Pozitívne je že na katastri sú pozemky zamerané, otázka znie či sa aj vykupujú, nemá niekto nejaké informácie?
ved tam pomaly nie je co vykupovat, kedze skoro samy tunel.. a navyse to chcu tlacit cez PPP cize odpada vsetka eu byrokracia a prietahy okolo ,cize doba pripravy na vystavbu by v tomto pripade mala byt vyrazne kratsia..
Odkiaľ máte info, že PPP ? Či sme to tu moc rozpisovali tak sa inšpirovali?
Ok pozrime Bratislavskú súťaž a porovnajme ceny.
Expertíza
Predpokladané stavebné náklady na projekt boli pritom podľa štúdie realizovateľnosti vo výške 1,325 miliardy eur a celková odhadovaná cena zákazky aj s 30-ročnou prevádzkou sa predpokladala na úrovni 4,53 miliardy eur. Ročná splátka sa mala podľa štúdie pohybovať v rozmedzí od 135 miliónov eur až po 151 miliónov eur.
Výsledok po súťaži
1325milionov 151 mil rocne VS 860miliónov 56 mil rocne
Stavebné náklady znížili celkom výrazne.
Môže dôjsť k tomu, že sa spraví PPP na Turany-Hubová-Ivachnová. OHL a Váhostav by dokončili zazmluvnené objekty do 8/2021.
Vyplatili by ich poslali het. Pripravila by sa dovtedy súťaž. Zauditovali by sa zrealizované objekty pridalo by sa to k podkladom súťaže.
Vyhlásenie súťaže 9/2021. Za tri mesiace by predložili koncesionári ponuky. V decembri vyhodnotia, podpíšu a ide sa na vec.
Aha už som našiel článok, že idú cestou PPP.
Bratislavský obchvat bola tutovka. Keby sa dalo na slová Kovalčíka dnes sa len tendruje za tú sumu,
čo je aj s úverom na 30 rokov a hotové by to bol v 2025.
ineko.sk/clanky/ppp-obchvat … liardu-eur
Jasneže treba strážiť PPP súťaž, ale nie spochybňovať to, čo neprináleží.
Zobrať si na triko to, čo robia tieto firmy je prejav kompetentnosti a expertnosti. Čo tam geologizuje vyhodnotia si to riziko sami.
Bol som na obhliadkach niekoľkých infraštruktúrnych stavieb. To, čo je na Slovensku je amatérizmus a takýto kritici by si mali viac vecí doštudovať, ako tieto procesy fungujú. Keby sa ku koncesionárovi pridajú niektoré sub firmy, čo stavali londýnsky corssrail alebo teraz HS2 tak systémom práce, odbornosťou a poznaním zložitých podmienok do takého kopca ako je Korbeľka fúknu a za tri roky je to hotové.
A krikľúni od médií cez neziskovky popukajú, lebo nebudú môcť roztierať kauzy ako sa tri krát zosypávajú svahy a naše štatooligarchické firmy sa tam sťažujú a točia peniaze do vymysleného problému, ktorý ani nemusel byť.
Na porovnanie, na 70km D1 Bidovce-Ukrajina (+3 privadzace) v plnom profile sú investičné náklady 1,25mld na V2 a 1,44mld na V1. Keď vynecháme tunel Dargov a MI-UA bude v polprofile, bude to zrejme pod D1 TU-HU.
Pokiaľ nebude TU-HU nemá zmysel stavať Bidovce UA. Pokiaľ nebude D1 na komplet, z UA pôjdu radšej cez PL, alebo HU. A bez UA tranzitu Bi-UA nemá zmysel.
Nie úplne, môžu ísť napr. po R4 do Maďarska a určite pri jednom chýbajúcom úseku sa doprava nepresmeruje niekde naokolo. Nie všetci tolerujú naokolo
Samozrejme, musí trasa cez SVK ísť najkratšie, ináč nepomôže ani súvislý diaľničný ťah.
cize ked spravne chapem nezariadis si kuchynu spotrebicmi, lebo nemas kupeny televizor v obyvacke ???
alebo mozes mas 10 spotrebicov, za cenu 1, ale ty tvrdohlavo budes chciet tu TV…
Klobuk dole…
LOL
to bolo na mňa?
*asi na MuelMI, aspoň dúfam
Ja som len napisal cenu na porovnanie. Ako pise cPalo pre UA je srdečne jedno, či máme nejaky 13,5km tunelový usek. PL a HU maju D na hranici+ maju ju komplet cez cely stat v smere V-Z. Pre vacsinu uzemia UA sa pre trasu do Nemecka oplati ist po polskej A4, nasa D1 je len pre zakarpatie, aj tam jej konkuruje madarska M3. U nas by navyse kvoli neexistujucej R6
-D49 museli ist naokolo blizsie cez BA. Keby boli len dve moznosti, za rovnaku cenu stavat bud 13,5km TU-HU, alebo vyse 70km Bidovce-UA, urcite by som volil druhu moznost.
Ak som to dobre pochopil, tak to bolo na Pacha.
Ja som napísal, len toľko, že úsek TU -HU, je dôležitý pre celé Sk, a hlavne všetko, čo je na východ od tohto úseku. No a nestavať R6, je rozhodnutie bez komentára a k tomu ekoduct bez R6 to celkom zaklincoval.
Nemýlite si trochu R5 (Svrčinovec) a R6 (Púchov)?
Otázne je, či to je hodné tej ceny. Ty by si radsej ak by to bolo za rovnaku cenu staval TU-HU, alebo Bidovce-UA?
Ekodukt R6? Nemylis si to s R5?
hej hej je to R5 do ČR. TU-HU/Bi-UA to je taká " hamletovská otázka "na ktorú je ťažko odpovedať. Najlepšie je na tom, že sa bude niekoľko rokov zasa špekulovať a nebude sa stavať ani jedno. Čiže za mňa hoci ktorý úsek ale čo najskôr. najlepšie naraz oba a hneď.
hej hej, už som pochopil, len som prečítal a išiel s rodinou na výlet a narýchlo reagoval.
Sry za spam
Chcem sa spytat. Pri takomto rozdeleni zakazky na 4 sutaze nie je riziko kartelovych dohod? Tych firiem ktore to vedia postavit nie je vela. Ono to nemusi byt ani velmi umyselny kartel. Keby som bol ja riaditelom firmy A urcite by som sa nesustredil na vsetky zakazky, ale pripravil s poriadne povedzme na dve. Predpokladam, ze vo fachu sa ludia poznaju a ked zistim nahodu ze firma B sa sustredi na useky 2 a 3 bol by som hlupy keby som tlacil na pilu v tych istych usekoch. Pritom nemusi dojst ku ziadnej priamej dohode medzi firmami staci ak sa dozviem (nejako) o tom co planuje druha firma.
Ak by sa to rozdelilo len do dvoch usekov asi by az take velke riziko nebolo, ale tych firiem tu fakt nie je tolko aby to slo az do 4 usekov.
Hovorilo sa o tom niekde tu na fore v casoch niekedy na zaciatku ministrovania Erseka, kde sa mu vycitalo, ze dal dva useky velmi kratko po sebe do sutaze (a uz si fakt nepamatam, ktore to boli)
Riesenim by este mozno bolo davat do sutaze useky postupne (napr. podla dlzky stavby od najdlhsieho), ale neviem. Nie som odbornik v tejto teme. Ak mate iny nazor rad si ho vypocujem.
Hej, predpokladám, že sa to takto myslelo, od najťažších úsekov po časovo najmenej náročné. ono to je pekne vidieť pri RK - na čo Ti je celá kostra diaľnice, keď nemáš tunel?
No a ustrážiť si tendre znamená že výsledná suma nebude v súčte vyššia, ako keby to bol jeden spoločný úsek.
A ešte výhoda (za podmienky, že by boli prachy, kt. nie sú) - mohlo by sa stavať pri 4 firmách výrazne rýchlejšie ako keď to stavia jedna.
btw. tie dve “kartelové” diaľnice boli D3 v CA a D1 v PO.
Rozdeliť to na 4 či dve súťaže je nezmyslel. 4 x VO, rozdeliť dokumentáciu, 4 x stavebný dozor, 4 x viac administratívy, koordinácia zhotoviteľov, Y krát vyššie riziko nedokončenia celého úseku pri vypadnutí jedného zhotoviteľa. Žltý fidic, alebo PPP D+B, podľa peňazí. Najdôležitejšie je znížiť cenu, nie postaviť to o pol roka rýchlejšie.
Ked mas dialnicu s tunelom, tak sa do tendra prihlasi iba firma/konzorcium, ktore vie postavit tunel.
pokial oddelis tunel od obycajnej cesty, tak o tunel sa pobiju ti isty co hore, ale o useky pred a za tunelom, mozu ist aj male firmy, napr, ceste stavby a pod.
Je s tym viac papierov to urcite. Urcite je riziko, ze jeden z tendrov sa zasekne. Ale zase, ked su styri tendre, a mne sa jeden nepodari, tak nebudem namietat a odvolavat sa, vsak upravim cenu na dalsom.
riziko je stále. hlavne na svk.
stačí si pozrieť križovatku D4D1 - a to D4 je PPP. alebo privádzač zo ZA na D1, resp. samotná križovatka LL.
Papierové zaťaženie sa dá podľa mňa eliminovať vhodnými úpravami zákonov. a vypadnutie zhotoviteľa tu bolo aj na jednom úseku. okrem toho, keby aj niekto vypadol, asi sa ľahšie nájde stavebník, ktorý to dokončí. (samozrejme že s delením ale súhlasím len pri náročných úsekoch. rozsekanie rovinatých, resp. nenáročných úsekov na menej ako 15km mi príde nezmyselné.