tak na ZSR je heslo, co sa nerobili za ferenc jozka, tak to sa nerobi ani teraz a drzia sa toho od monarchie
ale je to obrovsky krok vpred, radsej korbelku aj 2030, ako povrchovy variant. ano tunel velka fatra aj so zeleznicami by bolo super de luxe, ale aj toto je nadpomery dobra sprava
Toto je vysledok EIA, ktora je potrebna kvoli financovaniu z eurofondov.
Ak sa vsak niekto rozhodne, ze sa to bude stavat bez europskych penazi, tak cela EIA pojde do kosa a kludne sa moze vybrat iny “optimalny” variant.
Uverim az vtedy, ked sa osobne tymi dvoma tunelmi preveziem. Snad sa dozijem
Teoreticky, cisto teoreticky a konspiracne a neviem co dalsie, moze sa stat ze bude uzinovy variant, ale to je asi tak mozne ako ze dneska spadne mesiac. Toto je uz zaverecne stanovisko, je koniec. Vitazom sa stal variant V2 a pojde sa do Korbelky. Teoretizovat o moznych inych trasach je uz ciste scifi, tu sa bavme o faktickych veciach. Nic do kosa nepojde, venovalo sa tomu vela odbornikov, papierovaciek, posudzovani, porovnavani.
Pozitívna info, uvidíme mesiac, či tam nespravia blokádu miestni a ide sa na DUR.
Až tak to nevadí, keď sa vykope Korbeľka, bude tam aspoň IGHP a po skúsenosti vykopú tunel aj ŽSR, ale tam ide o Kraľovany a napojenie, ktoré ŽSR moc nevedia doriešiť.
v EIA spomina Snopko nejaky modifikovany variant zeleznice, ktory nepojde tunelom velka fatra ale bude do istej miery kopirovat dialnicu. cize napojenie na kralovany mi z toho vychadza tak ci tak pase.
a uz som to spomenul inde. trasa na kralovany je sice pekna ako turista (sam som ju absolovoval) ale sialene nepouzitelna. a uprimne, tie peniaze by som radsej videl napriklad v trnovci ako vrazat do tejto lokalny, ktora by paradoxne mala pre cestovny trh aj pre samotnu oravu vacsi prinost ak by sa v celej dlzke konvertovala na cyklotrasu uz aj s napojenim na dalsiu v polsku ..
Orávka je rovnako potenciálna ako ZA-CA-PL. Nie v tejto rýchlosti ovšem. Jedine ako Tram train.
Veď si stačí sčítať všetky spoje bus vlak CP Dk-Kraľovany + Dk-Rk. Tak ich je v oboch smeroch cez 50 + 100 za deň. Tj cca 4000 ľudí za deň 1,5 mil za rok.
Ako ideálne by bolo Turany-RK železnica v tuneloch, železnica z Oravy na RK a jasne s tými Kraľovanmi súhlas, cyklotrasa od Ľubochne po Krpeľany v trase bývalej trate to isté na DK popri Orave. V stanici Ľubochňa spraviť cykloHUB do Šútova atď. celé cyklofacility. viď. mapa.
Ešte by som postavil cestu 2.triedy z MÚK v Hubovej cez Komjatnú do Žaškova aby sa dalo prejsť do Terchovej na ZA, a tade by mohli chodiť aj autobusy z DK do Švošova na žel. zastávku.
Trat nie je zmodernizovana este ani po Zilinu, nie to dalej na vychod. To je velmi vyhladove a hudba buducnosti. Kym sa zmodernizuje trat pri Turanoch, tak Korbelka sa uz bude rozsypavat. Je to nedohladne, neatraktivne a vobec, toto je forum venovane dialniciam. Bud ste dialniciar alebo zelezniciar ale nezaclanam tu a neotravujem s kolajami, ked mojim konickom je asfalt, hej?
No to tak úplne nieje, lebo tento projekt mal jeden z prvých úvahu združenej investície ŽSR a NDS. A keby napr. železnice začali skôr tak poznáme pomery ± v Korbeľke. ŽSR sa tu skryli a nechali to na NDS. Takých rozumných investícií a plánov tu mohlo byť na Slovensku viac. Tak či tak je to z oboch strán veľmi náročný projekt.
Výsledok plánovania v tomto úseku je 10 ročné zdržanie, zbytočné pozemky a 2km kus diaľnice do poľa, z ktorej mohol byť obchvat Tvrdošína.
Hlavne medzi MT-RK má D1 z 6 km tunelov zrazu 12.
Je to pekné, že riešite spoločný tunel NDS a ŽSR, ale ŠR modernizácie trate ZA-KE už dávno ukázala, že okolo Kraľovian sa pôjde v pôvodnej trase s malými modifikáciami.
Fajn spravy s Korbelkou… Ktovie ako dopadli vykupene pozemky v Sutove, svojho casu miestni horekovali ze im to rozdeli obec, teraz by ich teoreticky mohli odkupit spat od NDS…
Inak co sa tyka variantu V2, to je zatial len vytycena trasa, alebo uz konkretne navrhnuty projekt s mostami, nasypmi a pod ? Ci aj ten sa este bude sutazit?
Predpokladam ze teraz to bude o povoleniach, pozemkoch a vo finale zhanani penazi a vypisani sutaze, tak snad kopnu do vrtule…
Ja som už pesimista, medzitým budú voľby, nový minister, nové štúdie… ako som čítal svojho času názor v jednom článku, najlepšie sa zarobí na diaľnici, ktorá sa nepostaví. A o tom to je.
Predpokladajme, že Korbelka by bola pripravená v roku 2008, ale balík peňazí by sa nezmenil. Aj tak by sa nestavalo. Alebo by sa stavalo na úkor iných úsekov, napr. D1 PO z-j