D1 Turany - Hubová

3-6 mesiacov je nic, pointa je, ze stat ma mat vsetku dokumentaciu v tip-top stave a ziadne zdrzanie nenastane…miesto toho sa tu dozvieme, ze vodna EIA, o ktorej sa basni pomaly 3 roky, nakoniec mozno stoji za staru backoru :unamused:

Ak to nespomalí pani z Hrboltovej, spomalí to myjavský vtáčik so svojim občianskym združením. Ide o to, aby všetky námietky, poznámky, pripomienky, odvolania, dovolania, rozklady riešili dotknuté orgány rýchlejšie, ako majú vo zvyku.

Ale zaplatená bude 3-násobne…

Aby nedoslo k omylu - ja som to necital cele, iba niektore veci som si vsimol, a podla toho usudzujem, ze to nie je uplne nepriestrelne a vyhodnotene. Takze nechcem plasit zbytocne. Ako sa s tym vysporiada NDS a stat, to ja neviem samozrejme. Mozno to prejde :slight_smile:

Na Enviroportáli bolo pridaných kvantum EIA dokumentov k tomuto úseku: enviroportal.sk

Áno, dokumentácií máme dosť, veľa ich je aj niekoľkokrát opakovaných, chýbajú už len tie diaľnice.

A to ešte nedávno investičný šéfino NDS šíril bludy, že do konca roka bude územko…

Ak sa začne najskôr 2025, výstavba do 2030. Doteraz žiaden termín pri každej činnosti NDS alebo MD nebol splnený, už nevedia trafiť ani rok, nieto ešte mesiac.

Pri tomto úseku som úplne kľudný, neviem, či tu ešte budem kým to postavia :slight_smile:

tiez to tak vidim, ze tento usek ak sa zacne do 2030 tak to bude uspech .. plus je skoda, ze sa ozaj neuvazuje o zdruzenej investicii so ZSR .. ale co uz no .. tu sa nevedia ZSR a SSC dohodnut ani na sikre mostu nad cestou prvej triedy :slight_smile:

nemá niekto HNko? zaujimalo by malo akú 3 prúdovku to chcú vymyšľať https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96056502-namiesto-dialnice-medzi-martinom-a-ruzomberkom-zatial-len-trojprudovka-dolezal-priblizil-chybajuci-usek-d1

Má to byť dočasná náhrada úseku Turany Hubová, niečo na štýl Strečna tam tiež takto rozširovali na 3 pruh ale či to vyrieši hustú dopravu a nehody po otvorení 9boch úsekov vedľa no neviem, chcelo by to rozšíriť o jeden pruh na obe strany aspon tam kde to pôjde

takže od Rieky(jazero šútovo) po Kraľovany 2+1 ako Strečno? Clap Clap tlieskam to je riešenie na úrovni fakt :unamused:

btw. vďaka za odomknutie článku

No a aké iné riešenie navrhujete, okrem toho že raz sa tam postaví diaľnica?

Badger-Fb budem veľmi arogantný ale…
Ja by som nenavrhoval žiadne opatrenia, nech si vychutnajú starostovia a ľudia čo ich volili svoje blokácie výstavby diaľnice z minulosti úspešne už 20 rokov.
Mali myslieť aj na dôsledky. A trojpruhová cesta vyrieši čo? Veď sú tam nie jedna ale viac obcí, kilometrovo dosť roztiahnuté a tam cestu nenafúkneš.

Ja sa iba pýtam ich aké navrhujú riešenie, nič viac. A kľudne buď arogantný.. ak nemá byť nateraz diaľnica, ale iné riešenie a nepáči sa v nejakej časti 2+1 čo je samo o sobe postačujúce, lebo najťažšie nepredbehnuteľné vozidlo pohodlne poriešiš, tak sa pýtam čo ešte existuje za možnosť? Napríklad NRSR prijala v posledných hodinách aj možnosť, že obec môže vylúčiť nejaký typ dopravy, ale skôr ma zaujímajú alternatívy v dopravných riešeniach, než zákonné obmedzenia.

To už nehovorím, že z uvedeného: takže stavať sa nezačne v 2023 (čakal niekto niečo iné? :smiley: ), ale začne sa tak 2024? Nezačne sa. Aj preto, že sa naznačuje, že sa má niečo riešiť s cestou. Jedným dychom sa doplní, že peňazí je málo, ale toto by sa postavilo. Ale sa nepostaví tak skoro, on totiž stihne povedať všetko naraz. Nemá zmysel robiť nejaké úpravy tak, ak by sa mala stavať diaľnica. To akože Slovák nevie jazdiť v kolóne na pár kilometroch? :smiley: Musíme ho čičíkať, že tam bude “nejaké riešenie”? Doplnené je to o to, že cesta je opravená, takže to musí stačiť.

Dokumentácia k posudzovaniu vplyvov na vody je dostupná na stránke Okresného úradu Žilina resp. tu:
minzp.sk/uradna-tabula/vody … ova-3.html

Mňa skôr zaujíma niečo iné. Ak by nejaká seriózna EIA zistila že naozaj by mohlo dôjsť k problémom s vodnými pomermi v krajine a podobne, a z toho by vyplývalo že tunel bude problematický resp. aj nerealizovateľný, a zároveň vieme že povrchový variant je v značnej časti v zosuvovom území, existuje aj nejaká tretia možnosť niekde v šuflíku ktorá sa v súčasnosti nerieši napr. z dôvodu vysokej ceny alebo iných dôvodov? Lebo v serióznej krajine ak máme dva varianty a obe by sa ukázali (to zatiaľ nevieme) že sú s nimi problémy kvôli ktorým sa nemôžu realizovať, tak by sa asi začalo pracovať na hľadaní ďalšieho variantu ktorý bude brať do úvahy aktuálne zistenia. Lebo nepáči sa mi predstava že aj aktuálne riešený tunelový variant by možno aj nebol úplne okey, ale ututleme to že akože všetko okey a kritikov nebudeme počúvať a začne sa výstavba a znova počas výstavby vybehne milión problémov “o ktorých nikto dopredu nevedel” a nakoniec výstavba bude trvať 15 rokov a bude 4 krát drahšia ako vysúťažená cena.

Také niečo neexistuje, že by sa niekde nedal realizovať tunel. Na všetky problémy existujú technické riešenia. Problém je vždy, a aj vždy bol: Či je to financovateľné? Preto sa hľadá čo najlacnejšie riešenie, ktoré ale zabezpečí to, čo sa od daného riešenia na začiatku očakáva. No a potom, samozrejme, dôjde k “neočakávaných okolnostiam”, ktoré vedú počas realizácie, k navýšeniu dohodnutej ceny o dielo.

Tak doteraz neboli žiadne seriózne EIA?
Čokoľvek čo človek činí, teda aj stavby, vždy to bude nejako ovplyvňovať životné prostredie, v bližšom i v širšom okolí jeho “činnosti”. Niečomu prospeje a niečomu neprospeje. Aj jaskyne začmudil pred tisícročiami. :wink: [size=77]1849[/size]

Ten “zosuv” je oproti aktuálne sanovanemu zosuvu pri Liskovej, by som povedal, že drobný…
Za posledný rok sa im to tam pohlo o desiatky cm… Chlapi zo stavby hovorili, že sa tam korigovali a nanovo zarubavali staveniskove komunikácie.
A aj keď je v Sutove zosuv, tak je asi lacnejšie urobiť pár sto metrový tunel ako riešiť kvôli tomu celú Korbelku. Nemusel by sa ten úsek vôbec riešiť zarezom, ale to prevrtat. (ale áno, viem, zvyšok úseku raselinisko, údolie mrazov, atď, atď)
Okrem toho si myslím, že sa dal riešiť aj úsek tak, aby neostal jalový úsek ku križovatke Turany.
Ale je to všetko v rovine môjho názoru, nemám ani zďaleka akékoľvek relevantné informácie. Ale tom myslím napísal dobre, že by mohol existovať ešte nejaký kompromisný dodatočný variant. Aby sa nám o 2-3 roky zas nestalo, že niekto povie dosť, takto sa to nedá a zas ideme všetko začínať odznova…