D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Ten obchvat rojkova… kym by to vypovolovali.. Plus tie mosty…teda vlastne jefen dlhy most v zakrute… strana stankovian je aj 15 m nizsie ako rojkov

1 lajk

nič v zlom, ale toto sú také úvahy z ríše rozprávaňok. MD, nedokáže dopredu opraviť cestu medzi rojkovom a ľubochňov, nakresliť, aspoň odbočovacie pruhy v ľubochni…nie ešte stavať dva mosty a obchvaty. Podľa mňa pri dnešnom MD, úplne nereálné.

15 lajky

Samozrejme, že je to náročné, a nevravím, že to treba postaviť. Ale je to jediný voľný koridor. kde by sa takto dalo uvažovať v prípade prekládky. Pre toto úzke miesto sa predsa riešil aj tunel Rojkov aj Korbeľka.

2 lajkov

Ako môže byť jeden breh o 15 m nižší?

sorry tak z katastrálnej mapy vychádza nejakých 6- 8 m

asi tak že Stankovany sú dole pri Váhu a Rojkov je na kopci a je tam strmý zraz (bralo)

1 lajk

ešte by bolo riešenie, postaviť estakádu, nad jestvujúcou cestou, alebo cestu zapustiť čiastočne do zeme, a nad ňou spraviť “green park” ale to je tiež z ríše rozprávok. :innocent:

2 lajkov

A nakoniec zistime, ze cely tunelovy komplex je zbytocny a stacilo rozsirit cestu + obchvaty + obmedzenie rychlosti na 110km/h a usetrili by sme miliardu… :neutral_face:

7 lajky

alebo by sa rozhodlo ze teda nakoniec ziadna D1 v tomto useku nebude

a rozhodne by potesili par clenov na fore :smiley:

6 lajky

A čo takto zakázať jazdu autami po krásnom Slovensku?

Na akom kopci, ake bralo? Nic take tam nie je a rozdiel v brehoch je do 3 m.

Zase nemusime byt az tak extremny…

Fakt je, ze tu za viac ako miliardu riesime obchvaty cca troch dedin… A pritom intenzita je tam 14-18tisic…

Ekonomicky je to tazko obhajitelne.

2 lajkov

Hej, ale je totálna somarina, aby diaľnica bola rozseknutá v polovici a nebola súvislá

Somarina je za kazdu cenu mat peknu ciaru ma mape. Aj ked “kandidatov” je dost, menej obhajitelne ako toto je uz len skalite a strazov-brodno.

stale vravim 13km za 1,5mld kt sa urcite este navysi minimalne o 100mil je sialenstvo…
za dany peniaz postavime min.60km na R2/D1 alebo na R4, co bude mat niekolko nasobne vacsi prinos pre obcanov

1 lajk

Hlavny problem udolneho variantu bol tunel pri Rojkove a chranene raselinisko?

Pozemky su podla katastru vykupene, teoreticky tak by sa dal postavit aspon cast udolneho variantu D1 Turany - Kralovany za krizovatku I/18 a I/70?

A taktiez cast z druhej strany D1 Hubova - tunel Havran - Lubochna?

Toto by bola velmi kontrozverzna tema, ale ak by sa proste domy v Rojkove pri ceste vykupili a zburali na rozsirenie?

3 lajkov

To iste, ale D1 sa dá počítať ako jeden celok a skôr by som priemeroval. Vytvoriť takéto hrdlo je somarina. Spocitajme vsetky úseky a financie D1 a predelme počtom km a mame cenu na km.

1 lajk

A potom si môžeme spočítať, koľko peňazí nás už stálo, že diaľnica nie ne hotová. Lebo argument že najdrahšia diaľnica je tá, ktorá nie je postavená nie je až taká hlúposť, kedže cena výstavby v pomere k inflácií ostáva viac menej rovnaká, ale to že nie je postavená nás stojí peniaze inde viz:

"Diaľnica šetrí čas, pohonné hmoty a životy ľudí,“ tvrdí Kenneth A. Small, emeritný profesor dopravnej ekonómie na Kalifornskej univerzite (USA).

Keby Slovensko malo diaľnicu dokončenú už v roku 2000, ušetrí ročne 350 až 450 miliónov eur, a to iba na úspore času a prevádzkových nákladov. Ak berieme do úvahy aj investície, ktoré sa tak nepodarilo prilákať a straty spôsobené dopravnými nehodami, celková suma sa zdvojnásobí. Alebo vyšplhá do výšky 900 miliónov eur ročne. Údaje čerpáme z OECD/ITF (Medzinárodného dopravného fóra).

Štvrťstoročné meškanie diaľnice Bratislava – Košice nás pripravilo o finančné prostriedky na úrovni jedného ročného rozpočtu štátu alebo v hodnote dvoch jadrových elektrárni Mochovce. Slovensko stratilo 17 až 22 miliárd eur. Ide o modelový odhad, aký sa používa pri posudzovaní veľkých dopravných stavieb v EÚ.”

1 lajk

To bola tiež prekážka, ale neboli hlavným problémom potenciálne zosuvy v severných svahoch Kopy?

to ma zmysel aj som to pocital lenze podla krajov a priemer sa blizil niekde k 20 mil/km a zapocitane bolo len to co ma aspon zmluvu so zhotovitelom, teda tur-hub nie. s tym ze treba zohladnit aj fakt ze ake ceny boli pred 20-30 rokmi lebo niektore useky sa stavali v tom case.

najdrahšia diaľnica je tá, ktorá nie je postavená je demagogia. dialnice budu drahsie ale aj hdp rastie a statny rozpocet tiez.

A to sa pocitalo tak ze bez D1 neprisli investície? To potom s faktom ze existuje napojenie na M30 a prislo Volvo sa vysporiadali ako?