchym rozhodnutim. Niektore zdanlivo jednoduche veci su, zda sa, komplikovane, ked k nim treba pomenit x zakonov.
No a to je presne chyba, že neexistuje nikto, kto by im to zatrhol a direktívne povedal, že to tak nebude. Bolo by to najekologickejšie a pravdepodobne dlhodobo aj najlacnejšie riešenie a celá oblasť by mohla byť najbližších sto rokov vyriešená (teda asi by to chcelo ešte jeden železničný tunel medzi Likavkou a Švošovom, v tej doline sa nejaké zázraky robiť nedajú).