:mrgreen: Správne, treba všetky križovatky postupne prebudovávať na kruhové objazdy bez ohľadu na kategorizáciu cestnej siete, je to bezpečnejšie a premávka sa tým ukľudní a spomalí. :mrgreen:
Urcite si myslel uz od Sutova do Lubochne. Cely tento usek 18-ky je jedna velka katastrofa, kde sa asfalt nerobil poslednych 20-30 rokov.
V podstate ano, ale medzi odbockou na Oravu a Rojkovom(vratane) je asfaltovy povrch relativne novy, najhorsi sa mi javi byt usek pred Lubochnou, kde su male zakruty do oboch smerov s vyjazdenymi kolajami - ako stvorene na smyk v dazdivom pocasi.
Ale samozrejme, idealne by bolo pozerat sa na cely ten usek az po dialnicu v Turanoch komplexne a vymenit cestny zvrsok na vacsine useku aj s riesenim problematickych bodov - IMHO je to usek od zeleznicnej zastavky Sutovo-Ratkovo po Rieku, teraz v teplom pocasi sa tam premavaju popri krajnici hufy deciek co sa idu okupat do sutovskeho lomu.
Na konci leta, ked je este pocasie teple ale uz sa stmieva skor je prechod pre chodcov ku zeleznicnej zastavke extremne nebezpecny, kedze je tam de facto uplna tma. Vlani som tam jednu dievcinu nezrazil akoby len zazrakom, ale nebola to urcite moja vina - realne som siel mozno 80km/h a nevidel ju. Takychto problematickych miest tam vidim hned niekolko, ale nevidim ako realne aby sa cokolvek, s vynimkou vymeny asfaltu zrealizovalo.
Aj 2+1 v tomto úseku Turany-Hubová by nič neriešilo. Keď už sa autá raz zaradia do radu, je lepšie ak ostanú v jednej kolóne - lepšie sa zachová plynulosť premávky.
Samozrejme je potrebné prekrelsliť niektoré úseky v obciach a vytvoriť ľavé odbočenia (bez semaforov) či už v intraviláne Hubovej, na oboch križovatkách v Ľubochni a vytvoriť stredný pruh pre akékoľvek ľavé odbočenia do dvorov domov v Rojkove. Súčasne zúženie pruhov by bol len skvelý vedľajší produkt prospievajúci k zníženiu rýchlosti v obci.
Asfalt je totálne v p.deli v úseku od vracáku Kráľovianskeho meandra po cintorín v Kraľovanoch a od Rojkova po Ľubochňu. To je zrelé na výmenu už dobrých 10 rokov. Zvyšok poväčšine menili a je stále v pohode.
Ak si myslíš, že by to bola prvá okružná križovatka mimo intravilánu obce na svete, tak dovoľ mi informovať, že opak je pravdou.
Kruháč na takto frekventovanej ceste je nezmysel. Každé auto na ňom musí spomaliť, kolóny by boli až do tunela.
to som nikde nepovedal, ale dat kruhovy objazd na krizovatku ciest 1. triedy kde jedna z nich je hlavnym tranzitnym koridorom v krajine v smere zapad-vychod a nema alternativu v paralelnej D/RC by bolo na urovni sabotaze
Máš to splnené napríklad v Hriadkach na I/19 a I/79 (síce je to v intraviláne, ale 99% premávky je tranzit) a podľa mňa to je asi jediný takýto kruhový objazd, ktorý niečomu pomohol. V Kraľovanoch by to ale bola katastrofa.
Kruháč sa má používať iba pri križovaní rovnomerne vyťažených smerov, čo kruháče v Hriadkach, prípadne kruháč v Šarovciach (cesty I/75 a I/76) dokonale spĺňajú.
Kraľovany majú len jeden dominantný smer MT-RK a teda postaviť kruháč v takomto mieste sa rovná automatickej vstupenke do prúseru.
az taky dominantny nie je. pred je 21.949 aut a za 13.676. to je 62 percent co ale neznamena ze 62 percent ide priamo lebo v tom su aj auta co idu od LM a odbacaju na I/72.
pre “zatracovane” KO je dobry priklad R1 okolo NR, kde KO na LV funguje bez vacsich problemov kym stykova krizovatka na SA je katastrofa. takisto KO v TT (nitrianska/sladovnicka) sa podla mojho nazoru osvedcil, a tam su naozaj velke intenzity.
ale pokial to sucasna krizovatka zvlada nie je dovod tam davat KO. na taketo krizovatky vytazenych ciest I. tr. by sa mala postavit jednoducha MUK, tak ako vo ZV.
aj to iba za predpokladu, ze sa tam v najblizsej dobe neplanuje vystavba D/RC, v kralovanoch postrada akakolvek vystavba zmysel
co je najblizsia doba? lebo tento usek tu bude realne MOZNO o 10 rokov, poznajuc slovenske pomery.
na 10 rokov by sa to uz neoplatilo? ked budu z oboch stran useky? PB, ZA, RK - vsetci dostali kompenzacie za meskajucu vystavbu; myslim, ze tu je to tiez na mieste - nie pre obyvatelov, ale pre cestujucich na trase
pre obyvatelov treba riesit Rojkov, Lubochnu, Hubovu… a nie, ako tu ktosi vyssie spomenul, ze neriadeny priechod - si prosim treba zvazit, ze na neriadenom priechode ma KAZDY chodec prednost, aj pred nedelnou alebo piatkovou kolonou vozidiel na hlavnej tranzitnej trase.
nie neoplatilo, lebo:
- na vystavbu aj malej MUK potrebujes prejst cele stavebne konanie, cize vystavba by aj tak nezacala skor ako v 2025 (za predpokladu ze by sa nerobila EIA a boli by peniaze) a to uz bude vo vystavbe hadam aj dialnica
- pocas vystavby by tam boli obmedzenia ktore by akurat zhorsili prejazd usekom
- nic by to nevyriesilo lebo ta krizovatka nie je ziadny dopravny problem, mozno trochu bezpecnostny ale takych (a ovela horsich) miest su na slovensku desiatky
o tom prechode bez svetiel som pisal ja a tych chodcov co prechadzaju cez cestu v nedelu zratas na prstoch jednej ruky (lebo tam chodia akurat na stanicu na vlak a na zastavku na bus) a v piatok podvecer to tiez nie je nic tragicke, nepoviem keby to bola klasicka cesta stredom dediny, ale tu je cela dedina na jednej strane cesty
konkretne vo ZV aj vdaka MUK je vseobecna zhoda ze obchvat ZV moze pockat a to bez ohladu ze existuju ine, mensie krizovatky. tu je len jeden “argument” a to posledny usek D1 medzi BA a KE a nic ine.
Pohodak, tých chodcov si tam možno videl “pár”, keď si šiel okolo ty. Ja sa tade pohybujem dosť často. Neriadený priechod znamená, ako som písal, prednosť každého jedného. Aj keby šli dvaja za dvadsať sekúnd ako ovce, tak ten prúd vozidiel zastavuje 2x. A pozor! Čo je podstatné, je tam syrová búdka, na tom priestore oproti nej (pri moste) hojne zastavujú syruchtiaci zákazníci, a títo vysoko znásobujú počet štandardných prechádzajúcich cez cestu… Plus do dediny sú vstupy z hlavnej cesty, minimálne tie odbočenia tam treba riešiť.
Ale toť môj názor, realita sa ukáže už onedlho
Ja som naposledy v Hubovej o tretej nadranom stretol babku v tmavom na bicykli v protismere. Samozrejme bez akejkolvek blikacky/reflexnych veci.
Uvidime co s tym usekom urobi zrusenie lievikov na oboch koncoch (ZA aj RK). Myslim, ze sa to poriadne zahusti
Čo sa týka priechodu pri moste. Tak jedna otázka je či riadený alebo neriadený.
Ak neriadený, tak bolo by vhodné zvýšiť bezpečnosť aspoň stredovým ostrovčekom.
Okrem toho hlavne ten most poriešiť, nie čakať až kým to ebne dole aj z chodcami.
Z BA na východ chodím zásadne cez Čertovicu. Ak sa dokončia v súčasnosti rozrobené úseky D1, tak sa všetci z Čertovice a Donovalov presmerujú tadiaľto. Myslím, že intenzity porastú výrazne.
Čo sa týka odbočovacích pruhov v obci, tak keby som tam býval, tak by som odbočovací pruh nechcel.
Ak vodiči v protismere vidia, že chceš odbočiť a zároveň blokuješ autá za sebou, tak ťa hneď pustia. Ak stojíš v odbočovacom pruhu, tak sa na teba vykašlú.
(Úvaha neplatí pre určité oblasti východného Slovenska. Tam ťa budú predbiehať zľava v križovatke aj keď odbočuješ.)
čo sa týka riadeného svetelného priechodu, v GER som videl krásnu vec. Semafor defaultne vypnutý (nie blikačka, vypnutý). príde chodec, stlačí tlačidlo, na semafore zasvieti autám zelená. po pár sekundách oranžová a červená. chodec prejde, o chvíľu zas oranžová a zelená pre autá. po nejakej minute - dvoch sa zas semafor vypol.
problém je v tom, že na slovensku sme ako ovce. buď by to ten chodec nestlačil a chodil by si ako by mu prišlo, alebo by to aj stlačil, ale prešiel by aj tak. a to je potom krásny pocit stáť na ceste pred prechodom, cez kt. nik nejde.
Pomohlo by počítadlo. Ak by sa tam ľudia špacírovali po jednom jak mravce, tak počítadlo by im oznámilo, že budú čakať 90 sekúnd.
Problém slovenských prechodov je, že niekde tlačidlo funguje a niekde nie. Ak sa človek dočká zelenej a vstúpi na vozovku, tak v polovici mu v ten moment skočí červená a potom musí čakať jak idiot celý cyklus a nechať sa obojstranne ofukovať autami.
Potom sa to ešte zopakuje v rohu na vedľajšom trojuholníku pred odbočením vpravo. Takže ak niekto prejde na červenú, tak viem to pochopiť.